Устройството на топъл под

Напоследък, все повече и повече популярни системи за отопление под формата на топъл под, електрически или вода. Нека да разберем защо такова покритие се счита за идеален начин за отопление на стаята.

Разпределение на стайната температура

В конвенционалната радиаторна система преобладава добре известната конвекция. От батерията, топъл въздух се издига и загрява тавана до 25-27 градуса. След охлаждането тя пада надолу, а в близост до пода има температура от 16-18C.

Освен това тя се изтегля обратно в радиатора и, като се затопля, отново се издига. Такава въздушна верига създава отрицателна среда за човешкото здраве.

Топълят разпределя температурата в помещението по различен начин. Поради равномерното затопляне на пода, топлината постепенно стига до тавана.

В резултат на това се оказва, че краката са на загретия етаж 24 градуса, а главата в топлия въздушен слой до 20 градуса. Такава система осигурява комфортен престой на човек във всяка стая.

Принципът на работа на топли подове

Има два типа топли подове:

  • електрически;
  • Вода.

Монтирането на тези два вида подово отопление е както следва:

В цялата площ на помещението на подовата замазка в съответствие със специфична схема се поставя или тръбопровод за водния под, или отоплителен кабел за електрически под. Тази система ще доставя вода или друга среда. Над нея се монтира окончателната замазка и се полагат плочки, което е най-доброто за топъл под.

Електрически под

Електрически подОсновният елемент на топлата електрическа основа е отоплителният кабел. Това е проводник с висока устойчивост. Много голямо количество топлина се освобождава, когато тече през него ток.

Първоначално, поради създаденото магнитно поле около кабела, природозащитниците се притесняваха за отрицателното въздействие върху човешкото тяло от своя страна. Но благодарение на появата на двужилни кабели този проблем е решен. Радиацията все още съществува, но в много малка степен. Това се дължи на факта, че електрическите потоци по такъв кабел се срещат един друг. Това явление възниква в нагревателната мат, поради близкото разположение на съседните завои с стъпка от 5 см.

За да се спести електричество и да се подобрят условията за комфорт, терморегулаторите се използват широко днес.

Недостатъците на топъл електрически под са следните:

  • Пробното стартиране може да се извърши само след пълно изсъхване на крайната замазка, това е приблизително 28 дни.
  • Ако се установи повреда, е необходимо да разглобите горния слой, да премахнете счупването и да поправите повторно покритието. Подобен скъп и отнемащ време процес е на стойност да се прави дори с разбивка в периода на експлоатация на топъл под.
  • Електричеството се консумира в зависимост от определени условия, за квадратен метър се изискват около 120-150 вата. Това се отнася до резерва, но всъщност някъде 60-100 вата на 1m / 2. Само благодарение на регулатора се запазва около 30-40 електроенергия.
  • В резултат на това е необходимо 30-60 вата на квадратен метър, в зависимост от температурата, зададена от наемателите.
  • Ако такава отоплителна система е основна, сметките за електроенергия ще бъдат много важни. Ето защо е по-добре да инсталирате такива подове за отопление на малки площи или да ги използвате като допълнителна отоплителна система.

Под

Подът на топлата вода е монтиран много по-икономично. Но е строго забранено да се свързва такава отоплителна система с централизирана или топла водоснабдителна система.

Това е свързано със следните аспекти:

  • Натрупаните тръби ще увеличат общото натоварване на системата.
  • Преминавайки по цялата дължина на веригата, водата ще стигне до съседите много по-хладна, отколкото би трябвало.

Но ако имате нужда от нея или искате да инсталирате топла вода, трябва да минете през много организации, след като сте получили съгласието си.

Следователно, такава система се инсталира основно в доха или в частни къщи с топла вода или в нови сгради със специално проектирани решетки.

Ако подовият контур е направен от медни или поцинковани тръби, тогава в ставите ще има изтичане, което означава, че долният под ще бъде наводнен. Ако използвате твърда пластмасова тръба, този проблем може да бъде избегнат.

Монтирането на такъв под е много скъпо. Заслужава си повече от електрически топъл под. Но в оперативния въпрос е много по-икономичен от предишния вид топъл под.

Монтажът на електрически и подово отопляеми подове зависи от:

  • отопление площ-
  • възможността за свързване към централното отопление-
  • приоритет.

монтиране

Монтаж на електрически подовеПреди да инсталирате топъл под, е необходимо да проверите нивото на основата. Ако тя е различна в монтираната стая с няколко сантиметра, е необходимо да я подредите. В противен случай, еднородното отопление ще бъде невъзможно поради разликата във височините.

В нишата се монтира в стената колекторна кутия. За него по-късно ще се свържат две тръби, които ще свържат тази стая с отоплителната система на цялата сграда.

На първата тръба ще излезе топла вода от котела, а на втория след като топлината бъде освободена на пода, тя ще бъде върната обратно за ново отопление. Тези тръби с фитинги са прикрепени към спирателните вентили, а другите им краища са свързани към колекторите. С помощта на специална помпа водата ще циркулира.

Колекторът е представен под формата на парче тръба, където дупките са направени от двете страни. Имате нужда от два колектора. Първата за захранващата тръба, а втората за връщащата тръба. Чрез фитингите се свързват интегрални металопластични тръби към входовете на колектора на захранващата тръба, които формират основата на водния под.



Тръбите са свързани на втория край с колектора на връщащата тръба. В резултат на това съществува затворена система за подаване на топлина.

Сега отидете на предварително подготвената база на пода. За хидроизолация ние го покриваме с филм.

Монтиране на амортисьорна лента

След това амортисьорната лента се закрепва. Представя се под формата на обикновен шотх, чиято основна функция е да компенсира разрастването на дъската, което се получава при работа под топъл под.

На хидроизолационния филм се полага топлоизолационен материал, чиято задача е да регулира потока на топлина към замазката. Ако работата не е извършена правилно на този етап, тогава загубата на топлина ще бъде 20-30.

Ако този под е монтиран на първия етаж, дебелината на топлоизолацията трябва да бъде повече от 20 см. На следващите етажи слоят може да бъде няколко сантиметра. За изолация могат да се използват пенобетон, стъклена вата, екструдиран полистирол и други подобни.

Усилената мрежа се монтира върху поставения изолатор. Към него е прикрепен контурът на тръбите на даден под. Тази работа се извършва с тел. Между мрежата и тръбата остава малка разлика в процеса на обвързване.

Но е по-добре да използвате специални ленти, релефни пластини или закрепващи скоби за това.

Крепежът е фиксиран на стъпки от 1 метър. За да бъде отоплението равномерно, тръбата трябва да има дължина не повече от 100 m / p. В случай на недостиг се използват втора схема, трета и т.н.

След това се монтират метални пластмасови тръби.

Настройване на контура с охлюв

В първия вариант най-горещият завой започва в близост до входната врата или до прозореца. Този метод се използва за малки и средни стаи.

охлювВторият метод се състои в преминаването на тръбите за връщане и захранване паралелно един към друг, където те са свързани в центъра на получения лабиринт. Следователно във всяка точка на пода загубата на топлина в връщащата тръба ще бъде компенсирана от повишената температура в захранването.

Стъпалата за подреждане варират от 100 до 300 милиметра, но не трябва да надвишават 150 мм в близост до прозорци, входни врати и външни стени.

След това се извършва кримпване. Системата трябва да бъде запълнена с гореща вода и тест.

Моля, обърнете внимание! Изпитването трябва да се извърши в рамките на 2 часа под налягане, по-голямо от работното. Температурата на водата трябва да бъде постоянна.

Замазката се излива. За да направите това, използвайте специални нивелиращи смеси за пода, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Всеки производител има свои собствени подробни инструкции за разреждане на разтвора и методи за неговото поставяне.

Важно! Замазката се излива според нормалното работно налягане в контурите на тръбата, за да се избегне напукване или разслояване!

Електрическото подово отопление се инсталира от компонентите и този процес не е сложен. Основното нещо е да изберете силата му.

Подготовка на основата, монтаж на хидроизолация и топлоизолация не се различават от инсталирането на подобни слоеве на водния под. Само в ролята на термоизолационните пяна се използват например пяна от фолио.

Отоплителните елементи са едно- или двуядрени саморегулиращи се кабели. За тях е фиксиран термодатчик с висока чувствителност, който отчита топлината, излъчвана от устройствата, работещи в помещението, и поддържа температурата, зададена от термостата.

Това се дължи на нагревателния елемент на автоматичното включване / изключване в определен момент.

Електрическите кабели също трябва да се запълнят със замазка. Отоплителната функция обаче може да се извърши чрез електрически подложки. В този случай роговете няма да са необходими. Финият топъл под може да бъде положен под огромен брой различни видове покрития за подови настилки. Поради високата топлопроводимост керамичните плочки са най-подходящи.

От всичко изложено по-горе може да се заключи, че технологията на устройството на топъл под не е толкова сложна, колкото изглежда. Но ако след като прочетете този материал, все още имате още въпроси, потърсете помощ от професионалисти.

]]>

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
Това, което е добро за топлия под, е топлинните предимства и недостатъци на дизайнаТова, което е добро за топлия под, е топлинните предимства и недостатъци на дизайна
Топъл цокълТопъл цокъл
» » Устройството на топъл под
© 2021 BggeHat.com