Терморегулатори за подово отопление, видове и връзки

Терморегулатори за подово отопление

Всяко оборудване, оборудвано с елементи на контрол и управление, става по-перфектно, удобно, продуктивно и икономично. За контрол и управление на системата "топъл под" са термостати за топъл под. Тези устройства могат да регулират работата на подовете с електрическо и водно отопление.

Цел и принцип на действие

Термостат подово отопление

Термичен апартамент I-WARM 730

Съвременните термостати, в зависимост от избрания модел, осигуряват:

  • Включване и изключване на подовото отопление.
  • Поддържайте зададената температура.
  • Промяна на температурата в зададеното време, включително автоматично загряване.
  • Контролирайте и спестете енергия.

Как работи термостатът? След като сензорът установи устройството на зададените термични параметри, термостатът прави предоставените контролни действия. В случай на електрическа "топла под" система за поддържане на зададения режим на отопление, тя спира захранването, докато температурата на нагревателната секция бъде намалена с 1 градус. Така се пести енергия.

В случая на водния под, термостатът за подово отопляемия под контролира индиректно - с помощта на серво монтирани в разпределителния колектор или смесителен възел. Съответното серво задвижване, чрез получаване на команда от термостата, увеличава или намалява циркулацията на охлаждащата течност в отоплителния кръг, завъртайки крана или действайки върху смесителния вентил. В този случай ограничаването или увеличаването на потока на гореща вода и обемът на смесване на обратната охладена вода се извършват, както е предвидено в дизайна на колектора.

Също така, термостатът контролира циркулационните помпи и отоплението на мат-палатки. Всичко това интегрирано управление позволява постигането на желаната температура и спестяване на потреблението на топлина и електрическа енергия.

вид

Термостатите се класифицират в:

  • Електронна и механична. Температурата на електронното устройство се настройва механично - чрез завъртане на копчето или контролния диск до желания знак на скалата.
  • Digital. Подобно при работа с електронно-механични. Разликата е бутонният контрол, показан на цифровия екран.
  • Програмируеми. Осигурете автоматична поддръжка на зададените температурни условия в определени интервали от време.

Термостатите могат да бъдат оборудвани със сензори за температура на пода:

  • Обикновените.
  • Инфрачервен.

Могат да бъдат оборудвани със сензори за температура на въздуха:

  • Remote.
  • Построен.

Също така може да бъде оборудван с комбиниран датчик, който измерва температурата на въздуха и пода.



Чрез метода на монтиране термостатът за топъл под може да бъде вграден (монтиран в гнездо, приготвен на стената) и фактура, монтирана на стена в специална кутия.

За водния под те произвеждат и термостатни глави (ръчни температурни контролери), подобни на тези, инсталирани на радиатори. Температурата за конкретен отоплителен кръг се настройва върху тях чрез завъртане на термостатичната глава - т.е. ръчно.

връзка

Как да инсталираме термостат? Всеки модел е снабден със схема за свързване и инструкция за експлоатация и конфигуриране на устройството. Спазвайки стриктно препоръките си, няма да е трудно да се свържете и работите с устройството.

Преди да монтирате и стартирате термостата, предварителните операции са задължителни:

  • Проверете целостта и пълнотата на устройството.
  • Направете външна и вътрешна проверка на мястото на инсталиране. Проверете в този случай липсата на фактори, които могат да повлияят на работата на устройството.
  • Убедени са в надеждността, приложимостта на закопчалките и свързващите елементи.
  • Проверете правилното свързване на термодвойката и товара.

Важно! При инсталирането на термостата електрическата мрежа се изключва. Това предпазва от токов удар и повреда на термостата и свързаните елементи на подовата отоплителна система.

Терморегулаторът със собствени ръце се монтира в следната последователност. Кутия е прикрепена към стената или в стената е направена вдлъбнатина за монтаж и устройството е инсталирано вътре. Температурният сензор е затворен в гофрирана тръба, надеждно го предпазва от проникване на влага и се поставя между кабелите или под инфрачервен филм. Електрическото захранване на нагревателя е свързано съгласно инструкциите.

Важно! В случай на инсталиране на термостат за нов под, преди да работите с най-топлия под и термостат, трябва да се уверите, че няма влага в сградата.

Характеристики за подово отопление на пода

Схема на свързване TP 110 за топъл под

Инсталиране на термостата

Монтирането на термостата за водния под има някои характеристики. Устройството е монтирано на височина не по-малка от 120 см в хоризонтално или вертикално положение и температурният сензор е вграден директно в пода. Контролните линии са свързани към съответните серво задвижвания съгласно инструкциите.

Как да настроите подово отопляемия под? Регулирането на водния под е извършено посредством колектор или смесител, които определят температурата на доставената охладителна течност. Реакцията на командите на термостата към серво задвижванията на съответните изпълнителни механизми на колектора или на смесителния блок се осъществява след определено време, когато необходимото количество охлаждаща течност с желаната температура се подава към системата. Това е разликата от електрическите отоплителни системи, където реакцията протича незабавно.

В случай на управление на подовото покритие е трудно независимо да се регулира работата на колектора или смесителния агрегат по такъв начин, че неговата инерция не засяга функционирането на топъл под и температурните режими на помещението, поставено на термостата. Затова трябва да се обадите на квалифициран техник, който да настрои водния под.

заключение

Терморегулаторите за топъл под, лесно се инсталират и работят, но са изключително необходими за управлението на подово отопление. Те обикновено се избират и купуват отделно, в зависимост от вида, предназначението и опциите на отоплителната система. За да регулирате правилно работата на водния под, препоръчително е да поканите специалист, който да коригира работата на самата система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Габаритът на топъл подГабаритът на топъл под
Как да проверите топъл подКак да проверите топъл под
Терморегулатор за подово отоплениеТерморегулатор за подово отопление
Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работаТерморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа
Термостат за подово отопление вода аспекти на самостоятелно монтаж и монтажТермостат за подово отопление вода аспекти на самостоятелно монтаж и монтаж
Стационарният термостат за излизане на газ от котела в котелното помещение се анулираСтационарният термостат за излизане на газ от котела в котелното помещение се анулира
Устройството на електрическата камина, какво е термостатът и за какво е то?Устройството на електрическата камина, какво е термостатът и за какво е то?
За да купите добър бойлер означава да разберете неговите компонентиЗа да купите добър бойлер означава да разберете неговите компоненти
» » Терморегулатори за подово отопление, видове и връзки
© 2021 BggeHat.com