Топла изчисление на подовото отопление и проект как да направите

Сега в дома често са инсталирани водни отопляеми подове. Тези подове правят огнището по-удобно и значително пестят пари. Преди да инсталирате системата, трябва да направите изчисление и дизайн.

Процес на проектиране на системата

Проектирането на тази система със собствените си ръце се основава на изчисляването на натоварването на отоплението за отделни стаи в сградата. Ако този процес не се изпълни, има някои проблеми: спад на температурата, поддръжка на подходяща температура и т.н.

Съвети за създаване на системен проект:

  • дължина на контурите - от 60 - 80 м, максимум - 100 м.
  • Колекторът е по-добре разположен в центъра на стаята.
  • Не е необходимо да се прикрепват контурите към същия колектор, с различна дължина повече от 2 пъти.
  • Монтажната стъпка в централната зона трябва да бъде 30см, а в зоната около краищата - 15см.
  • Стандартният брой редове в крайните зони е 6.
  • Мокри помещения трябва да бъдат напълно положени на 15 см стъпки.
  • Ако има повече от два колектора, се монтират балансиращи клапани.
  • Налягането в колектора може да бъде намалено до максимум 20 kPa.
  • Топлоизолаторът на първия етаж трябва да има дебелина 10 см, а на следващите етажи - 3 см.
  • При веригите, водният поток е равен на 0,03-0,07 литра в секунда
  • Всички стаи са по-добре да се регулират отделно.
  • За водна бетонна система на големи площи се използват деформационни фуги.

За да бъде проектът и изчислението правилни, е необходимо да имате и знаете следното:

  • Всички планове на помещенията.
  • Стените на екстериора.
  • Размери и видове прозорци.
  • Температурни условия в помещенията.
  • Място на инсталиране на колекторите.
  • Място на монтаж и вид на генератора на топлина.
  • Сортове подови настилки в стаите в стаите.
  • Видове система - подови настилки или бетон.
  • Необходимо ли е да регулираме стайната температура?

Основният елемент от проекта за инсталиране на топла подове със собствени ръце е изчислението на топлинната техника.

Комплексните изчисления, включително термичното инженерство, се извършват в специални компютърни програми. За къщи, пуснати в експлоатация, изчислете коефициента на топлопреминаване от обграждащите конструкции, където K = W / (m² ° C) въз основа на наличните данни. Често обратното на този индикатор се използва под формата на устойчивост на топлопредаване, където R = (m² · ° С) / W.

Когато къщата е само в проекта, според изчислението на топлотехниката се прави заключение за енергоспестяващите характеристики на конструкциите и степента на тяхната допълнителна топлоизолация. Съгласно дадените стойности степента на топлина на прозореца и стената се оценява. Колкото по-високо е R, толкова по-добре стаята запазва топлината.

За да се изчисли подовото отопление на подовете, се изискват и топлинни загуби в конструкцията.

Топлинните загуби се изчисляват въз основа на специфичното потребление на топлина. Например: 80W / m² се умножава по площ на сградата 100m², така че топлинната загуба е равна на 8kW.

Но този метод ще изчисли само приблизителния брой на този показател. С средната стойност на този индикатор стойността му е 80W. Тя може да варира в отделни помещения от 20W до 300W на квадрат. м.

Поради това, кои топлинни загуби във всяка стая се определят, като се вземат предвид някои аспекти:

  • Коефициенти на термичен трансфер в близост до ограждащите конструкции и тяхната площ.
  • Средна температура на въздуха на улицата през зимния сезон във вашия район.
  • Температурата на въздуха в тази стая.
  • Има ли механична вентилация?
  • Множеството температури и обмен на въздух на чист въздух.
  • Наличие на допълнителни източници на топлина в стаята.

Въз основа на данните за топлинните загуби, формата на помещенията и желанията, върху схемите маркират зоните на етажите, където ще бъде монтирана системата.

При нормални условия топлата подове покриват товари от около 100 W / m². Промяната в този индикатор във всяка посока зависи от следните фактори:

  • Стъпки за полагане на тръби и техния диаметър.
  • Температурите на изходящата и входящата вода от веригите.
  • Видове подови настилки.
  • Видове изолация под системата.
  • Височини и материали за замазка.
  • Температурният режим на въздуха в помещенията и така нататък.

Водният под като спомагателна и основна система

Подгряващите подове могат да бъдат допълнителна и основна отоплителна система. В първия случай подово отопляемият под леко загрява покритието и осигурява комфорт. Основният източник на топлина е радиаторите. Тук само постоянната температура на водата се поддържа в системата. Този вид регулация се нарича термостатичен.

Когато водният под е основният, за да се компенсират топлинните загуби на стаята, степента на загряване на водата зависи от температурните колебания извън сградата.

Важно! Колкото по-студено е на улицата, толкова по-висока е температурата в топлата подова система и обратно.

Обикновено се използват следните методи на свързване на системи:

  • директно от нискотемпературни котли;
  • от високотемпературни котли чрез смесителни регулатори или смесителни вентили.

Подгряващите подове са отоплителна система с ниска температура. На теория котелът е настроен на минимална топлина и достига необходимата топлина. Но има един нюанс.

При отоплението на конвенционалните котли по време на работа в нискотемпературни диапазони ефикасността е рязко намалена. Поради това желаните спестявания губят цялото си значение. Ето защо е необходимо да се използва различно решение.

Съвременните топлинни генератори подават вода с необходимата ниска температура. Те включват режима на работа за подаване на охлаждаща течност, която се нагрява до + 30-50 °.

Ако този котел има циркулационна помпа и водата се нагрява до същата температура за всяка схема, тогава ще получите най-евтиния начин за отопление на сградата с водни подове.

В случай, че котелът няма нискотемпературен режим, трябва да се използва трипосочен смесителен вентил. Температурата на водата в системата за данни на подовете се различава от температурата в радиатора. Смесителният модул може да бъде снабден с термостат, който задава необходимата температура.



Важно! Ако има покритие, характеризиращ се с взаимодействие на подово отопление, например борда на етажа на керамични плочки, монтирани отделно kontury.Iz на различна топлопроводимост на тези материали е необходима за същите външни показатели температурата на въздуха различен температурата на водата.

Но има покрития, които са слабо или изобщо не съвместими с конвенционалните топло подови настилки на водна основа. Например, това е паркет или парче паркет. Под него се намират други сортове на подови системи, например, топъл филм етаж със собствените си ръце.

Комбинирана система

Понякога е възможно да се оборудва отоплителната система на базата на топла под, не е реалистична. Има стаи с топлинно увеличени загуби и области, където разполагането на елементите на системата е невъзможно.

Следователно, две системи трябва да бъдат комбинирани. Но това не означава, че е необходимо да се инсталират два различни котела. Инсталирайте една, използвана в режим на висока температура.

И не можете да свържете топлата етаж към връщането от радиаторите. Трудно е да се контролира този процес. Невъзможно е да се правят изчисления на режима на температурата на водата при връщането при външна температура от -5 °, -10 ° или -25 °.

Поради това контурите на радиаторите и топлата подове са разделени и захранването се осъществява чрез трипътен конвенционален кран. Само една циркулационна помпа е незаменима. В една система е невъзможно да се комбинират две различни конструктивни схеми, няма да бъдат нормално балансирани.

За тази цел се използва устройство за смесване и регулиране, представено като контролен клапан и циркулационна помпа. Последният винаги задвижва охлаждащата течност във веригата и клапанът я захранва с нагрята вода по такъв начин, че температурата на захранването винаги да е на същото ниво.

Разлики на подовата топла вода

Водни "топла подове със собствени ръце">Подайте топла вода на пода със собствените си ръце това наистина ли е топло? Тъй като голяма дължина на всяка от отоплителните кръгове. Поради това хидравличното съпротивление в системата често се представя с внушителна сума.

За своята работа, на всеки етаж, инсталирани на отделна помпа с малък капацитет или поставени през колектора между мощна помпа.

Изборът на помпата зависи от изчислението, количеството на охлаждащата течност и налягането при впръскване. Но броят на броячите няма да даде точна цифра на хидравличното съпротивление в системата.

Тя се влияе от Тръби "за подово топла вода: какво е по-добре от тръба тип" pex "или">дължина на тръбата и диаметър, брой на портите и сплитери, метод на полагане и брой на завои в основната. Тази цифра се изчислява в специални компютърни програми.

Но има и друг метод. Съществува стандартно оборудване с вече известни технически характеристики. Благодарение на необходимите параметри хидравличните свойства на системата се регулират спрямо параметрите на помпата, като същевременно се маневрират с различни параметри на системата.

Процес на разпределение на топлината

След като завършите всички изчисления, проектът започва вода с хидравлични предварително зададени качества на пода.

Разлики на подовата топла водаТъй като всички контури поради различния обем на отопляемите помещения се различават по дължина, необходимо е да се постигне равномерен хидравличен натиск за всеки участък от системата. Но постоянната стойност е главата на помпата.

Ако е различен по тръба хранене същото количество вода в най-дългата линия тя дава своята топлина на земята, на изхода ще бъде значително по-хладна от късото съединение. Ето защо могат да се образуват добри и лошо отоплени площи.

Най-лошото от всичко, когато водата въобще не навлиза в дългата верига, тъй като има голямо хидравлично съпротивление. Топлинният носач започва да се движи по пътеката с минимална дължина и с минимално съпротивление.

Поради това в системата е монтиран разпределителен колектор, предназначен да балансира водоснабдяването по отоплителните кръгове, така че да е равномерно разпределено в помещението. Благодарение на термостатите е възможно да се промени температурния режим във всяка верига на системата.

Изчисляване на броя на тръбите в работещите метри

Точното изчисление на инсталацията на подовата на топла вода се извършва след всички стъпки, описани в статията. Но приблизителният брой на необходимите материали може да бъде научен предварително. Това ще ви помогне да знаете предварително за вашите финансови разходи.

Например, една стая е с площ от площ 10 м², и е необходимо да се поддържа температурата при + 20 ° .Vdol стени, където ще има мебели (едната стена има две стени и 5 метра с 2М), оставени крайни части с ширина тридесет милиона см. Сега можете да изчислите работната площ на системата: 10-0,3 · (5 + 2 + 2) = 8,3m².

След това определи зоните на топлинни загуби, които зависят от размера на стъклопакет, топлоизолационните свойства на материалите на строителство, височина на тавана и индикатор prochee.Danny могат да бъдат за жилища с високо-производителни фехтовка дизайн и остъкляване от 20 W / m² - 300 W / m² на сгради, чиито стени тънък и голям брой отвори.

Схемата за изчисление е следната: колкото е по-голяма загубата на топлина, толкова по-малка е степента на полагане или по-големият диаметър на тръбите за монтаж на водния под.

Когато средната стойност от 80 W / m примерни избор диаметър на тръбата и смола зависи от средната температура на водата, желания брой тръби признае обобщена съответния SNiPov.Pomnite тази температура в краката трябва да бъде приблизително + 24 °, и най- глава + 20 °.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Изработваме подово отопляем под с ръце, изчисление и монтажИзработваме подово отопляем под с ръце, изчисление и монтаж
Затоплете водата със собствени ръцеЗатоплете водата със собствени ръце
Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работаТерморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа
Изчисляване на пода на топлата водаИзчисляване на пода на топлата вода
Как да разработим схема за пода на топла водаКак да разработим схема за пода на топла вода
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Как да избера подходящия колектор за топъл подКак да избера подходящия колектор за топъл под
Монтиране на водния под с вашите ръцеМонтиране на водния под с вашите ръце
Подово отоплениеПодово отопление
» » Топла изчисление на подовото отопление и проект как да направите
© 2021 BggeHat.com