Как да направите подово отопляем под с вашите ръце

подово отопляем под с ръце

Какво е "топъл под"? Ако разгледаме тази система за отопление от конструктивна гледна точка, тогава това е проста схема за разпределение на гъвкави тръби, през които горещата вода тече като охладител. Тя може да дойде от централизирана система или да бъде загрята от автономно монтиран бойлер. Специалистите днес предпочитат този вид отоплителна система. Те го считат за оптимално, тъй като отоплението се извършва на цялата площ на пода, а топлината се издига отдолу, равномерно разпределена в пространството на стаята.

Тъй като температурата на пода е най-висока, разходите за отопление на отоплителната среда могат да бъдат намалени. Така че във всяко отношение системата "топъл под" печели над всички останали. В същото време, избирайки тази схема за отопление за собствения си дом или апартамент, много потребители се чудят дали е възможно да направите топъл под с вашите ръце - вижте видеото на тази страница.

Отговорът на този въпрос е недвусмислен - да, можете. Този процес не е много сложен. Разбира се, ще имате нужда от умения, за да работите със специални инструменти, както и да знаете как да позиционирате тръбите и да свържете системата. Цялата тази информация, която ще научите от нашата статия, така че нека да продължим напред.

Устройството на топъл под

Както вече бе споменато по-горе, системата за подово отопление е тръбопроводи, положени в бетонна основа, която може да бъде направена от омрежен полиетилен или пластмаса. Тези две варианти на пластмасови тръби се отличават с добра гъвкавост, топлопроводимост и малки линейни разширения. Но тръбата не е всичко.

Трябва да се добави, че топъл подът може да работи само на охладител с ниска температура. Представете си, че пода е прекалено горещо - просто не можете да ходите по него. И ако в къщата има смесено отопление и се монтират радиатори, температурата на топла вода в общата система ще достигне + 95С.

Такава охлаждаща течност не трябва да се използва в топли подове. За да се доведе температурата до необходимото ниво, е инсталирано специално устройство, което се нарича смесваща възлова точка. Той смесва в определени пропорции водата от линиите за налягане и връщане. По този начин температурата на охлаждащата течност се понижава, което навлиза в системата на топъл под.

Предимства и недостатъци

Преди да разглобим как да направим подово отопляем етаж със собствените си ръце, е необходимо да се разгледат въпроси, свързани с плюсовете и минусите на тази система. Нека да започнем с предимствата:

  • Евтин метод на инсталиране. Спестяването на пари за закупуване на оборудване и инструменти практически е намалено до нула.
  • Системата от топли подове може да бъде съвместима с всякакви подови настилки.
  • За това отопление е подходящ всеки тип охлаждаща течност и начинът, по който се подава.
  • Големи икономии от гледна точка на запазване на топлината и оттук намален разход на гориво.
  • В помещенията, където има топъл под, полезното пространство се увеличава поради разглобяването на радиатори.

недостатъци:

  • Не всички апартаменти могат да използват този тип отопление. Съвместимостта с централните мрежи е рядкост.
  • Ограничени възможности за регулиране на отоплението на водата. В автономните системи това все още може да се направи, но в централната част на практика няма.
  • Ако не следвате изтичането, вероятността за наводняване на долните етажи е вероятно.

Разбира се, това не са всички предимства и недостатъци. Но за устройството на тази схема те са, по принцип, важни. Всичко останало не е толкова важно.

Процес на монтаж

Първоначално ще определим основните моменти, които ще окажат влияние върху качеството и ефективността на работата:

  • Първо, независимо от това дали има друго отопление под помещението, под тръбопровода трябва да се постави хидроизолационен материал.
  • На второ място, много ще зависи от топлопроводимостта на подовата настилка. Тъй като тази цифра е по-висока, толкова по-добре отоплението работи и по-малко гориво се изразходва.
  • Трето, тръбите трябва да бъдат запълнени с бетонна замазка. Това ще увеличи силата на системата като цяло и зоната на топлопредаване. Факт е, че бетона също ще се нагрее и ще даде топлинна енергия на стаята през покритието.

В системата "топъл под" има един елемент, който се нарича колектор. Какво е това? Всъщност това е възел на смесване, но с някои допълнения по отношение на разпределението на охлаждащата течност. Тук са свързани тръбите на захранващия тръбопровод и тръбите за връщане на общата отоплителна система на къщата, както и регулиращите елементи под формата на клапани, кранове и щепсели. Обикновено това устройство се продава в магазини в готов вид, така че не е необходимо да го събирате и да го събирате сами.

Подготвителен етап

Независимо дали искате или не, не се препоръчва тръбата да се постави на неподготвена повърхност. Какво е включено в подготовката? На първо място, сексуалната база трябва да бъде изравнена и дефектите да бъдат фиксирани. За това обикновено се използва циментова замазка. За да стане това не е проблем, най-важното е да се вземе правилното съотношение на цимент и пясък. Най-добрият вариант е от един до три. Но ако се съмнявате, че можете правилно да смесите компонентите, можете да си купите готови сухи смеси. Сега те се предлагат в огромна гама от производители.

Предварителен етап - изравняване

Попълнете замазката

За да ги подготвите, трябва само да смесите сместа с вода, за която опаковката съдържа инструкции. Строго се придържайте към него - това е гаранция за получаване на качествен разтвор за замазка. Една много важна точка - пода с нанесената замазка трябва да е възможно най-плоска, особено по отношение на хоризонталната природа на повърхността. След като дъската се изсуши добре, е необходимо да поставите върху нея хидроизолационен материал. Най-простата версия на тази категория е полиетиленовото фолио. Но имайте предвид, че дебелината му не трябва да бъде по-малка от 200 микрона. Не искам да рискувам - слагам го на два слоя.



Моля, обърнете внимание! Ролковият хидроизолационен материал се припокрива със залепени ленти един спрямо друг. Размерът на изместването на лентите е не по-малък от 10 сантиметра. Краищата на материала са запечатани със скоч лента.

По-нататък по целия периметър на стаята на пода до стените е прикрепена специална амортизационна лента. Този материал е подобен на лентата със скоч - той е самозалепващ се. За какво е акрилна лента? Тя има само една цел - да компенсира топлинното разширение на замазката, която ще се излее върху топъл под. Съответно, ширината на лентата трябва да бъде избрана, като се вземат предвид всички слоеве върху гениталната основа.

Следващият етап от подготвителния процес е инсталирането на нагревател. Всичко, както обикновено, започва с избора на изолационен материал. Ако стаята, където е инсталиран топъл под, се намира на първия етаж, тогава размерът на топлоизолацията трябва да бъде 25-30 сантиметра. Ако на пода по-горе, тогава можете да използвате малък слой от няколко сантиметра. От гледна точка на избора днес, пазарът предлага огромен обхват. И тук, както се казва, бизнес майстор.

Но забележите, че изолацията на пода трябва да има високи якостни характеристики. Ето защо се препоръчва да се използват плътни материали, например експандиран полистирол или екструдираният му образец. Има и други термоизолатори на пазара, които отговарят на високите изисквания на настоящето. Така че изберете.

Обърнете специално внимание на изолационните материали за плочки, които са направени специално за системата от топло подове. На повърхността им са нарязани канали под тръбите. Такива дъски намаляват времето за инсталиране и правят целия процес много удобен. Важно е да монтирате правилно панелите така, че жлебовете да са свързани на една линия.

Методи за полагане на тръби

Спирален метод за полагане на тръби

Топли подове - икономична отоплителна система

В момента специалистите предлагат два вида полагане на тръбопроводи:

  1. Паралелно. Тръбите са разположени в една посока и са свързани помежду си чрез заоблени мостове. Това споразумение прилича на змия. Един прост и евтин вариант с един доста голям недостатък - входящата температура винаги ще бъде много по-висока от изхода. Затова се препоръчва входът на охлаждащата течност да се монтира близо до прозорците или външните стени. Обикновено този тип връзка се използва в малки помещения.
  2. Спирала. В този случай тръбата се полага в спирала с един конструктивен нюанс - захранващата тръба и връщащите тръби са успоредни един на друг. В крайна сметка се получава двойна спирала. Така връщащата линия се загрява от веригата за подаване на охлаждащата течност. Това е оптимално решение, но скъпо, тъй като броят на използваните тръби се удвоява. Този начин на инсталиране се използва в големи помещения.

Обърнете внимание! За система с топъл под, подходящи са тръби с диаметър 20 милиметра. Но обърнете специално внимание на производителя. В този смисъл не можете да скъсите, защото тръбопроводът е сглобен и инсталиран не за една година. Така че качеството е преди всичко.

Ако като топлоизолационен материал не използвате готови плочи със светкавици, но нещо друго, тогава ще трябва да закупите подсилена мрежа. Тя е поставена на нагревателя, а тръбите са прикрепени директно към него. Това може да се направи със скоби или плет. Но в този случай можете да направите без подсилване. За тази цел тръбата се фиксира към топлоизолатора, използвайки същите скоби и скоби. Това е по-лесно, по-евтино и по-бързо. Но в този случай, за да се създаде здрава и надеждна основа за закрепване, е необходимо точното разпределение на скобите и скобите по цялата дължина на тръбопровода.

За да направите това, трябва първо да разпределите самите тръби. Оптималната версия на разстоянието между тях е 30 сантиметра. Този индикатор обаче може да се промени, ако се отнася до зоните близо до прозорци, входни врати или външни стени. Тук можете да поставите тръбопровода с разстоянието между елементите в диапазона от 15-20 сантиметра. И още един нюанс - разстоянието от стените до тръбите трябва да бъде 7-10 сантиметра.

Моля, обърнете внимание! Понастоящем готовите колектори за системата "топъл под" могат да обслужват дължина на тръбата от 60 метра. Ако се увеличи дължината на тръбопровода, се изискват допълнителни колектори. Все пак не забравяйте, че всеки монтиран колектор трябва да обслужва определена дължина на тръбопровод с почти същата големина

Топла връзка на пода

Свързване на водния под

Монтаж на система за подгряване на подове

Така че, подовите настилки са готови, а сега е необходимо да се свържете цялата отоплителна система и да проверите как тя работи. Тук всичко е просто - входните и изходните тръби са свързани към колектора. Всичко се извършва със заваръчна машина и фитинги. След това системата се захранва с гореща вода под високо налягане (този процес се нарича нагъване). По това време трябва да проверите всички връзки за изтичане. Ако всичко е наред, тогава работата ви е изпълнена перфектно.

Какво остава да се направи? Последният етап остава - изливане на замазката. Тук всичко е същото като за понижения слой. Някои майстори положиха подсилен синтетичен отвор по тръбопроводите като залог на силата на новата основа на подовете. Нищо лошо не може да се каже за това, но дори без арм-рамка, подът ще бъде безопасен и издръжлив.

След като новият етаж достигне своята реколта - това отнема до няколко седмици - можете да започнете да слагате подовата настилка.

Заключение по темата

Изборът на опция за затопляне на основата под формата на топла под, е необходимо да изберете правилната схема и система. Но ние отбелязваме, че този вид отопление всяка година печели все повече и повече поддръжници. И тук, като основа за избор, потребителите вземат само два критерия - икономия на гориво и следователно средствата от семейния бюджет, както и ефективността на подобно отопление. Еднородното разпределение на температурата в обема на пространството е обещание за удобно живеене в него. Но бих искал да добавя простота на инсталацията. Това се доказва от снимките и видеоклиповете, публикувани на тази страница на нашия сайт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Топъл цокълТопъл цокъл
Отопление на балконаОтопление на балкона
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
Подово отопление за линолеумПодово отопление за линолеум
» » Как да направите подово отопляем под с вашите ръце
© 2021 BggeHat.com