Класификационни характеристики на отоплителните котки за дома

Съвременният пазар на отоплителна техника предлага невероятна гама от газови котли, които се различават по размер, характеристики и други параметри, което в резултат формира неговата цена. Как да направите правилния избор и да не правите грешки при избора на газов котел? Да разберем заедно!


Обща информация


Най-изгодно е да се инсталират газови котли в помещенията, където се доставя газ за отопление. Отоплителният котел за къща на газ се използва широко поради своята практичност и достъпна цена. Някои модели осигуряват автоматично управление на процеса на изгаряне. (Виж също: Как да изберем електрически радиатор)

Отоплителен котел за дома


Двуцикъл срещу еднокръвно


Принципът на работа на един котел е, че водата, загрята от него, се използва директно за захранване към централната отоплителна система. Що се отнася до двуконтурните котли, в повечето случаи те са оборудвани с котли и топла вода за топла вода.

С голямо желание един котел може да бъде преобразуван в топла вода в БГВ. Към котела е необходимо допълнително да се поддържа резервоарът за съхранение. Доста често срещана е ситуацията, при която един бойлер за къща се закупува като еднопосочен, а освен това са прикрепени всички необходими компоненти, по-специално котел за косвено отопление.

В сравнение с еднотръбни котли, двуцикната е много по-компактна. Специалистите разработват модели на котли по такъв начин, че да не надвишават размерите на стандартен кухненски шкаф. За да се гарантира, че такъв монтаж не заема място по-полезно мебели, то може да бъде окачен на стената в ъгъла, където тя перфектно се вписва. Всички елементи, отговорни за неговото функциониране, вече са монтирани в случая - това премахва необходимостта от допълнително оборудване. Кой не би трябвало да избере двуфакторен бойлер? Собствениците на сравнително малки къщи, в които точката за вземане на топла вода е разположена в неприемлива околност на котела. (Виж също: Пещи за дома от собствени ръце)



Обърнете внимание! Много е нежелателно горещата вода да се консумира едновременно от две точки на оградата.



Кондензиращи котли срещу конвенционални


В процеса на изгаряне на гориво се произвежда голямо количество енергия. Обичайните модели котли използват само част от тях. Цялата останала енергия се губи заедно с пара и се изправя направо до комина. Какво правят кондензационните котли? За да използват максимално разпределената енергия, те събират парен кондензат, предварително го охлаждат до желаната температура. Това е принципът на функциониране на котела.

котел на буржоата

Някои производители, рекламират своите котли от този тип, показват, че тяхната ефективност е над белега на 100. Разбира се, тези данни не е вярно, обаче, в сравнение с конвенционалните модели на котли, постиженията от миналото на по-високо ниво. (Виж също: Парно отопление)

Кой ще използва такъв котел? Кондензиращият бойлер е оптималното решение за малък апартамент или къща. Моля, обърнете внимание, че кондензационните котли позволяват много по-добро използване на енергията, отделена от изгарянето на горивото, но това предимство пряко влияе върху цената на втория.


Настенни котли срещу пода




През последните пет години производителите на отоплителни котли за дома, предназначени да осигурят един апартамент с топлинна и топла вода, имат стенен монтаж. Единственото изключение са котлите, оборудвани с вградени котли с повишен капацитет.

Бойлерите от подов тип, оборудвани с котли, са специални разновидности на техните стени. Основната разлика между тях е, че в подовите единици всички допълнителни елементи са сглобени в един корпус (например, черен котел). Що се отнася до стената, всички добавки се инсталират в отделна поръчка, извън случая на устройството. (Виж също: Класификация на отоплителните системи чрез функционални)

Съдете за себе си, ако капацитетът на котела е достатъчно голям (100 литра или повече), тогава на стената такъв бойлер ще бъде труден поради внушителната тежест на самия котел. Външно такова устройство прилича на средно голям хладилник.

Подовите котли, които не са снабдени с допълнителен бойлер, имат редица характерни разлики в дизайна от вариантите на стените. Топлообменникът в такива котли е изработен от чугун, което го прави много по-тежък и по-голям. Освен това котлите с въглеродни топлообменници са няколко пъти по-скъпи, но са по-добри и по-трайни. Кой трябва да избере такъв бойлер? По най-добрия начин такива котли ще се проявят в къщи от старо планиране и строителство.


Малко за бойлерите за котли


Към днешна дата повечето котли на котлите са с обем от 70 - 350 литра. Какви са параметрите за избор на котел? Обемът на котела трябва да бъде избран въз основа на броя на хората във вашето семейство и техните искания за потребление на вода. Най-често срещаният вариант е котел с нормален обем, в рамките на 160 литра (котел на Proterm Gepard). Ако сте собственик на джакузи с хидромасаж, тогава експертите препоръчват да изберете котел с максимален наличен обем. (Виж също: Пещи с печка)


Автоматичен срещу ръчен режим


Газовите котли Proterm Bear практически не се нуждаят от никаква грижа. След инсталацията котелът ще може да функционира дълго време независимо, без човешко участие.

Газови котли Protherm

Едно нещо трябва да се има предвид: днес стандартите за експлоатация на такива котли задължават собствениците им да извършват годишна поддръжка, която трябва да се извършва от професионалисти. Тази услуга включва почистване на котела и проверка на функционирането на всеки от неговите елементи. Освен това, по време на обслужването, системата за горене ще бъде проверена и коминът ще бъде почистен.

За правилната работа на устройството се нуждае от висококачествен температурен контролер. За да се опрости търсенето, е възможно да се избере обикновен механичен термостат, който ще включи горелката на котела веднага щом температурният индикатор падне под допустимото ниво. Ако стойността е превишена, котелът, напротив, ще спре да работи. Електронните термостати с функция за програмиране се отличават с голям брой функции, но основната им задача остава непроменена. Такива термостати ще ви позволят да програмирате периодите на отопление в определени часове от деня. Ако се нуждаете от по-прецизен контрол на температурата на водата, предпочитайте котела с регулатора на времето, който също има сензор за външна температура.

Газови котли Proterm Cheetah могат да бъдат оборудвани с допълнителна автоматизация и да извършват следните операции:



  • точна климатична настройка на работата на котела;

  • възможността за координирана работа със слънчеви колектори;

  • автономно управление на няколко самостоятелно стоящи вериги (радиаторно и подово отопление);

  • Прецизно програмиране на температурния режим в стаята, в зависимост от деня от седмицата, като се вземат предвид отпуските.


Водещи производители


В процеса на избор на отоплителен котел за дома, експертите препоръчват да се обръща внимание на параметрите на услугата и продължителността на гаранцията. Не по-малко важно е наличието на всякакви допълнителни резервни части, които получават максимална значимост в случай на разбивка на персонала. Ако повредата на котела ви падне през зимния период, ще бъде необходимо да го ремонтирате в най-кратки срокове, преди водата в отоплителната система да замръзне. В резултат на това, при избора на отоплителен котел, трябва да обърнете голямо внимание на историята на работата на производителя, условията на услугата и гаранционното обслужване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Критерии за избор на газов котелКритерии за избор на газов котел
Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
» » Класификационни характеристики на отоплителните котки за дома
© 2021 BggeHat.com