Как да избера подходящия колектор за топъл под

Устройство на колекторите

Интересен факт - когато става дума за инсталиране на топъл под, процесът започва със стената. Защо? Тъй като основно е монтиран колектор за топъл под. Какъв вид устройство е, каква е неговата цел и за каква цел се използва? Тези и други въпроси ще бъдат отговорени в статията.

За начало групата на колекторите е отговорна за намаляването на температурата на охлаждащата течност, която идва от основната отоплителна верига. Най-често охлаждащата течност се доставя на топло подовете с връщане, тъй като температурата на водата в системата от топла подове не трябва да надвишава + 50C. Ако е по-високо, на пода не можете просто да ходите - ще изгорите краката си. И температурата вътре в къщата ще бъде толкова висока, че е неподходящо да се говори за комфортен престой в нея.

В действителност, колектори за топла подове - един вид охладителна станция, състояща се от няколко тръби. Те са оборудвани с клапани за регулиране на подаването на охлаждаща течност и напълно изключване на топлата подове от общата отоплителна мрежа, ако е необходимо.

Строителство на колекционери

Така че това е тръбна група, която включва две тръби. Едната е свързана чрез клапан с захранващ кръг на общата отоплителна система, а другият чрез точно такъв спирателен вентил с връщащ поток. Всъщност, в колектор за топъл подове трябва да се изразходва смесване на топла вода с охлаждане. Това означава, че е осигурена необходимата температура на охлаждащата течност, навлизаща в системата на топло подове. Да се ​​надяваме, че се казва повече или по-малко ясно.

Продължаваме дизайна на колектора. Първата тръба от противоположния край е затворена от щепсел. Понастоящем експертите препоръчват закупуване на заводи, в които вместо щепсел има изпускателен клапан и вентилация. Вторият елемент изпълнява много важна функция в системата на топла подове - с негова помощ въздухът се отстранява от системата, което намалява ефективността на отоплителната работа. Но втората тръба от единия край е навлажнена.

Схематична схема на колектора

Схемата на устройството за подгряване на подове

Сега, що се отнася до самите контури. В колектора има два елемента, свързани към захранващото и връщащото отопление. Така че в тези тръби трябва да има отвори, които свързват колекторната група с подаващата и обратната вериги на топъл под. Има такива дупки. Към тях заварени зърна, които са завити на клапаните. И колкото повече помещения са прикрепени към един колекторен гребен, толкова повече дюзи трябва да са на самия колектор.

Но тук възниква въпросът - как се случва смесването на две охлаждащи течности (горещи и охладени)? Между двете тръби на уреда е монтиран тръбен скок, по който охладителят протича от връщащия поток в тръбата на посоката на подаване. Между другото, този дизайн е толкова прост, че не е трудно да го направите със собствените си ръце от пластмасови тръби. Основното е да се разбере правилно принципа на смесването възел и да разберете всички тънкостите на топлинно инженерно изчисление, на базата на които ще бъдат избрани диаметрите на тръбите за колектори на "топла под" система.

Моля, обърнете внимание! Циркулационната помпа винаги се инсталира в подово отопление. Това малко устройство е инсталирано в колекторната група на входа на тръбата в обратната посока.

От какво се състои колекторът

В допълнение към структурата на тръбата, циркулационната помпа и спирателния вентил, смесителят включва:

  • Трипътен вентил, който отговаря за смесването на две носители.
  • Контролният вентил, който отговаря за количеството охлаждащо средство, подадено към топъл под.
  • Вентилът е на връщащия колектор. Между другото, той обикновено е автоматичен и често има серво задвижване.
  • Автоматика.
Компонентите на вилицата

Основни компоненти



Първият елемент осигурява правилното смесване на студена и топла вода. Между другото, често в смесителната единица се добавя студена вода от водопровода. Тази схема се използва, ако например къщата се отоплява от котел за твърдо гориво, който може да загрее охлаждащата течност до много високи температури.

Бих искал да привлека вниманието ви към този момент. Често в частни жилища, топло подовете се полагат почти във всички помещения. В този случай съществуват правила за връзката между дължината на тръбопровода на отоплителната система и броя на колекторите. Съотношението е една колекторна група на 120 метра тръбопровод. Ако дължината на отопляемия контур на пода надхвърля тази граница, трябва да бъде инсталиран допълнителен гребен.

Метод на монтаж

Не е много трудно да монтирате инсталирането на подов колектор със собствените си ръце. За това устройство обикновено се купува специален шкаф, който може да бъде от отворен или затворен тип. Понякога инсталацията се извършва без шкаф в ниша, специално подготвена в стената. Въпреки че най-добрият вариант е мястото на колектора в отделна стая.

  • Това, на първо място, фокусира възлите на отоплителните системи на едно място.
  • И на второ място, този вариант е оптимален поради естетиката на интериора на помещението.

Гнездото на колектора се фиксира посредством скоби или дюбели. Но сега основната част от инсталацията е връзката. В шкафа (ниша) се създават две тръби от захранващите и възвратните вериги, които са свързани с определени тръби на колектора. След това контурите на топлата под са свързани с дюзите на гребените. Тук е важно да не бъркате нищо - обратният контур на тръбата с обратен контур, захранването - към тръбата с подаващата верига.

Свързване чрез пример

Вид инсталация

Много господари не го смятат за грешка, ако връзката е объркана, защото топлият под е всъщност пръстен. Но има няколко схеми за полагане на тръбопроводи за топла подове, от които зависи посоката на движение на охлаждащата течност. Разбира се, ако схемата е малка, например, змия, поставена на прилежащия балкон, тогава не можете да мислите - контурът ще бъде объркан или не. И ако това е голяма зала, където се използва двойна спирала, бъдете изключително внимателни.

Когато всички връзки са завършени, трябва да проверите системата "топъл под" за течове и правилна работа. Затова запълваме тръбопроводите и групата колектори с вода, използвайки специална помпа, ръчна или електрическа. Свързваме го с гребена през един от спирателните вентили. Налягането в системата не трябва да бъде по-малко от 4 atm.

Между другото, ако сте решили да поставите бетон върху подовете, препоръчваме да държите водата от тръбопроводите и да не намалявате налягането в тях. Той е на пълните тръби и разтворът се излива. Това се дължи на факта, че при натиска на охлаждащата течност пластмасовите тръби леко се разширяват. Ако запълнете настилката с празни тръби, тогава, когато те са напълнени с охлаждаща течност с висока температура, замазката може да се счупи.

Много важен момент е правилното регулиране на топлата под, т.е. правилно регулиране на температурата на охлаждащата течност. Колекторите от фабричния тип обикновено са снабдени с така наречените термични глави. С тяхна помощ е много лесно да се контролира температурата, но и да се контролира. Препоръчваме закупуването на гребени с автоматична система за управление, където има възможност за саморегулиране на системата. Това е идеалната възможност за автономна отоплителна система.

Колектор със собствени ръце

Домашен колектор

Проста опция

Въпросът да направим колекционер от собствените си ръце винаги развълнувал майсторите на дома. Но много потребители се страхуват - възможно ли е да се инсталира самоизработено устройство за смесване? За начало фабричните инструменти са изработени от месингови или неръждаеми тръби. Ще кажем директно - цената на тези продукти е доста голяма. За запазване на възел на колектора, може да се направи на пластмасови тръби със задължително апарат за монтаж контролиращо - с манометри, разходомери, термометри, и така нататък.

Но в тази ситуация има едно ограничение. В крайна сметка дори този малък възел е свързан с изчисления на топлинната техника и изчисляване на мощността на инсталацията. Така че, ако ще направите гребен със собствените си ръце, то за малки стаи може да се направи без проблеми. Но за големи площи е по-добре да закупите фабрична опция.

Заключение по темата

Колекторът за топъл под, е най-важният компонент на тази отоплителна мрежа. Без него е невъзможно да се регулира температурата на охлаждащата течност. Това е първото. Втората е правилно подбрана миксираща единица, освен това тя е инсталирана правилно - това е залог на дългосрочните и топло работещи подове. Затова избирайте устройството с пълна отговорност.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Как да направите подово отопляем под с вашите ръцеКак да направите подово отопляем под с вашите ръце
Какъв е етапътКакъв е етапът
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Как да разработим схема за пода на топла водаКак да разработим схема за пода на топла вода
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Как да инсталираме смесител за топъл подКак да инсталираме смесител за топъл под
Схема за свързване на топъл под с отоплителната системаСхема за свързване на топъл под с отоплителната система
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
» » Как да избера подходящия колектор за топъл под
© 2021 BggeHat.com