Воден под с ръце

Подгрявайте подовете с вода от собствените си ръце

Подгрявайте подовете с вода от собствените си ръце

Водоотопляемият под, изработен от собствените си ръце под плочки или ламинати, е отлична алтернатива на традиционното затопляне на конвекция. В този случай топлината тече отдолу нагоре, създавайки удобна среда в пространството близо до пода. Материалът на покритието при монтаж на подово отопляем под с течна охладителна течност не е особено важен, но е особено популярен в помещения с плочки - бани и тоалетни. Нека разгледаме подробно алгоритъма на такива произведения.

Някои нюанси

Когато инсталирате топъл под с течно охлаждане под плочката, трябва да обърнете специално внимание на характеристиките на покритието на подовата настилка. Не забравяйте, че гладките плочки имат по-ниска топлинна мощност. Плочките с груба повърхност бързо ще загубят топлината, прехвърлена от отоплителната система.

В допълнение, особено обърнете внимание на качеството на залепване на плочките, под него не трябва да има празнота, тъй като температурните деформации на пода може да доведе до увреждането му.

Свързване на подовия колектор

Първоначалният етап на проектиране на топъл под с течен топлоносител е инсталирането на колекторна кутия, т.е. специално устройство, в което ще се разпределя топла вода за подгряване на пода.

Колекторите за подови настилки имат няколко модификации, различни, например, от броя входове и изходи. За да разберете какъв тип ви е необходим, трябва да изчислите подово отопляемия под.

В хода на това вие ще определите колко тръби, какъв диаметър трябва да организирате топъл под.

[Забележка] Специалистите препоръчват, свържете до един вход на колектора не повече от 60 метра от тръба с охлаждаща течност. По този начин можете да създадете няколко контури в една и съща стая тръба подова на топла вода, всяка от които ще бъде свързана към колектора. [/ note]

Средният размер на такова устройство (колектор) е около 60 сантиметра на дължина, 40 на височина и 12 на дълбочина.

Свържете колектора към топъл под

Свържете колектора към топъл под

Получете колекторно устройство и кутия за него в магазина за строителни материали.

Издърпайте ниша под колектора в стената или изчислете местоположението на инсталацията му. За да се спестят тръби, колекторът може да бъде монтиран директно над пода.

На всяка от тръбите трябва да се монтира спирателен кран.

Основните видове подове за топлата вода

Независимо от какъв тип покритие планирате да използвате - топъл под с течно охлаждане има три основни типа устройства:

  1. -бетона - тръбите за охлаждащата течност се полагат в масата цименто-пясъчна замазка.
  2. -подови настилки - топъл подът се полага в специално оформен топлоизолатор, изработен от полимери или алуминий, а след това завършващото покритие се поставя върху тази конструкция,
  3. -дървени - традиционен под, направен от дърво върху трупи, между тръбите на охлаждащата течност.

Монтиране на топъл под с охлаждаща течност със замазка

Подготовка на субстрата

След като монтирате колектора и изчислите необходимия брой тръби, трябва да подготвите основния под. Тя трябва да бъде почистена от боклука и изравнена. Не е необходимо да се постига идеална хоризонтална повърхност, достатъчна за изглаждане на дупки и прекомерни люлки.

Опаковка с колан за колан

Опаковка с колан за колан

При образуването на изравняване замазка в стая с подово отопление не забравяйте да се между него и стените на специален демпферен лента предпазва от увреждане на пода, когато температурата на деформация.

Ако планирате да проектирате система в голяма стая с няколко охладителни вериги - поставете амортизационна лента и върху границите на контурите.

Следващата стъпка е да инсталирате хидроизолация. Той може да бъде направен както от плътен полимерен филм, така и от специално решение.

Хидроизолация на пода

Хидроизолация на пода

Топлоизолация на пода - основата за качествена работа

За да се уверите, че вашият топъл под с течна охладителна течност не загрява вашите съседи или улицата - трябва да осигурите висококачествена изолация на помещението. Само с качествено изолирано поле топлината от водния под отива в зоната на жизненоважна дейност.

Затопляне на пода с пластмасова пяна

Затопляне на пода с пластмасова пяна

Материалът за топлоизолация обикновено е разпенен полимер, като пяна или пяна.

Укрепване на пода

За да се гарантира, че цялата конструкция на подовата топла вода е с добра надеждност - върху слоя топлоизолация е необходимо да се постави армировката, като се държи мрежата.

Поставяне на подсилваща мрежа върху пода

Поставяне на подсилваща мрежа върху пода

В тази илюстрация виждате подсилена мрежа, която се поставя директно върху слоя хидроизолация.

Тръбата е поставена на подово отопляем под с настилка

Начини за полагане на подово отопляем под

Начини за полагане на подово отопляем под

Полагане на тръби от топла вода може да се появи по два основни начина: "змия" и "охлюв". Всеки метод има своите предимства, но в студен климат се препоръчва да се тръба "охлюв" охлаждаща течност, като по този начин се поддържа по-равномерно разпределение на топлината по повърхността на пода.

Полагане на тръби за подово отопление

Полагане на тръби за подово отопление



Моделът за полагане на тръбите може да се комбинира, особено в помещения със сложни конфигурации.

Видео - полагане на тръби от подово отопляем под

Алгоритъм за полагане на подово отопляем под с вашите ръце

  1. Тръбите за охлаждащата течност са фиксирани към армиращата мрежа със скоби. Обърнете специално внимание на факта, че тръбите не могат да бъдат фиксирани със скоби към укрепващата мрежа много твърдо. Всичко се отнася до една и съща термична деформация. Разстоянието между скобите трябва да бъде около един метър, което ще осигури достатъчна гъвкавост на конструкцията. Освен това тръбите не трябва да са твърде близо един до друг. Минималното разстояние, на което трябва да бъдат разположени тръбите, е не по-малко от 10 сантиметра. На подобно разстояние тръбите трябва да са и от стените.
  2. Поставете изводите за тръбите, подходящи за колекторната гофрирана тръба. Също така поставете в гофрирането тръбните секции, преминаващи през амортизиращата лента в границите на отоплителните кръгове.
  3. След това свържете водните вериги с охлаждащата течност към колектора (припомнете, че може да има няколко такива вериги).
  4. Извършете тест за функционирането и плътността на вашата отоплителна система. За да се направи това, е необходимо да се захранва водата в системата с налягане, една и половина пъти нормална.
  5. Оставете системата за известно време под натоварване. При липса на течове, пристъпете към образуване на замазка.

    Полагане на циментова замазка върху тръби от топъл под

    Полагане на циментова замазка върху тръби от топъл под

  6. при пълнене на замазки В помещение с топла вода трябва да се използват специални смеси. Препоръчителната височина на замазката ще бъде около 5-7 см. Не забравяйте, че по време на подаването на настилката отоплителната система трябва да е под работно налягане.
Схема за подово отопление

Схема за подово отопление

Подово отопление на водна основа на база полистирол

Друг вариант на конструкцията на подово отопляем под с течен топлоносител е монтирането на тръби в специални плочи с канали, изработени от експандиран полимер. Между другото, ние вече писахме в тази статия за това, което е необходимо аксесоари за подово отопление на пода.

За компенсиране на температурното разширение в такива плочи се полагат деформируеми плочи. Препоръчва се да се използва в леки конструкции с ограничено натоварване на пода.

Отопляем под на база полистирол

Отопляем под на база полистирол

Както в случая на топъл под с настилка върху главното припокриване, първата стъпка е топлоизолацията.

След това плочите се полагат върху топлоизолацията. Инсталацията се извършва от ъгъла на стаята. Плочите от полистирол имат специални канали, в които са поставени тръбите за охлаждащата течност.

Полистиренови плочи за водния под

Полистиренови плочи за водния под

След полагането на тръбопроводната система, свързване на отоплителните кръгове на колектора и на провеждане на теста на системата, а след това можете да продължите с полагането на подовата настилка, като ПДЧ или гипсфазер, а след това под финиш покритие, като плочки.

По този начин, схематичната диаграма на топла вода подова на полистиренови плочи

1. Завършете подовото покритие,
2. Топлоизолационен слой
3. Тръбопровод от охлаждащата течност
4. Компенсационни плочи от алуминий
5. Полистиренови плочи с канали за тръби
6. Припокриване

Подова настилка от полистиренови плочи

Подова настилка от полистиренови плочи

Дървен под, с топла охлаждаща течност

В случай, че имате дървени подове, препоръчително е да използвате различен дизайн на топъл под.

Има два основни типа топъл дървен под: стелажен и модулен.

При полагане на модулен под се използват сглобяеми елементи от ПДЧ, при които слотовете за монтиране на охладителни тръби са вече направени по фабричен метод.

Монтаж на зъбна рейка и зъбно колело отопляем под се получава, както следва:

  1. Първо, лентите се поставят върху припокриването с ширина от 15 до 40 сантиметра. Към тавана плочите се завинтват с винтове с самонарязващи се стъпки около 2 сантиметра.
  2. Между плочите има празно пространство за термична деформация и за полагане на тръбите за охлаждане. Същата разлика остава между плочите и стените на стаята.
  3. В процепите между плочите от ПДЧ е поставен алуминиев профил, който е основата за охлаждащите тръби.
  4. Вътре в алуминиевия профил са тръбите на топъл под.

Съществува и възможност за полагане на тръбопроводи за подгряване на вода и подови настилки на трупи.

Полагане на подово отопляемия под на пода върху дървените трупи

Полагане на подово отопляемия под на пода върху дървените трупи

1. Първият етап от изграждането на такъв под е полагането на слой топлоизолация от пяната полимер.

2. След това се инсталират дървени лагери.

3. Според планираната схема се полага фигурална алуминиева конструкция, която служи като легло за топлоносителя и едновременно с това отразява топлинния поток.

4. Между изоставащите тръби и тръбите се полага допълнителна изолация.

5. Върху тази конструкция е поставен слой, абсорбиращ влагата. Тъй като може да се използва пяна полиетилен или обикновен картон.

6. На върха на структурата на дървени лог, алуминиеви профили и тръби охладителните посочени подосноВата, например, от ПДЧ или гипс листа. Не забравяйте да оставите празнина между плочите за термично разширение. Подобна разлика трябва да остане между плочите и стените.

7. Довършителният под е монтиран върху груб под - плочки.

За да научите повече за алгоритъма стъпка по стъпка за инсталиране на подово отопляем под под плочката със собствените си ръце, ви препоръчваме да прегледате инструкциите за видео:

Видео - монтаж на подово отопляем под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолацияКак да изолирате пода в дървени къщи материали и методи на изолация
Монтаж на пода със собствени ръцеМонтаж на пода със собствени ръце
Как да напълните топъл под с вашите ръцеКак да напълните топъл под с вашите ръце
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Поставяме електрическия под плочката за подробни инструкции за монтажПоставяме електрическия под плочката за подробни инструкции за монтаж
Как да поставите подово отопление под плочката в банятаКак да поставите подово отопление под плочката в банята
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Как да изберем подходящата керамична плочкаКак да изберем подходящата керамична плочка
» » Воден под с ръце
© 2021 BggeHat.com