Подгряване на настилката

През студения сезон, въпреки правилното функциониране на отоплителната система, много от тях трябва да прибягнат до допълнителни отоплителни уреди. Работата е, че в традиционните отоплителни системи функционира принципът на конвекцията на въздуха: топъл въздух се издига до тавана, а студеният остава надолу. Ето защо домакинствата замръзват краката си. Решаването на проблема е модерното подово отопление. Такова отопление е вода и електрически тип.
подово отопление
За отопление на стаята, използвайки подово отопление

Устройството на система за подово отопление

Сред основните елементи на отоплението с воден топлоносител - радиационен блок от топъл цокъл, разпределителен колектор, пластмасови тръби, които не позволяват преминаването на кислорода. Блокът на радиатора на топлия цокъл представлява топлообменник и кутия от алуминий. Топлообменникът е оформен от две медни тръби с външен диаметър от около 13 мм с дебелина на стената 2 мм. Те са закрепени с вертикални ламели от алуминий или месинг. Алуминиевата кутия включва три пръта, които са профилирани чрез горещо екструдиране: горната и долната скоба, предният капак. Кутията е с ширина 22 мм, височина 140 мм. Разпределителният колектор включва две паралелни стоманени тръби, в които има щифтове, втулки, въздушни сепаратори, изключватели и изтичащи термични предпазители.

Отоплително тяло за вода

В процеса на изграждане на цокъла от плочки се използва специална пластмасова тръба. Благодарение на този елемент, охлаждащата течност се доставя до радиаторите и също така се отвежда от тях. Част от отоплителния кръг поставя в пода и се провежда през стените, и с помощта на външната гофрирана тръба (която обхваща отвътре) могат да бъдат заменени без да се отваря под вътрешната тръба, която провежда топлоносителя.

Обърнете внимание, че най-голямата температура на водата или антифриз в подовата отоплителна система не трябва да надвишава 85 градуса по Целзий и работно налягане 3 атмосфери. Това се дължи на факта, че използваните тръби са пластмасови.

Също така, при изграждането на отоплителна техника перваз може да се нуждаят от допълнителни устройства - топлинно или термоелектрически термостати за радиатори, разпределението на колектор задвижване на помпата циркулира вода, манометър, термометър на входа на резервоара за охлаждащата течност.

Електрическо парно отопление

Системата за електрическо подово отопление е изградена върху радиаторните агрегати, в които е вграден въздушен електрически нагревател. Тъй като ревютата за подово отопление показват, инсталирането на такава система е много по-лесно, отколкото с воден топлоносител.

На външен вид такава система не се различава от електрическата. Само тук няма тръби за пренос на топлина, тъй като нагревателят е вграден в долната медна тръба на радиатора, а в горната част има електрически кабел, който е изолиран с топлоустойчив силиконов материал.

ревюта за отопление
Електрическо парно отопление

Системата за подово отопление от електрически тип има мощност от 200 W на метър на линеен. Източникът на електричество е домакински контакт. Въпреки факта, че подобна система се характеризира с висока степен на защита от влага, електрическите радиатори от плинт не могат да се монтират в помещения с висока влажност.

Принцип на функциониране на опорната система за отопление

По принцип работата на плъзгащите радиатори не се основава на конвекция на въздуха, а на ефекта на Coanda. Значението му се крие във факта, че на повърхността възниква ниска зона на налягане, която се причинява от свободен въздушен достъп само от едната страна и непропускливост. Въздушният поток се разпростира върху голяма площ, която се развива само по повърхността.

Типът на отоплителното покритие предполага монтиране на радиатори по външните стени, които излизат отстрани на сградата с едната страна.

В кутията, която се състои от алуминиеви ламели, има две хоризонтални отвори по цялата дължина - близо до пода и по-близо до стената. Студеният въздушен поток влиза във вътрешността на кутията, загрява се и се издига. Така че въздухът се разпространява над повърхността на стената. Благодарение на това, инфрачервената топлина се разпределя равномерно върху материала на стената, като по този начин се загрява стаята и се осигурява оптимална температура, същата в горната и долната част на стаята.

система за подово отопление
Принцип на експлоатация на отоплителната система


Тъй като конвекцията не участва в работата на такова отопление, няма нужда топлоносителят да се загрява твърде много. Системата за отопление тип "плинт" използва в материали такива материали, които имат добра проводимост на топлина - алуминий, мед и др.

Монтиране на самата система за отопление

Системата за подово отопление е инсталирана почти по същия начин, както традиционната отоплителна система. Разликата е само в различни нюанси. Разбира се, по-добре е да поверите такава сериозна работа на професионалисти, но ако не искате да понасяте ненужни финансови разходи или да ремонтирате себе си, можете сами да го направите. Процесът на монтиране на подово отопление се състои от следните етапи:

  1. монтаж на плоча за стена. Такъв бар е поставен над пода и фиксиран на стената с винтове или дюбели;
  2. инсталиране и свързване на отделни модули на конвектори в една система. За тази цел се използват специални фитинги за сгъстяване;
  3. свързване на системата към отоплителния кръг. За тази цел разпределителният колектор служи;
  4. проверка на здравето на системата. Преди затваряне, непременно проверявайте системата за течове;
  5. затваряне на декоративния панел.
ревизионни системи
Монтиране на топъл цокъл

Предимства на подовото отопление

Положителните свойства на подовото отопление могат да включват такива моменти:

  1. Няма конвекционен ефект, който обикновено се придружава от претегляне на прах;
  2. наличието на инфрачервена топлина, която се възприема от тялото ни положително;
  3. топлината се разпределя равномерно;
  4. Топлината не се натрупва близо до тавана, а в цялата стая - същата температура;
  5. Проблемът за отлагането на влага върху стените и тавана се отстранява, което обикновено води до появата на мухъл;
  6. бърза инсталация;
  7. подовите радиатори са по-малко видими в стаите и се вписват добре в интериора;

  8. Не е необходимо топлината да се загрява твърде много, което ще спести ресурси;
  9. всички елементи на системата са подходящи за ремонт, благодарение на които е възможно да се извършват ремонтни дейности без отваряне на пода и стени;
  10. благодарение на специалните термостати можете да зададете отделно желаната температура за всяка стая.

Обърнете внимание и на факта, че отоплителната система тип "плинт" може да се използва и за охлаждане на помещенията. За да направите това, просто трябва да го напълните със студена течност. Важно е температурата на течността да се поддържа на ниво, което надвишава точката на оросяване при определени условия, тъй като контурите ще се появят на контурите.

Недостатъци на подовото отопление

Сред отрицателните аспекти в подреждането на системата за отопление на плинт могат да бъдат идентифицирани като:

  1. достатъчно висока начална цена, която включва и скъпа инсталация. Можете да направите подово отопление себе си, но цената на елементите на отоплителната система се дължи на високата цена на материалите, от които са направени;
  2. Максималната дължина на една отоплителна верига не трябва да надвишава 15 метра. Ако пренебрегнете това условие, ефективността на отоплението ще бъде значително намалена;

  3. Не е възможно да се инсталират различни декоративни капаци на радиатора, тъй като те могат значително да намалят топлопреминаването;
  4. радиаторите трябва да са много здрави срещу стената, което често води до изкривяване на декорацията на стените на помещението;
  5. Стаята, в която е инсталирана отопляемата перваза, е необходимо да се поддържа по-свободно, да не се блокират первазите и стените с мебели. Това може да повлияе на ефективността на отоплението.
подово отопление
Типът отопление не е много декоративен

заключение

Ако по-рано отоплителната система не беше толкова обичайна, тъй като структурните материали на конструкциите осигуриха силни топлинни загуби, сега този проблем изчезна. Строителните и довършителни материали от модерен тип осигуряват намаляване на топлинните загуби.

Независимо от факта, че подовото отопление има няколко недостатъка, много скоро ще замени традиционния тип нагревателна конвекция, поради еднородността на отоплението, декоративните характеристики и относителната икономия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Разпределител на топлинна енергияРазпределител на топлинна енергия
Икономично отоплениеИкономично отопление
Топъл цокълТопъл цокъл
Водни конвектори за подово отоплениеВодни конвектори за подово отопление
Компоненти за монтаж и ремонт на тръби за отоплениеКомпоненти за монтаж и ремонт на тръби за отопление
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
» » Подгряване на настилката
© 2021 BggeHat.com