Пропан-бутан

Пропан-бутан - смес от два петролни въглеводородни газове, пропан С3Н8 и бутан С4Н10. Сместа пропан-бутан в газообразно състояние е безцветна, не отровна, по-тежка от въздуха, има остра миризма от ароматизатори - силно миришещи вещества, добавени към газа, за да открият възможни изтичания. Тъй като температурата намалява и налягането се повишава, сместа става течна.

Техническият пропан се състои от пропан С3Н8 със смес от пропилей C3H6 и е безцветен газ с остра миризма от ароматизатори.

Бутан C4H10 има по-висока калоричност от пропан, обаче, има по-висока начална температура газификация (-0,5 ° С и бутан при -42 ° С в пропан). В тази връзка, при температура под -0,5 ° C, изборът на газообразен бутан не е възможен. Бутан смес със съдържание на 5 до 30 (с преобладаване на пропан) има по-висока калоричност и може да се използва в студен климат температурата на околната среда до около -25 ° С

Смеси от пропан-бутан се произвеждат като страничен продукт от производството на природен газ, рафиниране на петрол и нефтопродукти.

Заварените стоманени цилиндри с пропан (пропан-бутан) съгласно GOST 15860-84, GOST 949-73 са боядисани в червено, с надпис "Пропан" ("Пропан-бутан") в бяло. Газовото налягане в резервоара е до 1,6 МРа. След изпаряване на 1 кг течен пропан се образуват около 530 литра газ, при изпаряване на 1 кг течен бутан, около 460 литра газ.

Цилиндър и резервоари с пропан, пропан-бутан



Опасни фактори и мерки за безопасност при работа с пропан-бутан (съгласно GOST 20448-90):

  • втечнен нефтен газ експлозия и pozharoopasny- те образуват експлозивни смеси с въздух при съдържание на пропан пара в обхвата от 2,1-9,5, 1,5-8,5 нормален бутан (по обем) при налягане от 1 атмосфера и температура от 15 до 20 ° С;
  • температурата на самозапалване на газовете във въздуха при налягане 760 mm Hg. Чл.
  • пропан 466 ° С;
  • нормален бутан - 405 ° C;
  • изобутан-462 ° С;
  • при поглъщане на тялото на човек, втечнените газове причиняват измръзване;
  • втечнените въглеводородни газове упражняват наркотичен ефект върху тялото;
  • при ниски концентрации на газове във въздуха се използват филтриращи газови маски за предпазване от гладуване на кислород при високи концентрации - изолационни газови маски с принудително подаване на чист въздух;
  • производствените съоръжения трябва да бъдат оборудвани с вентилация с принудително въздух и смукателна вентилация;
  • при пожар се използват пожарогасители като пожарогасители от пяна и въглероден двуокис, сух пясък, фин спрей на вода, водни пари и др.
  • Нанасяне на пропан-бутан за заваряване и рязане

    Смесите на пропан-бутан се използват широко като горивен газ при кислородно разрязване. Те също са често срещани като заместители на ацетилена газова заварка.

    Цилиндър с пропан-бутан и клапан

    Ефективната топлинна мощност на пламъка при изгарянето на пропан-бутан в кислород е дори по-висока, отколкото при ацетилена. Въпреки това, поради много по-ниската скорост на разпространение на пламъка за тези смеси, дължината на пламния конус рязко се увеличава и концентрацията на пламъка е по-ниска. По-малко и температурата на пламъка при изгаряне на смеси от пропан-бутан в сравнение с ацетилена.

    Таблица. Сравнителните характеристики на горимите газове - пропан, ацетилен и фракция на метил ацетилен-ален (IAF)

    параметърпропанацетиленIAF
    Чувствителност към удари, безопасностстабиленнестабиленстабилен
    токсичностмалък
    Експлозивна граница във въздуха ()2,0-9,52,2-813,4-10,8
    Експлозивна граница в кислорода ()2,4-572,3-932,5-60
    Температура на пламъка (° C)252630872927 *
    Реакции с обикновени металималки ограниченияизбягвайте сплавите с повече от 70 медизбягвайте сплави със съдържание на мед повече от 65-67
    Склонност към обръщане на въздействиетомалъкзначителенмалък
    Скоростта на изгаряне в кислород (m / s)3.726.104.70
    Плътност на газа (кг / м3)2.02 (при 0 ° С)1.17 (при 0 ° С)1,70 (при 0 ° С) *
    Плътност в течно състояние при 15.6 ° C (kg / m3)513-575
    Съотношение на консумацията на кислород към горим газ (m3 / m3) при нормален пламък3.501-1,22.3-2.5
    * - данни за Naftan OJSC Polimir Plant (Република Беларус, Новополотск), производител на LFA

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бойлер за басейна със собствени ръцеБойлер за басейна със собствени ръце
Газов бойлер със собствени ръцеГазов бойлер със собствени ръце
Ремонт на бойлер със собствени ръцеРемонт на бойлер със собствени ръце
Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?Автономното снабдяване с газ на частна къща от бутилки е колко удобно и печелившо?
Котли на втечнен газКотли на втечнен газ
Консумация на газ за отопление на къщата 150-200 м2 как да се изчисли и спести?Консумация на газ за отопление на къщата 150-200 м2 как да се изчисли и спести?
Колко газ ще се побере в резервоар от 50 литра в подробно изчислениеКолко газ ще се побере в резервоар от 50 литра в подробно изчисление
АцетиленАцетилен
Какъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризматаКакъв вид газ се подава в апартаментите? Ние анализираме състава, цвета на пламъка и миризмата
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
» » Пропан-бутан
© 2021 BggeHat.com