Консумация на газ за отопление на къщата 150-200 м2 как да се изчисли и спести?

Отоплението на втечнен газ е по-скъпо от свързването на дом с главен тръбопровод. Въпреки това, "синьото гориво" е и остава най-евтиният източник на енергия за отоплителни системи за жилищни и промишлени сгради. И целесъобразността да се използва втечнената или естествената му версия може да се определи само след изчисляване на потреблението на газ за отопление на къщата. Това ще направим.

Как да изчислим нуждата от топлинна енергия

Опростената формула за такова изчисление изглежда много проста - 1 кВт топлинна енергия се изразходва за отопление на 10 м2 от площта на сградата. По-прецизна формула действа не с площи, а с кубатурата на къщата, като се отчита и височината на таваните в стаята. Но за къщи от типа стандарт с височина на тавана от 2.5-2.7 метра, горепосочената опростена част е валидна. Точното изчисление на необходимостта от топлинна енергия работи не само в обемите на отопляемото пространство, но и в топлинната устойчивост на стените, отворите и таваните. В допълнение, в този случай вземете предвид средната годишна температура и други нюанси.

Котелно помещение

Котелно помещение

За да изчислим обема на горивото, обаче, ще имаме една проста формула: 1 киловат = 10 квадратни метра. В резултат на това, за да загрявате площта на сградата от 150 или 200 квадратчета, трябва да отделите 15 или 20 kW, съответно. И това е само час. Но котелът не консумира газ всяка минута. Периодът на работа / времето на изчакване е разделен на делът на 50/50 процента. Ето защо за един ден къща със 150 квадратни метра ще прекарва 180 кВт (15x24 / 2), а жилище с площ от двеста квадратни метра - 240 кВт.

Студеният сезон в нашите географски ширини трае от октомври до април - 7 месеца или 210 дни. Ето защо годишната загуба на топлинна енергия ще възлиза на 37 800 и 50 400 kW. Ние ще се ръководим от тези ценности в нашите по-нататъшни изчисления.

Колко топлина се втечнява или природен газ

Вече знаем годишното потребление на отоплителната система. Сега трябва да изчислим калорийната стойност на самия източник на енергия - втечнен и природен газ. Използвайки тези стойности, можем да достигнем количеството изгорено вещество в пещта на газовия котел за годината.

Калорийната стойност е съотношението на количеството отделени киловатси на киловаттова енергия в единица маса или обем. Тъй като се интересуваме от основната енергия (естествена) или от втечнения газ, използвана за отопление на къщата, ще използваме кубически метра или литри като мярка за веществото. Според табличните данни калоричността на природния газ е 33,5 MJ / m3 или 9,3 kW / m3 (конверсионният коефициент е 1 kW = 3,6 MJ). Тоест, при изгарянето на куб газ се освобождава 9,3 kW топлинна енергия.

Втечненият газ е смес от пропан, етилен и други горими въглехидрати. И това е по-калорично от диетичното природно гориво. Съгласно данните в таблицата калоричността на един килограм от такова вещество е равна на 45.20 MJ или 12.5 kW. Но общата "измервателна единица" на втечнено гориво е литри и неговата плътност е равна на 0.524 кг / л. Ето защо можем да кажем, че при изгарянето на литър от втечнена смес се отделя 6.55 kW топлинна енергия.

Изчисляване на обема на горивото за отопление на къщата

Така че, по-горе в текста ние установихме, че 9,3 или 6,55 kW топлинна енергия се разпределят от кубичен метър или литър естествен или втечнен газ, съответно. И това означава, че за генериране на 37 800 и 50 400 kW (разходи за студения сезон за къщи от 150 и 200 квадрата) ще се нуждаем от:

  • 4,064 и 5,419 кубически метра природен газ (37,800 / 9,3 и т.н.).
  • 5771 и 7695 литра втечнено гориво (37800 / 6.55 и т.н.).

За точност трябва да хвърлим тези стойности на 10, тъй като ефективността на газовия котел е 90% (десета от енергията от изгарянето на газ се губи). В резултат на това виждаме следната картина:

  • Изчисленото потребление на газ за отопление на къща от 150 m2 - 4471 m3 или 6348 литра.
  • Приблизителният разход на гориво за отопление на структурата за двеста квадратчета е 5960 м3 или 8464 литра.
Цилиндри с пропан

Цилиндри с пропан

Това потребление на газ се изчислява за целия студен сезон - седем месеца, от началото на октомври до края на април. Ето защо, през една топла година, вероятно ще изразходвате по-малко газ, отколкото изчислявахме. Въпреки това, дори тези резултати позволяват да се определи кое е по-изгодно - природно или втечнено гориво.

Кой газ да избере - кое е по-изгодно?

За да се свърже с главния газопровод, потребителят ще трябва да плати за проекта и монтажните работи. И тези разходи не могат да се нарекат незначителни. Нарастващите апетити на газовите услуги правят газификацията на домовете изключително скъпо. Всички тези разходи обаче се изплащат по време на работа. Към март 2017 г. цената на кубически метър газ в зависимост от региона на Руската федерация е от 4.44 до 8.66 рубли. Средната цена е 6.55 рубли. В резултат на това отоплението с природен газ за 150 или двеста квадратчета, като се вземе предвид очакваното потребление за сезона, ще струва 29 825 и 39 038 рубли.

Втечненото гориво не изисква потупване в тръбопровода, но за неговото съхранение е необходимо да се изгради резервоар за газ - резервоар, който отнема необходимото количество гориво. Освен това този контейнер ще трябва периодично да се зарежда с газ, който се доставя на обекта с помощта на специален транспорт и тази услуга не е евтина. А газовият държател ще трябва да бъде ремонтиран и поддържан. В крайна сметка, безопасността на всички наематели на къщата, загрята от втечнен газ, зависи от неговото състояние.

Съхранение на втечнено гориво

Съхранение на втечнено гориво

В началото на пролетта на 2017 г. един литър втечнен газ в бензиностанциите струва от 11 до 20 рубли, в зависимост от региона на Руската федерация. Средната цена на това гориво е 15,5 рубли. Ето защо, нагряването на втечнен газ у дома за 150 квадратчета ще струва 98394 рубли. За жилищна площ от двеста кв. М ще трябва да даде още повече - 131 192 рубли. Както можете да видите, втечненото гориво е изпреварило природния газ с коефициент 3,3. Следователно заключенията са относително полезни / нерентабилни да се запитаме - природният (основен) газ с цялата бюрокрация и сложността на процеса на свързване ще бъде много по-изгодно от втечненото гориво.

Как да намалим разхода на гориво на собственика на частния дом

Обявените по-горе суми могат да дезинфекцират впечатляващ наемател или обикновен гражданин. Е, какво можете да направите - "къщата ви" не е било скъпо удоволствие през цялото време. За разлика от местния жител на града, собственикът на частен дом може да промени цената на отоплението в негова полза.

Затоплянето на къщата ще помогне за намаляване на разходите за отопление

Затоплянето на къщата ще помогне за намаляване на разходите за отопление

За да направите това, той ще трябва да направи следното:

  • Топло фасада, фондация, покрив, таван и мазе припокриване - дори и с тънък слой от термоизолационен материал е в състояние да играе при плащането на сметката на газ, поне хиляди бюро, а дори и цялата desyatochku.
  • За да смените старите прозорци на съвременните прозорци с двоен стъклопакет, да поставите на вратите топлоустойчива кърпа - това е още 5-10 хиляди в минус. И за врати и прозорци трябва да бъдат взети първо, защото те генерират най-малко 40% от топлинни загуби.
  • Сложете в мазе или бойлер топлоакумулатора, за промяна на схемата на свързване на обходен колектор или вариант, който осигурява възможност за терморегулация точкови радиатори придобие котел с висока ефективност. Сега в продажба има отлични 95-процентови устройства. В този случай спестяванията могат да бъдат до 10-15% от общата стойност на сметката.

Накратко, необходимо е, първо, да се увеличи топлоустойчивостта на къщата, и второ, да се използва по-енергийно ефективно оборудване. И никой не ви принуждава да направите тези промени в един сезон. Можете да започнете от прозорците, след това да прецизирате котела и да се приближите до стените и таваните. В резултат на това можете да спестите до една четвърт от обявените разходи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Изчисляване на мощността на радиаторитеИзчисляване на мощността на радиаторите
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Как да изчислим радиаторитеКак да изчислим радиаторите
Изчисляване на топлинната енергия за отоплениеИзчисляване на топлинната енергия за отопление
Изчисляването на изхода на котела осигурява максимална ефективност на оползотворяването на топлинатаИзчисляването на изхода на котела осигурява максимална ефективност на оползотворяването на топлината
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Разход на газ за отопление на къщатаРазход на газ за отопление на къщата
» » Консумация на газ за отопление на къщата 150-200 м2 как да се изчисли и спести?
© 2021 BggeHat.com