Отоплението в частна къща е по-добре да избирате?

Възможностите за отопление могат да бъдат няколко: вода, въздух, пара, електрическо отопление

у дома.

Съвременното отопление на водата в частна къща е много популярно благодарение на лесната инсталация и автоматизация на поддръжката на оборудването, както и на големия брой разнообразни материали и отоплителни уреди.

Парна отопление на къща в частния сектор рядко се използва (ние ще говорим за това в отделна статия).

Електрическо отопление в къщата - това е максималното удобство в посока на автоматизация и комфорт, но също така и увеличаване на разходите за енергия.

Но, в края на краищата, нека започнем по ред ...

Какъв вид гориво има във вашия район?

Първоначален избор частни системи за отопление на къщи "Диктува", достъпни за Вас форми на енергия, т.е. на горивата, който ще се използва за отоплителната система. Най-често срещаните видове гориво са:

  • природен газ (мрежов газопровод);
  • втечнен газ (автономен резервоар);
  • електрическа енергия;
  • черни въглища;
  • брикетирано гориво;
  • Пресовани палети (минибрикети).

Въз основа на финансовата "наличност" на горивото в района на местоположението на вашия частен дом и определя вида горивна система. Ако има къща свързаност на доставките на газ ще бъде изгодно да се заобиколят инсталирането на котел, който да осигури не само топлина в къщата, но също и "организиране на" топлата вода в мивката в кухнята и банята.

Моля, обърнете внимание! Когато свържете газов котел трябва винаги да се използват услугите на квалифицирано лице с достъп до този вид работа.

Ако няма връзка с мрежата за природен газ, може да се получи и излизане от сегашната ситуация твърдо гориво, или електрически бойлер.

Какъв вид отопление е по-добре да избирате?

Това е въпрос, отговорът на който се дава индивидуално, след анализ на структурните особености на помещенията, които трябва да бъдат нагрявани.

На практика, неоспоримо предимство е посочената по-горе система за отопление на водата за индивидуално отопление. Тя може да работи с всеки вид източник на топлина :. А котел за твърдо гориво, котела с течни или природен газ котли, слънчеви панели и т.н. Освен това, ако е необходимо, могат да бъдат използвани в комбинация с други видове отопление: камини, вентилатори, инфрачервени нагреватели и и т.н.

Всички системи за отопление на водата се класифицират според вида на циркулацията на охлаждащата течност в нея:

Отопление с естествена циркулация е бил широко разпространен и преди, въпреки че не е загубила своето значение и днес - това позволява в случай на обикновен котел на твърдо гориво, за да се поддържа циркулацията на охлаждащата течност в системата в случай на авария прекъсване на тока. Но тази система включва използването на тръби с по-голям диаметър, използването на отворен разширителен резервоар, разположен в горната част на системата, отговарящ на задължителния правилен наклон на тръбите.

Днес, по-широко разпространени системи за отопление с принудителна циркулация, която осигурява електрическа циркулационна помпа. Системите от този тип са по-малко "взискателни" към "геометрията" на системата, диаметъра и материала на тръбите и надвишават "естествените" с 20-30.

Циркулационна помпа

Циркулационна помпа

Комбинираната система е същата система с естествена циркулация, в която просто се добавя циркулационна помпа, чиято работа може да бъде блокирана с кранове. Такава система може да работи в два режима: естествен и принуден.

Свързване на циркулационната помпа в комбинираната отоплителна система на частна къща

Свързване на циркулационната помпа в комбинираната отоплителна система на частна къща

Отоплителната система на частна къща е по-добре да бъде принудена или комбинирана.

След като изберете вида на системата за отопление и бойлер трябва да се мисли за вида на радиатори, които ще бъдат използвани в дома си, изчисли техния брой и броя на секциите във всяка една от тях, в зависимост от големината и топлина в стаята.

Също така си струва да се обърне внимание на такива начини на отопление и отопление, като топъл под.

Монтаж на отоплителна система

След приключване на подготвителната фаза на проекта, е време да започне инсталирането на отоплителната система. Особено трудно в този процес е нищо! Ако цялата подготвителна работа беше извършена предварително:

  • В къщата вече трябва да има инсталирани външни врати и прозорци;
  • места за радиатори (стени) вече трябва да бъдат подготвени (в някои случаи това е възможно): измазани, с фиксиран топлоотразяващ материал (ако е необходимо), ако е възможно боядисани;
  • направени дупки и канали в тавани, стени, за полагане на тръби, тръби.

Моля, обърнете внимание! Работата по инсталирането на системата за отопление, се предшества от довършителни довършителни (с изключение на места, под радиатора) и изливане на подовата настилка, тъй като е необходимо да се "скрие" всичко, което трябва в пода и стената, за да им завършек.

Монтирайте радиаторите на отоплителната система



Обичайната "резиденция" на радиаторите е под прозорците. Инсталирайте радиатора на мястото си, като се използват необходимите инструменти и изпомпване елементи, предназначени за този вид радиатор, просто достатъчно.

Точките на закрепване на радиатори е избран по такъв начин, че се монтира радиатора трябва да се отклонява от перваза на 5-10 см от пода и от стената. - Не по-малко от 5 см радиатор е настроен хоризонтално и вертикално. Батерията трябва да изпъква пред перваза на прозореца, тъй като топлият въздух от акумулатора се нарича "също така", за да се създаде завеса за топлина пред прозореца.

Поставяне на радиатора под прозореца

Поставяне на радиатора под прозореца

Ако радиатора не е оборудван с въздушна клапа да кърви въздух от системата, а след това трябва да се инсталира самостоятелно.

Видове връзка радиатор

Еднопосочна връзка. С тази връзка топлинният трансфер на радиатора съответства на паспортната стойност на тази стойност. Правата тръба (захранването) е свързана към горната част и връщането (изход) е свързано към дъното на една част на радиатора. Тази връзка допринася за равномерно загряване на акумулаторните секции по цялата им площ. Тази връзка е ефективна за батерии с голям брой секции или за кодиране на такива батерии в апартамента, които са свързани паралелно.

Еднопосочно свързване на радиатори

Еднопосочно свързване на радиатори

Паралелно свързване на радиатори

Паралелно свързване на радиатори

Седна и долни връзки. Използва се само в случаите, когато прави тръба и връщане са "скрити" под пода. С тази връзка правният тръбопровод е свързан към долната тръба на една отсечка и връщащата тръба към противоположната отверстие. Характеризира се със загуба на мощност радиатор поради неравномерни нагревателни секции "височина" до 15.

Sedelnoe (долно) свързване на радиатор за отопление

Sedelnoe (долно) свързване на радиатор за отопление

Кръстосано свързване (диагонал). Използва се за голям брой секции в радиатора. Благодарение на равномерното разпределение на охлаждащата течност през радиатора топлинната му мощност е висока (загуби до 2). Правата тръба е свързана към горната част на радиатора и връщащата тръба към противоположното дъно.

Диагонално свързване на радиатори

Диагностични схеми на радиаторите

Диагностични схеми на радиаторите

Кои тръби да изберете за отоплителна система?

Когато радиаторите за отопление "заселили" на негово място, е възможно да се изчисли ярд тръба се нуждаете и колко много допълнителни елементи на отопление тръбопровод: тениски, ъгли, свързващи елементи, клапани и така нататък.

Не бъдете прекалено мързеливи, за да изготвите подробна схема за отопление - тя ще ви покаже не само броя на необходимите части, но във времето може да бъде полезен при извършване на ремонтни работи. В крайна сметка местата за полагане на тръби под гипса и подовата замазка не се виждат ...

Определете материала на тръбите за отоплителната система.

В момента на разположение:

  1. Метални тръби:
  1. мед;
  2. стомана;
  3. Поцинкована.
  1. Полипропиленови тръби;
  2. Метало-пластмасови тръби
  3. Тръби от поливинилхлорид.
Медни тръби в отоплителната система

Медни тръби в отоплителната система

Поливинилхлоридни тръби в отоплителната система

Поливинилхлоридни тръби в отоплителната система

Металопластични тръби в отоплителната система

Металопластични тръби в отоплителната система

Какво следва?

За да завършите отоплението в частна къща, все още трябва да се погрижите за това разширителен резервоар, циркулационна помпа, свързване на цялата система към котела.

Видео: видове отоплителни системи

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Икономично отопление на частна къщаИкономично отопление на частна къща
Отопление на газОтопление на газ
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Централно отоплениеЦентрално отопление
Отопление на частна къща с газови бутилкиОтопление на частна къща с газови бутилки
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
Как да изберем отоплението на ваканционен дом?Как да изберем отоплението на ваканционен дом?
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
» » Отоплението в частна къща е по-добре да избирате?
© 2021 BggeHat.com