Отопление на вили

Тъй като ваканционните къщи обикновено се намират извън града, те не се използват за постоянно жилище, но основно за отдих. Популярно е да отидете на дача за различни празници, а някои отиват там през цялото лято. Използването на ваканционен дом през топъл период не е необходимо да го затопляте. Въпреки това, дори през периода от пролетта до есента може да има студени или дъждовни дни и затова трябва да се уверите, че винаги има отопление за дачата.
отопление за вили
Зимен пикник във вилата

Видове отопление за селска къща

Има няколко популярни начина за загряване на вашата страна или селска къща.

Изборът на определен проект за отопление трябва да разгледа някои точки. Тъй като ваканционните къщи са построени на различни периоди, материалите, използвани за тяхното изграждане, могат да се различават значително. За някой, строителството на ваканционен дом беше доста евтино и някой инвестира кръгла сума в това събитие.

Отоплителната система зависи пряко от материала, от който е изградена вилата. Ако се използват по-топлоустойчиви материали, ще бъде много по-лесно да се запази топлината в такава къща.

Друг определящ критерий за избор на отоплителна система за вили е наличието на комуникации в къщата. Повечето от вилите се намират на място, където няма газ. За централното отопление в такива ваканционни селища също не може да има съмнение.

отопление на селската къща
Автономно отопление на втечнен газ

При избора на отоплителна система за ваканционен дом също трябва да имате предвид колко сградата е защитена от пожар. Някои системи за отопление не могат категорично да се комбинират с материали, които нямат подходяща противопожарна безопасност.

Друга точка, която трябва да имате предвид при избора на отоплителна система е наличието на най-близкия охладител. Топлоносителят за отоплителната система на страната може да бъде такъв като: въглища, дървесина, дизелово гориво и др. Колкото по-близо са тези охладители, толкова по-евтино е тяхното транспортиране.

зимно вилно отопление през зимата
Дърва за огрев - един от наличните и популярни материали за отопление

Най-достъпният ресурс във ваканционните селища е електричество. Този енергиен ресурс е най-популярният и достъпен за отоплителната система на ваканционния дом.

Варианти на отоплителните системи

Всички варианти на организацията на отоплителната система могат да бъдат класифицирани въз основа на критерий като типа на охлаждащата течност. По този начин, отоплението може да бъде:

  • въздух;
  • Отопление с пара;
  • електрически;
  • Отопление с топла вода.

Отоплителните системи могат да бъдат групирани въз основа на енергийния източник. Така, отоплителната система може да използва като енергиен източник следното:

  • Гориво от течен тип, например дизелово гориво;
  • газ;
  • Твърди горива, като дърво или въглища;
  • Топлоносителят може да бъде и електричество.

Всяко отопление в селската къща има свои предимства и недостатъци. Ако вземем като основа цената на топлоносителя, тогава най-скъпият вариант ще бъде отоплителната система, работеща на основата на дизелово гориво, а най-евтиният ще бъде загряване на газ през зимата. Въпреки че газът е най-евтиният охладител, далеч от всички ваканционни селища има достъп до магистралата.

отопление
Съотношение на цените за различните видове горива

Ако изберете отоплителна система, основана на ценовата категория, трябва да вземете предвид и разходите, които ще бъдат направени в организацията на отоплителната система, както и приходите, необходими за транспортирането на охладителната течност. Отоплението върху дървесината има своите недостатъци, тъй като този вид гориво трябва първо да бъде донесено, след това трябва да бъдат нарязани или нарязани, а също и да се намери място за съхранение.

При избора на отопление на страната е необходимо да се спазват следните критерии:

  • Разходи за закупуване на охладител;
  • Разходи за монтаж на отоплителната система;
  • Цената на оборудването, необходимо за организирането на отоплителната система;
  • Разходите за ремонт на отоплителната система, както и средствата, които ще бъдат изразходвани за нейното поддържане.

Друг важен критерий, който може да повлияе на избора на отоплителна система, е периодът в дачата. Тъй като дачата идва, главно през топлите месеци, не е нужно да се нагрява през цялата година.

  •  Летни къщи за лятото. Много селски къщи са изработени от материал като дърво. Стените на такива къщи не могат да задържат дълго време вътре в сградата, така че ако къщата не се отоплява, температурата в помещението няма да бъде много по-различна от температурата на улицата. Дървената къща може бързо да се отоплява с помощта на електрически нагревател или печка. Такава къща няма да е подходяща за живеене през зимните месеци. В този случай ще е необходимо допълнително да се изолира и да се инсталира още по-ефективно отопление на селски къщи.
отопление на вилата
Лятна къща, изработена от дърво за лятото
  • Летни къщи за цялата година. Къщите, които се планират да бъдат използвани по всяко време на годината, обикновено първоначално са подготвени за по-тежки условия. Хората, които живеят в страната през цялата година, със сигурност се грижат, че винаги имат вода и светлина. Летните къщи обикновено се издигат от панелните панели, но за по-стопански тип сгради е необходимо да се използват тухли или бетон. Стените и основите на такива къщи трябва да бъдат направени от материали, които могат да държат топъл въздух за по-дълъг период от време. В столичното строителство е възможно да се монтират както отоплението на вила от стационарен вид, така и на другите видове.
мансардно отопление
Тухлената къща е подходяща за нормален престой за една година

Отопление в пещта



За строителство в селски къщи е възможно да се закупи пещ, изработена от материал като стомана или чугун. Пещта от чугун са по-популярни, тъй като имат някои предимства. Сред предимствата им е удължен период на експлоатация, както и фактът, че те могат да отделят топлина за по-дълго време. Тази фурна се загрява доста бързо.

отопление на селски къщи
Отопление на вилата с пещ от чугун

Ако се планира да се организира пещ тип отопление, е необходимо предварително да се притеснявате за инсталиране на структура, чрез която димът ще избяга. Недостатъкът на този тип отопление е, че периодично в пещта трябва да хвърляте гориво: дърво или въглища. Също така, ако горивото не е хвърлено във времето, огънят в пещта може да изтече. Тогава трябва да се поднови огъня. Също така, периодично трябва да почиствате печката от пепел и други горивни продукти.

Има няколко опции, които позволяват увеличаване на топлинния капацитет на инсталацията на пещта.

За да направите това, можете да поставите керамиката във вътрешността на печката. Най-ефективните видове гориво за отопление на печката са материали като: бук, дъб или габър. По-малко ефективни ще бъдат материали като смърч или борова дървесина. Те ще изгорят добре, но когато бъдат изгорени, максималният ефект няма да бъде постигнат.

Необходимо е също да се помни, че отоплението в пещта през зимата изисква спазване на определени правила за пожарна безопасност:

  • Не се препоръчва сухи мокри помещения да се сушат на печката;
  • За печката е невъзможно да се опират запалимите предмети;
  • Подът в близост до печката трябва да бъде гладен;
  • Докато огъня гори в печката, клапата трябва да е в леко отворено положение.

Газова отоплителна система

Ваканционният дом може да бъде отопляем и с помощта на газ, наличието на газ в близост е предпоставка. Газовите нагреватели се считат за най-ефективни, тъй като в относително кратък период те могат да затоплят температурата в къщата.

Газът може да се използва не само за организиране на отоплителната система. Можете също така да вземете газ в кухнята и да го използвате за готвене.

В случай, че газопроводът не работи в близост до ваканционен дом, има алтернатива за изплакване - резервоар за газ.

лятна вила отопление
Отопление с газови бутилки

За да организирате газовото отопление на тавана и други стаи в къщата, трябва да имате известни познания и умения. В сравнение с отоплението на печката, газовото оборудване ще бъде много по-скъпо. Въпреки това, на това предимствата на печката отопление края. Газът се счита за по-евтин охладител и за него няма нужда да се търси складово пространство. Не е необходимо да се въвежда и винаги ще се предлага, ако се доставя от магистралата.

Отопление посредством инфрачервен нагревател

Нагревателят се счита за най-простото средство за отопление на вила. Всичко, което трябва да направите, е да купите нагревател, да го приберете в дача, да го поставите на правилното място и да го свържете към мрежата. Такива нагреватели са популярни в това, че имат компактен размер и са доста икономични. Те могат да бъдат монтирани дори в тавана, и изобщо няма да заемат място.

До ключ за отопление до ключ - това е важна точка, която изисква специално внимание от собствениците на ваканционни жилища. И е по-добре да си помислите за това на етапа на строежа на дачата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плюсове за живот извън градаПлюсове за живот извън града
Отопление на газОтопление на газ
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
Как да изградим къщата си през зимата?Как да изградим къщата си през зимата?
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
» » Отопление на вили
© 2021 BggeHat.com