Топъл под за баня е по-добър?

Днес за изолацията на пода в банята и тоалетната използва голямо разнообразие от материали като: филц, експандирана глина, базалтови вещества, стъклена вата, пяна. Такива материали се поставят между бетоновите слоеве, а ако подът е върху дървените трупи, а след това между тях. В същото време, дебелината на топлоизолацията не трябва да бъде повече от 15-17 см. Полагане на claydite като нагревател в банята и съблекалнята ще създаде допълнителна вентилация.

Има обаче случаи, когато обикновената изолация не дава желаните резултати. В такива случаи е необходимо инсталирането на подовата отоплителна система във ваната да се извърши със собствени ръце или с помощта на специалисти.

Съществуващите типове топла подове могат да бъдат разделени на следните типове:

  • подово отопление, работещо на принципа на отоплението на радиатора;
  • електрически изглед на топлия под, който има разновидности в зависимост от принципа на загряване: конвекция и инфрачервена връзка - в структурата на нагревателните елементи: филм, кабел и пръчка.

Всеки от тези видове подово отопление ще бъде надежден нагревател във ваната.

Водна отоплителна система

За да оборудвате водната система на топлата етаж в банята и съблекалнята със собствените си ръце, можете да използвате стоманени, полиетиленови или металопластични тръби. Този дизайн има оформление на окабеляването, което се вписва между покритието и основата. За отопление можете да използвате не само вода, но и други охлаждащи вещества като: етилен гликол, антифриз, специализирани решения.

За да се намали количеството топлинни загуби, тръбите се полагат върху слой от топлоизолационен материал и за да се увеличи топлопренасянето - се поставят върху отразяващото фолио. Те са монтирани по два начина - като "охлюв" или "змия". Първият метод позволява топлината да се разпределя по-равномерно по системата на топъл под. Вторият има опростено устройство.

Radiant подово натрупване в банята и в съблекалнята с помощта на няколко варианта, използвани полистиролни плоскости с канали и ги слагаха над тръбите, един етаж разположена на дървената основа или да направите монтаж на тръби, покрити циментов под.

Система за отопление на водата за банята

Система за отопление на водата за банята

Водният тип за отопление на топлата подова баня има следните предимства:

  • разпределение на топлинна енергия равномерно по цялата площ на помещението;
  • значителни икономии на енергия в сравнение с електрическата енергия;
  • отоплителната система работи в пода;
  • възможността за отопление на голяма площ от помещенията при ниска цена.

Но в същото време инсталираните във ваната инсталации за отопление на водата имат някои недостатъци:

  • когато системата изтича, е трудно да се разпознае източникът на провала;
  • трудности при монтажа;
  • трябва да използвате водна помпа;
  • сложност с промени в температурния режим.

Електрическа отоплителна система

Пренасяйки устройството на електрифициран топъл под с вашите ръце в банята, трябва да сте подготвени за факта, че увеличението на разходите за електроенергия. Въпреки това, такава отоплителна система има много значителни предимства.

Нека разгледаме подробно всеки тип електрическо отопление. Всички видове имат своите позитивни и отрицателни точки по време на инсталацията или функционирането. Някои от тях не трябва да се монтират в самата баня, а в стаята за почивка, тоалетна или съблекалня.

Кабелен конвекторен под

Електрическият подоводен конвекторен кабел представлява система от отоплителни кабели, разположени на мрежата. Устройството му в банята е доста сложен и труден процес, особено при инсталиране със собствените си ръце, така че е по-добре да го поверите на специалисти.

Нагревателен елемент и термостат на конвекционна отоплителна система

Нагревателен елемент и термостат на конвекционна отоплителна система

Предимствата на отоплението с конвективен тип са възможността за поставяне под всякакво покритие и възможността за автоматично регулиране на температурния режим. Но този тип система функционира само от захранването и води до висока консумация на енергия.

Тип филм Инфрачервен под

Инфрачервената енергия в своята гама е подобна на слънчевата енергия. Но в него няма вредни ултравиолетови вълни, които отстраняват негативното им въздействие върху посетителите на банята.



В сърцето на филма топъл подът е материал от тънък слой от гъвкави въглеродни ленти, които са твърдо споени в полимерния филм.

Монтиране на филма електрически топъл подовете в банята със собствените си ръце, слой от топлина-отразяващ материал (isolon, isover) се полага в основата на пода. Полага се върху филмови елементи и след това се поставя полиетиленово фолио за хидроизолация. На горната част на отоплителната система монтирайте покритието.

Инфрачервен под във ваната

Инфрачервен под във ваната

Предимствата на инфрачервената система на топъл под на баня са:

  • възможност за поставяне под натоварено подово покритие (плочки, гранит);
  • с правилното инсталиране на системата, разбиването е практически елиминирано;
  • отсъствие на различни електромагнитни лъчения;
  • нагревателните елементи са свързани паралелно, поради което отказът на който и да е сегмент няма да повлияе на функционалността на останалите.

В този случай филмовият тип на топлата етаж има един неприятен недостатък - ниско ниво на влагоустойчивост, така че този под не може да бъде поставен в пералната.

Инфрачервена настилка за родители

Елементите на прътовия инфрачервен под се наричат ​​рогозки. Подложките съдържат нагревателни елементи, които са свързани към захранващите проводници. Тези връзки са свързани паралелно и провалът на един елемент няма да наруши функционалността на другите. Конструкцията на такива подове е направена директно вътре в лепилото за плочки или бетонната замазка.

Топлоизолиран основен слой във ваната

Топлоизолиран основен слой във ваната

Предимствата на натрупването в инфрачервена отоплителна система могат да се отдадат на факта, че тя не се страхува от "заключване" на мебели, не произвежда електромагнитни вълни и не се разваля от прегряване. Въпреки това, имайки такива заслуги, той има няколко недостатъка: претоварване и зависимост от захранването.

Кабелно отопление на пода в банята

За да извършите инсталирането на кабелната система на топлата етаж със собствените си ръце, трябва внимателно да се подготвите. За да направите това, закупете следните материали:

  • топлоизолационен материал (коркови дъски, стъклена вата или пенополиетилен);
  • специализирано оборудване с кабели с една или две жици;
  • метална мрежа за кабелна направляваща инсталация;
  • огнеупорно защитно фолио.

Монтажът на кабелната система започва с поставянето на слой топлоизолация на чиста и равна подготвена повърхност. След това металната мрежа се поставя отгоре, за да изолира кабела от нагревателя. След това водачите се монтират и по тях се полага изпитваният кабел.

Нагревателният кабел се полага по протежение на водачите в леко изтеглено положение. Тя трябва да бъде свободна от всякакви усуквания или пречупвания.

Важно! Нивото на съпротивление на отоплителния кабел трябва да съответства на стойността, посочена в инструкциите, придружаващи системата.

След етапа на полагане на кабела термостатът е свързан към него. С негова помощ се контролира нивото на нагряване на топъл под. Температурният сензор трябва да бъде изолиран с гофрирана тръба и поставен на 10 см над нивото на замазката. Това се прави, за да се улесни процесът на смяна на сензора в случай на повреда.

След това върху топлия под на ваната се излива с бетонна замазка и завършващо покритие - линолеум, ламинат или традиционни керамични плочки.

Монтиране на бетонна подова настилка върху кабел с топъл под

Монтиране на бетонна подова настилка върху кабел с топъл под

По този начин всеки от типовете топли подове има отделни положителни и отрицателни страни. Като имате обща представа за всички такива системи, можете да решите дали да изберете топла подова настилка за баня, което ще донесе допълнителен комфорт и уют.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне на пода в частна къщаЗатопляне на пода в частна къща
Какъв вид изолация за вана е по-добре?Какъв вид изолация за вана е по-добре?
Как да направите пода в банятаКак да направите пода в банята
Как да направите топъл етаж в банята преглед на съществуващите системиКак да направите топъл етаж в банята преглед на съществуващите системи
Как да направите топъл под в банитеКак да направите топъл под в баните
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материалиКак да изберем подов нагревател за преглед на най-популярните материали
От какъв материал е устройството на подове във ванатаОт какъв материал е устройството на подове във ваната
Как да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътреКак да изберем материала и да затоплим тухлената баня вътре
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
» » Топъл под за баня е по-добър?
© 2021 BggeHat.com