Какво е регулатор на топъл под?

Регулаторът на топъл под

Днес топлата подове не изненадват никого - те са се превърнали в незаменим компонент в създаването на удобна среда в почти всеки дом или апартамент. Подобна популярност се обяснява с много положителни качества на системата, което дава възможност да се получи идеален микроклимат на закрито дори в дъждовните дни. Като включим топлата под, можем да предположим, че тя вече е напълно функционираща. Това е само без използването на регулатори на топъл под, такова устройство няма да работи дълго време.

Това е от това устройство ще зависи от продължителността и надеждността на системата на топъл под, както и създаването на най-комфортната температура в стаята.

Основните функции на термостата:

  • изключване и включване на системата;
  • поддържане на топлина в помещението;
  • автоматично отопление на помещението в точното време;
  • контрол на електрическата енергия;
  • икономия на енергия.

Класификация на продуктите

Има няколко вида терморегулатори. Класифициране на това оборудване е възможно чрез следните функции:

  • С власт. Това е най-важният параметър за избора на устройството, тъй като той показва максималната мощност на топлата под, за който е проектирано устройството. Често се случва, че топъл подът се установява в твърде голямо пространство, което далеч надхвърля възможностите на най-мощните термостати. В този случай е необходимо помещението да бъде разделено на няколко зони.
  • По вид инсталация. Има два вида устройства - вградени и режийни. Първите се монтират в подготвения отвор в стената, а последните се монтират в специална кутия.
  • По вид управление на системата.
  • За функционалност - програмируеми и непрограмируеми.

Освен това на пазара можете да закупите регулатор за топъл под с вградени или отдалечени сензори.

вид

В допълнение към горната класификация термостатите се различават помежду си според принципа на работа. Въз основа на това могат да се разграничат следните видове агрегати:

  • Електромеханично - желаната температура е зададена, което се запазва. Самият човек, според неговите нужди, го увеличава или намалява. Основното предимство на тези устройства е лесната поддръжка и достъпните разходи.
  • Електронният температурен контролер - в неговия работен принцип е подобен на предишния, но температурата се настройва с помощта на бутоните за управление или сензора. Това устройство ви позволява да наблюдавате и зададете конкретна стойност на мощността на подовото отопление и необходимата стайна температура.
  • Програмируем термостат, който е в състояние да поддържа определен температурен режим, както и да изпълнява други действия. Например, не включват отопление по време на отсъствието на собствениците на къщата или да го включите в определено време.

Монтиране на термостата



За да започнете инсталирането на термостата, трябва да разполагате със следните инструменти:

  • пластмасова гофрирана тръба;
  • отворена отвертка;
  • монтажна пластмасова кутия;
  • клещи;
  •  тел ножове;
  • чук;
  • тренировка с коронна дюза;
  • изолационна лента.

Важно! Регулаторите на топъл под, трябва да се намират близо до термостата и винаги на парцел, който не е покрит с мебели.

Монтаж и настройка на термостата

Монтаж на регулатора за подово отопление

За да подготвите инфрачервените подове, трябва да монтирате сензора от долната страна на филма и след това да го свържете към проводниците към терморегулатора.

При поставянето на кабелните подове, които след това се наводняват с циментова замазка, сензорът се поставя в метална гофрирана тръба и се изолира от навлизането на бетон. След края на устройството на топъл под, инсталирането на термостата започва веднага. В предварително избрано място трябва да направите дупка в стената в зависимост от размерите на термостата. От него се отстранява предният панел и се закрепва регулаторът на топла под. Това е тук и ви е необходима тренировка с дюза, която е оформена като кръг.

Обърнете внимание! За да се провери ефективността на термостата, е необходимо да се приложи напрежение 220 V и да се инсталира минималната температура на оборудването. След това е необходимо подът да се включи с помощта на барабан. При смяна на температурния режим трябва да има щракване, което показва, че отоплителният кръг е късо.

Когато работите върху свързването на термостата, трябва да се обърне специално внимание на безопасността при работа с електричество. Също така се уверете, че изолацията на проводниците не е повредена.

заключение

Днес топлият под може да бъде подреден по няколко начина - да се направи вода, електрически или инфрачервен. Но въпреки значителните разлики в тези отоплителни системи една детайлност остава непроменена - наличието на термостат.

Регулаторите за топъл под, позволяват на собственика да контролира напълно подгряването на пода и да направи жилището възможно най-удобно и удобно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Класификация на отоплителните системи чрез функционалниКласификация на отоплителните системи чрез функционални
Габаритът на топъл подГабаритът на топъл под
Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работаТерморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа
Свързване на топъл под с токСвързване на топъл под с ток
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Терморегулатор за топъл подов модул за регулиране на температурата вътре в къщатаТерморегулатор за топъл подов модул за регулиране на температурата вътре в къщата
Как да изчислим колко електричество използва топъл подКак да изчислим колко електричество използва топъл под
» » Какво е регулатор на топъл под?
© 2021 BggeHat.com