Монтаж на пода със собствени ръце

Е, когато в мрачната танцова вечер отваряш вратата и миришеш на топлия въздух на уютна къща. Колко хубаво е да си сваляте обувките и да се чувствате комфортно под краката на топъл под, а не да мислите за вълнени чорапи или маратонки. Всичко това е възможно благодарение на топлия под, който е толкова необходим като допълнително или независимо отопление. Системата на топлата под е комфортна и удобна, позволява да се поддържа температурата на дадено ниво, не образува прах, не прави собствени настройки на интериора, тя е безопасна. Топъл под е най-често инсталиран в банята, на лоджия, в коридора. Днес пазарът на потребителски услуги на специализирани фирми, които се занимават с този въпрос, е достатъчен. И някои искат да инсталират топъл под с ръце, купувайки всичко, от което се нуждаете. Но преди да изберете кой е най-добрият етаж, нека разгледаме всички видове подово отопление. Така че, топъл етаж се случва: вода, електрически, инфрачервен филм.

инсталиране на отопляем под с вашите ръце


Подгряван под вода под


Принципът на топлата подова настилка е циркулацията на топлата вода чрез специални гъвкави тръби, които се намират под покритието. Тя може да бъде свързана както с централното топлоснабдяване, така и с котела, който осигурява отопление за вашата частна къща. (Виж също: Подгрявайте подовете на лоджията със собствените си ръце)

Системата за подово отопление включва:




  • разпределителни и сглобяеми колектори,

  • полимерни или метало-полимерни тръби, поставени в пода и свързани с колектори,

  • сензори.


Колекторите контролират потока на водата при дадена температура и циркулацията й в тръбите. Сензорите на системата, в зависимост от температурата на околната среда, автоматично регулират температурата на охлаждащата течност в тръбопровода за преден и заден ход.

Подовата настилка е монтирана както в ново строителство, така и в ремонта на сградата. Но във всеки случай е необходимо да се има предвид, че в същото време етажът се издига на височина най-малко 85 мм плюс дебелината на подовата настилка.

Подгряван под вода под


Етапи на монтаж на подово отопляем под


В секцията, изграждането на подовата топла вода е "пластова пай". Нека да разгледаме тези "слоеве": (Виж също: Свързването на топъл под с бойлер със собствени ръце)



  1. Полага се слой от топлоизолационен материал, най-често се използват полистиренови плочи.

  2. Тръбите са закрепени към армировъчната мрежа, а след това и към сензорите за температура. Положените слоеве са покрити със замазка, която закрепва цялата конструкция. Като замазка се използва самозасмукваща смес или циментово-пясъчна смес, дебелината на замазката зависи от планираните натоварвания и дебелината на тръбите.

  3. Най-новият слой е довършителните материали, така наречената довършителна настилка. За водна подова система е най-добре да се използват материали с добра топлопроводимост, като камък, керамични плочки. По този начин, полагане тръби за водния под, ние подготвяме система за инсталиране на топъл под плочката. Останалите дървени и текстилни покрития имат по-малко топлопроводимост, така че топлинната ефективност на подовете с тяхното покритие ще бъде по-ниска.


При производството на монтаж на топъл под, стилът се изпълнява по два начина: чрез "охлюв" или "змия". Тъй като температурата на водата по пътя от директния тръбопровод към обратната постепенно намалява, за предпочитане е "охлювът", защото този метод осигурява равномерно затопляне на подовата повърхност. По-целесъобразно е да се полагат водни плочи в частни домакинства с площ от поне 60 м2. Но ако искате да затоплите пода на една или няколко стаи в апартамента, то е по-добре да инсталирате там електрически топъл под. (Виж също: Полагане на топъл под плочките на ръцете)


Електрически отопляем под


Електрически топъл подът се състои от кабел, поставен на пода и свързан с терморегулатор. Има "дебели" (до 1 см) и "тънки" кабели (2-3 мм). "Тънки" кабели, като правило, се монтират в рогозки, затоплящи пода, които не могат да се повдигат на повече от 1 см. Те най-често се използват в апартамента, тъй като тя е по-подходящ, а дори и в тези области, в които довършителни настилка е керамични плочки (в бани, кухни, коридори, както и на всяко място с достатъчно електрическа мощност).

Електрически отопляем под

Керамичните плочки имат по-голяма термична проводимост от дървесината и текстила. Поради това е по-добре да се използва като подово покритие при инсталиране на електрически топъл под. Ако подредени някаква друга настилка, като паркетни дъски и при изчисляването на грешката на електрическия етаж настъпили в посока на увеличаване на мощността, в закрити помещения (под шкаф или под килима) може да доведе до прегряване на зони, които могат да бъдат причина за повреда на кабела.


Инфрачервен под


Конструкцията на подовата повърхност на инфрачервения филм се състои от:



  • груб етаж,

  • топлоотразяващ материал,

  • отоплителни системи,

  • полиетиленов филм,

  • Субстрати от фазер или шперплат (в зависимост от подовото покритие),

  • подови покрития.


По принцип, подът на инфрачервения филм е същият електрически под, само с различен дизайн, нагревателните проводници се полагат в неговата конструкция, ламинирани с филм: мед, въглерод, алуминий. Инфрачервеният топъл под е най-често използван за полагане на подови покрития, които не изискват замазка, като паркет, ламинат, килим, линолеум. Замазката и филмът не са съвместими, тъй като алкалната среда на циментово-пясъчната смес намалява размера на филма, което може да повлияе отрицателно върху експлоатационния й живот и топлинната ефективност на пода. (Виж също: Подгрявайте подовете в кухнята със собствените си ръце)

Основните предимства на филмовия под:



  • равномерно разпределение на топлината в цялата територия,

  • консумация на мощност 30-50kW за 1kv. m по време на работа на термостата,

  • спестяващ филм за местата, където няма мебели,

  • лесна и бърза инсталация,

  • възможността за монтиране на почти всяка подова настилка,

  • Дълъг експлоатационен живот.




По принцип технологията за инсталиране на топъл под, използващ ролкови термични филми с електрическа връзка, не е особено трудна. Нека да разгледаме внимателно тази технология, като например да вземем инсталацията на топъл под ламинат.

монтаж на топъл под ламинат


Материали за монтаж на филмовия под


За работа ще ви трябва:

- Термо филмова ролка с електрически проводник.

- Топлоотразяващ материал.

- Термостат.

- Температурен сензор.

- Лепяща лента.

- Лепяща лента.

Необходимо условие за инсталиране на топъл под с термичен филм е използването на топлоотразяващ материал, който намалява топлинните загуби. Този материал отразява топлинните потоци и ги насочва нагоре. Тя е покрита с лавансан или пропилен метализиран филм.



Забележка. Ако обаче термовият филм е монтиран в помещение с възможно висока влажност, тогава е необходимо да се осигури защита срещу контакт с вода. За тази цел допълнително се полага хидроизолационният слой. (Виж също: Как да свържете топъл под с вашите ръце)



Преди да инсталирате филмовия под, изчислената площ на помещението се изчислява, като се предположи, че когато се намират мебели и оборудване, е необходимо да се оттегли 20 см от това място. Общата топлинна мощност на помещението се изчислява, като се има предвид, че е необходим 1 m2 150-220 W в зависимост от условията на работа.


Монтажна технология



  1. Изчистете от отломки и, ако е необходимо, изравнете с циментова замазка, планирана за монтаж.

  2. Маркирайте на стената мястото за монтаж на температурния сензор и каналите за електрическите проводници.

  3. Поставете топлоотразяващия материал и закрепете листовете му с лента от фолио.

  4. Отоплителният филм се нарязва на ленти с подходящ размер, за тази цел на всеки филм са отпечатани линии нарязани на всеки 17 см и са маркирани с разрязано пространство. Изрязването на други линии е строго забранено.

  5. Поставете лентите върху топлоизолационния слой, така че да не се припокриват.

  6. Прикрепете скобите към лентата, така че термичният слой да се свърже с гладката страна на скобата, а другата страна е върху медната лента. Скобите са прикрепени със специален инструмент, но можете да използвате клещи.

  7. Уверете се, че скобите са здрави и не искри. Извадете линията за рязане на медната лента с битумна изолация, която е включена в комплекта на топъл под.

  8. Поставете регулатора на стената до окабеляване и контакт, така че да е лесен за използване.

  9. Свържете успоредни ленти от термо филм, така че основните проводници да минават под рамковите дъски. Свързващият кабел е направен скрит или външен, покриващ с декоративна кутия.

  10. Отстранете изолацията от точката на закрепване на термовизионния филм и върха, за да свържете проводника към термичния филм. Телата и върхът са захванати с клещи.

  11. За да се осигури хидроизолация и електрическа изолация, точката на свързване е изолирана със специални части от изолационен материал, който е включен в комплекта на топъл под. Единият край е прикрепен отгоре, един отдолу.

  12. Сензорът за температурата на пода е инсталиран под или над филма в зоната на черна лента и е прикрепен с лепяща лента.



Забележка. За да свържете термостата, температурния датчик, свързващите проводници към електрическата мрежа, квалифициран електротехник трябва да бъде поканен.



За да се провери работата на системата, температурата на пода се настройва и се проверява нагряването на всяка ивица. Индикаторът за напрежение проверява точките на свързване и линиите за изолация. Преди полагането на ламинат, завършената система на топлия под е покрита с полиетиленов филм, който изпълнява функцията на хидроизолация. Ако технологията за инсталиране на топъл под не е нарушена, тогава системата на топъл под може да продължи много години.

Технология за подово отопление

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите топъл етаж в банята преглед на съществуващите системиКак да направите топъл етаж в банята преглед на съществуващите системи
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Как да поставите топъл под паркет на ръцетеКак да поставите топъл под паркет на ръцете
Топъл под с вашите ръце. Сортове топъл подТопъл под с вашите ръце. Сортове топъл под
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Монтаж на пода със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com