Стационарният термостат за излизане на газ от котела в котелното помещение се анулира

За да се гарантира, че климатът не зависи от времето и стаите имат стабилна температура, трябва да инсталирате стаен термостат за газовия котел. Какви видове устройства регулират функционирането на котелно оборудване, предлагани от производителите, как работят тези термостати и как поддържат връзка с газовите генератори? След като прочетете статията, ще научите всичко.

Практическото предимство на дистанционното управление е дали може да се направи без него

Много частни собственици на жилища и хора, живеещи в апартаменти с индивидуално отопление, са запознати със ситуацията, когато е необходимо да се коригира интензивността на котела в постоянно променящите се метеорологични условия. В апартамент, който служи за генериране на топлина газ устройство е по-лесно, поне по отношение на компактност на жилищни помещения. Собствениците на частни къщи, които в комбинация трябва да бъдат оператори на котелно оборудване, понякога трябва да преминават на кратки разстояния, ако котелната централа не е в основната сграда.

Термостатът на котела е необходим, за да поддържа температурния режим в удобни граници

Термостатът на котела е необходим, за да поддържа температурния режим в удобни граници

Всички съвременни газови уредби са оборудвани с автоматична система, която регулира интензитета на работата на газовата горелка или честотата на нейното включване / изключване. Автоматичната система за управление ясно отговаря на промените в температурата на циркулиращата течност, поддържайки температурния режим в определен коридор, определен от собственика. Но топлообменникът, който изпраща сигнали към електронни "мозъци", се монтира в топлообменника на котела, поради което не може да реагира на промените в атмосферния въздух. В резултат на това имаме следната ситуация:

  • на улицата стана рязко студено и домакинствата започват да замръзват;
  • извън прозореца има внезапно размразяване и прозорецът е широко отворен, защото в помещения с температури плюсове има очевиден бюст.

Интензивната вентилация на помещенията е полезна, но заедно с килоджаулите спестяванията се пестят през прозореца, който ще трябва да бъде изхвърлен за консумирания енергиен носител. Разтърсването на необичайна прохлада също е от полза за тялото, но въпреки това постоянната комфортна температура на въздуха е по-приятна и естествена за жилищно настаняване, претендирайки да бъде наречена модерна.

За поддържане на температурен режим в удобни граници не е необходимо да се наемат стартери или да се работи на котела по часове. Достатъчно е да се инсталира термостат за котела, който да чете информация за действителната температура в жилищното пространство и да дава данните на управляващата система, регулираща оперативната дейност на отоплителното оборудване. Този ход ще "убие няколко зайци":

  • поддържане на постоянна комфортна температура в корпуса;
  • значително енергоспестяване (газ);
  • намалено натоварване на котела и циркулационната помпа (работи оптимално, без претоварване), което удължава експлоатационния им живот.
Термостатът на котела чете информация за действителната стайна температура и доставя данни на управляващата система

Термостатът на котела чете информация за действителната стайна температура и доставя данни на управляващата система

И това не е за чудесата, както и в резултат на сензора за температура на стаята - евтин, но много полезно устройство, което в европейските домове и апартаменти (и там са в състояние да спаси от "общински") се изисква в допълнение към отоплителната техника. Дори и най-скъпият дистанционен термостат с течнокристален сензорен екран и много функционалност лесно се изплащат през отоплителния сезон.

Как работи стайният термостат е проста система

Дистанционният терморегулатор е компактно устройство, в което е интегриран температурен датчик, интегриран с контактната система, който се отваря / затваря, когато температурата се промени. От външната страна на устройството има устройства за управление на работата на устройството. Това може да бъде въртящ се бутон с градуиране (в най-простите модели), клавиатура или w / w дисплей, който отговаря на допир (докосване).

С помощта на системата за регулиране на терморегулатора собственикът на имота определя желания температурен режим, който се поддържа автоматично, независимо от метеорологичната ситуация извън прозореца. Температурният коридор за различните устройства е от 0.3 до 1.0 градуса. Това означава, че ако режимът е настроен на 20 градуса, температурните колебания ще бъдат приблизително в диапазона 19.7-20.7 градуса. Такива промени в температурния режим не са забележими за нашето тяло, така че температурата в помещенията може да се счита за стабилна. Дистанционният термостат за газов котел е инсталиран в една от дневните с най-постоянна температура на стената.

С помощта на системата за регулиране на терморегулатора собственикът на жилището определя желания температурен режим, който се поддържа автоматично

С помощта на системата за регулиране на терморегулатора собственикът на жилището определя желания температурен режим, който се поддържа автоматично

Как мозъците на котела, които регулират интензивността на производството на топлинна енергия, разбират в кой режим трябва да работи газовата горелка? За тази цел контролерът е свързан с контролера на котела. Извършва се чрез проводници, използващи електрически сигнали или чрез етер (радиосигнал). Когато температурата в помещението контрол (където е монтиран сензор) се редуцира до долната граница (съгласно предварително определен режим и температура коридор), горелката е включен и увеличава степента на охлаждащата течност в отоплителния кръг. Когато горният температурен праг е достигнат от стайния термостат, се получава сигнал за изключване на подаването на газ към горелката.

Това е толкова лесно да се разбере е анализът на температурния режим на датчика в хола, предаването на сигнала към системата за управление на котела и, ако е необходимо, изключване / включване на горелката за газови котли. Често циркулационната помпа е интегрирана в сложния дистанционен температурен датчик / котел, работейки само когато е необходимо да "изтича" част от загрятата охлаждаща течност. Всичко това прави отоплителната система възможно най-икономична, увеличава издръжливостта на оборудването и осигурява топлинен комфорт в жилищното пространство.

Видове терморегулиращи устройства - какво да изберем



Дистанционните температурни регулатори, въпреки тяхната простота и компактност, имат няколко разновидности, така че потребителят ще има избор, от който да направи избор. Производителите дават на устройствата, разработени и произведени от тях, сензори с различна чувствителност, които влияят върху размера на температурната разлика. Но тези различия са най-малко на всички заинтересовани потребители, на върха на тяхното внимание такива параметри на устройствата:

  • метод за осъществяване на връзката между термостата и котела (жичен или безжичен);
  • функционално на терморегулиращото устройство (основни и допълнителни характеристики, удобство при управлението на устройството);
  • цената на устройството.

Начинът за свързване на термостата с контролния модул на топлинния генератор с кабела е по-малко удобен, но по-надежден. Недостатъкът е, че трябва да разберете как да скриете проводниците. В идеалния случай, ако се извършва пълен ремонт заедно с монтаж на котела и допълнителни устройства, оптимизиращи работата му. В такава ситуация скрийте окабеляването (в монтаж GKL), включително кабела, който свързва стайния контролер с управлението на котела, няма да работи. Plus - в по-надежден контакт на взаимодействащи устройства и захранване, получени от температурния контролер на същите проводници.

Дистанционните температурни датчици с безжична комуникация с топлинния генератор са удобни за тяхната преносимост (не са свързани с кабела, така че мястото на инсталиране може лесно да се промени, ако желаете). Минус - при възможно присъствие на смущения по пътя на радиовълните и мощността на батерията, които трябва периодично да се променят. За да се гарантира, че потребителят не забравя да замени текущите източници с течение на времето, тези устройства са снабдени с възможност за звуков сигнал при изчерпване на живота на батерията.

Основната задача на стаен термостат е да поддържа стабилен температурен режим в даден коридор. Най-простите устройства са способни само за това. Те са прости по вид - пластмасовата кутия и въртящото се копче на термостата. По-модерните модели дават възможност за програмиране на температурния режим за ден или дори седмица. Те са оборудвани с функционален бутон или докосват външния контрол и изглеждат много по-представими. Цената на стайните термостати директно зависи от функционалната сложност на модела и малко от името на марката.

Дистанционните температурни сензори с безжична комуникация с топло генератор са удобни за тяхната преносимост

Дистанционните температурни сензори с безжична комуникация с топло генератор са удобни за тяхната преносимост

Най-евтините биха били съвместими с всички модели котли, които не се компрометират, произведени в страните от Югоизточна Азия. Трябва да се положат още много неща за многофункционалния модел на модерната европейска марка, съвместим със собствените си котли. Въпреки че има много универсални модели температурни контролери на пазара, експертите препоръчват избора на устройства от същите производители, които сте инсталирали котела, който сте инсталирали. В тази комбинация управлението на котела и дистанционният термостат ще взаимодействат възможно най-ефективно.

Инсталиране и свързване - направете си или наемете майстор

Сега производителите на газови котли предлагат оборудване за потребителите в три варианта:

  • минимум, когато е възможно да се свърже устройството за взаимодействие с дистанционния температурен датчик към топлинния генератор;
  • Междинно устройство, което осигурява интегрирано устройство за свързване на стаен термостат;
  • ако устройството е инсталирано, а комплектът включва термостат.

Първата опция позволява на потребителя да закупи газ котел на достъпна цена и да завърши оборудването в процес на експлоатация. Пълното оборудване е рядко, но в случаите, когато управлението на котела е предназначен за "сътрудничество" само с температурни сензори, произведени от един и същ производител. Вторият най-често срещаният вариант, когато устройството за връзка е монтиран, но производителят дава възможност на потребителя да избере модела те харесват изнесен температурен контролер.

За да свържете устройството за регулиране на температурата, ако е свързано с котела, можете да го направите без помощта на специалист. Просто инсталирате отоплителна техника и го свържете (включително мощност), а след това на препоръките в сделката за инструкции за работа с термостата.

Няма да е трудно свържете стайния термостат към котела с интегриран адаптивен модул. В закупеното устройство трябва да има и подробна инструкция с правилата за свързване и настройка. Ако инструкцията не помогна или не е по някаква причина, необходимата информация винаги ще бъде намерена в световната мрежа. Специалистът ще се нуждае само в случай на минимално натоварване на оборудването или желание да оборудва отдалечен терморегулатор с газов котел от стария тип. Първо ще трябва да закупите всички необходими компоненти, след което капитанът ще ги инсталира и подготви за работа.

В крайна сметка, няколко думи за правилата за инсталиране на самия терморегулатор. Желателно е устройството да се монтира в просторни стаи с добра обмяна на въздух (коридор, хол, зала), но не в кухнята или в банята. Термостатът е разположен на приблизително половината от разстоянието между пода и тавана (1,25 м при височина на стената 2,50). Термостатът не може да бъде поставен близо отопление на батериите или други източници на килоджаули, блокирайте с тромави мебели. Не е желателно да позволява директна слънчева светлина да удари инструмента.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инсталиране на газов котел в частна къща какви стандарти трябва да знаете?Инсталиране на газов котел в частна къща какви стандарти трябва да знаете?
Как да инсталирате стенен газов котел?Как да инсталирате стенен газов котел?
Електрически котли за индивидуално отоплениеЕлектрически котли за индивидуално отопление
Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!
За да купите добър бойлер означава да разберете неговите компонентиЗа да купите добър бойлер означава да разберете неговите компоненти
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Отопление на газ в дървена къщаОтопление на газ в дървена къща
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
» » Стационарният термостат за излизане на газ от котела в котелното помещение се анулира
© 2021 BggeHat.com