Видове отопление на водата

За да се създаде качествена и ефективна система за нагряване на вода в частен дом, независимо дали това е нагряване на вода с естествена циркулация или отопление на вода от тухла фурната, трябва стриктно да следват стъпка последователност. Какво трябва да направя?
отопление с естествена циркулация
Отопление на водата

Видове отопление на водата

Когато планирате изграждането на отоплителна система, първо трябва да се запознаете с видовете отопление на водата. Към днешна дата системите за отопление, в които охлаждащата течност е вода, са най-често срещаните - те се използват в 90 частни къщи. Водните отоплителни системи са:

  • радиатор;
  • топъл под;
  • первази.

Радиаторната система е еднакво потребна както в частни, така и в жилищни сгради.

Към днешна дата при инсталирането на системата се използват радиатори от различен тип: чугун, алуминий, биметален, стомана. Всеки тип има своето предимство, както и недостатъците му.

Основното предимство на отоплението с радиаторно отопление с естествена циркулация е подобреното предаване на топлина - топлината се прехвърля от голяма площ, което ускорява процеса на отопление на стаята. Освен това, знаейки няколко прости правила, е възможно да инсталирате радиатори сами, без да прибягвате до скъпа помощ от майстори. Въпреки това, използването на радиаторите до известна степен повишава изискванията към качеството на охлаждащата течност - заради водата в корозията на радиатора може да се случи, твърди утайки - и те значително да намали производителността на системата.

дърво отопление с вода верига
Отоплителна система с естествена циркулация

"Топъл под" може да бъде или единственият източник на топлина, или допълнителен елемент на отоплителната система на радиатора.

Предимството на подобно отопление е, че преди всичко такава система не разваля естетическото изображение на стаята.

Освен това, отоплението се прави възможно най-равномерно в помещението. Отопляемият въздух постепенно се издига от пода нагоре - всичко се затопля. В допълнение, системата "топъл под" е по-икономична - всъщност за нормалното й функциониране и поддържане на стайната температура правилното ниво е достатъчно, за да загрее охлаждащата течност до 55 °.

отопление на печката
Под

Такава привидно "идеална" отоплителна система обаче има значителен недостатък. На първо място, тя се състои в сложността на инсталацията.За монтаж на топъл под, трябва да работите върху идеално подравнена замазка, полагане на тръби и висококачествено изпълнение на подовата повърхност над тях. Освен това инсталирането на такъв нагревателен елемент в вече построена къща с ремонт е затруднено с още по-големи трудности - ще бъде необходимо да се премахне пода и да се задълбочи. Ако под пода има бетонни плочи, единственото решение е да се увеличи нивото на пода - и това е проблематично, ако вратите вече са инсталирани в стаята, се правят козметични ремонти.

Системата на плинт е един вид хибрид на отопление с радиатор и "топъл под".

Тоест отоплителните елементи са разположени непосредствено над нивото на пода - като цокъл. Когато се използва отоплителна система от този тип, въздухът в стаята, подът и стените се затоплят. Водното отопление е удобно, тъй като не разваля вътрешността на помещението и освен това може да се монтира дори след завършване на вътрешната довършителна работа на къщата.

водни первази
Подгряване на настилката

Можете да изберете за вашия дом видовете за отопление на водата. Решението обаче трябва да бъде взето в началните етапи на строителството.

От какво се състои отоплителната система?

От самото име - системата за отопление на водата става ясно, че водата е необходима за нейното функциониране. В този случай тя е охлаждаща течност, която циркулира непрекъснато по затворена верига. Водата се загрява в специален бойлер и след това - през тръби, доставяна до основния нагревателен елемент, която може да действа като система на "топъл под" или радиатори.

Разбира се, за по-високо качество, безопасна и икономична работа на системата, може да се използва голям брой допълнителни средства. Най-простата система за отопление на водата обаче изглежда така:

отопление на водата от печката
Основните елементи на отоплителната система

Отоплителните системи могат да се различават в зависимост от принципа на циркулация на охлаждащата течност:

  • отопление с принудителна циркулация;
  • с естествения.

Система с естествена охладителна циркулация

Системата с естествена циркулация е идеалният пример за използването на елементарните закони на физиката от човека. Принципът на работата му е много прост - движението на охлаждащата течност в тръбите се дължи на разликата в плътността на студената и топлата вода.

отопление на водата от печката
Отоплителна система с естествена охладителна циркулация


Тоест топлоносителят, загрят в котела, става по-светъл, плътността му намалява. Топлата вода се изтласква от котела, тъй като охлаждащата течност влезе в нея и лесно се втурва в тръбата на централната тръба. И от него - до радиаторите. Има охлаждащата течност своята топлина, охлажда, и възвръщане предишното си тежест и плътност на тръби обезмаслено обратно към отоплителен котел - изместване на новия си партида от гореща охладителна течност. И този цикъл се повтаря безкрайно.

За да създадете самостоятелно отоплителна система с естествена циркулация на охлаждащата течност, е важно да запомните няколко прости правила. Преди всичко е необходимо да се изберат тръби с най-подходящия диаметър за създаване на централна тръба и в допълнение да се спазва изискваният ъгъл на наклон при полагане на тръби.

Такава система има важно предимство - тя е енергонезависима, което я прави възможно да се използва в къщи, в които има прекъсвания в захранването.

Системата с естествена циркулация обаче има няколко значителни недостатъка. На първо място - необходимостта от използване на тежки метални тръби (има трудности в инсталацията). В допълнение, такава система премахва възможността за регулиране на нивото на отопление на всяка отделна стая. Друг недостатък на системата може да се нарече голям разход на гориво.

Система с принудителна циркулация на охлаждащото средство

водно отопление от тухлена фурна
Отоплителна система с принудителна циркулация на охладителната

Отличителна черта на този тип система е задължителното добавяне на циркулационната помпа. Той е, който улеснява прехвърлянето на охлаждащата течност през тръбите. Схемата на системата изглежда така:

Като един от основните предимства на системата принудени циркулация може да се установи, че като вода за отопление с електричество прави възможно да се контролира клапаните посредством специален ниво налягане във всяка радиатор - по този начин се наблюдават и нивото на стайна отопление. Този факт позволява да се намали до известна степен количеството гориво, използвано за отопление на охлаждащата течност.

Системата е по-икономична и поради това, че позволява използването на пластмасови тръби с малък диаметър, които са относително евтини.

Недостатъкът на системата е нейната енергийна зависимост. В случай, че има възможни колебания на напрежението или прекъсвания на електрозахранването във вашия дом, най-разумното решение е да се използва комбинирана система, която съчетава принудителната и естествената циркулация на охлаждащата течност.

Монтаж на отоплителна система

Най-практично е да се създаде двутръбна отоплителна система в къщата. Това са две комбинирани вериги, едната от които (захранващи тръби) към радиаторите се движи от горещ топлоносител. И охладената вода от радиатора се връща към котела на втората верига - връщащите тръби.

отопление с принудителна циркулация
Дебит на отоплителната среда в отоплителната система

Дву-тръбната отоплителна система с принудителна циркулация е отлично решение за всеки частен дом. Той ви позволява да свържете специални термостати, които ви позволяват да контролирате степента на отопление на всеки отделен радиатор. Системата може да бъде допълнена със специални колектори, които ще я направят още по-ефективна.

Бойлери за отоплителна система

Няма отоплителна система, дори и отопление на дърва с водна схема, може да работи без такъв елемент като отоплителен котел. Това е най-важният и съответно скъп елемент на системата.

Изборът на котела до голяма степен зависи от какъв вид гориво за него сте най-достъпни. Например, най-достъпни за повечето са горивото като природен газ.

Тя обаче може да се използва само ако е възможно директно свързване към газовия уред. Електричеството може да се превърне и в гориво за вашия отоплителен котел. Но трябва да се има предвид - в случай на прекъсване на захранването, ще замръзнете. И цената на горивото е доста висока, което го прави не най-подходящ за мнозинството.

Има модели на котли, които работят на твърди и течни горива - това е, това е водно отопление печка. Независимо дали става въпрос за нагряване на вода от газовата печка или за загряване на вода върху дървесина, - могат да възникнат усложнения поради необходимостта от постоянно наблюдение на количеството гориво в котела. В допълнение, понякога доставката на гориво, което използва загряване на вода от пещта, до къщата, може да бъде много трудно. И не всички имат място за съхраняване на голям запас от въглища или дизелово гориво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Видове отопление на водата
© 2021 BggeHat.com