Инфрачервен топъл под плочката

Много хора смятат, че системите за топъл подове са изобретение от последните години. Това не е съвсем вярно. Жилищата и баните на древните римляни се загряваха с горещ въздух, циркулиращ под мраморните плочи на пода. След това този метод бе забравен, като се отдалечиха по-евтините в строителството, компактни и икономични пещи, а след това и нагряването на водата.

Инфрачервен топъл под плочката

Инфрачервен топъл под плочката

Но добрите идеи не изчезват без следа. С развитието на строителните технологии, както и с подобряването и намаляването на разходите за строителни материали, е време да си припомним забравената методология. Имаше системи първо на топло подови настилки, а след това бяха разработени и електрически.

Видове топли подове

Системата от подово отопляеми подове не е нищо повече от разработването и продължаването на класическото отопление на водата. В най-традиционния начин на свързване е една от схемите на обща отоплителна система, въпреки че може да има свои собствени автономни източници на отопление. Но поради сложността на инсталацията и увеличената склонност към инциденти, тя все повече се заменя от други модели.

Електрическо подово отопление

Електрическо подово отопление

Електрическо подово отопление

  1. Кабел - са специален високопроводим електрически проводник, който се загрява от действието на преминаващ електрически ток. В най-простия случай са оформени като един кабел, но най-често се използват термични рогозки, които използва двойна тел, прикрепен към самозалепваща стъкло плат на окото.
  2. Друга възможност за топлинни постелки са топлите подове, при които се използват специални пръчки от композитни материали вместо тел.
  3. Филм - това е наистина нова дума в системите за отопление. Въпреки факта, че, подобно на всички други видове подово отопление, те дават на топлина чрез проводимост, конвекция и инфрачервено излъчване, но като удължен излъчващата повърхност, те са предназначени за по-точно на последния метод за пренос на топлина. И затова те често се наричат ​​инфрачервени подове

Филмови подови покрития

Според вида на топлинно излъчващия материал, топло подовете са разделени на два вида.

  1. Carbon. нагревателните елементи Mylar фолио се притискат слой от въглеродни влакна или графит слой, свързан с две успоредни разположени ивици по ръбовете на медна шина линия.
  2. Биметален. В основата на полиуретановия филм има нагряващи елементи под формата на тънки слоеве мед-алуминий.

Такива подови настилки се произвеждат от ролки в зависимост от дебелината от 50 до 110 см, които могат да бъдат нарязани на маркираните места на парчета с необходимата дължина.

Предимства и недостатъци на филмовите подове

Филм топъл под

Филм топъл под

Основните предимства на инфрачервените подове са:

  • малка дебелина на фракции от милиметър, поради което практически не влияят на нивото на крайния под и не намаляват височината на помещението;
  • простотата и скоростта на монтаж, особено в сравнение с водните подове. Всички електрически връзки се осъществяват чрез конвенционални клемни скоби. Инсталацията не изисква допълнителни монтажни и конструктивни елементи;
  • Липсата на течове в случай на авария или повреда, за разлика от водните подове;
  • функцията за безопасен живот на батерията без надзор за дълго време. Възможност за автоматично активиране и контрол на таймера;
  • висока толерантност към грешки. Поради паралелното свързване на термични елементи в случай на повреда на едната от тях, останалите остават в действие;
  • до 20 по-висока термична ефективност в сравнение с други видове електрически подове. Повишена енергийна ефективност;
  • трайност;
  • изключване на всяка поддръжка по време на работа;
  • достатъчно ниска цена.

Недостатъците включват следното:

  • зависимостта от цената на електроенергията е по-висока от тази на другите отоплителни системи. Независимо от това, повишената енергийна мощност и практическата липса на разходи за поддръжка ни позволяват да говорим за високата оперативна ефективност на този тип отоплителни системи;
  • голяма чувствителност към топлинната проводимост на подовата настилка. Те са практически непригодни за полагане под дървени подове, леко по-добър паркет, най-добре - линолеум, ламинат, керамични плочки;
  • възможност за механично увреждане при прекомерно натоварване и налягане.

Характеристики на полагане на филм етаж под плочката

Характеристики на полагане на филм етаж под плочката

Характеристики на полагане на филм етаж под плочката

Последната причинява специфични изисквания за монтаж на подови покрития, особено за тънки покрития: ламинат и линолеум. Но дори и когато инсталирате система от подови настилки за керамични плочки, има специални изисквания за тяхното монтиране, които трябва да се спазват.

  1. За да работи тях е най-ефективна, трябва да се стифиране да произвежда или много тънка дебелина замазка от 8 ~ 10 mm, или в слой от лепило за засилване пластмаса меша.
  2. В никакъв случай не използвайте метална армировъчна мрежа.
  3. Полагане трябва да се извършва само върху подовата повърхност, която е отворена и не съдържа мебели или домакински уреди.
Характеристики на полагане на филм етаж под плочката

Характеристики на полагане на филм етаж под плочката

Технически спецификации

  1. Максималната консумация на енергия в режим на отопление е 100 ~ 250 W / m².
  2. Работното потребление на енергия в режима на термична регулация е 35 ~ 85 W / m².
  3. Максималната част от инфрачервеното лъчение в спектъра е 90.
  4. Дължината на вълната на лъчението е 5-20 м.
  5. Работното напрежение е 220 V, 50 Hz.
  6. Максималната работна температура е 130 ° C.

Поради такива високи експлоатационни параметри, инфрачервените топло подови покрития могат да се използват не само като спомагателни, но и като основни елементи на отоплителните системи.

Изчисляване на топъл под

При нормално отопление в помещението се приема емпирична стойност на топлинна мощност от 100 W / m². Като се има предвид ефективността на филма 90, филмът е 111,1 W / m². За да компенсираме загубите на топлина в стаята, вземаме филмов под с мощност 220 W / m².

За максимална ефективност трябва да заемат най-безпроблемните мебели. Ще го вземем за 80. Така за стая с площ от 25 квадратни метра площта на инфрачервения под ще бъде 20 квадратни метра.

В режим на терморегулация с коефициент 35, консумацията на енергия ще бъде 0,35 × 220 W / m² × 20 m² × 1h = 1,540 kWh.

Както може да се види, при малка стая, при условие, разбира се, добрата топлоизолация, топлата подова настилка може да служи дори като основен нагревателен елемент.

Инфрачервен под

Инфрачервен под

Инструкция за инсталиране на инфрачервения топъл под

Всички работи по инсталирането на топло подови настилки трябва да започнат с подробен и подробен работен план стъпка по стъпка, да се изчисли броят на необходимите материали.

Материали и инструменти, необходими за работа

  1. Самият топъл под в необходимото количество. За поставяне под плочката е по-подходящ филм с въглеродни нагревателни елементи. Биметалните топло подове не се препоръчват за тази цел.
  2. Топлоотразяващ филм. Отразяващата повърхност на филма не трябва да бъде електропроводима.
  3. Скоч.
  4. Битумна изолационна лента.
  5. Монтаж на електрически проводници.
  6. Свързващи терминали.
  7. Термо реле с аварийна защита.
  8. Пластмасова армировъчна мрежа.
  9. Полиетиленов филм.
  10. Монтаж на електроинструменти: клещи, клещи и др.
  11. Многофункционален електрически отвертка.
  12. Суха смес за саморазливна тънка замазка под плочката.
  13. Лепила за керамични плочки.
  14. Инструменти за полагане на плочки.
  15. Измервателни инструменти: лента мярка, метър, gon.

Инструкция стъпка по стъпка

Схема за стандартна инсталация

Схема за стандартна инсталация

Схематична диаграма на IPO връзката

Схематична диаграма на IPO връзката

Монтирането на керамични плочки е друга тема. Тук ще разгледаме подготовката и инсталирането на инфрачервена топла подова система.

Повърхността на основата под топъл под, трябва да бъде перфектно равномерна, без изпъкналости, вдлъбнатини и други забележими дефекти. На плочите качествената бетонна замазка трябва да бъде предварително изработена в съответствие с нивото.

Стъпка 1. Основата трябва да бъде почистена добре, да се почистят всички остатъци. На пода не трябва да остават произволни винтове, камъни, парчета армировка или тел, други чужди обекти.

Стъпка 2. Преди да бъде положено е необходимо да се изготви подробен план на помещенията с бъдещите места за подреждане на мебелите, да се изготви схема за поставяне на филма на топъл под на него. Идентифицирайте на конкретна основа оформлението на топлата под, отдръпвайки се на около 40 см от стените.

Стъпка 3. Поставете топлоотразяващия филм, като го нарязвате с необходимите парчета.

Стъпка 4. Всички фуги на топлоизолатора трябва да бъдат залепени с лепяща лента, залепена към краищата на пода.

Стъпка 5. Поставете топлата подложка отгоре нагоре, отрязвайки парчета от желаната дължина от ролката в ножиците, обозначени със символа на ножицата.

Поставете фолиото върху топъл под, отрязвайки парчетата с желаната дължина от ролката в ножиците, обозначени със символа

Поставете фолиото върху топъл под, отрязвайки парчетата с желаната дължина от ролката в ножиците, обозначени със символа

Между ивиците на филмовия под трябва да останат празнини от 5 ~ 10 мм. В никакъв случай лентите не трябва да вървят помежду си. За тези интервали ролките с топъл под е необходимо да бъдат залепени с лепяща лента върху покрития с фолио топлоизолационен филм. В краищата на топлата лента за под, където преминава медната шина, в електрическите връзки трябва да се монтират специални клеми.

Стъпка 6. Скобите трябва да бъдат плътно притиснати с клещи или специални електрически червеи. Изпъкналата част на изводите трябва да натисне пластмасата, осигурявайки надежден контакт с медната лента. Отстранените краища на монтажния проводник трябва да бъдат поставени в клемите и внимателно навити.

Стъпка 7. Необходимо е да се извърши паралелна електрическа връзка на всички парчета от инфрачервения под един към друг. Части от битум или специална дебела лента, за да запечатат терминалите от двете страни, внимателно покриващи откритите краища на проводниците и клемите. Останалите голи голи краища на медните шини също трябва да бъдат изолирани.

Стъпка 8. На мястото на предполагаемия изход към терморегулатора свържете проводници с необходимата дължина. Под филм с топъл под, на някакво разстояние, за да поставите термосензор с свързаната с него тел. От горната страна, затворете всичко с плътен полиетиленов филм и го поставете с лепяща лента. На всичко отгоре на това да се развивам пластмасовата armosetku, така че краищата на нея са излезли извън размерите на топло етаж за един куп тънък изравняване замазка с бетонен под база.

Стъпка 9. Подгответе тънък разтвор за замазка. Прокарайте замазката под плочката, внимателно изравнете разтвора със слой от 8 ~ 10 мм. След като изсъхне добре, можете да лепирате плочките отгоре по обичайния начин.

Възможно е да се включи топъл под, само след като замазката и лепилото за плочки се изсушат напълно, не по-рано от 28 дни след инсталирането.

Филмът е обект, който е достатъчно нежен и изисква внимателно боравене по време на всички работи. Обувки с по-добра работа с меки подметки. След като се свържете с притискане терминали за пода лента проверка тестер на електрическото съпротивление на всяка част на непрекъснатостта, а след това направи същото, след като електрическата инсталация на всички парчета в един кръг.

Преди извършването на пода, а след това е необходимо да се тества отново непрекъснатостта, че не е необходимо след това да победи плочки. При липсата на необходимите знания, за да свържете термостат и температурния сензор е най-добре да напусна квалифициран електротехник, който също трябва да се провери цялата система за изолация, приемственост и къси съединения.

Инфрачервен топъл под плочката

Инфрачервен топъл под плочката

Топлата къща е едно от условията за щастлив семеен живот. Правилно проектирана и завършена отоплителна система - залог на топлина и комфорт в къщата. Топлите подове значително увеличават комфорта на всеки дом, независимо дали е малък апартамент или селска къща. С добре изградена инсталация те ще служат за дълго време и безопасно, ще угодят на всички членове на семейството с уютна и топла атмосфера в дома.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
Как се подреждат топлата подове? Изглед отвътреКак се подреждат топлата подове? Изглед отвътре
Ние монтираме инфрачервения топъл под с нашите ръцеНие монтираме инфрачервения топъл под с нашите ръце
» » Инфрачервен топъл под плочката
© 2021 BggeHat.com