Как да направите бетонен етаж в частна къща

Днес по-често в домовете се прави конкретен под, който освен дълголетието се характеризира с лекота и простота на устройството. Дървените подови настилки, макар и екологосъобразни, сравнително бързо излизат от употреба и не са подходящи за сгради, издигащи се на земята с близки подземни води.

Как да направите бетонен етаж в частна къща

Как да направите бетонен етаж в частна къща

Също така е необходимо да се отбележи още едно предимство на бетонния под - такова покритие може да бъде направено качествено дори и от лицето, което за първи път извършва подобни работи, при условие че са налице инструкции и добри материали. В същото време процесът на изливане на бетонни подове в частни къщи и гаражи е различен от извършването на подобни работи в апартаменти.

Ако решите да направите бетон на пода в къщата си, трябва да вземете предвид следните фактори:

  • колко дълбока е подземната вода;
  • очакваното натоварване на подовата настилка;
  • планира се да подгрява пода.

Не се препоръчва да се изгражда бетон на подвижната почва, тъй като това ще доведе до бързо разрушаване на покриващия материал. . Важно е също така изисквания за дълъг живот на бетон: суха почва и преминаване на подпочвените води на дълбочина не по-малко от 4-6 метра не е необходимо да инсталирате етаж в страната - на бетонното покритие пукнатините бързо в неотопляеми помещения през зимата. Работата по създаването на подове може да започне едва след изграждането на стени, обозначаването на вратите и монтирането на покрива.

маркиране

Правилната маркировка е ключът към успеха на цялата работа. На първо място, трябва да се помни, че нивото на готовия етаж трябва да бъде равно на прага на праговете на входовете. Ето защо, маркирайте стената (100 см + височина на прага на пода, като вземете предвид минималната - 30 см). След това вземете нивото и изчертайте линия на маркираната височина по цялата стена на стаята. От линията мярка 100 см надолу и се прилага още една линия, която ще бъде нулево ниво. За да се улесни навигацията, поставете колчетата в ъглите и опънете въжето по стените до нивото на бъдещата бетонна облицовка.

Подготовка на почвата преди изливане на бетонен под

  1. Ако решите да направите бетонен под, който да замени дървен под, първо трябва да разглобите старото покритие и да почистете почвата.

    Ако решите да направите бетонен под, за да подмените дървения под, първо трябва да разглобите старото покритие и да уплътните почвата

    Ако решите да направите бетонен под, за да подмените дървения под, първо трябва да разглобите старото покритие и да уплътните почвата

  2. Също така, почистете повърхността на строителните отпадъци.
  3. За да достигнете необходимото начално ниво на пода, трябва да премахнете един или два слоя почва.

    За да стигнете до необходимото начално ниво на пода, трябва да премахнете един или два слоя почва

    За да стигнете до необходимото начално ниво на пода, трябва да премахнете един или два слоя почва

  4. В случай, че нивото на почвата е по-ниско от необходимото, ние все още трябва да отстраним слоя от пръст и само тогава да изсипем пясъка и да го уплътним.
  5. След това трябва да уплътните почвата така, че да се получи твърда, равна повърхност. Проверете дали почвата е готова за началото на строителните работи може да бъде, ходене по нея, - на земята не трябва да има следи.
  6. За да се създаде допълнителна хидроизолация в близост до подводните води, е необходимо да се нанесе слой глина, разреден с вода върху уплътнената почва.

Сух уплътнителен слой

Сух уплътнителен слой

Сух уплътнителен слой

Сухите материали се използват, за да се предотврати проникването на влага директно в пода, а също и предотвратяване на потъването на почвата. Подложката често се състои от няколко слоя пясък, чакъл или натрошен камък. Всеки слой трябва да бъде с дебелина 5-10 см и трябва да бъде изравнен. След това работим по плана:

  • изолирайте комуникационната кутия, преминаваща през стаята;
  • първият слой е покрит с фин чакъл с фракции до 0.5 см. След това трябва да се навлажни с чиста вода и да се уплътни;
  • по-нататък създават слой от строителни пясък, който също е навлажнен и уплътнен;
  • Последният слой може да бъде от чакъл или малък чакъл. След уплътняването, раздробеният камък се подравнява внимателно, като се отстраняват или преобръщат острите камъни.

Понякога третият слой е поръсен с пясък или натрошен камък. В крайна сметка трябва да получите гладка повърхност.

Също така, не използвайте чакъл или развалини, за да използвате разширена глина. Той не създава хидроизолация и се използва само като изравняващ материал в случаите, когато подземните води текат много дълбоко.

Изолационни работи

За да бъдете винаги топло и уютно във вашия дом, е необходимо да поставите хидроизолация на сух слой. За тази цел е възможно да се използват рубериди, сгънати няколко пъти, съвременни мембранни материали или конвенционален полиетиленов филм (минимум 200 микрона).

хидроизолация

хидроизолация

Изолацията се разпространява по цялата повърхност, припокривайки стените до нулево ниво на пода и фиксирана с лепилна лента. В случаите, когато един лист хидроизолация не е достатъчен, за да покрие цялата площ, трябва да поставите две парчета материал с припокриване от 15-20 см и да го залепите с лепяща лента.

Затоплянето на пода не е нужно само ако изграждате къща в тропически климат. В други географски ширини, когато се изгражда слой хидроизолация, е необходимо да се постави нагревател. Можете да използвате почти всеки материал, представен на нашия пазар: .. минерална вата, полистирен, разширени глина, ПДЧ, полистирол, корк, полиуретанова пяна, базалт минерална вата и т.н. Изборът зависи от характеристиките на сгради и климатични условия.

Базалтична базалтова памучна вата

Базалтов памук

Подготовка за първично изливане на бетонен под

подсилване

подсилване

подсилване



Създаването на конкретен етаж включва укрепване на конструкцията чрез подсилване. Това е необходимо, за да се гарантира, че подовата настилка е ви служила най-малко десет години без пукнатини и други проблеми. За армировка се използват метални мрежи и телени решетки, заварени от арматурни пръти.

Металната основа след изливането трябва да бъде напълно скрита от бетон. За да може скелетът да изпълнява функциите си, той трябва да бъде инсталиран на височина от 3 до 4 см. За това са поставени камъни или подложки под конструкцията, но е невъзможно да се използва дърво за такива цели.

За да може рамката да изпълнява функциите си, тя трябва да бъде инсталирана на височина от 3 до 4 см

За да може рамката да изпълнява функциите си, тя трябва да бъде инсталирана на височина от 3 до 4 см

Завършената метална мрежа е опъната към фиксираните клещи. Препоръчително е да не се заваряват заедно конструкцията, а да се свързват със специален проводник.

Монтаж на "фарове"

Фарове

Фарове

За да запълните пода е възможно най-плоска, трябва да инсталирате водачи или маяци. За тази цел се използват метални профили, кръгли тръби, алуминиеви макети, дървени прътове с гладка повърхност.

Стаята трябва условно да бъде разделена на участъци с ширина 150-200 см.

Елановете се монтират на нулево ниво върху бетон "плюш". Преди употреба водачите се обработват със специално масло, така че те могат да бъдат отстранени по-лесно.

Видео - Инструкции за инсталиране на "фарове"

Създаване на "карти"

Ако стаята е достатъчно голяма и не можете да запълнете цялата повърхност наведнъж, трябва да я разчупите на квадратчета или "карти". След това, в зависимост от параметрите на тези площи, се губят дървени форми на дървесината (ламиниран шперплат може да бъде използван вместо дърво), чиято височина трябва да съвпада с нулевата линия на пода.

Приготвяне на бетонов разтвор

Приготвяне на бетонов разтвор

Приготвяне на бетонов разтвор

За да подготвите решение, ще ви трябва пясък, натрошен камък и цимент. За да получите 100 литра от готовата смес, трябва да вземете 3 кофи от цимент (30 кг), 8 кофи от натрошен камък (100 кг) и 5 ​​кофи от пясък (70 кг). Количеството вода, необходимо за получаване на разтвор от бетон, зависи от това колко влажни са компонентите на сместа. Следователно течността трябва да се прибави на малки порции. Водата за бетоновия разтвор трябва да бъде чиста.

Бетонен смесител

Бетонен смесител

За висококачествен бетон е необходимо да се вземе голям пясък без примеси, най-добре от всички реки. Натрошеният камък трябва да се избере добре, за предпочитане от скали. Що се отнася до цимента, не е необходимо да се икономиси, тъй като решението до голяма степен зависи от нейното качество. Тази суровина бързо натрупва влага от околната среда и става неизползваема, така че трябва да купите цимент непосредствено преди употреба.

За да бъде бетонното леене най-високо качество, най-добре е разтворът да се смеси в бетонов смесител.

Грундиране на пода с конкретен хоросан

Преди да започнете този етап на построяване на пода, поставете колан за тласкане по стените, което няма да позволи на бетона да се прилегне плътно към тях.

Повреден колан

Повреден колан

Подът започва да наводнява от ъгъла срещу входа на стаята. Лопата се изсипва в ограден квадрат и се изравнява с правилото. Също така, за да се улесни работата, се монтират маяци, монтирани по нулевата линия. След като водачът вече не е необходим, той се отстранява и образуваната междина се покрива с разтвор.

Изравняваща замазка

Изравняваща замазка

Изравняваща замазка

Финалната замазка е подобна на грубата запълване. Основната задача на втория бетонен слой е да направи повърхността перфектно плоска, за да може да се нанесе някакво подово покритие в бъдеще. Следователно, на този етап, пълненето и изравняването се извършват едновременно. Също така има съвременни течности за изравняване на бетонната повърхност, които правят пода гладък като огледало.

Бетонният под - надеждна, издръжлива конструкция, която дори и начинаещ може да направи в строителния бизнес. Основното е висококачествените материали и спазването на препоръките.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как е хидроизолацията на банята?Как е хидроизолацията на банята?
Бетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полаганеБетонът и дървеният под на земята характеристики на технологията и начините за полагане
Самостоятелна подова настилка в частен домСамостоятелна подова настилка в частен дом
Изливане на пода в частна къщаИзливане на пода в частна къща
Бетониране на пода в гаражаБетониране на пода в гаража
Ниско строителство строителство как да се направи етаж в частна къщаНиско строителство строителство как да се направи етаж в частна къща
Дебелина на бетонния под в гаражаДебелина на бетонния под в гаража
Бетонни подове и стилистични елементиБетонни подове и стилистични елементи
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Как се полира технологията на бетонния под и използваните инструменти?Как се полира технологията на бетонния под и използваните инструменти?
» » Как да направите бетонен етаж в частна къща
© 2021 BggeHat.com