Подгрявайте в дома си с подови настилки

Топъл подът на Калео

Топлите подове стават въплъщение на иновативни технологии, които служат на човек. Те не само дават възможност за осигуряване на топлина и комфорт в домовете, но също така позволяват да се сведе до минимум цената на отоплението, да се създаде удобен за лице микроклимат. Прегледите на топлите етажи на "Калео" - най-доброто доказателство за това.

Класификация на топли подове

IR филм

Инфрачервен филм с топъл под

Всички топли подове, представени от производителите на пазара, могат да бъдат разделени на две големи групи - вода и електричество. Основният елемент на водните подове са тръбите, поставени в сексуалната структура. В тръбопроводната система циркулира отопляема охлаждаща течност, в ролята на която са вода или специални не замразяващи течности.

Топлината се разпространява отдолу нагоре, равномерно загрява цялата стая и не оставя лошо затоплени зони. За разлика от отопление чрез радиатори, подово отопление не образува конвекция ефект, при което прах лежи във въздуха и не създава риск от алергични усложнения.

Най-важният елемент на подовите настилки е система от отоплителни кабели, която може да преобразува електрически ток в топлинна енергия. Системата включва нагревателна секция, топлоизолационен слой и контролно оборудване. Има кабели с една жилищна и две.

Едножичният кабел не се препоръчва за използване в жилищни райони, тъй като образува електромагнитно излъчване. В допълнение, този кабел трябва да бъде свързан от двата края към една точка. Двуживният отоплителен проводник може да бъде свързан към мрежата от единия край, което е много по-удобно при поставянето му на земята.

В зависимост от основния принцип на работа, електрическите подове са разделени на конвекция и инфрачервена.

Инфрачервена подова настилка CALEO

Топъл подът на CALEO принадлежи към категорията на инфрачервените топлинни структури. Можете да го монтирате сами. За да направите това, не е нужно да извършвате сложни работи по полагане и монтаж, които са възможни само на етапа на основен ремонт на апартамента.

Тези подове и други предимства се отличават:

  • Лекота на йонизация.
  • Хипоалергенен.
  • Равномерно разпределение на топлината в пространството на помещението.

Принципът на действие на инфрачервените подове

Инфрачервеното лъчение се отнася до формата на електромагнита в спектралната област от 0,74 - 340 μm. Благодарение на диапазона на дълга дължина на вълната, че може да се разпространи и да се пречупва по същия начин, както и видимата светлина, но за сметка на къси вълни - преминава през материала, чрез който видимата светлина не може да премине.

Тези характеристики на инфрачервеното лъчение осигуряват основния принцип на действие на филмовите подове. Топлината, излъчвана от тях, първо загрява обектите и вече въздухът се нагрява от тях. В резултат стаята се затопля бързо и много равномерно. Това не може да се постигне при конвекционно загряване, когато въздухът първо се нагрява, което не е най-добрата охлаждаща течност.

Монтиране на инфрачервени отопляеми подове

Филмът може да се монтира под всякаква подова настилка, включително ламинат и килим. Монтажът на филмовата конструкция не изисква изработване на замазка, което значително опростява и намалява цената на процеса.

Срязахме филма

Обикновените ножици могат да отрежат филма

Монтажът на системата започва с подготовката на пода и почистването на повърхността. Идеален - ако подът е предварително подравнен, тъй като всякакви неравности в основата могат да доведат до проблеми при работата на цялата отоплителна структура. Ако има значителни неравности по пода, те могат да бъдат отстранени с помощта на топлоотразяващ субстрат, който се побира под филма.

Необходимо е да се задълбочи инсталирането на температурен сензор с диаметър около 5 мм във всички посоки. Дупката може да бъде изрязана в топлоотразяваща основа. Но това не винаги дава възможност да се инсталира температурен датчик по такъв начин, че да се избегне изпъкналостта му над нивото на покритието. Не инсталирайте сензора директно върху основата. В този случай тя бързо ще се охлади от контакт със студената повърхност и няма да може да осигури подходящ контрол над температурата. Във вдлъбнатината под сензора е необходимо да поставите основата.

Термостатът е монтиран в непосредствена близост до електрозахранването, към което ще бъде свързана системата. Свързващите проводници са скрити в кабелния канал. Височината на регулатора трябва да бъде такава, че да е удобно да се контролира системата.



Обърнете внимание! Мониторът трябва да бъде на надморска височина, която съответства на растежа на възрастен. Това ще ви позволи да наблюдавате всички индикации на дисплея и лесно да ги промените, ако е необходимо.

За вградените термостати се прави отвор в стената. Моделите на стената са закрепени директно към повърхността на стената. Когато инсталирате вградения регулатор в стената, е необходим специален адаптер.

Топлоотразяващ субстрат

Термостат за ик

Термостат CALEO 520

След извършване на подготвителната работа, топлоотражателният слой се поставя върху повърхността на пода с метализираната страна нагоре. Размерът му трябва да бъде по-голям от размера на отоплителния филм. Желателно е да покриете целия под с подложка, за да намалите топлинните загуби. Подложката е прикрепена към основата с двустранна залепваща лента. Първо, първата лента, а след това последователно цялото топлоотразяващо фолио.

Един към друг, лентите са закрепени към гърба. На съединенията лентата на адхезивната лента е залепена така, че да обхване и двете ленти на субстрата. Смесите на филма са запечатани с помощта на лепилна лента с метално пръскане. В резултат на това, субстратът се превръща в единична топлоотразяваща повърхност.

Отоплителен филм

Подовата площ, която трябва да се покрие с нагревател, зависи от препоръките на производителя. Средно е достатъчно да се постави върху 70 повърхности. Не се препоръчва монтиране на отоплителен филм под тежки мебели - мека мебел, скрин, шкафове. Под такива обекти с размери топлината се отстранява лошо. В резултат на това въздухът под тях се прегрява, което оказва неблагоприятно влияние както върху състоянието на мебелите, така и върху изпълнението на най-топлия под.

Отоплителният филм е поставен, като се започне от обзавеждането на помещението. Покритието на филма ви позволява да създавате абсолютно всяка конфигурация, която прави възможно преодоляването на плътно принудените секции на пода.

Нагревателят се поставя върху основата с медни шини и се фиксира, като се използва лента от лепило - лавшан или каlerical. Страничните линии се залепват по цялата дължина с тире около 20 см от ръба. Крайните ръбове на инфрачервения нагревател трябва да останат свободни. Крайното фиксиране се извършва само след като цялата структура е свързана към мрежата.

Свързване на нагревателя

Диаграма на свързване

Така че можете да свържете филма

Свързването на нагревателя трябва да се третира много внимателно, сякаш контактът не е захванат правилно, може да възникне отворена верига и работата трябва да бъде напълно преработена. Връзката се осъществява с помощта на скоби като "раци" и обикновени клещи.

Едната плоча на "рака" се поставя във филма, а другата се притиска отстрани на медната шина. Скобата, в която е навита жицата, трябва да бъде поставена нагоре. След монтажа на скобите, половините се навиват, като по този начин се осигурява надеждна връзка. Можете да направите това директно чрез филма, тъй като такава процедура няма да го направи никаква вреда. Ракът не трябва да се движи върху гумата - ще говори за недостатъчно кримпване.

Връзката към терморегулатора се осъществява посредством многожична единична проводка с напречно сечение от 1,5 кв. М. мм. Той е подходящ за монтаж на инфрачервени подови проводници PV-3. В някои случаи е възможно да се използва SHVVP 2 × 0.75, но само ако мощността на пода не е твърде висока. Лентите са свързани паралелно.

Монтаж на проводници

Wire Insulation

Свързване чрез жици

Проводниците се монтират само след като всички ленти на инфрачервеното отоплително фолио са напълно свързани. Окабеляване не трябва да се издига над филма, в противен случай ще се усеща при ходене. Желателно е да има възможно най-малко преминавания на жици - те трябва да се избягват, ако е възможно.

За да се скрият жиците, в субстрата се вкарва малък канал, в който се полага жицата. Краищата на вдлъбнатината са покрити със скоч лента. По този начин окабеляването е насочено към термостата.

Свързване на термостата

За удобство и лекота на свързване на термостата, проводниците трябва да излязат от кутията не повече от 10 см. Дълги проводници се намесват, а късите са трудни за свързване.

Важно! Когато свързвате термостата, винаги трябва да изключвате захранването, в противен случай рискът от токов удар е висок.

След свързването на термостата, монтажът на топлата подова настилка е завършен и може да се постави последната подова настилка. Средно дори един аматьор може да монтира цялата структура само за няколко часа.

заключение

Днес инфрачервените топли подове могат да се нарекат най-модерните и, разбира се, енергийноефективни технологии. В сравнение с други нагревателни конструкции и традиционни уреди те напълно осигуряват комфорт и уют, не изсушават въздуха и нямат отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Простотата на инсталиране на инфрачервени подови покрития е направила възможно инсталирането на модерно новаторско отоплително оборудване, дори и за непрофесионалисти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Как да изберем топъл под?Как да изберем топъл под?
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
Топла подова рехау за ваше удобствоТопла подова рехау за ваше удобство
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
» » Подгрявайте в дома си с подови настилки
© 2021 BggeHat.com