Електрическо отопление

Много собственици на частни къщи или апартаменти смятат, че електрическата отоплителна система не е икономична. Тази гледна точка е доста адекватно обяснение, тъй като електричеството е доста скъп източник на енергия. Понякога има ситуации, при които алтернативните системи за отопление не се оправдават или просто не са налице поради определени причини. При тази ситуация ще е необходимо да се използва наличният източник на енергия. Отоплителните системи от електрически тип също могат да бъдат разделени на различни категории, затова си струва да се избере правилното електрическо отопление, което ще бъде най-изгодно и икономично.
електрическо отопление
Електрическо отопление

Директно отопление с електричество. Използване на конвектори и радиатори

Всяка от възможностите за организиране на електрическото отопление има своите предимства и недостатъци. Най-популярните и често използвани нагреватели, работещи от мрежата, са конвектори и електрически радиатори.

отопление с електричество
Маслен охладител

По-голямо търсене на маслени радиатори. Такива устройства са по-подходящи за локално отопление.

Маслен радиатор е устройство, чието заграждение се състои от няколко секции, свързани помежду си.

Вътре в тази конструкция има охлаждащ агент от минерален тип. В тази охладителна течност са нагрети нагреватели, които са необходими за отопление на радиатора. Много модели маслени радиатори от домакински тип имат ТЕМ с мощност от 2,5 до 3 kW. Благодарение на тази мощност маслото се загрява в относително кратък период от време. Минералното масло допринася за това, че нагревателят се загрява до много висока температура от 2000 градуса. Маслените радиатори са подходящи за отопление на всяка стая в къщата или апартамента.

Маслените радиатори не се оправдават, ако се използват за общо отопление на апартамент или къща, тъй като те не могат да бъдат класифицирани като икономически. Такива устройства са оправдани само ако се използват като допълнително устройство за отопление.

Алтернатива на такива устройства може да се нарече електрически конвектори тип. Те могат да бъдат инсталирани в ролята на общ нагревател.

Те обаче ще бъдат оправдани само ако не е възможно да се организира отоплителна система в сградата. В случая на конвектора има нагряващ компонент, който преобразува електричеството в топлина. От този нагревателен компонент горещият въздух се издига и излиза през специалните отвори, които се намират в тялото на конвектора. Почти всички съвременни електрически конвектори са оборудвани със специални решетки, благодарение на които обемът на изходящия въздух може да се регулира. В долната част на корпуса на конвектора има дупки, които са необходими за проникването на студен въздух в устройството. Този въздух впоследствие се нагрява и излиза през горните отвори.

електрическо отопление
Електрически стенен конвектор

Почти всички конвектори са оборудвани със специални автоматични сензори от автоматичен тип, чийто принцип на работа е подобен на отоплителен кран. Когато въздухът, който прониква през конвектора през долните му отвори, ще бъде достатъчно топъл, сензорите ще работят и уредът ще се изключи. Поради тези параметри и характеристики електрическите конвектори са по-оправдани от гледна точка на енергоспестяването, отколкото петролните радиатори.

Чрез своите конструктивни характеристики отличават няколко вида конвектори: конвектори на стени и подови конвектори.

Такива устройства са най-популярни, но има и такива конвектори като подово. Ако изборът е паднал върху последния тип конвектори, най-добре е да ги инсталирате в зоната по прозореца. В този случай те не само ще затоплят помещението, но и ще се превърнат в допълнителна защита от течения и улично студ, който прониква през прозореца. Електрическият отоплителен конвектор ще бъде по-изгоден и икономичен в сравнение с охладителите на масла, но употребата на твърдо или течно гориво или газ все още ще бъде по-евтина.

Система за подово отопление

Топъл под не може да се разглежда като основна отоплителна система, но като допълнителен източник на топлина, тя ще се оправдае. Топъл подът е конструкция, състояща се от нагряващ филм и отоплителни кабели. Този дизайн е монтиран под подовото покритие. На някои секции на пода са монтирани специални температурни датчици, които са свързани с термостат, монтиран на една от стените на помещението.

електрически отоплителни системи
Топъл кабел под

Това отопление с електричество, подобно на топъл под, ви позволява да извършвате независимо регулиране на отоплението в апартамент, като настройвате определен температурен режим. Монтажът на такава отоплителна система не е сложен процес, така че може да се направи ръчно, без да се налага да се търси помощ от специалисти. Можем да намерим много препоръки, както и видеоклипове, които ще помогнат да се справим с тази задача. Такава система, като електрическо подово отопление, не се вписва като универсален източник на топлина, така че ще бъде оправдано само като допълнителна отоплителна система.

Инфрачервено отопление

Използването на инфрачервени устройства за отопление с електричество е друг метод, който ви позволява да отоплявате къща или апартамент. Инфрачервеният нагревател съдържа нагревател в корпуса, който е източник на инфрачервено лъчение. Инфрачервените вълни, които идват от това устройство, не загряват въздуха в помещението, а обектите, към които са насочени. Такива устройства се считат за най-ефективни, тъй като те излъчват топлина, когато е необходимо, и не го прахосвате.

използване на електричество за отопление
Инфрачервен нагревател за таван

Модерните инфрачервени нагреватели могат да се похвалят с такава ефективност, която надвишава 90. Инфрачервеният нагревател от всички електрически уреди се смята за най-печеливш и икономичен.



Единственият им значителен недостатък е, че те са доста скъпи. Преди да вземете решение за една от електрическите уреди за отопление, по-добре е да направите изчисления за това колко бързо ще бъдат възстановени разходите.

Отопление на вода: котли тип TEN

Електрическото отопление на водата се счита за по-ефективно от използването на обикновени електрически уреди за отопление. Тази отоплителна система използва обикновена вода като охлаждаща течност. За да се гарантира, че водата се нагрява до желаната температура, системата е оборудвана с такова устройство като котел или електрически бойлер. Бойлерите от домакински тип, които се използват за загряване на вода, не се монтират като основно устройство на водната електрическа отоплителна система. Котелът, който е необходим за ефективната работа на отоплителната система, трябва да има много по-големи индикатори за мощност. За организирането на автономна електрическа отоплителна система може да се използва голямо разнообразие от растения, като например:

  • ТЭНовые установки;
  • Индукционни растения;
  • Инсталации на електроди.

Най-популярни са котлите TEN, които могат да се видят на снимката. Принципът на действие на такива котли е следният: охладителят влиза във вътрешния резервоар на такива котли. В резервоара има нагревателен елемент, който ще започне да се нагрява и температурата му ще се прехвърли на топлоносителя. Благодарение на циркулационната помпа, охлаждащата течност ще потече в отоплителната верига и след това ще се разпространи покрай крайните консумативи, т.е. към радиаторите.

електрическо парно отопление
Електрически бойлер

Трябва да се помни, че най-уязвимото място в котела е само нагревателя. Необходимо е да изберете котел, при който нагревателят е заменим компонент. Десет могат да се провалят след няколко години, тъй като ще бъдат покрити със скрап, а след това ще трябва да бъдат заменени. Повечето котли са оборудвани с автоматизация, която ви позволява да включите определен режим на работа. Това ви позволява да спестите значително електричество, тъй като котелът ще затопли водата, само тогава има нужда.

Друго предимство при електрическото отопление е фактът, че електрическите компоненти не влизат в контакт с водата изобщо. В случай на авария, автоматизацията напълно ще изключи нагревателя.

Електроди устройства

По-добра алтернатива на нагревателите за отопление на вода, включващи използването на електричество за отопление, може да се нарече котел тип електрод. Такова устройство е капацитет с малък обем, вътре в който има електроди. Когато котелът се напълни с вода, към тези електроди ще бъде приложен ток, което на свой ред ще доведе до нагряване на водата.

електрическо парно отопление
Бойлери от типа на електрода

За да стане електродният котел да работи колкото е възможно по-ефективно, ще е необходимо да подложите охлаждащата течност на специална подготовка. Котелът на електрода консумира повече електроенергия от котела от типа TEN. Въпреки това, тя е по-надеждна и не толкова често неработеща.

Индукционни котли

В индукционните котли се намират само две вериги: една топлообмен и друга магнитна. В схемата на магнитния тип има бобина, която създава магнитно поле и поради това се получава нагряване на охлаждащата течност. Принципът на действие на такава схема е много подобен на принципа на индукционната печка. Топлообменният кръг е необходим, за да се получи преразпределение на температурата в него. След това охладителната течност ще се нагрее и ще започне да тече в отоплителната система у дома.

прегледи за електрическото отопление
Индукционен котел

Най-важното предимство на котлите от този тип е безопасността на тяхното използване. Това може да се обясни с факта, че котлите напълно нямат отоплителни компоненти.

Сред недостатъците на такива устройства може да се установи тяхната висока цена, както и доста сложна плавна настройка на топлинните режими.

Предимства и недостатъци на електрическото отопление

Всяка електрическа отоплителна система има своите предимства и недостатъци.

Предимства на електрическото отопление:

  • Тя може да бъде установена по независим начин;
  • Разрешението за инсталиране на такива устройства е много по-лесно да се получи, отколкото разрешение за инсталиране на газов котел;
  • Електрическите нагреватели са по-лесни за настройка и по-лесни за управление;
  • Доставянето на гориво не се нуждае от постоянен мониторинг, всичко, което е необходимо, е да се определи определен температурен режим;
  • Доста бързо отопление;
  • Удобният температурен режим в стаята се установява само след 10-15 минути след началото на работата на системата.

Недостатъци на електрически нагреватели, които най-често осветяват рецензиите:

  • Оборудването е доста скъпо, по-специално за висока ценова категория са устройствата, които са оборудвани с различни автоматизации;
  • Отоплението на самите помещения е доста скъпо;
  • Високи натоварвания на електрически кабели и кабели за напрежение.

В случай, че такива недостатъци не се плашат сериозно, тогава подобна отоплителна система ще се счита за доста ефективна. Електрическата отоплителна система е много по-лесна за организиране от всяка друга.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Как да направите електрическо отопление в частна къща и какво е необходимо за това?Как да направите електрическо отопление в частна къща и какво е необходимо за това?
Отоплителни системи на селска къщаОтоплителни системи на селска къща
Отоплителни системиОтоплителни системи
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
» » Електрическо отопление
© 2021 BggeHat.com