Схема за топла връзка на пода

Схема за топла връзка на пода

В тази статия няма да разгледаме въпроса как се полагат топли подове в стаите. Интересуваме се от друга - схемата за свързване на топъл под. Но трябва отново да се припомни, че има два вида топла подове - вода и електричество. Това са абсолютно две различни системи, така че начинът, по който са свързани, е съвсем различен. И тук не само разликите по отношение на използваната охлаждаща течност и мрежите, с които тя се движи, но и че топлоносителят се нагрява по различен начин. Това е същността на поставения въпрос.

Схема на окабеляване и свързване на подово отопляем под

Незабавно направете резервация, че за изграждането на топла подове, която използва обикновена вода като охлаждаща течност, трябва да използвате система от тръби, които се разпределят по цялата повърхност на основата. Равномерното разпределение на тръбопровода гарантира равномерно отопление. Но тук възниква въпросът - кои тръби се използват най-добре и как да ги свържете към обща отоплителна система?

На първия въпрос може да се отговори така - нищо по-хубаво от пластмасови тръби, днес няма да намерите, така че да ги изберете. С диаметър също всичко е просто. Двулиметровата тръба е отличен материал за такава система. И сега другият въпрос е как да се подредят тръбите на пода? Има няколко опции. Ако стаята не е много голяма, обичайната змия ще направи най-доброто. Но ако стаята е голяма, тогава има огромна вероятност змията да не може да подгрява равномерно подовете по цялата повърхност. Това означава, че температурата на входа ще бъде висока и ниската продукция. И тази разлика ще бъде твърде голяма, което вече говори за неудобно състояние.

Какво можете да предложите в замяна? Спирално двойно полагане, когато захранващите линии и връщащите се потоци на топлоносителя ще бъдат подредени успоредно един на друг. Тази опция разпределя равномерно топлината. Вярно е, че има една минус в тази схема. Това е голям брой използвани тръби - почти два пъти повече, отколкото при конвенционалната серпентинова монотръба.



А сега и за свързването на подовете с топла вода. Обикновено охлаждащата течност не се подава директно от общата захранваща линия към топлата подове - температурата е твърде висока в тази схема. За тази цел се инсталира междинно устройство под формата на колектор, в който се смесват два температурни режима - от захранването и обратния поток. Това смесване ви позволява да намалите температурата на охлаждащата течност до желаната стойност (така че краката ви да не се изгарят).

Този сайт е сложен ли е? По принцип не много. Понастоящем колекторите се продават в готов вид, така че не преосмислете колелото. По-добре е да използвате готовия елемент, толкова повече се произвежда в завода, където качеството е гарантирано. Такъв колектор обикновено се поставя в специална ниша, предварително приготвена или монтирана в шарнирен специален шкаф.

Свързване на електрическото подово отопление

Понастоящем производителите предлагат две основни версии на тази отоплителна система, където се използват два различни нагревателни елемента. Това е нагревателен кабел или филмово покритие. Няма да обсъждаме какви са техните различия, заслуги и недостатъци. Интересуваме се от въпроса как да се свързваме правилно. И в това отношение схемата за свързване на топъл подов слой е идентична с тази, свързана с отоплителния кабел, защото работи от AC мрежата.

Изолиране при свързване на IR филм

Изолацията при изграждането на секса играе съществена роля

Как върви?

  • Монтажът е поставянето на нагревателния елемент върху подготвения субстрат.
  • Монтаж на температурен датчик. Това устройство ще следи температурата на пода. Поставете я на основата в специална гофрирана тръба. За какво е тази тръба? Само за да извадите изгорелия термодатчик, ако е необходимо, и след това да го замените с нов.
  • Монтирането на термостата, който, получаващ сигнал от термичния датчик, ще регулира захранването на отоплителните елементи. Термостатът обикновено се инсталира или в ниша в стена, или в шарнирен шкаф.
  • Всички елементи са взаимосвързани последователно.

Моля, обърнете внимание! Тази точка се отнася както за отоплението на водата, така и за електрическото отопление. След инсталацията, но преди началото на подовото покритие е необходимо да се тества отоплителната система. Идентифицираните дефекти трябва да бъдат коригирани.

И последният въпрос е коя отоплителна система е по-добра? Няма да отговорим, защото всеки има плюсове и минуси. Но по отношение на енергийната зависимост, на първо място стоят електрическите аналози. Следователно, те никога не се правят основни, а се използват като допълнителни.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Как да направите подово отопляем под с вашите ръцеКак да направите подово отопляем под с вашите ръце
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Как да разработим схема за пода на топла водаКак да разработим схема за пода на топла вода
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Как да избера подходящия колектор за топъл подКак да избера подходящия колектор за топъл под
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Схема за топла връзка на пода
© 2021 BggeHat.com