Настройване на температурата на радиаторите, както се случва?

За да се контролира температурата в помещението, обикновено се монтират специални клапани, които покриват потока на охлаждащата течност към отоплителните акумулатори. Такъв метод е напълно оправдан, ако има възможност за редовна проверка на отоплителната система и оценка на температурата на въздуха. Но при отсъствие на "пазач", който реагира бързо на топлинни промени, използването на клапани е изпълнено с прехлаждане или прегряване на помещенията. В този случай можете да помогнете на термостатите за радиатори, които ще създадат регулирана топлина в къщата и ще спестят пари в портфейла ви.

терморегулатор

терморегулатор

Устройството на радиаторните термостати

видове

В момента пазарът на топлинна техника може да предложи няколко типа температурни контролери за отоплителни системи, от най-простите до сложни автомати:

  • Механичен термостат с ръчно регулиране. Работи по същия начин като обикновен вентил, който има само една разлика - рисковете с номерата на дръжката, което му позволява да се превърне в определена позиция. Могат да действат само ако има термометър и постоянно ръчно регулиране.
  • Механичният терморегулатор с автоматично управление е автоматизирано устройство. В тази версия ръчно е зададена само максималната допустима температура на акумулатора.
  • Електронният термостат има дисплей, на който са зададени първоначалните данни и работи от електрически сигнал.

Също така подобни устройства се отличават от начина, по който те получават термичен сигнал: директно от охлаждащата течност, от въздуха в помещението или от външния въздух (на открито).

Механично устройство

Механично устройство

Електронен термостат

Електронен термостат

Принцип на действие

Радиаторният термостат от всякакъв вид е доста прост. Вграденият в него клапан затваря, ако е необходимо, или отваря пътя за преминаване на охлаждащата течност в секцията на радиатора. Когато интензивността на потока му се промени, температурата на нагревателната батерия се променя едновременно. След това движението на клапана се ръководи от механичното усилие на човешката ръка, било то автоматично, включително чрез електрически средства. Вентилът се връща в първоначалното си положение чрез възвратна пружина.

Дизайн функции

  1. Механичната термостат с автоматично управление изглед включва температура чувствителен елемент, който се нарича "духало" контрол (макара) и задвижващ механизъм (буталния прът) на даряване на сигнали за затваряне и отваряне на клапана. Мухълът обикновено се пълни с течно или газообразно вещество. Когато температурата на въздуха се промени, обемът на топлоносителя се променя, действайки по отношение на размерите на мембраната. Това кара плъзгащия клапан и изпълнителния механизъм да се движат, като натиска клапана на желаното положение.
  2. Електрическият термостат за отоплителния радиатор вместо мембраната съдържа електромагнитно реле. Сигналът към него идва от вградения в стаята термодатчик. Преместването на релейното ядро ​​предизвиква движението на регулаторите за затваряне на вентила при входа на радиаторния елемент.

Прилагане на температурни контролери

Къде са инсталирани?



Устройствата за регулиране на температурата обикновено се инсталират на входната линия към радиатора. Те работят перфектно върху алуминиеви, стоманени и биметални батерии, които бързо се нагряват и охлаждат.

Моля, обърнете внимание! Когато инсталирате термостати, не забравяйте да разгледате типа радиатори във вашия дом. При чугунните батерии такива устройства не са настроени поради прекалено много инертност на чугун.

Възникват някои трудности при монтирането на апарата в еднотръбна отоплителна система. Това се дължи на факта, че температурата в серийно свързаните секции пада много по-бързо, отколкото при изхода на устройството и престава да съответства на избрания режим. За да избегнете този ефект, използвайте допълнителен байпасен тръбопровод.

Термостат за алуминиев радиатор

Термостат за алуминиев радиатор

Как да избера най-подходящия

Термостатът за радиатора трябва да бъде избран въз основа на нуждите и възможностите на потребителя:

  • Разбира се, "ръчните" устройства са много по-евтини от автоматизацията, но изискват повече внимание и постоянно регулиране.
  • Когато избирате, не забравяйте да обърнете внимание на вида и размера на вентила - трябва да отидете на тръбата, която да бъде инсталирана.
  • Има устройства с програмируеми температурни промени - в рамките на един ден или седмица. Добре, помислете дали имате нужда от нея или не.
  • Цената на устройствата с вградени температурни сензори е по-ниска, отколкото при отдалечените сензори.

Важно! Електронният термостат ще даде по-прецизен контрол на отоплението на радиаторите поради значителното разстояние на температурния датчик от батерията.

Правила за инсталиране

За инсталиран термостат, на входа на устройството радиатор, тя работи добре, както и да изпълнява своята функция възможно най-дълго време на монтаж и поддръжка необходимо да се следват няколко прости правила:

  • Преди да инсталирате уредите, водата от отоплителната система трябва да се спусне.
  • Ръчно управляваното устройство трябва да има свободен достъп за регулярна настройка.
  • Автоматичният термостат не може да бъде затворен с плътни декоративни екрани за радиатори или текстилни драперии. В този случай той ще забележи температурата в екрана, а не в стаята.
  • В края на всеки отоплителен сезон термостатичните вентили трябва да са напълно отворени (особено в централизираните отоплителни системи), за да се избегне счупване и запушване на уредите.
Настройване на температурните регулатори в системата

Настройване на температурните регулатори в системата

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работаТерморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа
Как да настроите отоплителните батерии в частна къщаКак да настроите отоплителните батерии в частна къща
Как да настроите отоплителните акумулаториКак да настроите отоплителните акумулатори
Стоманени радиаториСтоманени радиатори
» » Настройване на температурата на радиаторите, както се случва?
© 2021 BggeHat.com