Основи на избора на топъл под за плочки

Как да изберем пода под плочката

Мнозина вече имаха възможността да се запознаят с отоплителната система "топъл под". Използването на отоплителна техника, монтирана директно на пода, ви позволява да изпитате безпрецедентен комфорт. Но трябва да се има предвид, че за да се извлече максимална полза от този тип отопление, е много важно да се избере правилният тип система, по-специално в зависимост от типа покритие. Нека да поговорим за това как да изберем пода под плочките и други видове покрития.

Къде да започнем?

Преди да започнете да говорите за избора на топъл под, трябва да подчертаете факторите, от които зависи този избор. Първо, да се запознаем с основните критерии, които оказват влияние върху това кой вид система ще бъде оптимален в тази ситуация. Така че, когато избирате топъл под, трябва да помислите ...

Основен или допълнителен източник на топлина

В повечето случаи подовото отопление се използва като допълнение към традиционните системи, за кратко "идва за спасяване" на основното отопление (комфортно отопление). Възможно е обаче вие, които искате да направите топлата под, основата на зимното отопление на вашия дом.

Обърнете внимание! Като основна отоплителна система можете да използвате течен топъл под. В нея, нагряването се дължи на циркулиращия топлоносител в тръбопровода, поставен под пода - вода или минерално масло.

Продължителност на непрекъснатата работа

Този въпрос може да изглежда подобен на предишния, но само на пръв поглед. Дори система, използвана единствено като спомагателна система, може да се използва в напълно различен режим.

Ако продължителността на непрекъснатата работа на системата е голяма, нейното енергоспестяване излиза на преден план.

Енергийно оборудване на жилището

При избора на система за подово отопление е важно първо да си представите какви енергийни ресурси има жилището и кои от тях са по-изгодни за отопление. Ако в апартамент в апартаментна къща изборът по принцип е незначителен - електрическото захранване служи като източник на енергия, то в частна къща най-различни варианти са възможни.

Например електрическото подово отопление може да се захранва както от електрическата мрежа, така и от автономен генератор. Отоплението на охлаждащата течност за течен топъл под може също да бъде много различно - електрическо (от мрежа или от генератор) или с помощта на самостоятелен котел. В последния случай, такива фактори като свързването на къщата с газовия уред и т.н., ще имат стойност.

Други фактори

Специално полагане на окото

Монтаж на пода DEVI

  • Тип на помещенията. Характеристиките му са с топъл под, предназначени за всекидневна, кухня, балкон или лоджия.
  • Локализация. Значително различен дизайн може да бъде топъл под, предназначен за цяла стая или дори няколко стаи в даден момент, и система, която само отоплява зоната на стаята.
  • Вид покритие. Затова се доближихме до основната тема. Топъл подът може да се монтира под различни видове покрития - линолеум, ламинат, плочки и др. Разбира се, за да изберете точния етаж за топъл под, е необходимо да разгледате вида на покритието.

Топъл под под плочката

Важно! От всички покрития, използвани за подови настилки, керамичните плочки могат да се считат за идеални за повърхността, към която е предназначен подът да бъде монтиран.

Керамичните плочки имат следните предимства:

  • Висока топлопроводимост и топлопредаване. Тези показатели са много важни, за да може отоплителната система да загрява въздуха в помещението, вместо да изразходва значителна част от енергията за подгряване на подовата настилка.
  • Плочките не се развалят от отоплението, което го отличава например от паркет, който може да изсъхне, когато използвате топъл под.
  • Плочките не излъчват вредни вещества при нагряване.

Някои видове килими, линолеум и килими с нагряване отделят неприятни или дори токсични вещества. Плочките са напълно лишени от този недостатък.

Нека разгледаме най-типичния случай на инсталиране на система за подово отопление под плочката. Избираме топъл под на апартамент от жилищна сграда с цел удобно отопление, т.е. като допълнителна отоплителна система.

Едножилен или двуядрен кабел



Обърнете внимание! Източникът на отопление за системата на електрическото подово отопление е т.нар. Топъл кабел. Това е кабел с умишлено увеличена устойчивост, поради което значителна част от преминалата през него електрическа енергия се превръща в термична.

Двужилен кабел

IWARM 1200-8.0

Топлинният кабел се нарича резистивен кабел от английски "съпротивление" - съпротивление. Неговата изолация е направена от топлоустойчиви материали, които могат да издържат на високи температури.

Устройството се състои от:

  • Нагревателният участък е предназначен за директно полагане на пода;
  • монтажният край за свързване на кабела към захранването и термостата;
  • Съединителите, които събират нагревателната секция и монтажът, завършват в единична единица.

Топлинният кабел може да бъде едно- или двуядрен - в зависимост от броя на вградените в него отоплителни сърца. Едноядрената версия трябва да образува затворен контур при полагане, а двужийната версия вече съдържа такъв контур вътре в себе си. Свържете двужилния кабел към регулатора и захранващия блок само с един край, което създава допълнително удобство при монтажа. Но за удобство, както знаете, трябва да платите. Поради това измерителят на двужилен кабел ще струва повече от едножилен кабел.

Обърнете внимание! Често се чува, че двужилен кабел има голямо (в сравнение с едноядреното) електромагнитно поле и съответно електромагнитно излъчване. Да, така е. Въпреки това, електромагнитното поле на двужилен кабел е десетки пъти по-ниско от стойностите, позволени от санитарните стандарти. Ето защо, обърнете внимание на този аспект не си заслужава.

Конвенционален кабел или отоплителна мат

Двулицев мат

Отоплителна мат

За да се улесни значително инсталирането на топъл под, може да се използват термични рогозки. Нагревателният мат е термичен кабел, фиксиран с "змия" върху гъвкава подсилваща телена мрежа. За монтаж е достатъчно просто да се търкаля ролка, под формата на която мат отива в продажба.

Също така може да се фиксира непрекъснат слой топлоизолация върху отоплителната материя. Това позволява първо да затоплите собствения си под, а не тавана на съседа отдолу, и второ, да избегнете ефекта "зебра" - неравномерно нагряване със забележимо редуване на студени и топли ивици.

Отоплителната мат е по-скъпа от обикновения кабел. Заслужава ли си удобството да инсталирате допълнителни разходи - зависи от вас.

Кабел или филм

Наскоро нов тип нагревателен елемент за топло подовете придобива популярност - специален нагревателен филм. Той не е инсталиран в замазката (за разлика от кабела), но директно под плочката. Това ви позволява да монтирате отоплителната система без да унищожавате подовата замазка.

В същото време енергийната ефективност на филма е все още по-малка от тази на кабела, така че можете да използвате компромисна версия - ултра-тънък кабел. Инсталира се в слой от замазка 2-3 см дълбочина, който може да се постави директно върху основната замазка.

заключение

Сега бих искал да кажа няколко думи за безопасността на използването на топъл под.

Нагревателната система, базирана на електрическия кабел, трябва да бъде надеждно заземена. Това ще ви спести и други жители на апартамента от токов удар.

Често системата за отопление под плочките е инсталирана под пода на банята. Повишената влажност изисква допълнителни предпазни мерки. По-специално термостатният контролен панел трябва да бъде поставен извън банята.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочкатаЕлектричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочката
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Инфрачервен топъл под инсталацията и използването на плочкиИнфрачервен топъл под инсталацията и използването на плочки
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
Избираме смесител за топъл подИзбираме смесител за топъл под
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
» » Основи на избора на топъл под за плочки
© 2021 BggeHat.com