Газови котли с един кръг

За хората, които живеят в частни домове, въпроси за отопление на съответния от всякога, трябва да решите какъв тип отопление реши кои гърне да купуват, как да го оперират, така че е служил за дълго време, и така нататък. Най-евтиният източник на енергия в нашата страна е газта, поради което най-често се избират котли за газ, като еднократно се използват за отопление и производство на топлинна енергия.
газови котли, едноканални
Газов котел с един кръг

Принципът на действие на такива газови устройства

Отоплението на къщата се извършва чрез загряване на водата в топлообменника на газов котел, еднокръвен, откъдето се придвижва към тръбопроводи и радиатори. И след като излъчи топлина във въздуха, охлаждащата течност се връща към топлообменника, където отново се нагрява до желаната температура. Отоплението възниква от пламъка в резултат на изгаряне на газ в горелката. Топлинният носач се движи по естествен начин, поради разликата в налягането между гореща и студена вода или принудителна чрез циркулационни помпи.

Различните едноканални газови нагревателни котли имат вградено оборудване за едновременно отопление и охлаждане, както и вода за битови нужди, което е много икономично и удобно.

За отопление използвайте газови уреди с една верига. И за да се получи топла вода, котелът има две вериги.

едностепенни газови отоплителни котли
Инсталиране на котли с една верига

Класификация на газови нагреватели с една верига

  1. На мястото на инсталиране. Мощни устройства, способни да отопляват площи от хиляди квадратни метри и повече, са подови единици. Но те ще се нуждаят от специално помещение със специален комин, вентилация и отделен изход. В случай, че коминът е изваден от покрива на тавана, височината му трябва да е по-голяма от нивото на билото, поне на половин метър. Такива котли използват топлообменници, изработени от материал като чугун, който позволява удължаване на експлоатационния живот.
  2. Според материала на топлообменника. За производството на топлообменник, който е основният елемент, който включва котли за отопление с газ, еднокорпусни, стоманени, чугунени и медни. Топлообменникът на стоманата е по-податлив на корозия и дебелината на стените е малка, а експлоатационният живот е малък и е около 20 години. Чугунният топлообменник има сравнително дълъг период на експлоатация, около 50 години. Освен това, някои от частите са взаимозаменяеми, а самата чугун е устойчива на корозия.

Предимства и недостатъци на топлообменниците

Понастоящем сив чугун се използва в съвременните котли, това е нова модификация на материала, подобрена, имаща най-добри качества за еластичност и корозионна устойчивост. Но освен заслугите, има и недостатъци, тъй като ревютата показват:

  • голямо тегло, което затруднява инсталацията;
  • несигурност. При монтиране или транспортиране от силен удар може да го повредите, ще има микроструктури, които ще съкратят живота на котела или ще доведат до авария;
  • в топлообменници от чугун, не се допускат остри температурни падания на носача, което води до напукване на материала;
  • водата не трябва да е твърда. Тъй като образуването на скала върху вътрешните стени на топлообменника, чугунът се разпада.
едноканални газови котли за отопление на стени
Котел с топлообменник, изработен от чугун

При нагряването на отоплението, топлината ще бъде задържана дълго време в тръбите и радиаторите. Това затруднява контрола на температурните условия в стаята.

Топлообменници от други материали

Топлообменниците могат също да бъдат изработени от неръждаема стомана. Те са устойчиви на корозия, но дебелината на материала е малка и поради това ще изгори. Съответно, експлоатационният живот ще бъде сравнително малък. Съвременните топлообменници са изработени от стомана, но с различни добавки, което значително увеличава устойчивостта на корозия и температурни ефекти.



Съществуват такива модели, при които кондензата, която се появява при изгарянето на газа, се превръща в топлинна енергия, което е много полезно за увеличаване на работното време.

Горелките, които използват едноканални газови отоплителни котли, съществуват в два типа: атмосферни и свръхнатоварени, или турбини. Атмосферната горелка е най-простата в експлоатация и дизайн. Обикновено става дума за котела, т.е. той вече е включен в цената на газовото оборудване. Тя използва въздуха, който е в стаята, в този принцип на работа. Но когато налягането намалява или се увеличава в газопровода, височината на пламъка се увеличава или намалява, което води до изгарянето на горелката или топлообменника.

газови котли за отопление
Атмосферна горелка

Ето защо, когато налягането на газа в главния газопровод не е идеално, е по-добре да се използват котли с компресорни горелки. Те не са включени в комплекта на газовото оборудване и трябва да бъдат закупени отделно.

Трябва също да се отбележи, че при използването на този тип котли горелки могат да работят на различни видове горива: природен gaze- втечнен ballonov- на течно гориво - мазут, solyarke- Solid - дърва, въглища. Те работят с вградения вентилатор и правят шум, но те се справят добре с падането на налягането в газопровода.

И двата вида горелки могат да имат функция за модулация на пламъка. Това означава, че горелката автоматично регулира силата на изгаряне на газа, в зависимост от температурата на топлоносителя в топлообменника.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на газОтопление на газ
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Принцип на работа на газов котелПринцип на работа на газов котел
Кондензиращи котлиКондензиращи котли
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Настенни, енергонезависими газови котлиНастенни, енергонезависими газови котли
Най-икономичния котел за отопление на газНай-икономичния котел за отопление на газ
» » Газови котли с един кръг
© 2021 BggeHat.com