Какво е естественият линолеум?

Естествен линолеум

Ако погледнете историята на появата на линолеум като подово покритие, се оказва, че неговата първоначална модификация не е имала нищо общо със секса. Името на материала се състои от две латински думи. "Linum" означава ленено семе, а "oleum" означава масло. Това означава, че старият материал съдържа изключително естествени съставки. Така че, продуктът сам по себе си принадлежи към категорията на естествените. Днес естественият линолеум е материал за подови настилки, който се отличава от синтетичния му състав в състава и технологията на производство.

Производствена технология

Преди да се вземе решение за предимствата и недостатъците на покритието, струва си да се разгледа по-подробно метода на неговото производство. И ще започнем отново с историята, защото естественият линолеум не винаги е бил подов материал. Той е патентован за първи път през 1627 г. и е обикновен омазнен плат. Вече век той се превърна в подова настилка и стана такъв линолеум, както го познаваме днес.

Разбира се, първият материал беше много различен от съвременния. Той не се състои от всички съставки, които се използват днес. Старата технология беше доста сложна и почти всички операции бяха извършени ръчно. Поради това материалът е скъп.

Как се случи всичко в тези отдалечени времена?

  • Първо се приготвя смес от пчелен восък, ленено масло, дървесен катран и смола. Тогава бяха добавени багрила. Всичко това беше добре смесено при определена температура.
  • След това горещата смес се нанася върху плат, който впоследствие се изсушава.
Естественият линолеум не се страхува от пожар и домакински химикали

Естествен линолеум в стаята

През 1847 г. към материала се прибавя и друга съставка - дървесна троха от кората на коркова дървесина. И от този момент естественият линолеум придобива своите крайни технологични характеристики, както в структурата, така и в състава на материалите.

Производителите през тези дни се опитаха да подобрят и да направят производствения процес по-евтин, така че по различно време в сместа от съставки бяха добавени различни материали. Някои просто се промениха към подобни. Например, скъпото ленено масло беше заменено с ленено масло. Между другото, това е измислено от Фредерик Уолтън от Англия. Това се случи през 1863 година. Новият му продукт, той патентова, като името "линолеум".

Няма да повярвате, но този естествен линолеум е кафяв подов материал. Тя е мазна на допир и с неприятна миризма на риба. Въпреки това, имаше много висок коефициент на съпротивление на износване по това време, така че беше много търсено. Разбира се, в домовете на пода не се подреждаше, а как подовата настилка в метрото, автобусите и влаковете на влаковете се използваше постоянно.

Всичко се промени, когато пазарът завладя евтини полимерни материали. Линолеумът не беше изключение. През 50-те години вълна от промени проби света и природните материали на практика изчезнаха от пазара, като отстъпиха на PVC покрития. Но странно нещо - поливинил хлоридът е вещество, произведено от масло. И през седемдесетте години на двадесети век дойде криза, която повиши цената на петрола. Така че PVC също не е много евтин. И тогава производителите отново си спомниха за естествения вариант. Има обаче и други технологии, които променят подхода към цветовия дизайн на тази настилка.

Един от най-новите е окисляването на гранули от варовикова смола. Именно тя допуснала да получи линолеум с различен цвят. По това време имаше движение на природозащитници, които се опитаха да се борят с всички синтетични, така че проблемите стават все повече и повече.

Съвременна продукция

Модерен естествен линолеум се състои от следните съставки:

  • Дървесно брашно.
  • Смола от иглолистни дървесни видове.
  • Ленено масло.
  • Вар във формата на прах.

От тези материали се получава така наречената линолеумна маса, която се узрява в специални кошчета при температура най-малко + 30 ° С. Падежът е една седмица. След това към тази маса се прибавят естествени багрила. На този етап лененото масло се окислява, което води до гранули от различни цветове. Променяйки броя на гранулите от определен цвят, можете да постигнете определено оцветяване на материала.

Следва натискането на специална инсталация, наречена календарна машина. От него излиза слой с широчина 1 м, който се нарязва на ленти. Те, от своя страна, се вписват в основата на юта. Обърнете внимание, че лентите се припокриват един с друг. След това полупроводниковият материал отново преминава през машината за каландриране, като намалява дебелината на линолеума. Между другото, този дисплей с размери варира от 2 mm до 5 mm.

Следващата стъпка е сушенето в сушилните камери в продължение на две седмици. В края на този етап получаваме готов линолеум. Вярно е, че неговата устойчивост на износване все още не отговаря на съвременните изисквания. Ето защо се провежда допълнителна процедура - прилагане на защитен прозрачен филм. Тази технология се нарича ETS (лесна за почистване). На това производство на естествени линолеум може да се счита за завършен.

Предимства и недостатъци на материала

Естествен линолеум Armstron

Линолеум в детската стая

Сега можете да продължите да анализирате положителните и отрицателните качества на естествения линолеум.

достойнство

  • Висок експлоатационен живот. Някои марки могат да продължат до 30 години. Средният срок на експлоатация на материала е 10-15 години.
  • На повърхността на такова покритие не се събира статично електричество. В допълнение, той е незапалим материал. Моля, обърнете внимание, че изгарящата цигара, попадаща в естествен линолеум, няма да остави следи от повърхността й.
  • Лененото масло има бактерицидни свойства, които се предават на самия подово покритие.
  • Това е практически материал. Господари няма да ви позволят да лъжете, че измиването и почистването е удоволствие. През целия живот на линолеума не избледнява и не променя своята структура.
  • Той спокойно реагира на битовата химия и също не се страхува от агресивна среда. Под въздействието на температурата и променящата се влажност, покритието не променя оригиналните си размери.
  • Топлият под и естественият линолеум са съвместими неща.


недостатъци

Един от основните недостатъци е високата цена на продукта. В допълнение, това е доста трудно, но крехък материал. Ето защо се препоръчва да се третира внимателно, когато става въпрос за транспортиране и поставяне на пода. Не го изпускайте и не го огъвайте.

Моля, обърнете внимание! Днес на пазара често ще намерите линолеум от естествен тип, който не е с високо качество. Как може да се определи това визуално? Трябва да огънете ръбовете на ролката. Ако в завоя се появи бяла линия, която в крайна сметка няма да изчезне, производителят добави много вар, спестявайки по-скъпи съставки. Оттук и ниското качество на подовата настилка.

Разновидности на материала

Естествен линолеум зелен

Линолеум в офиса

Ако разгледаме производството на естествен линолеум по отношение на неговите сортове, тогава производителите на този материал не е толкова много. Всъщност трима световни лидери са ангажирани в това:

  1. Фирмата «Forbo».
  2. Tarkett.

Лидерът е Forbo, който произвежда 70 от общия обем естествен линолеум. Между другото, тази компания е собственик на добре известната марка "Marmoleum". От него произхождат всички видове естествени продукти:

  • Marmoleum Real. Различието от други модели е много проста. Тази мраморна троха, която идеално прикрива върху подовете петна и петна. Между другото, този материал за подова настилка има много висока износоустойчивост.
  • Marmoleum Fresco. От самото заглавие е ясно, че повърхността на материала имитира стари фрески с необичаен образец.
  • Marmoleum Walton. Това е монохромна повърхност с различни цветове и най-сдържан модел в декоративния си дизайн.
  • Marmoleum Artoleum. Това е новост, която наскоро се появи на пазара. Произведено от най-новите технологии, то се характеризира с релефен модел на предната повърхност на продукта.

Монтаж на естествен линолеум

Заваръчна гореща връзка

Заваряване на естествен линолеум

Инсталирането на естествен линолеум е много подобно на монтажа на PVC-ролка. Но има някои особености в тази технология. Първият от тях е съставът на лепилото. Моля, обърнете внимание, че лепилото трябва да е специално, направено само за естествен линолеум. Другите опции няма да работят, така че не се опитвайте да го замените, тъй като крайният резултат много ще ви разочарова.

Какво предлагат производителите? Тъй като етажите в апартаментите и къщите са по-често бетонни основи, те са разработили специално водоразтворимо лепило за марката "Forbo Erfdurt 414 Lino Tack". Основният индикатор за този материал е така наречената сила на задържане на влагата.

Същността му е следната. След залепването на линолеума към основата на бетона, рискът остава, че влагата в бетона няма да позволи на материала да се залепи добре. Така че това лепило с всякаква влажност ще държи линолеума за дълго време, докато всичко изсъхне. Между другото, адхезивната якост е повече от 3 Н / мм2.

Подготвителен етап

На първо място, необходимо е да подготвим базата. Трябва да е суха, чиста, твърда и равна. И най-важното - монолитно. Тези показатели могат да бъдат постигнати по два начина:

  • Изсипете замазката.
  • Напълнете подложката за полимеризиране.

Естественият линолеум задължително трябва да бъде внесен в помещението, така че да се адаптира към условията на работа. Това означава, че имам температура и влажност на помещението. Между другото, е необходимо ролката да се съхранява само в изправено положение.

полагане

Монтиране на покритието в стаята

Полагане на линолеум

Сега подгответе лепилото. Отворете буркана и разбъркайте добре съдържанието, докато гладкото. Тази маса се нанася върху гърба на естествения линолеум с назъбена мистрия. Адхезивният слой трябва да бъде със същата дебелина и да го прилага по-добре кръгови движения. Неговата консумация е 450 г на един квадратен метър повърхност.

Сега можете веднага да оформят линолеума на пода. След това трябва да вървите по него със специален валяк с тегло 50 кг. Ако не сте го намерили, можете да използвате борд или рейк, подрязан с килим. Тези устройства трябва да изтласкат въздух от под линолеума, което намалява качеството на свързване на материала към основата. Първо трябва да минете през натрупаните ивици и след това по тях.

Има мнение, че този вид линолеум може да бъде залепен с двукомпонентно универсално полиуретаново лепило. Не правете това във всеки случай! Такива адхезивни състави имат ниска степен на първоначална адхезия. Поради това е вероятно материалът да започне от ръбовете и ъглите, за да се отдалечи от пода.

Полезни съвети

  • Полагане на естествен линолеум трябва да се извършва при температура на въздуха не под + 17С и при температура на основата не под + 14С.
  • Получете всички ролки, от които се нуждаете, в една партида - в различни партиди материалът може да се различава леко в нюанс.
  • На предната страна на ролката винаги се показва стрелка, която показва посоката на опаковката. Трябва да се спазва стриктно - не можете да поставите материала срещу стрелката.
  • За да се улесни инсталационният процес, експертите препоръчват пренавиването на ролката на линолеума, така че предната му страна да е вътрешна. Добавете тук и изберете снимка. За да не усложнявате работата, изберете едноцветни покрития. Това ще избегне шума с прилягането на картината.
  • Вододисперсионното лепило е с висока влажност и покритие. В процеса на полагане, линолеумът ще започне да се разширява, което може да доведе до наслояване на ръбовете на материала един срещу друг. За да се избегне това, е необходимо да се режат краищата на лентите под остър ъгъл. С разширяването двете ленти се съединяват с ръбове, създавайки гъста основа.
Подови настилки

Естествен линолеум

Като цяло, с полагането на естествени проблеми линолеум много. Всичко е на хартия. В действителност процесът на редактиране е доста труден, изисквайки както знания, така и опит. В същото време, сложността на монтажа е свързана с оформлението на материала и фиксирането му. Много е трудно да направите това сама и е много вероятно процесът да бъде "разрушен". Ето защо стайлингът обикновено се извършва от майстори, които имат специални инструменти.

Между другото, резитба ленти и тяхното приспособяване към необходимия размер се извършва със специален нож под куката. С негова помощ краищата на ръбовете на платното се получават под формата на скосяване.

Заключение по темата

Естественият линолеум отново е в търсенето. Високите технически и оперативни характеристики го направиха популярни. Нещо повече, все повече хора искат да имат естествен завършек у дома. Следователно вероятността такова подово покритие да се използва дълго време в строителството и довършителните работи е много голямо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?Как мога да поставя стария балатум върху нов и мога ли да го направя?
Разбираме какъв вид линолеум е по-добър за апартаментРазбираме какъв вид линолеум е по-добър за апартамент
Линолеум за кухнятаЛинолеум за кухнята
Ние разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен подНие разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен под
Топъл под за линолеум изберете материалТопъл под за линолеум изберете материал
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
» » Какво е естественият линолеум?
© 2021 BggeHat.com