Терморегулатор за топъл подов модул за регулиране на температурата вътре в къщата

Терморегулатор за подово отопление

Днес голям брой потребители предпочитат отоплителната система "топъл под". Това всъщност е иновативен начин за отопление на вашите собствени къщи и апартаменти, макар че вие ​​сте знаели за това в древния Рим. Както казват те, новият е добре забравен стар. Системата от топли подове позволява не само равномерно разпределяне на топлината в помещението, но и значително да се спести консумацията на гориво, което отива за загряване на отоплителната среда. Но имайте предвид - за да не превишите това количество гориво, трябва да помислите за терморегулатор за топъл под. Тя е това малко устройство, което ще бъде отговорно за температурата, която трябва да създадете удобен микроклимат на къща или апартамент.

Обикновено се инсталира в електрическата подова система. С него можете да изключите захранването към отоплителните елементи (нагревателен кабел или подови филми). В този случай термостатът на топлата етаж взаимодейства със сензора за температурата, който е монтиран под подовата настилка. Сензорът контролира температурата на нагряване на сексуалната повърхност и изпраща сигнал към термостата. Последният, в зависимост от показанията, включва или изключва системата.

Моля, обърнете внимание! Не забравяйте, че термостатът (термостата) трябва да бъде избран според неговите технически характеристики точно под параметрите на самия "топъл под".

Видове регулатори на температурата

В момента производителите са готови да предложат няколко типа температурни контролери, които се различават помежду си с няколко допълнителни опции:

  1. Устройството, което работи в икономичен режим за дадени параметри на времето. Принципът на функционирането му е както следва. Ако е необходимо, можете да регулирате термостата по такъв начин, че при ваше отсъствие, консумацията на енергия да се намали драстично и температурата в къщата да спадне до определени стойности. А вечерта, когато трябва да се прибера от работа, температурният регулатор на топлата под ще загрява отоплението за час-два. Спестяването е очевидно.
  2. Програмируем контролер. Това е по-сложен дизайн, който в своя състав има дисплей. На нея са зададени ръчно параметрите. Освен това устройството може самостоятелно да променя режимите, като се съобразява с променящите се условия на отопление.
  3. Устройството с ограничителното устройство. Принципът на функционирането му е, че той следи максималната и минималната температура на охлаждащата течност и не позволява да излиза извън температурния режим. По този начин системата се прегрява като цяло се контролира и съответно подовата настилка се запазва.

От всичко казано по-горе можем да заключим, че съществуват две категории устройства - механични и електронни. Ако подовото отопление е инсталирано в малка стая, можете да използвате обикновена стандартна версия без никакви функции за програмиране. Но сложните дизайни се използват най-добре в просторни стаи.

Вече беше споменато, че термостатът за подгряване на подове е избран, като се вземе предвид силата на самата отоплителна система. Но имайте предвид, че модерните аналози имат максимален фактор на мощност, при който устройството ще работи ефективно, равно на три киловата.

Проблемите, пред които е изправен термостатът

Така с помощта на термостат се достига оптималната температура. Какво означава "оптимално" точно в този случай? Взимат се предвид два параметъра - комфортна температура в помещението и деформация на подовото покритие. Държавните санитарни власти са показали температурния режим във всички помещения с различни цели.

Например в детските градини и училищата температурата не трябва да пада под + 24 ° С. В апартаментите и частните домове тази цифра е + 26C. Същите параметри съществуват и за подови настилки. За паркет + 30С, за ламинат + 27С. Разбира се, всеки решава каква температура да поддържа в собствената си къща, но тези препоръки трябва да бъдат взети под внимание.

Как правилно да инсталирате термостата



Преди да започнете инсталирането, е необходимо да се запознаете с инструкциите, които се доставят с устройството. Не забравяйте, че неправилната инсталация може да доведе до повреда или лоша производителност. Така че бъдете внимателни и следвайте параграфите от спецификацията.

Къде да започна? Първо, трябва да инсталирате монтажна кутия, в която е разположен термостатът. Това е обикновен метален или пластмасов шкаф, който е прикрепен към стена или вдлъбнат в ниша, направена в него. Прикрепете го с винтове. Важно е тук да изберете правилното място за инсталиране.

Какво трябва да обърна внимание?

  • Това място трябва да е близо до изхода.
  • Височината на инсталацията се определя от диапазона от 60-100 сантиметра.
  • Ако е възможно, провеждайте скрито окабеляване, което доставя електрически ток на устройството и свързва два кабела - от температурния сензор и от нагревателния елемент.
Монтиране на регулатора

Термостати RTC 70.26 за подово отопление.

Преди да свържете термостата, е необходимо да изключите захранването в мрежата. Сега спокойно поставете устройството в кутията и го закрепете там. Що се отнася до самата връзка, термостатите на топлата под са с три проводника. За да не се бърка с фаза и нула, се установява цветната отличителна маркировка на всяка жица. Черният (кафяв) е фаза, синьото е нула. И, разбира се, има наземна жица - тя е стандартна и има многоцветен цвят.

Ако кабелите на устройството не се различават по цвят, обърнете внимание на терминалите. Терминалът, маркиран с буквата "L", показва фаза, а буквата "N" е нула. Трудно е да се направи грешка. Но кабелът, идващ от температурния сензор, трябва да бъде свързан към терминала с надписа "сензор".

Моля, имайте предвид, че всеки тип температурен контролер трябва да бъде инсталиран внимателно в инсталационната кутия. Понякога, по време на монтажа, кабелите или закрепването на самата кутия може да се смущава, правилно неправилно. Съвет - никога не прилагайте сила, устройството трябва да влиза свободно. Ако това не е успешно, опитайте се да откриете причините и да се отървете от тях. Задължителното условие - термостатът трябва да бъде инсталиран точно в шкафа, без да има криви. Следователно по време на инсталацията използвайте нивото.

Какво остана? Затворете цялата тази конструкция с капак. Сега просто трябва да тествате устройството, като включите захранването. На моделите, на които е инсталиран дисплеят, ще се появи веднага - дисплеят просто свети. Но за да тествате механичните аналози, ще трябва да включите самата отопление и да проверите работата на място. В този случай, основната работа ще бъдат извършвани термични сензори за топъл под - те контролират температурата.

Заключение по темата

Почти всички производители препоръчват термостатът да бъде инсталиран от специалист. Много модели са сложни електронни прецизни инструменти, така че грешка при монтажа може не само да причини неефективна работа на подовата настилка, но и да доведе до повреда на подовата настилка.

Но ако вие, като не сте специалист по извършване на електрически работи, сте решили да извършите сами инсталацията, ще получите квалифициран съвет от опитен електротехник. Така че термостатът и топъл подът са две неразделни части на една система, която е отговорна за комфорта вътре в помещенията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Топъл под в банятаТопъл под в банята
» » Терморегулатор за топъл подов модул за регулиране на температурата вътре в къщата
© 2021 BggeHat.com