Схема за свързване на топъл под с отоплителната система

Ако знаете схемата, свързването на подовата отоплителна система към окабеляване на отоплителната система е изключително просто. Ще прегледаме съществуващите схеми и ще видим как да монтираме топъл под с минимални усилия и също така да научим как да регулираме температурата на топъл под.

Как е подовата топла вода

В нашия климат топлият под е много популярен. Отоплението отдолу нагоре, огромните размери на радиатора (тъй като радиаторът е цялата повърхност на пода) и възможността за свързване на пода с акумулаторната батерия на котела привличат много собственици на жилища. Освен това този нагревател има много просто устройство. Класическият отопляем под е съставен от следните елементи:

  • Субстрати, които прекъсват отоплителната верига от плочата. И като субстрат използва материал с висока отражателност - топъл въздух трябва да бъде в стаята и пода, а не в плочата и пространството под него.
  • Контур за охлаждащата течност. Обикновено в тази роля се използва тръба, която се поставя директно върху основата, сгъната с кохлета или спирала. В същото време връзката на топлата подова на водата отоплителна система се осъществява вдясно от вкарване в съществуващата мрежа, която се обслужва от един котел. В резултат на това носител изтича от отоплителната система по протежение на контура на топлото поле, превръщайки конвенционалния тръбопровод в отоплителен елемент.
  • Винтове, предпазващи тръбата от топла вода от повреда. Основният материал на замазката е циментово-пясъчна смес. Тя е евтина и след втвърдяване формира твърда кора, която защитава тръбата на свързаната верига. Освен това, замазката приема енергията на температурния носител, след което започва да работи като радиатор с много голяма площ на дисперсията.
Тръбата е поставена директно върху основата под формата на кохлета или спирала

Тръбата е поставена директно върху основата под формата на кохлета или спирала

Както можете да видите, всичко е много просто и дори един много неопитен майстор на дома ще може да изгради такава отоплителна система. В края на краищата, най-трудното нещо в този бизнес е да разберете как да свържете топлата етаж към окабеляването и котела, а дори и тийнейджърът да може да месят разтвора и да постави тръбата по маркирането върху субстрата. Следователно, по-нататък ще говорим специално за схемите за свързване.

Три схеми за свързване на отопляемия под

В повечето случаи свързването на топъл под с бойлер се извършва в три схеми. Еднотръбна версия - тази схема на свързване за топлата подова вградена връзка в един клон на кабелите, между котела и радиатора или между две батерии. Например горещата вода идва от котела през тръбите в радиатора, в кръга, в следващия радиатор и се връща към котела. Недостатъкът на тази схема е невъзможността да се регулира температурата на загрятата подложка. Потребителят дори не може да изключи тази схема от мрежата. Освен това, ако подът се реже непосредствено след котела, той ще бъде прекалено горещ и ако последният радиатор е твърде студен.

Версия с две тръби - тази схема на свързване приема страничен контур между натиска и връщането на клоните на окабеляването. По същия начин всеки радиатор е свързан към системата. В този случай потребителят може да разчита на възможността за регулиране на обема на охлаждащата течност, изпомпван през подовия контур, определящ температурата на нагряване и консумацията на енергия. Единственият недостатък на тази опция е необходимостта от вмъкване на спирателните и контролните клапани в подовата площ, което затруднява автоматично регулиране на температурата и може да наруши стила на вътрешното решение.

Колекторният вариант се основава на практиката за подаване на топла вода към разпределителния блок (колектор), към който са свързани линиите, свързващи котела с радиаторите и другите нагреватели. Събирането на вода от всички нагреватели, включително от нагревателната плоскост, се осъществява чрез връщателен колектор, който е свързан със съответната тръба на котела. Тази схема Ви позволява да регулирате температурата във всяка стая, като използвате регулиращите възли на колекторите. Дистрибуторите могат да бъдат разположени директно в котела.

Най-лесният вариант за свързване на плана на помещението - единична тръба, но нейните недостатъци са ни принуждава да се откаже от този метод и да изберете две тръби система, колектора, като начин да прекарат сили на тръба и монтаж много повече лично време и пари.

Как да монтирате топъл под с минимални усилия

Свързването на пода според двутръбната система е както следва. Първо, трябва да подготвим подложката и кохлеята от гъвкавите тръби. И ако не сте уверени във вашите способности, тогава като първа по-добре изберете фабричната версия на експандиран полистирол с нарязани канали за полагане на тръбата. И валцоването на армировката трябва да започне от линията на налягането до центъра и да завърши - от центъра към връщащата линия.

Първо, полагат се подложката и гъвкавите тръби

Първо, полагат се подложката и гъвкавите тръби

Второ, чрез свързването на пода ние ще се занимаваме с отоплителни тръби, през които се загрява енергийният носач (до 70-90 градуса по Целзий) (вода). Затова въвеждането на нова верига не предполага възможността за работа с напълнена електрическа инсталация: котелът трябва да се натисне и водата да се изтощи.

Трето, след освобождаването на тръбите от горещата вода, можем да поемем страната на контура в линията на налягане. За да направите това, трябва да изрежете тръбопровода в изходния участък на единия край на контура на обшивката, където се намира линията на налягане на системата. След това на това място се пресича тръба, която осигурява циркулацията и отстраняването на температурния поток от носител към отопляемия подов тръбопровод. На страничния клон на чайника е завинтена спирателна клапа. В самия край, тръба на подовия контур е прикрепена към тръбната втулка или фитинга.



Четвърто, за да подгънете пода, трябва да свържем свободния край на контура с обратната (източваща) линия. За да направите това, трябва да вмъкнете чай в този разклон, завийте вентила на страничния му клон и прикрепете контур към клапана.

На пето място, излейте вода в системата, източете въздуха и включете котела. Много скоро помпата под налягане в системата ще изтласка гореща вода от кожуха на котела до контура на пода и ще се нагрее.

Свободният край на схемата е свързан към задната (източваща) линия

Свободният край на схемата е свързан към задната (източваща) линия

Както виждате, всеки човек, който има достатъчно търпение да завърши четенето на това ръководство, може да свърже топлия под към вече сглобената система. Сега остава да разберем само методите за регулиране на температурата в областта на подовата настилка.

Как да регулираме температурата на топъл под

Ако подгряващата подова замазка се загрее до 30 градуса по Целзий или над този знак, собственикът на къщата ще бъде неудобно да бъде в такава стая и още повече стрес ще се получи при заплащане на сметката за отопление. Следователно, когато свързвате цикъла в зоната на тръбите, трябва да се монтират регулатори, които да коригират производителността на тръбопровода, вграден в пода.

Схема за свързване на топъл под с отоплителната система

Когато свържете пода, трябва да монтирате контролите

Най-простият метод за регулиране е вентилът, а не сферичният клапан, а класическият с вентил и винтов прът. Чрез развиване и завинтване на стеблото в тялото на клапана ние отваряме или затваряме дупката в зоната на седалката, като дозираме потоците на горещия носител (вода). Но тази настройка изисква постоянно присъствие на човек, завъртащ пръта. И регулиращият вентил сам по себе си хваща окото заради неговия размер и е в състояние да доведе до припадащ чувствителен интериорен дизайнер.

В модерните системи, вместо клапана, се използва трипътен смесител, в който има пръчка с парафин, която държи капацитета (и свързаната с него температура) на правилното ниво.

Вентилът е монтиран на тръбопровода за охлаждане до подовия контур, като се нарязва непосредствено след тръбата и спирателния вентил. В този случай в тръбопровода за връщане на контура се поставя друга тръба, която се поставя преди връщането на кабела на отоплителната система (завинтена към спирателния вентил, който е поставен върху връщащата тръба). След това трябва да свържете страничния изход на трипътния смесителен вентил и чашата на задната (източваща) част на контура на пода.

Резултатът е така нареченият байпас, контролиран от вентил. Ако охладителната течност е твърде гореща, по-голямата част от потока ще тече по джъмпера от изходящия край на веригата до дренажа и само необходимата доза топлина ще влезе в самия подов топлопровод. Ако системата циркулира топла вода, вентилът ще затваря байпаса и ще подаде цялата охлаждаща течност към подовия контур.

В резултат на това в случай на трипътен смесителен клапан човешкото участие в регулирането на температурата и потока вече не се изисква. Което искахме.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление ЛенинградскаяОтопление Ленинградская
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?Как да направите инсталация на отопление в частна къща със собствените си ръце?
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Отопление на балконаОтопление на балкона
Радиационна система за нагряване на индивидуалния подход към всяка отоплителна веригаРадиационна система за нагряване на индивидуалния подход към всяка отоплителна верига
» » Схема за свързване на топъл под с отоплителната система
© 2021 BggeHat.com