Принцип на работа на газов котел

В отоплителната система основният елемент е котелът, който служи за отопление на охлаждащата течност, която на свой ред се разпространява през тръбите, загрява къщата. Днес газовите котли са най-често срещаните поради сравнително проста причина: газът е най-достъпният, най-евтиният тип гориво, а ефективността на газовите котли е приемлива. Днес практически във всички, дори в малко селище или ваканционно селище, има възможност да се свържете с централния газопровод. Но използването на газови бутилки прави работата на отоплителната система икономически неизгодна. Какъв е принципът на работа на газовия котел?
принцип на работа на газов котел
Газов котел

Видове устройства и тяхната структура

Газовият котел на всяка модификация има три задължителни елемента:

  • инсталации, чрез които се доставя гориво (газ);
  • газова горелка;
  • топлообменник.

Трябва да се отбележи, че медта е най-разпространеният материал за създаване на топлообменник. Въпреки това, доста често има модели на газови котли, в които този елемент е направен от чугун или стомана.

видове газови отоплителни котли
Схематична схема на газов котел

Всеки модерен стенен газов котел е допълнен с циркулационна помпа, предназначена за придвижване на охлаждащата течност, специален предпазен клапан, разширителен резервоар, електронна система за управление. Освен това инсталирането на газови котли е също така оборудвано със системи за мониторинг и самодиагностика. Такова изобилие от специално и спомагателно оборудване прави газовите котли достатъчно близки до мини-котелни помещения. Изчисляването на капацитета на газовия котел, произведен преди инсталирането на системата - показва, че някои от тези допълнения могат да повишат ефективността.

Когато котелът стартира, хардуерната част първо започва да работи. Това означава, че температурата в помещенията се проверява автоматично - определя колко топлина е необходима от системата.

Тогава автоматиката стартира газова инсталация - горивото се подава в системата. Едновременно с това се запалва искра в горивната камера и от нея се запалва горивото. В топлообменника нагревателната среда се нагрява до желаното ниво. С помощта на циркулационна помпа, нагрятата вода се движи през системата към радиаторите - където отдава топлината. Така че накратко можете да опишете принципа на работа на газовия котел с една верига.

ефективност на котлите за отопление на газ
Как работи газовият котел

В някои случаи обаче котелът може да служи не само за отопление, но и за захранване с топла вода. За да се установи в къщата работата на две системи по едно и също време, двуциклен газов котел е необходим. Основната му разлика е присъствието на втора верига, която може да задоволи нуждата от топла вода.

Трябва да се отбележи, че контурите на котел от този тип не могат да работят едновременно. Това означава, че ако трябва да загреете стаята, в този момент нагряването на водата за БГВ ще бъде спряно или ще бъде направено по-лошо. Въпреки това, според собствениците на двуконтурни котли, такива условия на работа на оборудването и веригата не причиняват неудобства.

ефективността на газовите отоплителни котли
Схема на отоплителната и топлата водоснабдителна система от газов двуконтурен котел

Извличане на дим

Важно е да се има предвид, че газовата система за отопление, независимо от вида на газовите нагревателни котли, изисква непрекъснато отстраняване на дим. В много отношения организацията на отстраняването на дим зависи от коя горивна камера е оборудван котел.

Ако камерата е отворена и имате газови отоплителни комини - димът напуска камерата чрез специално инсталиран комин.



Особеността на камерите от този тип е, че те използват въздуха директно от стаята, за да поддържат изгарянето. Тази характеристика на оборудването изисква висококачествена вентилация.

устройство на газови котли за отопление
Възможности за инсталиране на комин

Затворената горивна камера работи малко по-различно. Димът се натоварва в тръбата със сила - с помощта на мощен вентилатор, инсталиран директно в котела. В такива системи димната тръба често е изработена от стомана или чугун. Отвън излиза през външната стена на къщата. Газовите котли без комин са добър избор.

Газови котли

газови отоплителни котли
Газова горелка за котли

Горелката е важен елемент, без който отоплителната верига от газовия котел е просто невъзможна. Днес на пазара можете да намерите модели котли, оборудвани с модулираща горелка, с която можете да спестите малко пари. Особеността на тази горелка е в възможността за регулиране на нивото на мощността на пламъка. Това означава, че вие ​​сами контролирате колко интензивен ще бъде процесът на изгаряне.

Процесът на управление може да бъде ръчен или автоматичен. В последния случай котлите за отопление на газ, принципът на самата им работа, поддържат изгарянето на определено ниво. Разбира се, мнозина ще го сметнат за екстравагантно, че при модулирана горелка горенето трябва да бъде постоянно. Тъй като обаче пламъкът се поддържа на предварително определено ниво (необходимо за поддържане на определена температура), в резултат на това икономията на гориво е все още много значима. Трябва да се отбележи, че модулиращата горелка може да бъде използвана както в едно-верижни, така и в двуконтурни котли.

Система за защита

Почти всички модели модерни газови котли имат високоефективна многостепенна система за защита. Преди всичко, ако захранването с газ спира, електромагнитният клапан се затваря автоматично, което е отговорно за притока на гориво в котела. Значителен недостатък обаче е, че вентилът не се отваря автоматично при възстановяване на газовото захранване. В този случай котелът трябва да се рестартира ръчно. Ако е имало прекъсване на захранването, то след като е възстановено, системата започва автоматично.

Модерните модели имат дълга серия от защитни функции. Един от най-важните е да се предотврати замръзването на системата.

Тоест температурата на охлаждащата течност постоянно се наблюдава от специални сензори. И ако спадне до критична температура - системата автоматично стартира котела, за да загрее охлаждащата течност. Друга изключително важна и полезна функция е, че за да се осигури висококачествена експлоатация, системата автоматично стартира циркулационната помпа веднъж и за определен период от време и "задвижва" охлаждащата течност. Така - всички елементи се поддържат постоянно в работоспособност.

Ако в системата е възникнала грешка - информацията за това ще се покаже незабавно на специален екран, разположен на контролния блок. След като е открил неизправност и се обади на експерта в сервизния център, е необходимо да му се назове кодът за грешка, който е бил показан на таблото. По този начин капитанът ще пристигне, знаейки предварително за разбивката - и ще може да възстанови системата в много кратко време.

Газовите котли са доста икономични - специалното оборудване позволява да се намали не само потреблението на гориво, но и изчисляването на газовия котел, консумацията на електроенергия, консумирана от системата и ефективността на газовия котел - има приемлив индекс.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на газОтопление на газ
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Филтри за отопление на котли и ремонтФилтри за отопление на котли и ремонт
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Газови котли с един кръгГазови котли с един кръг
Автономно парно отоплениеАвтономно парно отопление
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
Дизелови котли за отопление на домаДизелови котли за отопление на дома
Газови конвектори за отоплениеГазови конвектори за отопление
» » Принцип на работа на газов котел
© 2021 BggeHat.com