Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце

Отоплението на частна къща с топъл подове е почти идеално решение. Като мислите за това, неизбежно ще стигнете до въпроса как да инсталирате топъл под в собствената си къща със собствените си ръце. Наличието в частен дом на топъл под, който работи с топла вода, е много по-оправдано от местоположението му в апартамента на жилищна сграда. Тъй като системата от тръби с вода тежи много, освен това, бетонната замазка, която в този случай е необходима, ще увеличи теглото на вече претоварените подове.


Правила за инсталиране


Независимо от това, какви (електрически или водни) топла подове в частна къща, които решите да поставите, ги закрепете към основната замазка. Монтирането на система за подово отопление от собствени ръце не е прекалено трудно. За да направите това, трябва да имате представа за правилата за полагането му и да следвате препоръките на инструкцията, която обикновено е прикрепена към материалите. Консултацията с квалифициран електротехник също няма да бъде излишна. (Виж също: Поставяне на пода с топла вода със собствените си ръце в къщата)

топла подове в частна къща

Инсталирането на най-топлата етаж в частна къща не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Нуждаем се или от някакъв опит в такава работа или познание. И ако поне си представите какво е това, можете безопасно да следвате инструкциите, приложени към комплекта.


Полагане на отоплителни кабели


Преди да започнете работа по полагане на отоплителния кабел, уверете се, че сте направили чертеж на изолираната зона. На него да се посочат местата, където ще бъде разположен кабелът, свързващият и прекъсващ съединител, температурният сензор, точките на свързване към електрическите мрежи. Поддържайте този чертеж. По-късно ще ви бъде необходимо при извършване на ремонтни дейности.

Разстоянието между кабелните линии може да се изчисли по формулата:

L1 = Р * 100 / L2,

където L1 е необходимото разстояние (cm),

P - свободна площ (кв.м),

L2 - дължина на кабела (m).

Много специалисти препоръчват поставянето на топъл под за топлоизолационния материал. Това ще предотврати ненужните топлинни загуби през долните слоеве. За равномерно разпределение на топлината между монтажната лента и изолационния материал се полага алуминиево фолио. Трябва да се опитате да не огънете мястото, където са свързани електрическите и отоплителните кабели. Това място трябва да изостава зад стената с минимум 25 см. Между линиите на кабела е температурен датчик. Независимо от отворената страна на бримката, на 50-100 см зад стената. (Виж също: Топъл под, изработен от метал-пластмаса)



ВАЖНО. Основата, върху която ще лежи кабелът, трябва да се почисти от всякакви остатъци.



След като поставите топлоизолацията, можете да започнете да инсталирате отоплителния кабел. Първо, подредете го с ципове на цялата повърхност без мебели. Прекарайте местата, запазени за големи мебели. Кабелът се фиксира със специален фиксиращ хардуер на всеки 3 см. Не трябва да се позволява на кабелите за отопление да се пресичат и да се докосват един друг.

Преди да инсталирате топъл под в частна къща, трябва да определите точната позиция на мебелите, тъй като отоплителният кабел не трябва да бъде под него. По принцип е по-добре да не го слагате по-близо от 40 см до границите на мебелите.

топла под в частна къща





TIP. Температурният регулатор се намира вертикално на стената, на разстояние 1,2 м от пода и отгоре.



След като фиксирате кабела и извеждате свободните краища към термостата, можете да продължите да го пълните. Не се мързеляйте да проверявате конкретната смес поради липса на малки камъни и остри предмети. Напълненият разтвор трябва напълно да покрие съединителя и кабела. Дебелината на замазката е оптимална на височина от 5 см. Стеснете бетонния слой внимателно, но уверено. В мембраната няма да има въздушни джобове. Тяхното присъствие около отоплителния кабел може да доведе до прегряване и неизбежна повреда. (Виж също: Монтаж на електрическо подово отопление)



ВНИМАНИЕ. Не включвайте отоплителния кабел, докато замазката не се втвърди напълно. Това трябва да отнеме най-малко 28 дни.



Не включвайте топъл под, за да ускорите втвърдяването на замазката. Непосредствено след втвърдяването на съединителя, трябва да включите отоплителния кабел и да оставите за един ден, така че влагата, останала вътре, да се изпари напълно. Използването на специални сухи смеси за монтиране на топло подове значително намалява периода на втвърдяване и удължава експлоатационния им живот.

Не забравяйте, че в никакъв случай препоръчваната мощност, посочена от производителя, не трябва да бъде съкратена или съкратена или оригиналната дължина на кабела е удължена. Това може да доведе до повреда на цялата система. Сега знаете как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце, но и от квалифицирана помощ, не бива да се отказвате. (Виж също: Електрически, водни и газови отопляеми подове)


Отоплителни рогозки


Топла подове в частна къща могат да бъдат направени под формата на специални отоплителни рогозки. В този случай няма да се изисква бетон. Монтирането на такива отоплителни уреди е многократно по-бързо.

Първо, в монтажната тръба е монтиран температурен датчик с термостат. На почистваната повърхност на стария (груб) етаж е поставена отоплителна мат. На нея се полага специално лепило отгоре. И на върха на лепилото се поставя краят на пода (плочки, ламинат и др.).

Подгрявайте подове в частна къща

Преди да полагате подовата настилка, трябва да измервате мултицетното си съпротивление при работа. Ако той е много различен от този, посочен в ръководството, не се допуска поставянето на мат до пристигането на консултанта на фирмата доставчик или друг специалист. (Виж също: Свързване на топъл термостат със собствените си ръце )


Топлоизолация


Струва си да се обръща внимание на топлоизолационното устройство, тъй като използването му намалява потреблението на оперативни разходи с 30-40. Особено топлоизолацията е важна, ако отопляването на частна къща с топъл подове се случва само за сметка на тях, без да се привличат други източници на топлина. В този случай най-добре е да се използват пенополистиролови плочи с дебелина до 10 сантиметра, върху които ще се поставят пароизолация и "плаваща" замазка.

Ако изолационният слой не може да бъде дебел, той може да бъде заменен с фолио-изолационни топлоизолационни материали с дебелина от 3 до 10 мм. Използването на такъв материал може да спести до 20 електроенергия. Ролята на топлоизолатора може да се играе и от коркови листове, но те са много по-скъпи от фолиевите материали.


Принцип на работа на топъл под


От законите на физиката е известно, че топлият въздух винаги се издига, отстъпвайки на студен. Но, както знаете, трябва да поддържате краката си топло. Тази цел се преследва от подовата отоплителна система.

Принципът на топлата етаж е достатъчно прост. На мястото, където няма мебели, се полага специален нагревателен кабел или тръбна система с топла вода. След това отоплителната система се излива със специален разтвор или лепило или се покрива с други защитни материали. И на върха на този слой се полага чиста подова настилка. По този начин цялата повърхност на пода в стаята се превръща в източник на топлина. Въздухът се загрява от пода, се издига до тавана и бавно се охлажда. Тук се заменя с друг топъл въздух, който вече е подгряван по-надолу. В резултат на това стаята постоянно се поддържа удобна температура и микроклимат.

принцип на работа на топъл под


данни


В заключение бих искал да кажа, че топъл подът е надежден източник и топлообменник, който е подходящ за монтаж както в жилищни, така и в работни помещения. Той се загрява по-дълго от радиаторите, но също така дава на топлината на външната среда много повече време. От друга страна, е трудно да се адаптира към моментално променящата се нужда от топъл въздух.

И ако сте решили да инсталирате топъл под на вашия дом или офис, а след това подход много внимателно, не спестявайте на материали или на професионални работници. Тогава вашият топъл под ще ви служи дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да инсталирате топъл под и да го свържете сами?Как да инсталирате топъл под и да го свържете сами?
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Монтиране на водния под с вашите ръцеМонтиране на водния под с вашите ръце
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Устройството на топла подова настилкаУстройството на топла подова настилка
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Как да направите топъл под в стаята със собствените си ръцеКак да направите топъл под в стаята със собствените си ръце
» » Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com