Какъв е етапът

Подово отопление

Недвусмислено отговаряйте на въпроса, какъв е топъл под, не е толкова лесно. Първо трябва да решите самата концепция и да сте сигурни, че нейната интерпретация е вярна. Например, възможно ли е да се разглеждат подови настилки, изградени като многослойна кейка и съдържащи топлоизолационен материал в техния състав, топъл или не? Най-вероятно това е възможно, но не всички специалисти са съгласни с това. Някои от тях смятат, че подът може да се нарече топъл, от който идва топлинната енергия. Не е за нищо, че тя се счита за отоплителна система "топъл под". Ние сме съгласни с това. Така че има два начина за лечение на това понятие. Кои от тях трябва да бъдат взети като основа?

Нека се съгласим с експерти, които имат мнения относно отоплителната система. Ето защо ще разгледаме този вариант, ще разберем неговите плюсове и минуси, видовете и методите на монтаж, а също така ще обърнем внимание на някои точки, свързани с правилната работа.

Предимства на топло подовите настилки

В исторически план радиаторната отоплителна система се използва навсякъде на територията на бившия СССР, което създава конвекционни течения вътре в помещенията. Това движение на топъл въздух до тавана, където той дава топлина, и го върнете на пода. Този цикъл не винаги е удобен. Особено се чувстваме, ако разгледаме обема на помещението в хоризонтални секции. На тавана температурата винаги е по-висока от тази на пода. Също така се случва, че краката са студени и трябва да носите вълнени чорапи или чехли и главата ви да се поти. Абсолютно погрешна ситуация.

Освен това е просто невъзможно да се регулира радиаторната система в градските апартаменти с централизирано отопление. Мнозина си спомнят, че по време на размразяването отворените прозорци са били обичайни. Точно там палят парите на данъкоплатците. В допълнение, радиатори - малка площ от отоплителни уреди, части от които много у дома майстори се увеличи. Защо този разговор?

Ние специално го стартирахме за сравнение. Тъй като топлата етаж трябва да бъде сравнен с нещо:

  • Така че си представете на пода в стаята - не толкова важно, че ще бъде бетон или дърво - което е източник на топлина. Това ще направи възможно значително намаляване на температурата на охлаждащата течност. Така че ще бъде възможно да се намали консумацията на енергиен носител - газ, електричество или друг тип. Спестяването на пари от семейния бюджет е очевидно. Това е първото предимство на топла подове и един от най-важните.
  • Вторият е равномерното разпределение на топлината по вертикалата. Разликата в температурата на въздуха в тавана и на пода е минимална.
  • Третото е пълната липса на конвективни токове.
  • Четвърто - топлият под може да бъде поставен на всяка сексуална база.
  • Пето - възможно е да се контролира и регулира температурата на охлаждащата течност, а оттук и температурата вътре в стаите.

Това бяха добродетели. Сега няколко думи за недостатъците.

недостатъци

Ако повърхността на подовия материал е покрита с килим или следи, ефективността на топлопреминаването е рязко намалена. И това е неизгодно за всички позиции.

Повърхността на пода, под която е монтиран топъл под, трябва периодично да се избърсва, т.е. да се извършва мокро почистване. Поставеният прах ще се изкачи до тавана с топъл въздух. Това ще засегне здравето на хората, които са чувствителни към алергени.

Инерцията на отоплителната система. За да затоплите стаята, използвайте топъл под, това отнема няколко часа. С радиаторна система това става по-бързо.

За да изградите отоплителна система за топъл под, трябва да повдигнете самия под, което ще намали височината на помещението.

За довършване на подовата основа не могат да се използват всички довършителни материали, а само тези с топлинна мощност от най-малко 0.15 киловата / кв. М.

За да подредите подово отопляем под в градски апартамент, е необходимо разрешение за специализирани услуги.

Сортове на топъл под

На съвременния пазар можете да намерите 3 вида топъл под:

  1. Вода.
  2. Electric.
  3. Инфрачервен.

Подгряване на подове

Подгряван под вода под

Топъл под в къщата



Вече от името става ясно, че водата се използва като охлаждаща течност, която тече през тръбите, поставени на пода. Тази възможност за отопление най-често се използва в частни домове, където автономната отоплителна система играе ролята на основната система. В този случай собственикът на къщата може самостоятелно да регулира подаването на топлина към къщата чрез инсталиране на отоплителен котел. Между другото, в този случай е възможно да се използват всякакви видове котли в зависимост от вида на енергийния носител.

В градските апартаменти подовете с топла вода са рядко явление. Факт е, че е трудно да се организира и правилно да се свърже тръбна връзка към система от топли подове. Разбира се, собствените ми ръце не правят това винаги. В този случай е необходимо правилно да се изчисли и сглоби целия комплекс и особено колектора, който разпределя и регулира горещата вода.

Обърнете внимание на факта, че температурата на охлаждащата течност трябва да е ниска, което означава, че е необходимо да се свърже топъл под към тръбопровода за връщане. На нея водата, която вече е нанесла топлината, се връща в котелното. Това е много важен момент, на който трябва да се обърне специално внимание.

Монтажът и инсталирането на тръбна отоплителна система не е много трудно. Надеждна информация, необходимите материали и инструменти - и вие можете сами да направите всичко. Става дума за монтаж, а не за свързване и инсталиране на колектор. Във вашия дом можете дори да се свържете без проблеми.

На какво да обърна специално внимание?

  • Конструкцията на тръбата може да бъде направена от пластмасови тръби.
  • Използват се както бетон, така и дърво.
  • Тръбите са подредени на разстояние 25-30 сантиметра един от друг.
  • В идеалния случай, ако нагревателят е поставен изолация с фолио слой. Фолиото трябва да гледа тавана.
  • Тръбите са свързани чрез заваряване.
  • Водният под може да се покрие отгоре с подово покритие, дори и с циментова замазка.

Електрически топло подове

Подови постелки

Кабелно подово отопление

Електрическите подови проблеми са няколко пъти по-малко, отколкото с вода. Това е специален нагревателен кабел, който чрез веригата е свързан към мрежа от променлив ток с напрежение 220 волта. Това означава, че първо си представите оформлението на кабела и след това го инсталирате и прикрепете към гениталната база. Това е лесно. Единствената точка, на която трябва да обърнете специално внимание, е същата схема. В момента специалистите използват няколко конфигурационни зависими схеми.

Кабелът е закрепен към пода със специални скоби и винтове. Но днес, все по-често, се използва напълно различна технология за закрепване, базирана на специална мрежа. Той е фиксиран към основата и кабелът е фиксиран към него. Тази опция е по-лесна и по-удобна. Особено, ако замазката се използва като покритие - тук мрежата ще играе ролята на подсилваща клетка.

Един от важните моменти на инсталиране на електрически топъл под, е инсталирането на термостат и температурен датчик. Първата регулира процесите, свързани с топлинната ефективност. Вторият контролира топлината, освободена от кабела, и изпраща сигналите до първия. Термо-сензорът се монтира в тялото на пода близо до кабела. Термостатът се монтира на стена в шарнирна кутия или в специално изработена ниша. На него се свързват електрически проводници, през които отоплителната система се захранва с ток.

Инфрачервени топло подове

Понастоящем производителите предлагат подвида на електрическата версия, която използва т. Нар. Топъл под, филм, базиран на технологията на инфрачервеното лъчение. Това е уникална система, която ви позволява да инсталирате и разпространявате елементите на отоплителната система по Ваша преценка. Това е ролка от филм, върху която са поставени специални нагревателни елементи. Ако имате нужда от определена област, която изисква отопление, просто трябва да отрежете парче от правилния размер от ролката и да я поставите на пода. Или, напротив, ако трябва да увеличите отопляемата площ, просто добавете филма към вече поставените и свържете краищата им заедно. Всичко е просто и много удобно.

Днес не всеки оценява предимствата на тази отоплителна система. Не всеки знае, а мнозина не разбират, че инфрачервеното лъчение се създава от специален материал - въглерод, който има невероятна ефективност. Трансферът й е толкова висок, че за да се поддържа необходимия температурен режим вътре в помещенията, то ще изисква много малко консумация на енергия. Това е най-енергоемкият вариант за отопление във вашия дом. Инфрачервен топъл под - решение на почти всички проблеми. В допълнение инерцията му не е толкова голяма, колкото на подовите настилки за кабели и вода. Просто трябва да включите системата и след 5 минути ще почувствате с краката си как пода се затопля.

Инфрачервен под

Подгряващ филмов под

Но, както всички системи, инфрачервеният тип има някои недостатъци. Например, голям брой контакти. Тук е важно, по време на монтажа, да не повредите никоя от тях, тъй като това може да забрани целия сайт. Ето защо е необходимо да се тества системата преди полагане на довършителни настилки. И още един минус, който се отнася до полагането на керамични плочки. Ние няма да говорим за това в детайли, но ние отбелязваме, че технологията на инсталиране на плочки на горещи етажи изисква специален подход и използването на специално лепило. Ако поне един етап от процеса не се осъществява чрез технология, не трябва да се очаква високо качество на такова покритие.

И последното нещо, на което трябва да обръщате внимание. Филтният инфрачервен топъл подовете позволяват използването на нагревателен елемент не само като източник на топлина от подовия материал. Такъв филм може да бъде окачен на стените и тавана, като се очертава с колони и ъгли, защото той перфектно се огъва и не се счупва. Това означава, че той може да се използва като източник на топлина, прикрепен към която и да е повърхност. Това е голям плюс.

Как да избера подходящата опция

Изборът на всеки тип подове трябва да се основава на горивото, което се предлага във вашия район. Но как да не допуснем грешка с производителя? Не е тайна, че на вътрешния пазар има руски марки, а чуждестранни марки - европейски, южнокорейски и китайски. И продуктите на местните производители по никакъв начин не са по-ниски от чуждестранните аналози. Например, топлият под на термичния апартамент от едноименната фирма. Великолепната система на "топъл под", която почти заместваше всички внесени конкуренти от местния пазар и вече се опитва да ги разруши по същия начин на европейския пазар. Така че изборът е очевиден.

Заключение по темата

Надяваме се, че най-накрая разбрахте понятието "топъл под". Сега знаете как работи това отопление, какви са неговите плюсове и минуси, какви са видовете и какви са техните различия един от друг. Мнозина смятат, че не е трудно да се изгради такава система във вашия дом. Нямате нищо против. Но трябва да разберете, че тази проста система за отопление е важна част от цялата къща и трябва да се третира с пълна отговорност. Ако разбирате това още в етапа на планиране, можете да сте сигурни, че топлата ви етаж ще работи ефективно и ефикасно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Избор на подаИзбор на пода
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Какво е мобилното подово отопление?Какво е мобилното подово отопление?
Полагаме топъл под плочкиПолагаме топъл под плочки
» » Какъв е етапът
© 2021 BggeHat.com