Двуканални газови котли, които трябва да знаете?

Независимост в темата за отопление на жителите на много жилищни сгради - благоприятно "нещо". След като веднъж харчи пари за инсталирането на индивидуална отоплителна система и за осигуряване на топла вода, потребителят плаща повече само заради използването на енергийни ресурси. За апартаментите като енергиен носител обикновено се използва природен газ. Двуканалните газови нагревателни котли, "въоръжени" със системи за автоматизация и безопасност, почти напълно освобождават човека от активно участие в отоплителния процес. Но това се отнася за апартаменти с малка площ и с една баня. Защо е така? За това по-долу ...

Финансовата осъществимост на подмяната на системата за централно отопление с индивидуална отоплителна система се отбелязва от собственика на апартамента през първите месеци на експлоатация, сравнявайки сметките за природен газ с минали сметки за отопление. Победата е очевидна! Елементарните изчисления ще помогнат за "успокояване" по отношение на "инвестираните" пари в поправката на отоплителната система на апартамент или къща. В продължение на няколко години работа, тоест, комфортен живот в топлината и с топла вода във ваната и в кухнята, всичко се отплаща!

Предимства при използването на двуканални газови котли

  • Както вече споменахме по-горе, използването на такива двуканални газови отоплителни котли означава спестяване на пари за отопление и възможност за използване на топла санитарна вода. Текущите разходи в този случай са разходите за използвания обем на газ и студена вода.
  • Малък размер и възможност за монтаж на стена.
  • Възможност за осигуряване на БГВ (топла вода) без допълнителни котли за непряко отопление.
  • Автоматизирането на работата на такъв газов бойлер освобождава собственика на апартамент или къща от "пещи" и гарантира безопасността на отоплителната система.
  • И незначителната цена за котела и неговата инсталация е последният аргумент в полза на двуканален газов котел.

Нека да поговорим за недостатъците

  • Такъв котел не може едновременно да изпълнява две функции: "захранва" топла вода към отоплителната система и осигурява гореща вода.
  • Двуканален газов котел отоплението първоначално е предназначено за нормално захранване с топла вода само с една точка, като например кухня или вана. Водният дебит се определя от капацитета на котела и е посочен в неговия паспорт. Доставянето на топла вода, над определената стойност, е малко вероятно да получите. Отварянето на крана за топла вода в кухнята по време, когато някой се къпе, може да доведе до рязък спад в температурата на водата в банята. Но това не е толкова лошо ... Проблемът може да е, ако душът е включен в момента, когато топлата вода в кухнята вече е отворена. Когато кранът внезапно се затвори в кухнята, плувецът може да получи остър поток от топла вода от "дъжд". По-гладкото "еднообразно подаване на топла вода може да бъде осигурено чрез инсталиране на допълнителен косвен отоплителен котел или използване на двуканален котел с вграден котел.
  • Незабавно "издаване" на топла вода от кранчето при отварянето му няма да работи. Характеристиките на двуканалния газов котел не го позволяват незабавно да премине към режим на отопление на водата. Освен това, от "горещия" кран първоначално излъчва студена вода, разположена в основната тръба. И сега мисля, че в такива тънкости "да разбереш" брояча на водата във вашия апартамент ...
  • Когато загрятата вода влезе в контакт с топлообменника, то в крайна сметка се повреди. И колкото по-трудно е водата и колкото по-ниско е налягането на входа на водата, толкова по-малко "живота" на топлообменника.

Как е подреден двоен газов котел?

В областта на топлинния инженеринг, италианските газови отоплителни котли са двутръбни газови котли с широка гама от модели. Те са подобни една на друга, подобни при проектирането на котли от други производители, но ...

Двуканален газов котел

Двуканален газов котел

Въпреки "сходството" на наименованието и схематичното разположение, такива двойно-верижни котли не могат да бъдат наречени същите. За всички прилики има различия. Едно от ключовите разлики в устройството на котелния топлообменник, което е предназначено за пренос на топлина, получено при изгаряне на гориво, топлоносител. Топлообменникът обикновено се намира в горната част на котела, а под него е газова горелка. Топлината, генерирана от изгарянето на газ, издигаща се нагоре, се прехвърля в металния топлообменник, вътре в който протича охлаждащата течност. Ролята на охлаждащата течност е прехвърлянето на топлинна енергия от топлообменника към радиаторите, разположени в цялата къща или апартамент.

В зависимост от устройството на топлообменника, различавайте:

  • Котли с два топлообменника (първични и вторични);
  • Котли с битермичен топлообменник.

Основен топлообменник, произведен от техните медни тръби, с медни плочи, обработени върху тях. Основната функция на такъв първичен топлообменник е предаването на топлина от изгорелия газ към топлоносителя на отоплителната система.

Основен топлообменник за двуканален котел

Основен топлообменник за двуканален котел

Във вторичния топлообменник се заменя топлината между охлаждащата течност и течащата вода от линията за подаване на топла вода (БГВ). Поради факта, че преносът на топлината се осъществява чрез тънки пластинкови прегради, вторичният топлообменник също се нарича ламеларен.

Схема - топлообменник с вторична плоча

Схема - топлообменник с вторична плоча

Вторичен пластинен топлообменник. Страничен изглед

Вторичен пластинен топлообменник. Страничен изглед

Вторичен пластинен топлообменник. Изглед отгоре

Вторичен пластинен топлообменник. Изглед отгоре

Използват се и бойлери с един двумоторен топлообменник. Всъщност, в такъв топлообменник има тръба в тръбата. Вътрешната тръба се загрява с топла вода за БГВ, а външната схема се използва за отопление на отоплителната среда на отоплителната система.

Битермичен топлообменник за двуканален котел

Битермичен топлообменник за двуканален котел

Чрез типа изпускане на горивни продукти от газа от котела, газови котли за отопление с турбокомпресор и с отворена горивна камера. Турбинните котли (с затворена горивна камера) не изискват отделен комин за тяхната работа.

Типична схема на двуканален газов котел

Нека разгледаме типичната схема на котела на пример за два цикъла газов котел Saunier Duval Themaclassic F 30:

Бойлер Saunier Duval Themaclassic F 30 (схема)

Бойлер Saunier Duval Themaclassic F 30 (схема)



1. Вентилаторът. 2. Сензорът за сцепление е манометър. 3. Първичен топлообменник. 4. Температурен сензор (авариен). 5. Горивната камера на газа. 6. Разширителен резервоар. 7. Електрод за откриване на пламък. 8. Горелка. 9. Запалителен електрод. 10. Циркулационната помпа. 11. Сензор за температурата на охлаждащата течност. 12. Запалващо устройство. 13. Байпас. 14. Газовият възел. 15. Сензор за налягане на водата в отоплителната система. 16. Топлообменник за топла вода. 17. Трипътен вентил. 18. Датчикът на потока БГВ. 19. Битов филтър. 20. Отоплителна система за вода. 21. Предпазен вентил на отоплителната система. 22. Кран за изтичане на вода. 23. Отоплителен филтър.

A - Вход за вода от отоплителната система. B - Студена вода. C - Изход за вода в отоплителната система. D - изход за БГВ. Е-газ.

Принципът на работа на двутръбен отоплителен котел с два топлообменника

Когато в режим "отопление" работи двоен газов котел, такива процеси се случват в него.

  • Газовият горелка загрява първичния топлообменник,
  • Топлообменникът предава топлинната енергия на циркулиращата (поради помпата) в нея топлоносител
  • Трипътният вентил е в положение, което предотвратява навлизането на охлаждащата течност в вторичния топлообменник.
  • Цялата охлаждаща течност "оставя" в отоплителната система, дава енергия на радиаторите и се връща в котела през връщащата линия.
Диагностика на работата на котела в режим на отопление и БГВ

Диагностика на работата на котела в режим на отопление и БГВ

Работа на двуканален газов котел в система за захранване с гореща вода

  • Газовият горелка загрява първичния топлообменник,
  • Топлообменникът предава топлинната енергия на циркулиращата (поради помпата) в нея топлоносител
  • Трипътният вентил е в положение, което предотвратява навлизането на охлаждащата течност в външната верига на отоплителната система.
  • Топлоносителят циркулира през вторичния топлообменник, като го загрява.
  • Изтеглете студената вода, преминавайки през вторичния топлообменник, загрявате и "оставяте" в тръбата за захранване с гореща вода.

Предимства на отоплителните котли с отделни топлообменници:

  • Основно топлообменник са по-малко податливи на корозия и образуването на плака върху него (скала), тъй като топлопренасящия флуид циркулира в затворен кръг и не променя непрекъснато и по същество неговия химичен състав.
  • Вторичният топлообменник е по-податлив на "атака" на "агресивна" чешмяна вода. Солите, които съставят неговия състав, с течение на времето го запушват и топлообменникът се разпада.

Това е важно! Ако вторичният топлообменник не успее, възможно е котелът да се задейства в режим на отопление. Така че без топла вода - но в топлина.

  • Вторичният топлообменник е по-евтин, отколкото битермичен.

Недостатъци на отоплителните котли с различни топлообменници: по-високи разходи в сравнение с битермичните.

Принципът на работа на двутръбен газов котел с битермичен топлообменник

Диаграма на двутръбен котел с битермичен топлообменник

Когато котелът работи в режим на захранване с гореща вода, газовата горелка загрява охлаждащата течност, разположена във външната верига. И вече от нея течаща вода, която е във вътрешната тръба на топлообменника, се нагрява.

Обърнете внимание! По време на захранването на котела с "захранване" с топла санитарна вода, циркулацията на отоплителната среда в отоплителната система не се извършва! Отоплителната среда е затворена в котелната верига. Едновременната циркулация на течността в двете схеми не трябва да се извършва!

Предимства на котлите с битермични топлообменници: по-ниска цена от котлите с отделни топлообменници.

Недостатъци: повишено "натоварване" на топлообменника (отопление на охлаждащата течност и топлата вода).

Как мога да удължа живота на двуколесните котли?

Най-голямата вреда двоен отоплителен котел въвежда режим на осигуряване на топла вода, тъй като в този случай чрез вторичния или битермичен топлообменник постоянно циркулира "нова" вода със своите соли и други примеси, които запушват (изсъхват) топлообменника. За по-лек режим на работа се препоръчва:

  • Използвайте механичен филтър на входа на студена вода в котела.

Механичен филтър за почистване

Механичен филтър за почистване

  • Задайте максималната температура за нагряване на "гореща" вода в рамките на 40-50 ° С.
  • Редовно почиствайте котелните топлообменници поне веднъж на всеки 2-7 години. Терминът "взаимно почистване" на топлообменника зависи от твърдостта на водата и от размера на нейната консумация.
  • Замърсен вторичен топлообменник

    Замърсен вторичен топлообменник

    Видео: принцип на работа, разположение на двуканален газов котел

    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Газови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристикиГазови двуконтурни котли предимства, недостатъци и характеристики
    Отопление на газ в апартаментОтопление на газ в апартамент
    Начини за спестяване на газНачини за спестяване на газ
    Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
    Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
    Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
    Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
    Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
    Отопление на къща в жилищен блокОтопление на къща в жилищен блок
    Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
    » » Двуканални газови котли, които трябва да знаете?
    © 2021 BggeHat.com