Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа

Подовете за топла вода от категорията на екзотичното отопление попадат в степен на отопление на вътрешни помещения с различна цел, известна за много потребители. Ако изолацията на сградата отговаря на съвременните строги изисквания и помещенията са с малки размери, тогава тя може да бъде основна. Във всички останали случаи подовете на топла вода се използват като допълнително отопление.

Управление на подово отопление

Управление на подово отопление

Природата на приложението се влияе от климатичната зона на сградата, в топлите райони водните подове в повечето случаи се монтират като основно отопление. В районите със студена и дълга зима този вариант не се прилага, ефективната мощност за създаване на комфортни температури е недостатъчна. И е невъзможно да подгрявате пода до много високи температури по много причини.

Подово отопление

Подово отопление

Удобството за пребиваване в стаите, продължителността и безопасността на работата на системите до голяма степен зависят от режимите на работа на отоплението. За контролиране и регулиране на параметрите на работа се използват термостати за подово отопляемия под. Има огромен брой от тях, но според принципа на функциониране на устройството те са разделени само на няколко големи групи. Преди да се разгледа принципа на действие на термостатите, е необходимо да се запознаете с методите и параметрите за регулиране на температурата на нагряване. Това знание ще даде възможност за по-добро разбиране на функционирането на различни видове температурни контролери.

Терморегулатори на топъл под

Терморегулатори на топъл под

Как се регулира температурата на подовото отопление?

Отоплението на вода в къщи има няколко системи за всяка стая, понякога в една стая може да има две или повече схеми.

Контурите на топъл под

Контурите на топъл под

Всяка система и всяка верига трябва да се контролират автономно. Процесът се осъществява чрез колектора - устройството, към което са свързани входовете и изходите на всички вериги.

Колектор на топъл под

Колектор на топъл под

За водоснабдяване е монтирана помпа, количеството доставена охлаждаща течност се регулира от различни клапани. За да се наблюдават температурните индикатори, има сензори, клапите могат да се управляват чрез серво задвижвания.

Системата трябва да има помпа

Системата трябва да има помпа

Ако сензорът показва намаляване на температурата на пода, то количеството топла вода се увеличава и обратно, тъй като температурата се повишава над зададените параметри, обемът на потреблението на вода намалява. Серво задвижванията трябва да се монтират на всяка верига отделно и да се управляват от сензори. Термостатите за избор на индикатори за отопление се инсталират в помещения или в специален контролен панел (ако има много помещения и един контролен панел е необходим).

Терморегулатор и серво задвижване за отопление на вода

Терморегулатор и серво задвижване за отопление на вода

За да регулирате температурата, се нуждаете от колектор, термостат и серво

За да регулирате температурата, се нуждаете от колектор, термостат и серво

Използването на термостати и серво термостати прави възможно да се автоматизира напълно работата на системата, лесна за поддръжка отопление, температурни контролери са в състояние не само да се поддържа температурата в даден режим, но също така и самостоятелно включване / изключване на отоплението в случай на продължително отсъствие на хора. Автоматиката спестява до 30 енергийни носители, без да се влошават условията на престой в хората.

Какво може да контролира термостатите

Термостат за подово отопление

Термостат за подово отопление

В зависимост от вида на отоплението, термостатите могат да регулират следните параметри:

  • температура на пода. Сензорите се монтират в непосредствена близост до отоплителния кръг и показват степента на нагряване на крайното подово покритие. Използват се в малки вериги и водоснабдителни системи с ниска мощност, които се използват само като допълнително отопление;
  • температурата на въздуха в помещението. За тези термостати сензорите се монтират директно в корпуса на термостата. Параметрите се настройват, като се отчита комфортната температура в помещението. Те се използват на мощни системи и само в къщи, които имат топлоизолация, която отговаря на изискванията на стандартите. В противен случай големите загуби на охлаждащата течност правят неговата работа нерентабилна;
  • комбинирани. Параметрите на отоплението се контролират, като се отчитат показанията на два сензора: на закрито и до отоплителната система. Те рядко се използват само за най-модерните системи. Ако е необходимо, контролът може да се извърши въз основа на показанията на един от инсталираните сензори.
Топла вода на пода - разпределение на температурата

Топло разпределение на пода - температура

Изборът на конкретен термостат взема предвид максималния брой технически характеристики на отоплителната система, топлинните спестявания на сградата, климатичната зона на местоположението и желанията на клиента.

Видове и кратки характеристики на терморегулаторите

Промишлени компании са усвоили производството на широк спектър от различни температурни контролери, което позволява да се контролира в атомен режим всички системи за подгряване на водата на пода.

  1. Механични температурни контролери.
    Терморегулатор за подово отопление

    Терморегулатор за подово отопление

    Най-простите, евтини и надеждни устройства. Те имат защитна обвивка от трайни пластмаси. Температурата се регулира чрез завъртане на термостатичната глава, а устройствата не изискват големи разходи за поддръжка. Температурата се избира чрез завъртане на специалния диск с градираща скала.

    Механични температурни контролери с дистанционен температурен сензор

    Механични температурни контролери с дистанционен температурен сензор

    При някои модели е инсталиран пълен клапан за включване / изключване. Недостатък - изисква постоянно наблюдение на температурата, промяната в индикаторите е само в ръчен режим. Несправедливите производители могат да произвеждат устройства, които показват неправилно температурата. Практиците се съветват във всички случаи да проверяват показанията си с инсталиран точен термометър. Ако данните са съществено различни, корекцията трябва да се извърши, като се вземат предвид промивните количества.

    Механичен термостат



    Механичен термостат

  2. Отдалечен сензорен. Параметрите могат да се настройват с помощта на сензорния панел, те могат да се управляват от дистанционни управления. По-модерните модели значително улесняват контрола на температурата. Имате няколко параметъра на настройка. Надеждността и безопасността при работа зависят до голяма степен от производителя. Не си струва спестяване, реални загуби могат далеч да надвишат разликата в цената.

    Тип терморегулатор тип докосване

    Тип терморегулатор тип докосване

  3. Обикновено електронно. Функционалните възможности са почти същите като сензорните. В случая има малък екран и набор от бутони за създаване на програма за работа на топъл под.

    Електронни терморегулатори на топъл под

    Електронни терморегулатори на топъл под

  4. Електронен програмируем. Един от най-трудните, ви позволява да създадете работна програма на отоплителната система за една седмица и времето на деня.
    Безжичен програмируем термостат

    Безжичен програмируем термостат

    Това ви позволява да поддържате комфортна температура в помещенията само в присъствието на хора, през останалата част от периода отоплението е поставено в режим на готовност. Поради такива възможности финансовите загуби за поддръжката на помещенията по време на отоплителния период значително намаляват. Устройства, ако е необходимо, може да бъде свързан към система "умен дом", икономии на топлинна енергия в размер 30. В допълнение, потребителите могат да увеличат температурата в стаята, за да се присъедини към времето на, престой в стаите става все по-удобни.

    Термостат за подово отопление програмируем

    Термостат за подово отопление програмируем

    Програмируемите термостати могат едновременно да контролират няколко отделни системи за отопление на водата. Недостатъци: високата цена и сложността на настройките, монтажа, настройката и стартирането трябва да се извършват само от специално обучен капитан. Преди да започнете работа, е необходимо внимателно да проучите приложените инструкции, грубото нарушаване на правилата за използване може да доведе до скъпоструващо оборудване.

  5. RC. Използва се рядко поради неразумно високи разходи. Техните технически възможности не се различават от горепосочените и цената може да се увеличи понякога. Разликата е, че управлението на сервомеханизмите се осъществява не чрез кабели за ниско напрежение, а чрез радиосигнали. Радио термостатът поема индикаторите на датчиците и ги предава на радиоуправлението. Последният, след обработката на данните, изпраща радио сигнали към механизмите на задвижването за захранване с топла вода. Всяко устройство има свой приемник и предавател, което значително увеличава цената. Освен това това усложнява ремонтните работи, повечето от частите трябва да бъдат изцяло заменени с нови. Препоръчително е да се монтират такива температурни контролери в елитни помещения, където присъствието на външни проводящи кабели не е приветствано от собствениците.

Как функционират термостатите?

Функционирането на устройствата е възможно само в пълен комплект с допълнително оборудване и сензори, всеки елемент изпълнява функциите си. Оборудването е инсталирано на стена или в отделен екран и в центъра за превключване.

  1. Сензори. Разположен до отоплителната система или в корпуса на термостата, показвайте действителната температура в мястото на инсталиране. Сигналите се предават чрез жица или радио.
  2. Температурните регулатори обработват получената информация и дават сигналите за отговор на серво задвижванията.
  3. Модулът за управление на помпата. Той работи само когато е отворена поне една отоплителна система или отделна верига.
  4. Серво задвижването отваря / затваря захранващите кранове за гореща вода, има директни връзки към термостати.
Принцип на действие

Принцип на действие

За да се подобри безопасността на работата, се монтират предпазни клапани и фитинги за защита на електрическото оборудване от прегряване и ултра високи токове на късо съединение.

Съвети за избор на температурни регулатори

Избор на определен модел на термостат вода етаж зависи от много фактори: дестинацията и големината на помещението, метод на охлаждащата течност връзка довършителни пода на покривни материали, климатична зона на пребиваване, наличието на основни или допълнителни отоплителни системи.

Избор на термостат

Избор на термостат

Какви са критериите за избор на устройства?

  1. Цената. Най-евтиният механичен. Те са надеждни при работа, универсална употреба. В допълнение, такива устройства са много надеждни, те са почти невъзможни да бъдат забранени поради небрежност. Страхотно за тези потребители, които имат малки деца.
  2. Електронно. Те имат няколко разширени функции, те могат да контролират температурата на пода или в стаята. По стойност принадлежат към средния сегмент на стоките.
  3. Програмируеми. Скъпите устройства, изискват внимателно отношение, позволяват създаването на най-благоприятни условия за престой в стаите. Могат да имат различни модификации и технически възможности, за сметка на най-високата категория. Препоръчва се да се използва при инсталиране на отопление в елитни сгради. Цената може да достигне 500 долара и повече.

На мястото на монтажа са стена или панел. Първите са инсталирани във всяка стая, използвана за малки апартаменти. Последните се използват в големи сгради, позволяващи да се контролират параметрите на отопление във всички помещения. Инсталирането и поддръжката на такива термостати е скъпо.

Регулатори на комутаторите

Регулатори на комутаторите

Кой модел е по-добър

Кой модел е по-добър

Как да използвате механичен терморегулатор

Механичен регулатор

Механичен регулатор

Всяка верига трябва да е снабдена с отделно механично устройство, техническите параметри не позволяват да се контролира температурата на няколко помещения едновременно.

Термоконтролер за подгряване на подове

Термоконтролер за подгряване на подове

За да контролирате температурата на отопление в зависимост от температурата в стаята, трябва да закупите стаен термостат и да настроите желаната температура чрез завъртане на главата. Някои модели могат да свързват хронометри, което позволява не само да се поддържа удобна температура в различно време, но и да се спестят значителни пари.

На колектора е необходимо да се постави електрическо сервоусилвател, въз основа на получените сигнали това ще увеличи или намали количеството топла вода, подадена към веригата. Преди да свържете устройствата към електрозахранването, е необходимо да проучите схемата, която е достъпна от задната част на капака на корпуса.

Електрическо серво

Електрическо серво

Серво в секцията

Серво в секцията

Това е важно. Неспазването на препоръчителната схема не само ще причини неправилно функциониране на оборудването, но може да го деактивира напълно.

Сервомоторът има мотор с двупосочно завъртане. В зависимост от фазата на сигнала, доставен от термостата, роторът се върти в посока обратна на часовниковата стрелка. Съответно клапанът увеличава или намалява условния клирънс на тръбопроводите. Всички работи трябва да се извършват в съответствие с PUE, оборудването работи на 220 V напрежение.

Видео - Термостат за воден под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на систематаТоплата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
Електрическото подово отопление монтираме ефективна отоплителна система от себе си!Електрическото подово отопление монтираме ефективна отоплителна система от себе си!
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
» » Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа
© 2021 BggeHat.com