Marmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материала

Появата на пазара на изграждане на нови материали винаги е придружен от повишен интерес към тях, защото ако те се окажат по-добре и, за предпочитане, по-малко, отколкото техните колеги, те трябва да започнат незабавно да се използва за проектиране и / или довършителни последният извършва винаги актуална и да отговаря на все по-голям технически и оперативни, както и неговите и / или изискванията на крайния потребител. Напоследък една новост, наречена "marmoleum", която дойде в строителната индустрия, може да бъде класифицирана като специален случай. Тя е успяла да спечели от техните колеги голяма част от продажбите на пазара и да обещава голямо бъдеще, но тя все още е обект на "страст", а остават въпроси реални неговите качества и характеристики.

Какво е Marmoleum и колко дълго е наистина произведено?

Може би някой ще бъде изненадан да научи, че маргалеума е линолеум, който е направен от естествени съставки. Уви, но така. Още по-изненадващо е фактът, че Marmoleum изобщо не е специален нов материал. Той е измислен преди повече от 150 години, но е бил произведен и използван повече от 100 години, по време на който се наричали линолеум. И официалните световни производители на мармалома не крият това. За да видите това, достатъчно е да посетите официалните им уеб сайтове.

Marmoleum е линолеум, който е направен от естествени съставки

Marmoleum е линолеум, който е направен от естествени съставки

Това, очевидно, някои доставчици и продавачи на Marmoleum я рекламират като новост, за да затоплят интереса на клиентите и по този начин да увеличат продажбите си. Така че информацията, че този най-нов материал, получен в резултат на някакъв технологичен пробив, е само маркетингов модел.

Просто по-рано, поради несъвършенството на оборудването и отчасти технологията за производство на мармолеум, както и недостига и високите разходи за получаване на няколко съставки за неговото производство, се оказа много скъпо. В резултат на това с развитието на химическата промишленост този материал е бил трайно изгонен от строителния пазар за дълго време от линолеум от различни синтетични полимери, които го заменят.

Освен това, Marmoleum всъщност е "по-големият брат", или по-скоро - дори "бащата" на съвременния синтетичен линолеум. Технологията на тяхното производство е идентична, но първата се появи много по-рано, а втората се получи чрез заместване в нея на някои от естествените компоненти на полимерните съединения.

Така че, Marmoleum е линолеум от естествени компоненти. Съответно, като строителен материал се отнася до подови настилки. Една от характеристиките му е, че може да се използва само в тази си форма - като подови покрития.

Производството на модерното сравнително евтино и едновременно с подобрените характеристики на мармолеума стана възможно благодарение на няколко фактора. Тези естествени компоненти за неговото производство, които преди това са били оскъдни и / или скъпи, сега се произвеждат в достатъчни количества и в същото време те са много по-евтини. В структурата на Marmoleum е въведен още един слой, състоящ се от пресовани трошки от корк. Технологията за производство на естествен линолеум е значително подобрена и подобрена. По-специално технологията за горещо сухо пресоване, разработена за производството на MDF, се използва за производството му. И накрая, настоящият Marmoleum се прави на ултрамодерно оборудване, което с ефективност е няколко пъти по-голямо от това, което се използва веднъж, което също осигурява значително намаляване на производствените разходи.

Основните компоненти на естествените настилки:

  • ленено масло;
  • дървесно брашно;
  • варовик;
  • смолни иглолистни сортове дървета;
  • юта;
  • коркова натроша;
  • Естествени бои (неорганични пигменти от естествен произход).

Основни технически характеристики и класификация на подовата настилка



Съвременният естествен линолеум произвежда дебелина от 2 до 4 мм и в три варианта, което със сигурност прави използването му още по-привлекателно:

  • Кръгла. Широчината е 1,5 - 6 м (стандартният и най-често срещаният е 2 м). Тегло на ролките съответно - 60-120 кг. Покритията за навиване са предназначени предимно за битови нужди, а тяхната дебелина в този случай е 2-2,5 мм.
  • Подове. Произвежда се във вид на отделни плочки с размери 250x250, 300x300, 500x250, 500x500, 750x500, 1000x150, 1000x250 мм и с други размери.
  • Панел - върху фиброзна основа (плоча HDF). Издава се под формата на отделни панели с размери 300x300, 600x300 и 900x300 mm, с дебелина до 9,8 mm включително (като се вземат под внимание основата и коркова основа).

Тези подови настилки са на разположение със или без коркова шумоизолация. Ако не е така, тогава когато полагате линолеум под него, трябва да поставите допълнителни субстрати. Ако има, тогава материалът се полага директно върху дървената или бетонната подова основа, както и върху съществуващата стара настилка.

Marmoleum може да бъде с или без коркова шумоизолираща основа

Може да бъде с или без коркова шумоизолираща основа

Общи основни характеристики:

  • Специфична маса - 2,6-3,4 kg / m2;
  • механична якост - 160 кг / см2;
  • гаранционен период, съответстващ на вида и класификацията на избраното покритие на експлоатацията - в зависимост от предназначението на материала, не по-малко от 20-35 години.

Всички произведени marmoleum са разделени на 9 класа покрития. Класификацията се извършва в зависимост от износоустойчивостта. Но за промишлено и търговско удобство и за потребителите по-лесно да изберете правилното подово покритие тези 9 се комбинират в 3 основни класа - в зависимост от препоръчителната употреба и ценова категория на линолеум:

  1. 1. С най-ниска цена, материал, който обикновено се нарича обща или домакинска цел. Това са покрития с клас на износоустойчивост 21, 22 или 23. Те имат дебелина директно само на marmoleum (без HDF-база и / или подложка от корк) от 2 mm. Ако няма основа и субстрат, това е дебелината на самия линолеум. Най-хубавото е, че тези класове са подходящи за жилищни помещения и за малки офиси, където проходимостта (броят на посетителите и / или честотата на движенията им през деня) е минимална. Гаранционният срок е 20 години.
  2. 2. С средна цена, наречена индустриална или полукомерсиална. Клас на износване: 31, 32 или 33. Дебелината на слоя от marmoleum е 2,5 или 3,2 mm. Тя е предназначена за полагане на места със средна височина: в предприятия с различни цели, в производствени цехове, малки и големи офиси.
  3. 3. С високи разходи, наречени търговски. Клас на износване: 41, 42 или 43. Дебелината на слоя от marmoleum: 3,2-3,5 или 4 mm. Проектирани за използване в зони с висок трафик: на гари, летища, спортни комплекси, търговски центрове и т.н.

Основните предимства и недостатъци на модерния мармолеум

Основното предимство, поради което, всъщност, той никога не престана да произвежда, както и подобряване технологията на производство, се опита да намали разходите, така че тя да може да се конкурира с полимерна балатум - висока съвместимост с околната среда. Но marmoleum не е 100, както някои го рекламират, тя се състои от натурални съставки. Само на 97. Самите производители не крият това. Останалите 3 включва синтетичен полимерно покритие, приложено върху декоративния слой Marmoleum да се предотврати изгаряне и подобряване на износоустойчивостта и синтетична смола, присъстваща в база дървесни влакна.

Трябва да се има предвид, че с течение на времето, marmoleum втвърдява

Трябва да се има предвид, че с течение на времето, marmoleum втвърдява

Други основни предимства на естествения линолеум:

  • трайност;
  • висока устойчивост на механично натоварване, включително точково натоварване (160 kg / cm2);
  • най-високо качество;
  • Безопасност - не отделя никакви вредни вещества;
  • висока степен на пожар - KM2: лесно запалим - G1, трудно запалим - В1, умерено продукти опасни горене токсичност - Т2, не се разпространява пламък - РП1;
  • не избледнява;
  • Иновативен дизайн, комбиниран с използването на повече от 300 цвята и над 12 различни конструкции, които осигуряват възможно най-голямо разнообразие от декоративни елементи на пода;
  • висока звукоизолация и топлоизолация на материали с коркова основа, които за покрития без него могат да бъдат закупени отделно;
  • устойчиви на влага и домакински химикали;
  • има варианти на линолеум с разсейващи свойства свойства - за да се гарантира безопасността и защитата на хората за оборудване, чувствително към статично електричество;
  • подходящи за повторна употреба;
  • лесен за почистване - почиства се като всеки обикновен под.

Основните недостатъци са:

  • Marmoleum с подложка от корк (ролки, плочки) и особено с HDF-база (панели) са крехки. Особено в краищата. Прекъсва се, когато е силно или от огъване от едната страна към другата, пада от височина или от време на време прилича на него, особено на панела. Ролите могат да се търкалят само веднъж, като основата е навън.
  • Стяга, което донякъде усложнява нарязването преди поставяне и прави невъзможно постигането на идеално гладко плоско рязане. Освен това, колкото по-дебел е слоят от самия маргалеум, толкова по-голяма е вероятността с течение на времето да се появят депресии от мебелните крака по повърхността на покритието. Дебелината на материала от 2 м е почти не наклонена.
  • С течение на времето, малко се втвърдява (и "мазане", което е добре - по шевовете се събират), така че, когато купувате, че е необходимо да се провери в реално време и продължителността на съхранение - остаряла повърхност материал, особено ролка, при полагането може да се напука.
  • Сравнително голяма тежест, като същевременно се поддържа в дългосрочен план остатъчен пластичност заедно слоевете е добре за секс, но не позволява да се използва покритие за довършителни не само на тавана, но дори и стените - материалът "ще плават под собствената си тежест.
  • Има неприятна миризма (поради смолата в нейния състав), която обикновено се влага в атмосферния въздух до началото на втория месец на експлоатация.
  • Покритието с коркова основа, дължащо се на висока топлопроводимост, е непрактично да се полага на топли подове. трябва изберете правилния линолеум за топли подове.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво е естественият линолеум?Какво е естественият линолеум?
Модерни подови настилки за къщатаМодерни подови настилки за къщата
Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?
Какъв секс да прави в кухнятаКакъв секс да прави в кухнята
Подови настилки за детска стаяПодови настилки за детска стая
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Изграждане на нискоетажни сгради от дървоИзграждане на нискоетажни сгради от дърво
Строителни материали в съвременни магазиниСтроителни материали в съвременни магазини
Винил алкена керамикаВинил алкена керамика
Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?Изборът на прозорци е пластмаса или дърво?
» » Marmoleum назначаване, характеристики, предимства и недостатъци на материала
© 2021 BggeHat.com