Термостат за подово отопление вода аспекти на самостоятелно монтаж и монтаж

Едно от предимствата на топлата подове е възможността за регулиране на температурата отделно във всяка стая в автоматичен или ръчен режим. Най-модерните режими на работа на режимите на програми за дълго време напред, те могат да се включат / изключат независимо в зависимост от присъствието на хората в стаята. Такива възможности не само създават най-благоприятните стойности на микроклимата, но и спестяват значително количество енергия. И това, с модерна цена за тях, е много важно за всички собственици на селски къщи.

Терморегулатор за подово отопляем под

Терморегулатор за подово отопляем под

Самите Термостати етажа с вода и се нагрява с електрически гледна точка на задачите на не разполагат с основната разлика и изпълняват същите функции: контрол на температурата, а регулирането в случай на превишаване / понижаване на планираните стойности. Температурните регулатори, разбира се, са различни, но ефектът от тяхното функциониране е еднакъв.

Принципи на термостата за водния под

Схема на електронно-механичния терморегулатор

Схема на електронно-механичния терморегулатор

Пълната система за отопление на водата е свързана към котела чрез колектора, създава и няколко автономни схеми за всяка отделна стая, всички системи могат да поддържат различни температури в съответствие с дефинирани от потребителя индикатори. Колекторът има две части: една свързва връзките и тръбопровод за хранене на топла вода от котела към тръбите, а вторият получава връщане на охлаждат трансфер течности топлина и ги изпраща към дисплея.

Контрол на топлата подовете с стайни термостати и контроли, компенсирани от атмосферни влияния

Контрол на топлата подовете с стайни термостати и контроли, компенсирани от атмосферни влияния

Контур много, поради факта, че температурата във всяка стая е различна, а дължината на водния кръг е различна. Ако в баня за поддържане на температурата между + 25 ° С, след това при достатъчно до + 22 ° С в стаята, като в спалните и коридора се счита за подходяща температура + 18-20 ° С Това означава, че за всяка стая трябва да имате отделен термостат със сензор и система за настройка. Промените в температурата се дължат на понижаване / увеличаване на доставката на вода за тръбопроводите. Колкото по-малък е, толкова по-бързо системата се охлажда, температурата намалява и обратно.

Една от схемите за регулиране на температурата на подово отопляемия под

Една от схемите за регулиране на температурата на подово отопляемия под

Най-лесният вариант е ръчно да се регулира количеството воден поток с помощта на клапи. Начинът на настройка е най-надеждният и ефективен. Гейтс са толкова прости устройства, че просто нямат нищо да се счупят. Друго важно предимство. Ако всички други видове термостати се захранват с електрически ток, тогава не е нужно нищо за механичните. Те работят при липса на външно захранване, стаята винаги ще поддържа определената температура, независимо от произшествията в електрическата мрежа. Но този метод вече не отговаря на съвременните потребители, те не искат постоянно да наблюдават температурата и да регулират клапаните си. Освен това, в даден момент това няма да е възможно, всяка отоплителна система има инерция, отварянето / затварянето на клапата дава видим ефект със закъснение във времето.

Ръчни термостати в колектора

Ръчни термостати в колектора

Система за контрол на температурата в контурите на хидравличния под

Система за контрол на температурата в контурите на хидравличния под

Автоматизирането на този процес се извършва с помощта на термостати и индивидуални серво задвижвания.

Серво за подово отопление

Серво за подово отопление

Сервомотор

Сервомотор

Самите сензори наблюдават температурата и изпращат сигнали към изпълнителните устройства (серво). Всеки отоплителен кръг има индивидуален термостат и серво задвижване, чиято задача е да контролира количествените параметри на водния поток в отоплителната система. Термостатите със сървъри са свързани чрез електрически проводници, сигналите са защитени от възможни смущения и изкривявания.

Регулаторите могат да поддържат температурата на въздуха на определена височина или температура на пода в рамките на определени граници. Първият вариант е по-добре да се избере, ако на пода - единственият начин да отоплява стаята. Вторият начин, ако такива системи играят ролята на помощни средства. Съществуват съвременни модели на устройства, които могат едновременно да наблюдават както температурата на пода, така и стайната температура, и да контролират и двете отоплителни системи. Това са много сложни устройства, не се препоръчва да ги инсталирате сами. Инсталирането на оборудване изисква специално професионално обучение на изпълнителите.

Принцип на работа на термостата

Потребителите използват сензори или въртящи се копчета, за да зададат желаната температура на пода или въздух. изключващ чувствителност в повечето модели ± 1 ° С, температурата се отклонява от набор над или под термостата се заповяда и увеличава или намалява количеството на охлаждащата течност се инжектира в системата. След известно време температурата се връща към зададените стойности и режимът на отопление се стабилизира. Поради факта, че индикаторите се променят с известно забавяне, устройствата имат специални електронни устройства за проследяване, които не позволяват появата на ефекта на махалото.

Принципът на подовата система за топла вода

Принципът на подовата система за топла вода



По-голяма инерция се получава от отоплителните системи с циментова замазка, за подови настилки този ефект не е толкова критичен, отоплението / охлаждането става много по-бързо.

Видове регулатори

Видове термостати

Видове термостати

Производителите са се погрижили да задоволят всички категории потребители със системи от топъл подове, при реализацията има голям избор от модели термостати, които се различават по цена и имат различни принципи на работа.

Тип регулаторПрограма
механиченАксиома на инженерите - колкото по-малко компоненти са, толкова по-голяма е надеждността на устройството. В този случай тя работи на сто процента, механичните устройства са най-простите и най-надеждни от всички произведени модели. Те също така имат най-ниските разходи. Температурата се контролира чрез завъртане на диска с градус в градуси. Освен това на предния панел има лостче за включване / изключване на устройството в системата, няма допълнителни функции.
електроненФункционалността по принцип не се различава от гореизложеното, но методите за задаване на задачи са се променили леко. Устройствата имат цифров екран, контролът се осъществява чрез бутоните. Температурата се определя на интервали от една степен. На цена, малко по-висока от механичната.
Електронна с функционалност за програмиранеТова е доста сериозно сериозно устройство, което не само поддържа температурата в стаите, но и автоматично го настройва в зависимост от присъствието на хора, времето от деня и деня от седмицата. През нощта цените са малко по-ниски, като се увеличават до сутринта. В помещенията няма никой - отоплителната система се прехвърля в режима на работа по поддръжката. Само инсталирането на това устройство може да спести до 30 енергия, а ако го умножите по модерни цени, става ясно защо тези термостати наскоро бяха много популярни. Най-модерните модели могат да имат преносим контролен панел или могат да бъдат конфигурирани чрез таблет и персонален компютър. Тези устройства контролират не само ефективността на подовото отопление, но и температурата на въздуха, което значително подобрява комфорта на престоя в закрити помещения. Никога не изхвърляйте инструкциите за използване на инструментите. Факт е, че корекциите рядко се променят, през това време потребителите имат време да забравят напълно алгоритъма за извършване на корекции. Особено се отнася до хора от по-старото поколение.
сетивенОт функционалните, почти няма разлика, разликата в метода на контрол. Бутоните не са тактилни, а имат тип допир. По-модерните, но много "нежни", изискват чисто отношение.
Радио термостатиЗа вътрешния пазар е напълно нова автоматика. Механизмите на сървъра се контролират от радиосигнали, преносимият термостат също изпраща радио сигнали към задвижванията. Получава сигнали и ги изпраща до серво-драйверите на радиоуправлението. Цената на такова оборудване не е достъпна за всички потребители. И всъщност не е необходимо. По-евтините аналози правят отлична работа на своите функции и могат ефективно да управляват системата.
Термостат с механично задвижване

Термостат с механично задвижване

На снимката има електронен термостат

На снимката има електронен термостат

Програмируем термостат

Програмируем термостат

Как да изберем термостат

При избора на конкретен модел на термостата е необходимо да се вземат предвид условията на живот в помещенията и конкретната цел на помещенията. Разбира се, трябва да погледнете разходите и характеристиките на функционалните.

  1. Механичните термостати препоръчват на тези потребители, които прекарват много време в къщата или имат малки деца. Те са много надеждни, имат достатъчна защита срещу механични повреди. В допълнение, цената се отнася до най-евтиния сегмент от устройства.
  2. Програмистите са по-подходящи за заетите потребители, които нямат възможност да отделят много време за саморегулиране. Оптимален избор е закупуването на термостати с седмични настройки. Тези устройства имат по-добро съотношение качество-към-стойност, променят температурата с много параметри.
  3. Не купувайте термостати с широки температурни настройки. Подовете не трябва да се нагряват до температура над + 30 ° C, в противен случай те ще изсъхнат, вероятно ще се счупят между ставите на керамичните плочи. Друга опасност - при подгряване на подове, мебели значително съкращава експлоатационния живот. Колкото по-големи са параметрите за настройка, толкова по-скъпата автоматизация е, защо плащат функциите, които не се използват?
  4. Термостатите могат да се монтират в общи контролни панели или отделно във всяка стая. Първата на по-скъпа цена е препоръчително да ги закупите за по-големи помещения. Щитите са по-трудни за монтиране, дължината на електрическите кабели и линиите на управляващия сигнал се увеличават.
Как да изберем температурния контролер

Как да изберем температурния контролер

Ако нямате достатъчно умения да инсталирате термостати, е по-добре да не рискувате експлоатационната способност на устройствата и да се свържете с услугите на професионални специалисти.

Практически съвети за регулиране на термостатите

Мастърс предлага два начина за регулиране на термостатите.

  1. Нетрадиционен. Най-простият, не изисква използването на сложно оборудване. Термостатът се монтира на възвратния колектор на охлаждащата течност, а контролът на включването / изключването на устройството се извършва чрез термично реле. Първоначално е необходимо да се настрои температурата + 35 ° C, това е достатъчно, за да се затопли повечето помещения, в бъдеще се извършва по-точна настройка.
  2. Традиционен. Връзката изисква трипътна клапа, водата се подава постепенно във веригата, като се отчита падането или покачването на температурата. Тази настройка значително намалява ефекта на махалото, което произтича от инерцията на отоплението на пода или помещенията.

Изборът на метод за контрол трябва да отчита специфичните условия на експлоатация на помещенията, максималния капацитет на отоплителната система и метода на свързване към топлоносителите. Ако има самостоятелен бойлер, параметрите на настройките се разширяват значително, събирането на топлина от общата отоплителна система въвежда свои собствени ограничения.

Как да инсталираме термостат

Стъпка 1. В зависимост от вида на устройството, инсталирайте температурен датчик. Тя може да бъде вградена в корпуса или поставена отделно в замазката, при входа и изхода на тръбопроводите. Специфичният монтажен обект трябва да бъде избран, като се вземат предвид характеристиките на отоплителната система, предназначението и разположението на помещенията.

Сензори за водни подови регулатори

Сензори за водни подови регулатори

Съвети на опитни майстори. След инсталирането на термостата се препоръчва да проверите дали работи правилно. Факт е, че често температурата на терморегулатора не съответства на действителната температура в помещението. За тестване поставете обикновен, точен домакински термометър до термостата и сравнете показанията. При откриване на неизправностите направете тази настройка в момента на настройката.

Монтиране на термостата

Монтиране на термостата

Стъпка 2. Свържете всички кабели и проверете функционирането на устройствата в различни режими на работа в продължение на няколко часа. Уверете се, че сте спазили диаграмата на връзката, която е показана на гърба на капака. Не бъдете прекалено мързеливи, за да подреждате краищата на кабелите, което ще премахне тяхното окисляване и нарушаване на функционалността на устройството.

Ако всичко е извършено правилно, системата за подгряване на водата на пода ще функционира дълго време, не е необходима допълнителна работа, за да се поддържа в оптимално състояние.

Видео - Термостат за воден под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Габаритът на топъл подГабаритът на топъл под
Как да изчислим подовото отоплениеКак да изчислим подовото отопление
Терморегулатор за подово отоплениеТерморегулатор за подово отопление
Терморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работаТерморегулатор за подово отопление на подови сортове, принцип на работа, препоръки за работа
Свързване на топъл под с токСвързване на топъл под с ток
Как да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюансиКак да направите подово отопляем под себе си начини за монтаж и някои нюанси
Как да изберем електрически радиаторКак да изберем електрически радиатор
Топла технология на подаТопла технология на пода
Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!Термостатът за автоматиката на котела ще се погрижи за удобната температура в дома!
» » Термостат за подово отопление вода аспекти на самостоятелно монтаж и монтаж
© 2021 BggeHat.com