Отопление на газ

Към днешна дата, най-често срещаните видове отоплителни частни и жилищни сгради са отоплението с газ. Газовата отоплителна система означава разположението на отоплителните уреди в помещението, което се отоплява. Газовата отоплителна система в допълнение към основните уреди включва и газопроводи, осигуряващи връщане на гориво и топлина, автоматични уреди, проектирани за безопасно използване на газови, спирателни вентили.
централно отопление на газ
Газово отопление на частна къща

Видове газови нагревателни съоръжения

Има няколко различни вида отоплително оборудване, което работи с газ. Някои съоръжения се използват за частни къщи, докато други видове са по-подходящи за отопление на промишлени сгради.

Оборудването за газово отопление включва: котли, конвектори, инфрачервени газови радиатори. Обикновено този вид се използва в тези стаи, които имат голяма площ. Излъчвателите се намират главно под тавана.

Системата за нагряване с инфрачервен газ е корпус, който има рефлектор, обърнат към пода с керамична дюза, изработена от плоски плочки с дупки отдолу.

Между корпуса и приставката има място. Тук се доставя горивна смес, която подгрява плочките до високи температури. След това изгарянето на газа се извършва вече върху нагрятата керамична дюза, която излъчва топлина в стаята и я затопля по този начин. В процеса на използване на такъв тип отоплително оборудване продуктите за горене на газа почти липсват, остатъците от които се отстраняват от вентилационната система.

газовата горелка за отопление
Газов инфрачервен нагревател

Газови котли

Ако трябва да оборудвате отоплението с газ в частна къща, то най-добрият вариант е газовият котел. Изберете такова оборудване за отопление на газ трябва да бъде внимателно, тъй като зависи от котела зависи от комфорт и топлина в стаята.

Най-показателната характеристика на газовия котел е неговият капацитет. По този начин газовите котли са малки (4-65 kW), средни (до 1700 kW) и големи (до 15 000 kW).

газово отопление
Газов котел

В зависимост от капацитета на газовия котел се избират типът горелка и уред. Освен това трябва да се има предвид, че нагревателите на стени обикновено са с ниска мощност, а устройствата за подово отопление са големи. Също така, моделите на пода и стените се различават по това, че имат различен дизайн и материал на топлообменника. При вариантите за стени най-често се използват медни топлообменници, а за подови версии - стомана или чугун.

В допълнение, котлите, които използват газови отоплителни системи, могат да бъдат едноканални и двуканални.

Едноконтурните котли отопляват само стаята. Така че горещата вода идва от котел за съхранение. Двуконтактните котли са проектирани не само за отопление, но и за захранване с гореща вода. Такива бойлери могат да преминат (с малка консумация на топла вода) и с вграден котел за съхранение (независима газова горелка загрява водата или индиректна бобина е свързана с котела).

Газовите котли се състоят от няколко елемента:

  • Газова горелка. Това е перфорирана правоъгълна конструкция. Вътре тя се състои от елементи като газов накрайник за отопление.
  • Топлообменник. Вътре в тази кутия има радиатор с тръби с охлаждаща течност.
  • Циркулационна помпа. Благодарение на него налягането се поддържа в тръбопровода.
  • Разширителен резервоар. Той е предназначен за временно отстраняване на топлоносителя при загряване и разширяване.
  • Устройството за отстраняване на продуктите от горенето.
  • Автоматика. Това е управлението на котела.
газови резервоари за отопление
Схемата на газовия котел

Газови конвектори

Един общ начин, който използва нагряването с природен газ, е газовите бутилки. В допълнение към достъпната цена този метод има редица други предимства.

Първо, отбелязваме лекотата на инсталиране. Тук се използват стандартизирани крепежни елементи, така че монтажът на тръби е лесен и може да се извърши сам. Но оборудването трябва да бъде създадено от професионалисти.



Съвременните газови конвектори са много компактни. Благодарение на това те се вписват добре във всеки интериор.

Специално предимство е сигурността. В края на краищата всичко се контролира от автоматиката. Освен това газовите конвектори са издръжливи. Техният живот зависи от материала, средно - това е 20-50 години.

газово отоплително оборудване
Газов конвектор

Газовите конвектори са в състояние да функционират от газовия тръбопровод, както и автономно, ако има цилиндър със втечнен газ. Броят на монтираните цилиндри зависи от площта на помещението. Такива цилиндри се монтират не само в помещенията, но и в специални шкафове, разположени на външната стена на сградата. Ако използвате такива газови резервоари за отопление, като цилиндри, тогава отоплението ще бъде много удобно и икономично.

Монтаж на газови отоплителни системи

За да се инсталира газовата система за отопление на помещенията, трябва да се предприемат няколко стъпки. На първо място се съставя проектът на отоплителната система, след което се закупува цялото оборудване, след което се извършва инсталирането и пълненето на системата с топлоносителя.

След като проектът и схемата за газово отопление са съставени и съгласувани с газовата услуга, всички материали и оборудване са закупени, времето за монтаж на отоплителната инсталация идва. Инсталирането трябва да се извърши от професионалисти. Първо, има инсталирани тръби, отоплителни тръби, автоматично оборудване за мониторинг, специални уреди за регулиране. След това стартирайте и оптимизирайте отоплителната система.

Предимства на газовата отоплителна система

Сред очевидните предимства на газовата отоплителна система е следното:

  • ниска инерция (бърз достъп до необходимите условия за работа, бързо отопление на помещения);
  • висока ефективност (80-95);
  • няма нужда постоянно да се зарежда гориво;
  • независимост от електрическа енергия;
  • от газовия нагревател могат да работят климатици, вани, осветление на територията и др .;
  • процесът на функциониране е максимално автоматизиран;
  • такива системи отговарят на съвременните екологични стандарти, тъй като те отделят минимум вредни вещества;
  • без оперативни разходи;
  • възможно е да се регулира температурата;
  • цената на оборудването е напълно приемлива.

Автономна система за отопление на газ

Ако не искате да се свържете с обща магистрала или не е на място, можете да направите автономно отопление на газ. Благодарение на такава система консумацията на топлинна енергия ще бъде рационална и няма да има загуби в гръбначните мрежи.

парно отопление
Автономна система за отопление на газ

Проектът на автономна отоплителна система е най-добре създаден при проектирането на къща. В края на краищата, мястото за котелното и камерата трябва да бъде определено незабавно. Горивото от гащеризон до къщата трябва да бъде доставено под земята с помощта на газопровод.

В допълнение към факта, че такава отоплителна система изпълнява функцията на отопление, тя също така може да осигури както постоянно подаване на топла вода, така и нагряване от газовата печка.

Други начини за използване на природен газ за отопление

Отоплението с въздух става все по-често. Обикновено се използва в промишлени предприятия, складове, както и в комплекси за забавление.

Наскоро отоплението с газов въздух започна да се използва в частни домове.

Значението на устройствата за нагряване на въздуха е, че въздухът се подава през топлообменник с вентилатор. Такива устройства могат да бъдат различни - в зависимост от вида на вентилатора, охлаждащата течност, захранването.

газови отоплителни системи
Отопление на въздуха

Заедно с отоплението с въздух, се използват газови отоплителни оръдия. Такива оръжия (нагреватели) са не само на природен газ, но и на балона. Всички оръжия са предназначени за директно отопление, не използват продукти за изгаряне. Обикновено те се използват за отопление на помещения на складове, оранжерии, открити площи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Газово отопление на частна къщаГазово отопление на частна къща
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Газови пещи за отопление на домаГазови пещи за отопление на дома
ТЕМ за отопление на гаражаТЕМ за отопление на гаража
Монтаж на отопление на къщатаМонтаж на отопление на къщата
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Икономично отоплениеИкономично отопление
» » Отопление на газ
© 2021 BggeHat.com