Отопление на къщата със собствените си ръце

Задачата е да създадем домашно отопление със собствените си ръце - макар и трудно, но доста решаващо. Причините за избора на такава възможност за подреждане на отоплението могат да бъдат много, вариращи от високите разходи за извършване на работа от външни организации и завършващи с навика да правите всичко сами. Но независимо от мотивите, които налагат спирането на този вариант, за успешното създаване на отопление е необходимо да се знае как работи.
отопление на дома
Топлата батерия и котката са приятни

За отопление на къщата като цяло

Водното отопление на всяка частна къща се състои най-малко от следните елементи:

  • котел за отопление;
  • разширителен резервоар;
  • радиатори за отопление;
  • тръбопроводи;
  • регулиращи клапани.

И тук се проявява първата характеристика - циркулационната помпа не се споменава сред оборудването. Въпросът е, че за някои варианти на създаване на отопление на къщата, с ръце ще бъде изпълнена или не, помпата не се изисква. Но в този случай има и други изисквания, които ще бъдат засегнати малко по-късно.

отопление на дома
Компоненти за отопление на водата

Ето защо при определяне на бъдещата система за отопление на водата е необходимо да се започне работа от основните моменти - да се реши какъв вид отоплителна верига ще бъде и да се избере капацитета на отоплителния котел.

Кой котел трябва да използвам?

Това е доста сложна задача, в решаването на която е необходимо да се вземат предвид много различни аспекти.

1. Избор на вида гориво. Необходимо е да се съсредоточим върху достъпни и евтини енергийни носители, най-доброто се счита за основен газ. При негово отсъствие използвайте други видове гориво:

  • Твърди (въглища, дърво, торф, пелети и др.);
  • течност (дизелово гориво);
  • електрическа или друга енергия. Горивото трябва да бъде избрано най-евтино и достъпно, като се има предвид, че тези разходи ще определят в бъдеще вашите разходи за отопление на къщата.

2. Как ще се използва котелът - само като елемент на отоплителната система или като източник на топла вода. В зависимост от предназначението, можете да изберете двуканален или едно верижен котел.

3. Каква област трябва да се отоплява, създавайки собствено отопление за дома, както и характеристиките на отопляемите помещения. При такова изчисление почти всичко трябва да се вземе под внимание:

  • географското местоположение на къщата;
  • брой на етажите;
  • материалът, от който е направена къщата, дебелината на стените, използването на нагревател за неговото изграждане и т.н .;
  • периодичността на работата на котела, възможността за неговата работа в автоматичен режим;
  • местоположение, размери, възможност и необходимост от рутинна поддръжка и поддръжка;
  • наличието или възможността за създаване на необходимата вентилация за отстраняване на продуктите от изгарянето.

Тези въпроси представляват само малка част от тези, които трябва да отговорите, преди да създадете система за отопление на дома със собствените си ръце.

При избора на схема на отопление

Отоплението може да се извърши в различни схеми. В този случай, за всеки конкретен случай, можете да използвате своя собствена, най-подходящата опция. Избирайки това, трябва да вземете предвид характеристиките, присъщи на различните системи за отопление.

1. Те ​​идват с естествена (гравитационна) и принудителна циркулация. Характерна особеност на гравитационната циркулация е възможността за отопление на къщата без използване на допълнително оборудване, като циркулационна помпа и възможност за работа на елементите на системата при атмосферно налягане.

отопление на дома
Схема на гравитационната система за отопление на водата

Подобен подход ни позволява да гарантираме намаляване на разходите при създаване на отопление, но за това трябва да изпълним редица допълнителни изисквания:

  • Отоплителният котел трябва да бъде разположен под радиаторите и разширителния резервоар горе;
  • тръбопроводите трябва да имат наклон, който създава потока охладител по посока на радиаторите по време на движението на топлата вода и към котела при връщане;
  • тръбите трябва да бъдат обезопасени, за да се предотврати образуването на противоток;
  • тръбите за подаване на гореща вода трябва да имат по-голямо напречно сечение, отколкото при връщането.

Отоплителната система с принудителна циркулация е най-универсалната и когато я създавате, не е нужно да изпълнявате толкова голям брой изисквания.

домашно отопление в къщата
Отоплителна система с принудителна циркулация

2. Отоплението може да бъде инсталирано в еднотръбен и двутръбен режим. Характеристиките на тези схеми на отопление са показани на снимката

система за отопление на дома
Схема на еднотръбна и двутръбна отоплителна система


Когато системата за една тръба, водата преминава през радиаторите, един след друг, и след това се връща към котела и за две тръби радиатор във всяка вода протича отделно от мрежата и след това към гърба.

Традиционно, схема с две тръби за отопление е най-ефективно, но и в една тръба има своите предимства, сред които трябва да признаем, че това е най-лесният и най-достъпен вариант за създаване на дом за отопление, освен и най-евтините.

Що се отнася до недостатъците на схемата за единно-тръба, най-популярните от рода си, наречена "Leningrader", благодарение на усилията на много специалисти на отопление до голяма степен пощадиха от тях.

Ако се вгледате в създаването на домашна система за отопление в къщата с тази гледна точка - простотата и разумна цена на цялата система, а след това "от Ленинград" може да се разглежда като най-вероятно един от най-подходящите варианти.

Повече подробности за тънкостите и функциите на тази система могат да бъдат намерени чрез видео

Как да свържете радиатора

Важен фактор, който гарантира нормалната работа на отоплителната система, са използваните радиатори. Има много разновидности на такива продукти, те са изработени от различни форми и от различни материали, постигайки максимален пренос на топлина от тях, но основната роля в отоплението на помещението се играят и от други фактори:

1. Брой секции на радиатора. Утвърдената практика препоръчва да се използва една секция за отопление на три квадратни метра. Температурата на охлаждащата течност трябва да бъде 70 градуса.

Въпреки това броят на секциите не може да бъде неограничен, не забравяйте, че всеки елемент в системата създава съпротива срещу преминаването на водата и ако е твърде голям, отоплението просто няма да работи.

2. Как е свързан радиаторът към отоплителната система. Фигурата по-долу ще ви позволи да изчислите колко различни ефективност на отоплението се дължи на различните начини на свързване на батериите:

вижте отоплението на дома си със собствените си ръце
Примери за свързване на радиатори

3. Къде и как да инсталирате радиатора.

домашно отопление на собствения ви видеоклип
Място за инсталиране на радиатори

Тези данни трябва да направят задачата за по-внимателно определяне на местоположението на радиатора. И ако батерията обикновено се поставя под прозореца на отваряне (в средата), и е съвсем правилното решение, тук е инсталирането на всякакви декоративни решетки, или други елементи от декора (завеси, драперии) намалява ефективността на пренос на топлина и топлина.

Въпреки че създаването на отопление на частна къща трябва да се счита за доста трудна задача, въпреки това тя може да бъде решена сама.

Съществуващото разнообразие от възможности за внедряване на отоплителната система дава възможност на всеки да избере най-подходящия за своите собствени силни страни, умения и средства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление на частна къща със собствени ръцеОтопление на частна къща със собствени ръце
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Свържете самия котел с отоплениеСвържете самия котел с отопление
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Отоплително оборудванеОтоплително оборудване
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Отопление в страната със собствени ръцеОтопление в страната със собствени ръце
» » Отопление на къщата със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com