Устройството на електрическата камина, какво е термостатът и за какво е то?

Стилен дизайн, лесна инсталация, голям брой функции - всичко това са качества, които имат електрическа камина, която го отличава от истинската камина. Приличен заместител на огнището става достъпен за всеки сегмент от клиентите, докато се инсталира горива камина

не всеки може да си позволи. По принцип, електрически нагревател се използва за получаване на определен стил на интериора в стаята, но се дължи на факта, че това устройство може също да се нагрява въздуха, той се превръща в истински източник на топлина, а не само украса.

Електрическа камина вграден тип
Вградена версия на електрическата камина

Устройство на системата

За да разберем как функционира електрическата камина, трябва ясно да разберем, че тя съчетава две устройства едновременно, които могат да се разглеждат отделно. Чрез външни знаци камината може да бъде разпределена в една от двете групи: електрическа ограда или камина.

  • Електрическата ограда се представя под формата на камина с врата, зад която се симулира пламък. Той не изисква фиксирано местоположение и може да стои на всяко предпочитано място.
  • Камилният комплекс има по-сложно устройство. Същото огнище е украсено и оформено отвън с корпус, който се нарича портал. Такъв монтаж на камина е инсталиран на точно определено място, което е най-подходящо за дизайнерската концепция.
Готовата система с портал и огнище
Готовата система е инсталирана до стената

Електрически нагревател

Устройството на електрическа камина може да има много малки или големи различия в зависимост от функционалността и производителя, но основната идея за всички модели е една и съща. Източникът на топлина е електрически нагревател, който включва нагревателен елемент, рефлектор, и контролера на мощността може да бъде допълнен с вентилатор за принудителна конвекция.

Нагревателният елемент е изработен от нихром или никелов проводник под формата на спирала, която е поставена вътре в кварцова тръба. Тази тръба прави топлина добре, има топлоустойчивост и предпазва спиралата от случайно навлизане на чужди предмети.

Има няколко други опции за отоплителни елементи. Те могат да бъдат представени чрез тел върху керамична рамка или спирала върху керамични държачи. Модерни нагреватели се монтират на борда под формата на пръскане на пистата от специално вещество.

Декоративен огън на каскади каскади
Декоративен пламък върху изкуствена дървесина

Старите системи са оборудвани с двупозиционен превключвател, който позволява да се свържат една или две спирали, като по този начин се регулира интензивността на отоплението. Като алтернатива, превключвателят включва и двата елемента, принуждавайки ги да работят на половин мощност или да задават мощен режим.

Температурен регулатор

Днес такъв превключвател е престанал да бъде релевантен. Той бе заменен от термостат за електрически пожар. Нейната роля е да може удобно да промени мощността на електрическата камина за потребителя. Механичният регулатор е външно представен под формата на въртяща се дръжка. Вътре - това е нормален реостат, който се регулира от въртенето на дръжката.

Електронните термостати имат управление чрез допир или дистанционно управление. Консумацията на енергия се контролира от микропроцесора. Регулаторът винаги работи по двойки с още едно устройство, което не може да бъде пренебрегнато - с термостат. По принцип термостатът служи за поддържане на постоянна температура на въздуха в помещението. Състои се от регулатор, устройство за обратна връзка и ключ.

Настройване на режимите на работа от контролния панел
Контрол на работата на устройството от дистанционното управление

Ролята на регулатора се изпълнява от гореспоменатия термостат, а устройството за обратна връзка в различните модели може да се различава фундаментално.

  • Най-простият пример е биметалната плоча. Поради факта, че различните материали имат различен термичен коефициент на разширение, те могат да променят линейните си размери по различен начин при едновременно загряване при определена температура. Плочата на два взаимосвързани метала под влияние на температурата се деформира, огъвайки се към материала с по-малка способност за разширяване. От такава плоча може да се направи след подвижния контакт и точно калибриране се използва за отваряне и затваряне на веригата при определени температури.


Такава схема се използва не само в електрически камини, но също и в ютии. В този случай термостатът не е представен от реостат, винт, който променя разстоянието от биметалната плоча до неподвижен контакт.

  • Има електронни термостати, базирани на зависимостта на електрическото съпротивление от температурата. Съответният контролер има електронен контрол. Чрез точността на настройката, електронните термостати са по-съвършени от механичните термостати. Електронен позволява поддържането на температурния режим в помещението, но механичните осигуряват постоянна температура на нагревателния елемент.
Традиционен портал за мобилно устройство
Мобилно устройство в портал от традиционен тип

Технически спецификации

Характеристиките на електрическата камина зависят пряко от характеристиките на нагревателния елемент. Мощността на спиралата може да варира от 500 W до 2 kW. Тази цифра влияе върху размера на потреблението на електроенергия. Но не гони след спестяванията, като нагревател с ниска мощност няма да е възможно да се затопли въздух в голяма стая.

Изчисляването на средната мощност на устройството се основава на следните съображения: на всеки 10 квадратни метра. m. Трябва да има 1 kW мощност на нагревателя.

Не забравяйте, че електрическата камина може да използва икономичния режим. Ако функцията за отопление е изключена и функционира само системата за симулиране на пламъка, консумацията на енергия няма да надвишава 100 W. В режим на готовност този индикатор ще бъде няколко пъти по-нисък.

Система за симулиране на пламъка

Системата за симулиране на пламъка е втората независима единица, в допълнение към електрическия нагревател. Представлява редица устройства, които заедно изпълняват една функция - създавайки илюзията за горещ пламък.

Симулационната система може да има различна структура, дори фундаментално различна една от друга. В зависимост от това какви технологии се използват, всички електрически камини се разделят на класове.

Варианти на оцветяването на пламъка

  • Най-простият и най-евтиният представител на електромеханичните системи е камината, в която се извършва имитация чрез завъртане на маската с отвори, осветени от лампи. Светлинните лъчи, преминаващи през такива отвори, се проектират на екрана. Общата динамична картина прилича на пламъка на огън. Въпреки това истинската сензация все още е много далеч. Такива модели са допълнени с модел на дърва за огрев, понякога подчертан за симулиране на тлеенето, и специална чаша, която дава ефект на дим.
  • Следващият клас е технология, базирана на трептенията на ивиците на материята. Отдолу се създава въздушен поток и подходящо фоново осветление. Такъв изкуствен пламък вече се оживява. Но в близост до него това е неефективно.
  • Друго решение е вграденият LCD монитор, който възпроизвежда видео с горещ пламък. От контролния панел можете да изберете вида на пламъка, в зависимост от настроението. Често има солидни съпроводки, които приличат на пукането на горящи трупи.
  • Най-обещаващият и скъп тип имитация се счита за система за пара. Ултразвуковият генератор превръща водата в пара, която запълва пещта. Триизмерно изображение се получава, когато лъчите се проектират върху двойка. И по този начин се оказва не само пламъкът на огъня, но и димът. Картината е динамична, която може да се гледа от различни ъгли, има доста висока степен на сходство с истинският пламък.

Необходимо е да се разбере, че само основните кръгове на електрическите камини са описани по-горе. Всеки производител по свой начин иска да угоди на потребителите с иновации. Ето защо в една серия модели може да има няколко разновидности на този или на този елемент. Що се отнася до външния дизайн, има пълна свобода за въплъщение на фантазията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически камини за домаЕлектрически камини за дома
Стенни каминиСтенни камини
Вградени електрически камини преимущества на модерните системи и правилата за тяхното инсталиранеВградени електрически камини преимущества на модерните системи и правилата за тяхното инсталиране
Електрическа камина без отоплителна функция, принцип на работа и обща информация за уредаЕлектрическа камина без отоплителна функция, принцип на работа и обща информация за уреда
Електрическа камина за камина, която се състои от напълно електрическа каминаЕлектрическа камина за камина, която се състои от напълно електрическа камина
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да изберем електрическа каминаКак да изберем електрическа камина
Как да изберем портал за каминаКак да изберем портал за камина
Инсталиране на електрическа камина със собствените си ръцеИнсталиране на електрическа камина със собствените си ръце
Инсталиране на електрическа камина, как да монтирате електрически камини от различен типИнсталиране на електрическа камина, как да монтирате електрически камини от различен тип
» » Устройството на електрическата камина, какво е термостатът и за какво е то?
© 2021 BggeHat.com