Инфрачервен топъл под

Все по-често хората започват да оборудват в своя апартамент или къща система за подово отопление. Тук искаме да обърнем внимание на една от отоплителните технологии, наречена инфрачервен топъл под. Можете да го направите сами. В допълнение, такъв топъл етаж се различава в по-малки размери.

Топъл под, който се основава на филм, който излъчва инфрачервена радиация, е най-енергийно ефективен. Този тип подово отопление се счита за най-добрият вариант.

Така че, ако сте решили да направите инфрачервен под в апартамента си, какво имате нужда от това?

Преди да инсталирате инфрачервения под ще ви трябва:

  • Нагревател филм инфрачервен под (днес пазарът се е доказал като инфрачервен топъл под Caleo, и инфрачервени филми от други производители)
  • Топлоизолационен материал, който е базиран на лаванско или полипропиленово фолио

Важно е да запомните! Използването на топлоизолация, която се основава на алуминиево фолио, не е позволено!

  • Свързващи клипове
  • Електрически проводник
  • Изграждане на шотландски
  • Изолация с винило-мастична основа (ако е закупен инфрачервеният под Caleo, след това пакетът му вече включва изолация)
  • Терморегулатори с термични сензори

Инфрачервен под

Инфрачервен под

Когато инсталирате инфрачервения под под линолеума, ще ви трябва шперплат или ПДЧ с дебелина 5 мм. Решавайки да направите инфрачервения топъл под плочката, вземете метална армировъчна мрежа.

За да инсталирате инфрачервения топъл под, използвайте обичайните инструменти. Необходим списък: отвертка, ножици, клещи, странични ножове или ножове, нож за монтаж и специален инструмент за навиване на проводниците.

След като всички инструменти и материали бъдат подготвени, ще бъде възможно да започнете инсталирането на топъл под с вашите ръце.

Подготовка на помещения

Нагреваема настилка с инфрачервени нагреватели в основата се монтира само на суха, плоска и чиста основа.

Преди да започнете инсталирането на топъл под, направете следното:

  • Демонтиране на съществуващи настилки до дървена или бетонна основа.
  • Отстраняване от основата на всички отпадъци, останали от последния етап на работа, както и почистване на прах с промишлена прахосмукачка.
  • Проверка на хоризонталното ниво на базата. Отклонение до 3 мм от хоризонталата е разрешено.
  • Ако е необходимо, дървеният под е изпечен или бетонната основа е смляна на правилното ниво.

Топлоизолация и хидроизолация

Топлоизолатор

Подравняване повърхност и отстраняване на прах и поставен върху основа хидроизолация материал (специално хидроизолация слой филм или полиетилен с минимална дебелина от 50 микрона). Този слой е необходим, за да се предпазят инфрачервените нагреватели от въздействието на влагата.

Топлоизолационните материали се полагат върху слоя хидроизолация. Ленти от такъв материал (полипропилен или метализиран слой лаван) се полагат от метализираната част нагоре и се закрепват с помощта на строителна лента.

Маркиране на пода преди поставяне на инфрачервен филм



Преди да поставите инфрачервени нагреватели за пода, е необходимо да маркирате пода на помещението, където е планирано инсталирането на топла под.

Тук е необходимо да се вземат предвид следните фактори:

  • Инфрачервеният филм, използван в топли подове, не трябва да се вписва в стационарни мебели: шкафове, скринове, стени и др.
  • Ако отопляемите подове действат като основен източник на топлина в дадена стая, то отопляемият под трябва да бъде най-малко 70 от площта на пода в стаята
  • Ако топлият под е представен като допълнителен комфортен елемент, то площта в стаята, заемана от филм с инфрачервено отопление, трябва да бъде около 40
  • Нагревателните елементи трябва да бъдат разположени от стените на разстояние от 10 до 40 см.

Важно е да запомните! Лентите на отоплителния филм не трябва да се припокриват!

  • Нагряващото фолио се отрязва само от маркиращата линия, която се прилага между нагревателните секции. Често текущата дължина на секциите (т.е. разстоянието между една и втора линия за маркиране, разположени в съседство) е приблизително 17,4 см, широчина - 50-80 см.

Схема за топла връзка на пода

  • При полагане на плътен инфрачервен топъл под, а не филм, трябва да следват основните препоръки за рязане, които са определени от производителя на всеки конкретен модел на такъв етаж.
  • Преди да монтирате електрическото подово отопление, трябва да изберете мястото на свързване към електрическата мрежа и мястото на инсталиране на термостата и температурния датчик. Оптималната възможност за инсталиране на температурен регулатор е разстоянието от повърхността на пода 10-15 см.
  • Изчисляването на мощността на инфрачервения нагревателен под трябва да се извърши, като се вземе предвид пиковата консумация на мощност на пода (т.е. към момента на включването му в мрежата), чиято минимална стойност е 210 W / m2. По този начин тази стойност е показателна при изчисляването на потреблението на енергия в системата.

Монтаж на инфрачервена отоплявана подова система

Инфрачервеният под може да се полага само след приключване на всички предишни работи.

Натрупването се извършва по следния начин:

  • Термичното фолио се нарязва на ленти с необходимия размер по всички линии на среза. Ако лентите са кратки, тогава са необходими повече точки на свързване и обратно.

Важно е да запомните! Една лента от инфрачервен термичен филм трябва да има дължина, не по-голяма от 8 м.

  • Термичната лента се поставя върху топлоизолационния материал с медна лента надолу. От тези ленти, които носят ток, и събират инфрачервения топъл под. Минималното разстояние между ивиците трябва да бъде 50 мм, но ако имате намерение да инсталирате инфрачервен топъл под подовата линия или ламинат, можете да ги сложите внимателно. Това ще осигури по-равномерно подгряване на пода.
  • За минималната дължина на свързващите проводници е необходимо да поставите лентите на нагревателния филм с контактите към стената, на която ще бъде инсталиран термостата.
  • На всяка лента от термичен филм върху медната лента е монтирана контактна скоба. В този случай половината от скобата трябва да бъде разположена във вътрешността на термичния филм, а вторият - върху повърхността на медната лента, която носи тока, т.е. външната. След монтиране на скобата, тя трябва да бъде навита с чифт клещи или специален инструмент за огъване.

Важно е да запомните! При монтажа на инфрачервения под на Caleo не е позволено да се използват скоби за контакт от други производители поради причини, свързани с безопасността.

  • Всички секции на контактната шина трябва да бъдат изолирани със специална битумна изолация, която се доставя с проводящ филм. Изолациите трябва да бъдат изложени както на медна проводима лента, така и на сребърни контакти, които свързват отоплителните елементи към лентата.
  • Лентите на термофилмата са фиксирани към топлоизолационния материал с конструктивна лента.

След като поставите инфрачервения топлинен слой на пода, преминете към следващия етап - инсталиране на свързващата система:

  • На стената монтираме термостата. Свързването на термостата към мрежата може да стане или да се използва електрически контакт.
  • Инсталационните проводници са положени по такъв начин, че основната част от проводниците, които свързват терморегулатора към подовата повърхност на инфрачервения филм, минава директно под рамката на перваза.
  • Ако инсталирате кабелите за монтаж на нагревателя, трябва или да изрежете жлеба, или да поставите проводниците върху изолационния материал в кръстопътя на листовете.
  • След това, използвайки контактните скоби, свързваме топъл под на инсталираните проводници. В същото време краят на една или, ако е необходимо, две стригани проводници се поставя в контактната скоба и се огъва с клещи, като се полагат значителни усилия.
  • Използвайки битумна лента, изолирайте мястото, където контактният проводник е свързан към лентата от термофилма.
  • По-нататък под листовата лента за термично фолио с помощта на битумна изолация се инсталира температурен датчик, който трябва да бъде разположен директно върху лентата на нагревателния елемент. Разположението на термичен сензор в топлоизолационен материал под него прави депресия с малки размери.

Полагане на ламинат на пода

Подово отоплениеСлед като сте поставили всички кабели, е необходимо да свържете термостата към мрежата и да тествате инсталираните инфрачервени подове. Ако подът е равномерно затоплен и няма индикация от индикаторната отвертка на електрическите повреди, можете безопасно да започнете да слагате плочките за пода или други подови настилки.

Когато полагате покритие върху система, която осигурява подово отопление с инфрачервено лъчение, е важно да запомните следното:

Инсталирането на топъл под под линолеум или килим е необходимо да покриете дървесината или шперплата с минимална дебелина 5 мм върху вече завършения инфрачервен под. Маркировката за крепежни елементи трябва да се извърши предварително, за да се избегне повреда на отделните нагревателни елементи.

Когато инсталирате под плочките, трябва да инсталирате подсилена мрежа върху термичния филм. Решетката трябва да бъде фиксирана към основата с дюбели, които са запушени в интервалите на лентите на термофилтъра. Директно върху мрежата можете да поставите циментова замазка.

Освен това, ако поставите керемида върху топъл под, тогава по целия периметър на стаята трябва да поставите температурен компенсатор, който е слой от топлоизолация.

След като сте изпълнили всички тези условия, можете да започнете да слагате линолеум или плочки.

От гореизложеното може да се види, че висококачествените инфрачервени топло подове (например Caleo infra-red warm floor) са доста прости в инсталацията. С минимални умения на електротехник и строител можете лесно да се справите с инсталирането на инфрачервен топъл под!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Филтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщатаФилтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщата
Инфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отоплениеИнфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отопление
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Как се подреждат топлата подове? Изглед отвътреКак се подреждат топлата подове? Изглед отвътре
Ние монтираме инфрачервения топъл под с нашите ръцеНие монтираме инфрачервения топъл под с нашите ръце
Полагане на инфрачервения топъл под ламинат, какво трябва да знаете за процеса на инсталиране?Полагане на инфрачервения топъл под ламинат, какво трябва да знаете за процеса на инсталиране?
» » Инфрачервен топъл под
© 2021 BggeHat.com