Под подови линолеум как да избирате и кое е по-добро

Всяка година има много идеи, които позволяват да се подобри интериорът и да се създаде уют в жилището. Сравнително нова иновация е отоплението на пода. За устройството си е подходящ за почти всички настилки, включително линолеум. Въпреки това все още съществуват ограничения. Ако температурата е твърде висока, този материал се деформира и от материала се отделят вредни вещества.

Кой линолеум може да бъде поставен на отопляем под

Има няколко вида подови настилки за жилищни помещения, които имат както положителни, така и отрицателни качества:

  • Marmoleum (природен) - изработени от борова смола, дървесно брашно, корк и ленено масло, основата служи като юта кърпа, по време на работа на размера не се променя;
  • Alkyd - осигурява високо ниво на топло и звукоизолация, но по време на употреба намалява дължината и ширината;
  • Нитроцелулоза - еднослойна, тънка, устойчива на влага, но лесно запалена;
  • Поливинилхлорид - еднослоен или многослоен, свойствата зависят от състава, при нагряване се свиват и излъчва специфична миризма.

Топлите подове за линолеум рядко се полагат и материалите се избират внимателно. Отоплението трябва да бъде разположено така, че топлината да се разпространява равномерно, и структурата и външният вид на покритието да не бъдат засегнати. Най-качественият многослоен поливинилхлориден материал е с високо качество. При покупка прочетете препоръките на производителя и внимателно проучете етикета. На материал, който може да бъде поставен на подгряван под (вода, електрически, инфрачервен), трябва да има специална пиктограма.

Подов бойлер

Подгряващият под вода тръбопровод е с малък диаметър, през който се премества топлата вода от котела към всякакъв вид гориво. Много рядко се поставят в жилищни сгради с централно отопление. Задължително условие е основа на циментова замазка, която осигурява равномерно разпределение на топлината. Най-често, нагряване на вода е предвидено гранит или плочки, но може да бъде хомогенен и за линолеум без основа с допустима работна температура 26 ° С

Това е икономичен тип отопление, което не изисква захранване от мрежата. Но подово отопляемият под линолеум има редица недостатъци:

  • Изисква редовна поддръжка, тъй като тръбите периодично се запушват;
  • За монтажа се изисква одобрен проект;
  • Зависи от основната отоплителна система;
  • Усложнена инсталация;
  • Значително увеличава дебелината на пода;
  • Има склонност към течове.

Преди да инсталирате тръбопровода, е необходимо да подготвите повърхността - подравнете Настилка "под">тирада. В случай на висока влажност в помещението по-долу се изисква хидроизолация (полиетиленово фолио). Над периметъра се полага амортисьор, който се простира на 20 мм над предвидената конструкция. Следващата стъпка е полагане на топлоизолационния слой, който предотвратява изтичането на топлина. Най-често се използва пенополиетилен или полистирен.

Тогава тръбите се поставят според Схема на "свързване на топъл под">схема, приложен към топлоизолационния слой. Трябва да се има предвид, че захранващата част на системата трябва да бъде положена по стените. Разстоянието между тръбите е 10-30 см. Тръбопроводът е укрепен с помощта на скоби за закрепване. Преди полагане на подовите настилки, тръбите са покрити с шперплат или гипсо-влакнести плоскости.

Електрически подови нагреватели

Руският строителен пазар, в зависимост от дизайна, предлага три типа електрическо подово отопление: кабел, пръчка (рогозки) и филм.

Кабелната отоплителна система се състои от едножичен или двужилен кабел с съединители и управляващо устройство за контрол на температурата. Едножилен кабел е свързан към мрежата от две страни, двужичният кабел е свързан от едната страна. Кабелът може да бъде монтиран под всякакви подови настилки. Този тип електрическо подово отопление може да бъде единственият източник на топлина в стаята.

Монтирането на топлия под под линолеумния кабел се извършва на плоска основа и се запълва с циментова замазка. Основното предимство е независимостта от основната отоплителна система. Цената зависи от вида на кабела.



По-лесно е инсталирането на подово отопление от рогозките. Мат - същия кабел, опакован в стъклена мрежа с малка стъпка. Тя може да се постави върху замазката в последния етап на довършване и да се намали дебелината на конструкцията (до 4 мм). Решетката ще действа като амортисьор.

Преди монтажа е необходимо да се създаде схема, в която да се вземе предвид местоположението на мебелите и тежките уреди, определя се местоположението на температурния сензор и температурния контролер. За кабела на температурния датчик е необходимо да изрежете стикера 2 х 2 cm. Самият датчик се поставя между завоите на отоплителния кабел.

Матките се полагат на цялата площ, но не под мебели или домакински уреди. При накланянето се уверете, че завивките не се припокриват. Завъртането на лентата може да се извърши чрез рязане на мрежата (но не и на кабела). Само решетката е прикрепена към основата. Матките също могат да бъдат залепени - това ще предотврати изместването. Преди инсталирането подложките са покрити с изравнително решение.

Топъл електрически под под линолеума на подложките е много тънка, което е важно, ако в стаята има ниски тавани. Дори по-тънки са инфрачервените нагреватели. Този полимер е дебелина на висока плътност на 0.4 mm, които са запечатани плоски графит нагревателни елементи, които са свързани с домашната мрежа чрез метални проводници и термостат. 

Инфрачервеният филм има висока ефективност - бързо загрява и лесно генерира топлина. Единственият недостатък - не е желателно да се използват в помещения, в които може да се улови влага (в кухнята или в банята). За този тип нагревател, покритието на плочки също не е подходящо. Инфрачервеният топъл под линолеумната лента е по-малък от кабела или рогозките и монтиран много бързо и лесно. За инсталацията не са необходими специални умения, така че можете да я реализирате почти всеки.

Видеоклип на минута: Монтиране на топъл под


Процес на монтаж на топъл под линолеум

Преди монтажа на основата е необходимо да поставите топлоизолационен слой. Най-подходящият материал е устойчива на компресия екструдирана полистиролова пяна с гънки, които улесняват опаковането на слой по слой. След това е желателно да поставите фолиото, което действа като топлоотражател. Има фолио с разпенена топлоизолация. Ако купите такъв материал, тогава можете да направите един слой.

Полагане на топлия под под линолеум филм започва с рязане и изолиране на местата за рязане с лента бариера за пара. Когато се полага, трябва да се има предвид, че в никакъв случай не е възможно да се наслагват лентите един върху друг. На места, където са монтирани тръбите за отопление, трябва да отстъпите с 30 см. Не поставяйте филма под тежки шкафове.

Когато филмът се разширява в пода, то е необходимо да се инсталира температурен сензор по схема, която е техническата документация. След това можете да проверите системата, като я свържете към мрежата. Преди монтажа линолеум покрития е желателно да се покрие инфрачервен филм шперплат или други материали с подобни свойства, за да се подобри устойчивостта на механични повреди. След стените трябва да остане малка празнина и най-добре е материалът да се залепи след няколко дни.

Инфрачервеният филм може да бъде поставен не само на хоризонтална повърхност, но и наклонен с нивелири или вертикални. Може би използването на мобилна версия -. Загрейте на малка площ, например, на мястото, където кучето спи, дете кът за игра и др По време на работа, само 50-60 вата, консумирани на квадратен метър, няма шум, вибрации или странна миризма. Ако една от секциите е механично повредена, тя може лесно да бъде заменена.

Изборът на електрическо отоплително оборудване за подове ви позволява да изберете най-добрата опция за всяка стая. За кухнята и банята кабелите или рогозките са най-подходящи за всекидневната, спалнята и детската стая е инфрачервена система. При избора трябва да се има предвид, че електрическото отоплително оборудване се произвежда в Русия, Азия и Европа. Европейският не винаги е подходящ за работа в нашата страна. Преди да купите, препоръчително е да се консултирате със специалист или поне с продавач.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Marmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материалаMarmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материала
Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?
Технология на полагане на линолеум на дървения подТехнология на полагане на линолеум на дървения под
Топъл под за линолеум изберете материалТопъл под за линолеум изберете материал
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?Избор на подови настилки за кухненски керамични плочки или линолеум?
» » Под подови линолеум как да избирате и кое е по-добро
© 2021 BggeHat.com