Как да инсталирате стенен газов котел?

Всяка година монтираните на стената газови котли придобиват популярност. С помощта на това оборудване е възможно да се осигури топло и топла вода за апартаменти в многоетажни сгради и частни къщи. Ето защо все повече хора се чудят как да инсталират монтиран на стената газов котел със собствени ръце. В това ние сега се опитваме да разберем.

Трябва да започнем с факта, че такова оборудване е търсено не само в Русия, но и в европейските страни. Има няколко причини за това. На първо място, е необходимо да се отбележи лекотата и наличието на гориво като природен газ. Но инсталирането на стенен газов котел е доста сложен процес, с който могат да се справят само обучени специалисти. Ето защо бъдещият собственик на такова оборудване трябва да има известни познания в тази област, за да наблюдава работата на професионалистите. (Виж също: Монтиране на газови отоплителни котли от нашите собствени ръце: нека го направим заедно)

инсталация за стенен газов котел


По какъв начин работят монтираните на стената котли?


Преди да започнете инсталационната работа, трябва да определите необходимите ви функции. Освен това, площта на отопляемото пространство ще играе важна роля при избора на газовия котел. В случай, че имате нужда от отопление и топла вода едновременно, най-подходящият вариант е двуканален котел. Въпреки това силата му в повечето случаи е малка (20-35 kW). Ето защо производителността на такова оборудване е достатъчна само за един източник на вода. С други думи, използването на топла вода в банята и кухнята няма да работи едновременно, тъй като нейното налягане и температура ще бъдат изключително ниски.

Що се отнася до котлите с двоен кръг, може да се каже, че част от тяхната мощност ще отиде на отопление на гореща вода. Поради тази причина те се препоръчват за използване в частни домове с малка площ. Най-подходящ вариант са помещенията, чиято обща площ не надвишава 100 кв.м. Но характеристиките на мощността на едно-верижните котли са по-високи (40-100 kW), така че те могат да бъдат инсталирани в големи апартаменти и вили. Но в този случай топлата вода трябва да се получи само с помощта на резервоар за индиректно нагряване на вода. Ето защо можем спокойно да кажем, че принципът на работа на стенния газов котел ще окаже влияние върху неговата мощност и отопляемата площ.


Как да свържете котела с водопровода?


В случай, че искате да инсталирате двуканален котел, който осигурява отопление и топла вода по едно и също време, е необходимо да обърнете най-голямо внимание на връзката му с тръбопровода с вода. В този случай самото оборудване трябва да бъде оборудвано с ъглов филтър. Освен това, експертите препоръчват да завършите сферичните клапани с всички дюзи и от двете страни на инсталирания филтър. (Виж също: Едноканален газов котел Baxi)

Преди да свържете тръбите към съответните тръбопроводи, е задължително да се отървете от специалните щепсели, които са инсталирани от производителя.

Не трябва да се забравя, че водата, използвана от газовия котел, просто трябва да отговаря на всички съществуващи изисквания и норми. Особено внимание трябва да се обърне на неговата течност. Не трябва да съдържа повече от 2.5 mmol / L соли на магнезий и калций. Ако е необходимо, можете да използвате специално оборудване за пречистване на водата. В противен случай котелът ще престане да функционира много бързо.


Какви стени могат да се използват?


Независимо от вида на газовия котел, необходимо е да се погрижи за димохода по време на монтажа. Начинът на монтаж на последния обаче ще варира в зависимост от вида на котела, който сте дали вашите предпочитания. В този случай основната роля играе принципът на отстраняване на продуктите от горенето. Този принцип може да се приложи по един от двата начина - чрез принудително или естествено сцепление. Като се започне от това, котлите за стени трябва да бъдат оборудвани със затворени и отворени горивни камери. (Виж също: Монтаж на стенен газов котел)

Тези стени монтирани котли, които имат затворена горивна камера, се управляват чрез принудително теглене. Вентилаторът, инсталиран във вътрешността на оборудването, ускорява изтеглянето на продуктите от горенето. Ето защо такива газови котли не се нуждаят от свеж въздух, нито пък изгарят кислород. Но такова отоплително оборудване не може да се направи без коаксиален комин, чието инсталиране е много лесно и евтино. Коаксиалният комин е пластмасова тръба с диаметър до 12 см, които се вмъкват един в друг. Те трябва да бъдат изнесени на улицата чрез специална дупка, която се прави в стената близо до котела.

Но свързването на стенен газов котел с отворена горивна камера към комина предполага използването на скъпи изолирани тръби. В същото време минималният им диаметър трябва да е 15 см или повече.

свързване на стенен газов котел



Внимание: Инсталирайте котела само на външната стена, тъй като коминната тръба трябва да бъде директно свързана с външната страна. (Виж също: Свързване на двоен газов котел)



Какви правила трябва да спазвам при инсталирането на газов котел?




Монтирането на монтирани на стената котли е опростено поради това, че това оборудване е оборудвано с всички необходими части и компоненти. Една малка котелно тяло се състои не само на горелката, топлообменника и устройството за управление, но също така и от няколко циркулационни помпи, разширителен съд на безопасността на котела, манометър, термометър и други специални устройства със сензори, без които тя не може да функционира не по нормалния бойлер. Благодарение на наличието на такива елементи, не е нужно да купувате допълнителни части и да ги монтирате отделно. В резултат на това разходите за инсталиране на газов котел значително намаляват.

Не трябва да се забравя, че определени изисквания се налагат и в помещенията, в които е планирано инсталирането на отоплителна техника. Като правило кухнята играе ролята на тази стая. Въпреки това, в кухнята е невъзможно да се инсталират газови котли с капацитет над 60 kW. В този случай височината на тавана трябва да бъде 2 m или повече. Такова помещение не може да се извърши без вентилация и смукателна вентилация. Освен това важно изискване е наличието на прозоречна конструкция с прозорец, както и специална решетка, разположена в долната част на вратата.

Правилата за инсталиране на монтирани на стената газови котли включват инсталирането на отоплително оборудване в други помещения. Изискванията за такива помещения са почти същите като за кухнята. В този случай важно условие е наличието на огради от други помещения и вратата, която води към улицата. (Виж също: Отоплителен котел със собствени ръце)

В помещението, където се извършва инсталацията, въздухът трябва да се загрее до 5-35 градуса по Целзий. В допълнение, не забравяйте за влажността, която не трябва да надвишава 80%.

За инсталиране на отоплителна техника трябва само професионалисти с подходящи сертификати. Като правило такива специалисти работят във всяка компания, която продава газови котли.



Важно: По време на монтажа на монтирания на стената котел е необходимо да закрепите скобата така, че да е успоредна на пода. По този начин случаят на устройството трябва да бъде в еднаква позиция. За да се отървете от най-малките изкривявания, можете да използвате плота и нивото.



Как да свържете котела към газовата мрежа?


Тръбите на стенния газов котел и връзката му с газопровода трябва да се извършват от сертифицирани специалисти. В този случай не трябва да забравяме инсталирането на газов клапан или сферичен клапан, газомер, термо-спирателен вентил и аларма за газ. Самият газов кран трябва да бъде разположен на очевидно място, а достъпът до него просто трябва да е отворен.

Закрепване на стенния газов котел

Както вече беше споменато, устройството на стенния газов котел може да бъде много различно. Независимо от вида на въпросното отоплително оборудване, преди да бъде инсталиран, е необходимо да се посети местна газоснабдителна компания и да се координира бъдещата работа с него.

След закупуване на котела трябва да проверите пълнотата на доставката, състоянието на котела и наличието на инструкции за употреба. По време на инсталирането не можете да правите без скоби за стена и други инсталационни инструменти.

Освен това се препоръчва да проверите спецификациите на опаковката и в специалната табелка, която се намира директно върху стената на котела. Тази информация трябва да съвпадне помежду си. В допълнение, специалистите на фирмата доставчик по правило съветват на клиентите си точно такива котли, които ще работят със съществуващия тип газ.

Тъй като всеки модерен монтиран на стената котел е проектиран да работи с вода, вместо това се забранява употребата на каквито и да било не замразяващи течности. И това е, че последните са агресивни и имат висок вискозитет.

Както вече беше споменато, силата на газовите котли може да бъде много различна. Ето защо те се използват не само в апартаменти с частни къщи, но и в нежилищни помещения. Причината за това е наличието на енергиен източник. В допълнение, в резултат на прехода към индивидуално отопление, можете значително да спестите пари. Ето защо популярността на газовите котли на стена непрекъснато се разраства и техните производители никога не престават да задоволяват своите клиенти с по-модерно, перфектно и икономично отоплително оборудване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Газови подови котлиГазови подови котли
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Монтаж на отоплителни котлиМонтаж на отоплителни котли
Подови и стенни котлиПодови и стенни котли
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Критерии за избор на газов котелКритерии за избор на газов котел
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Монтаж на газови котлиМонтаж на газови котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Настенни, енергонезависими газови котлиНастенни, енергонезависими газови котли
» » Как да инсталирате стенен газов котел?
© 2021 BggeHat.com