Отопление на газ

газова отопление на вила
Отопление на къщата

Къщата е място, предназначено за временно пребиваване. Тук идваме за празници и уикенди, или просто - да си починем от суматохата на града. Очевидно селската къща не се нуждае от постоянно отопление. Ето защо трябва да изберете газовото отопление на къщата, което може да бъде изключено за периода на Вашето отсъствие и да се включи при пристигането.

Отоплението на къщата ви ще бъде нестабилно, така че спестяванията в този случай могат да се оттеглят във фона.

За отопление можете да използвате древни методи, използващи твърдо гориво - дърва за огрев, специални брикети, въглища, които при горенето произвеждат много топлина, което прави вашия дом уютен.

Но такива неща трябва да се правят внимателно, като се спазва техниката на противопожарна безопасност. За разлика от газовата отоплителна система на селска къща, тук трябва непрекъснато да доставяте твърдо гориво и да запалите камина - удоволствието не е бързо.

Електрически и газови котли

Електрическите и газовите котли са най-търсените. Понастоящем, често дори в най-отдалечените райони на комуникация, отоплителното оборудване с такива котли не е трудно.

отопление на селска къща с газ
Котелна къща на частна къща

По видове топлоносители и източници на енергия, отоплителните системи могат да бъдат разделени на пара, въздух, вода и електричество. Оборудването може да бъде течно гориво, твърдо гориво, газ и електричество.

За да изберете най-подходящия вариант за отопление на вашия дом, трябва да обърнете специално внимание на условията на работа. Имайте предвид, че най-достъпни е природен газ и, съответно, отопление на селските къщи с газ, а най-скъпите - бензин и дизелово гориво.

Отоплението на селска къща може да се извърши с помощта на водна система. Така че, в специален топлообменник на котела, водата се нагрява до необходимата температура и след това помпата или гравитацията (гравитационен поток) се подава в системата от тръби и регистри. Тогава вече под формата на радиация, топлина влиза във въздуха на помещенията. По отношение на отоплителната система няма охлаждаща течност. Нагревателят загрява въздуха, който впоследствие се задвижва от вентилатора през въздуховодите в стаята, която се нуждае от отопление.

газова отопление на вилата
Отоплителна схема за двуетажна вила

Несъмнено газовото отопление на вилата и снимките на експертите ще покажат, че тази опция е най-удобната, освен това икономична и достъпна. Но, за съжаление, не всяка отдалечена зона има газопровод. Ако има такава възможност, използвайте я. Когато проектът на системата е одобрен, ще е необходимо да изберете оборудване - котел. Изборът на отопление на селска къща с газово оборудване е необходимо, като се имат предвид няколко фактора:

  • Цел на котела. Има едно-верижни и двуконтурни котли. Първият тип служи само за отопление, а вторият може да се използва и за захранване с топла вода.
  • Метод на инсталиране. Бойлерите могат да се поставят на пода или на стената. Бойлерът на стена може да се използва, ако площта на помещенията не е повече от 200 кв.м.
  • Тип топлообменник. Газовото отопление на вилата се осъществява с помощта на отоплителна техника с меден, стоманен, чугунен топлообменник. Медта се използва за стенни варианти, като стомана и чугун се използват за подови настилки. Експертите съветват пускането на подов котел, тъй като материалите са по-трайни и самото котле ще продължи по-дълго.
  • Отвеждане на отработените газове. Обикновено коминът служи като изход за дим, който осигурява естествено течение. На мястото и начина на инсталиране на комини са много стриктни изисквания.
газова отопление на вила
Структурата на подовия котел на димните газове

Отопление на селска къща с помощта на втечнен газ

Ако в района, където се намира вашата къща, няма газ, тогава можете да прибягвате до алтернативен метод за отопление на газ. Газовото отопление на селска къща с цилиндри с пропан-бутан е по-евтино от дизеловите генератори или електричеството.

В случай на отопление на обикновен газ котел в селска къща, вие ще трябва да се включите и изключите постоянно и източване на системата, когато тръгнете. Ако не го използвате през зимата, дачата ще се превърне в студена къща без водоснабдяване. Ето защо най-добрият вариант е газовото затопляне на вилите с помощта на втечнен газов балон.

Трябва да се отбележи, че на практика всички котли за основен газ могат да работят на балон газ. За да направите това, трябва само да смените горелката, която често се продава в комплекта. При избора на котел е важно да се обърне внимание на минималното налягане на газа: колкото по-ниска е тази стойност, толкова по-добре, защото благодарение на това ще бъде възможно да се избере газът от цилиндъра колкото е възможно повече.

газово отопление на вили
Отопление на частна къща с газови бутилки

По време на монтажа на отоплителната система с газови бутилки може да се свържат един или повече газови бутилки към котела. Разбира се, няколко парчета - това е най-правилният вариант, защото това може да увеличи времето за работа на инсталацията между подмяната на газови бутилки.



Цилиндрите се свързват към котела чрез редуктор. Това е специално устройство, което е предназначено за консумация от 1.8-2 m3 / h. Ако има няколко цилиндъра, свързани към котела, има два начина за свързване: един общ редуктор или отделен редуктор за всеки цилиндър. Вторият метод е по-сигурен, независимо от цената.

Отоплението на газовия балон има няколко предимства. Сред тях, специално място е, че по този начин е възможно не само да се затоплят помещенията, но и да се затопли водата.

В допълнение, в този случай газът е екологичен и за да бъде 100 сигурен в него - е необходимо да се купува от надеждни доставчици. Също така, важно предимство е стабилността на газопровода, т.е. налягането няма да скочи.

Изисквания за работа с газови бутилки и безопасност

Газовите бутилки трябва да се монтират в топло помещение. Ако те са инсталирани на улицата, при много ниски температури налягането на газа също може да намалее, което ще доведе до спиране на горелката, а отоплението на селската къща няма да бъде намалено. В помещенията за цилиндрите трябва да липсват мазета, подполета и ями, тъй като в случай на изтичане на газ те могат да се натрупват на тези места. Не е желателно да поставяте газови бутилки в помещенията, разположени непосредствено до дневните. Идеалният вариант е отделна сграда, която има плосък бетонен под и отлична вентилация.

газовата отоплителна система на селска къща
Място на монтаж на газови бутилки

За да изчислите броя на цилиндрите за собствената ви къща, трябва да знаете площта на помещенията. Ако тази площ е до 50 квадратни метра, тогава имате нужда от около два цилиндъра от 50 литра (на месец).

Не забравяйте, че газовото отопление на селски къщи с балон газ трябва да се извършва при спазване на важни правила за безопасност:

  • За газовите бутилки трябва да имате лесен достъп, така че да могат да бъдат инспектирани или заменени по всяко време;
  • Газовите бутилки в никакъв случай не трябва да се съхраняват в хоризонтално положение, да се накланят или да се изпуснат;
  • От табелката или електрическия ключ към балона, разстоянието трябва да е поне 1 метър;
  • Газ не трябва да се извършва в кръгъл или сутерен.

газово отопление на селски къщи
Цилиндрите трябва да бъдат защитени от дъжд и слънце

отопление на селска къща
Проверете газовите бутилки за изтичане на газ

Ако имате газови инсталации за отопление на селска къща с цилиндри, тогава тук по правило няма чужди миризми. Но ако изведнъж почувствате, че се е появила дори слаба миризма на природен газ, е необходимо да се предприемат редица мерки.

Не забравяйте, че в никакъв случай не можете да запалите мач, да включите светлините или да направите телефонно обаждане! Необходимо е да затворите клапана и да отворите прозорците така, че стаята да е добре вентилирана.

Най-вероятно течността идва от цилиндрите. За да определите точно къде трябва да подготвите сапунено решение и да го приложите на местата, за които имате съмнения за изтичане. Ако има мехурчета - това е мястото, където газът излиза. Ако не можете да намерите изтичане, незабавно потърсете експерти.

заключение

Въз основа на всичко казано по-горе, можем да отбележим, че отоплението на селската къща с втечнен газов балон е удобен вариант, което е идеално, ако не живеете постоянно в селска къща.

Не забравяйте, че в процеса на абсолютна отоплителна система на селска къща винаги е необходимо да се спазват техниките за безопасност, следвайки всички правила и препоръки на специалистите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Котли за изгаряне на дърва за отопление на домаКотли за изгаряне на дърва за отопление на дома
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Избор на отоплителна система за вилиИзбор на отоплителна система за вили
Отоплително оборудване за апартамент как да изберемОтоплително оборудване за апартамент как да изберем
» » Отопление на газ
© 2021 BggeHat.com