Критерии за избор на газов котел

Първоначално може да изглежда, че няма особени затруднения при избора на газов котел, всичко е просто: закупено. На практика обаче ситуацията е малко по-различна - обхватът на тези устройства е толкова голям, че наистина е трудно да се направи наистина правилен избор, понякога е много проблематично. Разбира се, можете да потърсите помощ от продавач-консултант, но като правило, особено се разчита на своите познания и препоръки не трябва да - в повечето случаи те се препоръчва да се само тези котли за дома в бързо осъществяване на която те са най-голям интерес. Как да изберем котел за къщата? Какво трябва да търся при избора на газов котел? Нека се опитаме да разберем това.

отоплителни котли за дома


Дизайн функции


Както знаете, всички котли за отопление на къщата са разделени на едноканални и двуканални. Едностепенният газов котел е система, в която се използва само една верига и която е ориентирана само към една задача - отопление. Двустенният бойлер е система с два вериги, единият от които се използва за отопление, а другият - за отопление на водата. Трябва да се отбележи, че повечето от двуколесните котли, представлявани от съвременния пазар, са направени в съответствие с принципа на предимството да се захранва топла вода. Тоест, когато затоплянето на водата започне, охладителят не се нагрява. Ето защо, за да се намалят температурните колебания в основната охлаждаща течност, е необходимо отоплителната система да се оборудва с така наречената термична батерия. (Виж също: Отоплителни котли)

Трябва да се отбележи отделно, че едно- и двуконтурните котли могат да бъдат оборудвани със системи за автоматизация, които значително повишават ефективността и икономичността на нагревателя. Освен това, при някои по-модерни модели на котли могат да се осигурят допълнителни вериги, които да работят заедно с системата "топъл под" и климатичните и вентилационните системи.



Препоръчва се! В този случай, ако апартаментът или частен дом разполага с електрически бойлер за гореща вода на жилища, тя не прави много смисъл да се купуват и инсталиране на бойлер двоен натиск - това е възможно да се спестят пари и да изберем котел с единичен контур.



Метод на монтаж


Чрез метода на монтаж газовите котли се разделят на две категории: стени и подове. Предимствата на монтираните на стената котли включват компактност и по-ниска цена, както и предимствата на подовата настилка - по-висока мощност и дълготрайност. (Виж също: Кой котел да избере?)

Необходимо е да се обърне внимание, че подовите котли имат впечатляващи общи размери, затова в стаята има много пространство. В допълнение, в повечето случаи в допълнение към подовите котли е необходимо да се закупят такива устройства и части като: филтър, помпа, клапани и др. В тази връзка, този вид оборудване се закупува само, когато е необходимо да се организира отоплението на доста голяма площ. По-специално, подовите котли са широко използвани за отопление на къщи, промишлени сгради и съоръжения. Като пример, това оборудване може да се нарече котли Сибир, както и котли Bourgeois K, които са предназначени за изграждане на системи за отопление в големи вили и промишлени сгради: работилници, гаражи, складове, стопански сгради.

отоплителни котли Bourgeois Ku



Що се отнася до котлите за стени, те имат редица неоспорими предимства пред външните си колеги. Основните предимства на тези нагреватели са тяхната компактност и висока функционалност. Така в един случай са монтирани всички необходими за висококачествени отоплителни елементи - помпа, разширителен резервоар, термометър, манометър, контролен панел. В същото време всички тези агрегати се избират и конфигурират по такъв начин, че по време на работа на котела да се постигне максимална производителност и ефективност на нагряване.

Освен това, си струва да си припомним, че бойлерите за стена за дома имат много по-привлекателен външен вид. Такива бойлери могат да бъдат инсталирани във всяка стая, без да се нарушава най-малко вътрешния интериор. Единственият недостатък на монтираните на стената котли не е много висока мощност. Въпреки че като цяло го наричат ​​недостатък, то няма да бъде напълно справедливо, защото основната цел на монтираните на стената котли е отоплението на малки площи. (Виж също: Как да изберем котел за отопление на газ)


Изпълнение и мощност


При каквато и да е конструкция, газовият котел не е направен, основната му характеристика е изходната мощност. Според тази характеристика всички съществуващи котли са разделени на отоплителни котли:



  • ниска мощност (4 до 65 kW);

  • средна мощност (до 1,7 kW);

  • висока мощност (до 15 кВт).


Разбира се, в идеалния случай силата на котела трябва да бъде избрана при проектирането на селска къща или къща. Ако строителството отдавна е завършен и решението да се замени съществуващия котел, тогава силата може да се изчисли въз основа на следното съотношение: на всеки 10 квадратни метра жилищна площ трябва да съставляват 1 кВт нагревател. Така например, за да се затопли жилищна сграда с обща площ от 100 квадратни метра, е необходим котел от 10 кВт. Трябва да се разбере, че цифрите са приблизителни, и на практика това не зависи само от квадратен метър, но и на фактори като климат на региона, дебелината на стените на сградата, наличието на топлоизолация, остъкляване състояние на къщата и т.н.



Моля, обърнете внимание! В случай, че котелът е закупен не само за изграждането на отоплителната система, но и за осигуряване на топла вода на къщата, мощността, получена при изчисленията, трябва да бъде увеличена с една четвърт. (Виж също: Настенни едноканални газови нагревателни котли)



отоплителни котли за дома


Ценова категория и популярност


Както беше отбелязано по-горе, съвременният пазар предлага доста голям брой газови отоплителни котли. Ако целия този асортимент е условно разделен според производителите и ценовата политика, тогава има три основни групи:



  • първата група - това включва най-скъпите продукти от най-известните немски марки: Vaillant, Buderus, Wolf;

  • втората група - по-евтини газови котли, които при качеството са почти идентични с немските нагреватели. Тази категория включва котли Ferroli, както и котли от Ariston, Dakon и Rinnai.
  • (Виж също: Газови котли без дим)
  • третата група се представя от котли, произведени в страната. Тези отоплителни уреди несъмнено печелят от финансова гледна точка, но губят по отношение на надеждността и обслужването. Като пример можем да се обадим на бойлера Факел Г.


Нека да обобщим резултатите


Както можете да видите, не е толкова трудно да разберете как да изберете котел за ваше собствено. Достатъчно е само да отделите малко време, за да проучите този въпрос. Разбира се, няма да станете професионалист, но няма да сте на загуба, като посетите онлайн магазина за бойлери или магазина за отоплителна техника.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Газови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристикиГазови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристики
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Дизелови котли за отопление на домаДизелови котли за отопление на дома
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
» » Критерии за избор на газов котел
© 2021 BggeHat.com