Универсален функция за монтаж на фундамент и инсталиране

Топинг етаж

В индустриалните зони съществуват определени изисквания за подови настилки в производствените предприятия. Те трябва да са тежки, устойчиви на абразия, механични удари и химикали, както и огнеупорни. Всички тези качества имат покривни подове - бетонни покрития с втвърдяващ горен слой.

Какво е topping?

Покриването е пълнеж, състоящ се от минерални добавки и метални чипове. Нанася се директно върху новоподавания бетонен под и запълва порите, като запечатва повърхността.

Такъв етаж е истинска находка:

  • за промишлени сгради, складове и производствени халета
  • търговски центрове и магазини
  • автомобилни центрове, автокъщи и паркинги
  • мазета и гаражи
  • хладилни камери
  • товарни платформи и други съоръжения, където се поставят високи изисквания на пода

Съставът на покриването може да бъде различен. Чрез промяна на съотношението на порциите на съставките, експертите получават различни характеристики на пода. Някои от тях са устойчиви на статични или вибрационни натоварвания. Други отговарят на някои санитарни изисквания или естетически показатели.

Процес на устройството на подовите настилки

Технологията за полагане на индустриални подове се състои от няколко етапа:

  1. Изравняване на основата и подготовка на основата.
  2. Хидроизолация на бетонен под.
  3. Монтаж на направляващи и кофражни конструкции.
  4. Накланяне на армировка.
  5. Изливане на бетон.
  6. Подравняване и електромеханично обработване.
  7. Топинг приложение.
  8. Завършване на фугиране.
  9. Нанасяне на прах за обезпрашаване.
  10. Рязане и запълване на шевове.

Всеки етап има свои собствени характеристики, затова ще разгледаме по-подробно как се излива настилката.

Изравняване на основата и подготовка на основата

Решения за изравняване

Технология за натрупване

Бетонният под може да се полага както на основата, така и на старата бетонна облицовка. Във всеки случай началото на подготвителния процес ще бъде различно. Например, земята трябва да бъде внимателно подправена и направена възглавница от чакъл-пясък. Дебелината му зависи от различни фактори - качеството на почвата, слоя замръзване и височината на издигането на подпочвените води. Всеки слой на възглавницата също е внимателно подложен.

При монтажа на пода върху стара основа от бетон, повърхността на пода е внимателно изследвана за дефекти. Преди това всички те са елиминирани - чиповете и пукнатините се разширяват и запълват с ремонтен състав, а бетона, който се разпада, е по-добре да се разглобява напълно.

След това, с помощта на лазер, се откриват височини и ако те са повече от 5 сантиметра, основата се изравнява под бетона.

Хидроизолация на пода

След завършване на процеса на подготовка на нова основа или стар фундамент е изцяло реновирана, почистени от отломки и освободен от прах, поставя слой на хидроизолация. Като изолатор за това се използва цилиндричен битумен материал или полимерна мембрана.

Обърнете внимание! При изливането на нова замазка от "свеж" бетон може да избяга прекомерна влага, затова не се препоръчва да се въздържат от използването на хидроизолационни материали.

Монтаж на водачи и кофраж

Специално устройство за полагане на пода

Метод на подравняване

За по-голяма якост на бетонната основа, която се изсипва на значителна площ, експертите препоръчват да се изградят касети - правоъгълници от дървен кофраж. Най-удобната ширина на касетата е 6 метра, а нейната дължина се определя от терена на колоните.

Линията за кофраж в този случай трябва да съвпада с местоположението на разширяващите фуги.

Складиране на фитинги

След монтажа на кофража е възможно да се започне събирането на армировъчната мрежа. Поставя се директно върху основата и се фиксира с пластмасови скоби. Мрежата се припокрива и шевовете се съединяват заедно с мека жица.

Изливане на бетонна смес

Рецептата за приготвяне на смес за изливане на индустриални подове е обект на отделен разговор. Нека да отбележим само това обстоятелство, че готовото решение трябва да има добра подвижност и е по-целесъобразно да се напълни смес с бетонна помпа. Той доставя разтвора на сглобените касети под налягане и позволява контролиране на свиването на конуса.

Вибро-механично обработване

Паркинг и паркинг

Етаж в паркинга

В процеса на изсипване е важно не само да се нахрани правилно сместа, но и да се подреди, като се използва специална замазка. Той е монтиран на водачите до нулевото ниво, което е било изложено с помощта на лазер. В процеса на работа, съветникът внимателно следи водачите да не бъдат съборени.

При изравняване е необходимо да се контролира нагоре новата основа - тя трябва да е малко над нивото на замазката. Когато този инструмент се изтегли по водачите, той създава вибрация, която притиска бетона. В същото време сместа се утаява и слиза на желаното ниво. Вибриращият екран не може да бъде спрян - той трябва постоянно да се плъзга гладко по протежение на водачите, създавайки условия за равномерно изравняване.

Има моменти, когато не е доставено достатъчно количество бетон към касетата. След това, когато подът се изравнява, под него се образуват кухини. Докато бетонът не е замръзнал, разтворът може да се добави на малки порции, постигайки желания ефект.

Обърнете внимание! Ако бетоновият под е излят на височина над 15 см, вместо вибриращия екран се използват дълбоки вибратори.

Топинг приложение

Бетонът се излива напълно, все още не е замръзнал и е време да се обработва влажната повърхност с покривна смес. Но предварително е необходимо да се извърши първичното третиране на основата, като се изглади с "хеликоптер". Има дискове, които полират бетонната повърхност.

Популярно покритие

Устройството на бетонен под с топинговым покритие

След това те "зареждат" покритието със специална количка. Има разпределител, който равномерно разпределя втвърдяващата се смес, осигурявайки еднаква дебелина на слоя. Първото приложение отнема приблизително 2/3 от общия обем. Тогава машината за изглаждане на бетона произвежда първото грубо фугиране на покритието. Той прониква добре в повърхността на ново покритие, като отнема цялата влага от него.

Вторият слой на укрепващата смес се нанася непосредствено след първата и интервалът от време се свежда до минимум. Това се прави, за да се гарантира, че останалите 1/3 имат време да поглъщат влагата от циментните млека.

Обърнете внимание! Мястото близо до колоните, ямите, вратите и стените се обработват първо. В края на краищата разтворът затвърждава най-бързо. Фугирането в труднодостъпни места се извършва чрез машини за изглаждане на ръбовете с свободно въртящи се кръгове.

Ето как се създават подови настилки.

Завършване на фугиране

По време на операцията, описана по-горе, силата на бетона се увеличава. Така че, можете да започнете да завършите фугирането. Допуска се да се извършва вече в момента, когато човек, стъпвайки на свежа основа, оставя следа 2 мм дълбока.

Завършващата фугираща смес се извършва от същите машини за гладка повърхност. Но в този процес ъгълът на наклона на въртящите се ножове постепенно се променя. Обеззаразяващата импрегниция се нанася непосредствено след завършване с къси космически ролки. Понякога се използва пръскачка за тази цел. Импрегнирането се състои от полимери, които запушват бетоновите пори и правят покривния под да издържа на високи експлоатационни натоварвания.

Рязане и запълване на шевове

Сигнал за полагане на бетон

Специалистите бързо ще сложат пода

На замръзналата замазка, изпълнена по описания начин, могат да бъдат 3 вида шевове:

  1. Изолация.
  2. Свиване.
  3. Строителство.

Изолационните фуги са подредени, за да изключат прехвърлянето на деформация от стените към замазката. Те се правят по периметъра на сградата, като се полагат по всички съществуващи конструкции от изолационен материал.

Свиващите се шевове не позволяват на хартията да се напукат хаотично. Те създават необходимата свобода във вътрешната равнина. Такива шевове се образуват по границите на касетите, а колкото по-малък е правоъгълникът, толкова по-малко вероятно е появата на хаотично напукване. Смесителните съединения се срязват по границите на касетите 2 дни след бетонирането. Дебелината на шева е 1/3 от дебелината на замазката.

Структурните шевове се нарязват, където края на деня се изсипва бетон. Те изпълняват същата функция като свиването, което позволява формирането на хоризонтални, а не вертикални движения.

Запечатване на шев

След рязане шевовете трябва да бъдат запечатани. За да направите това, пространството на пролуката е най-напред напълно демпферирано от прах, а на дъното й е положено въже 40, по-дебело от ширината на шева. Тогава цялото кухо пространство се запълва с полимерния грунд. Когато се изсуши, шевът е запечатан отгоре.

Обобщение по темата

Днес бетонните подове се използват навсякъде. Новите технологии направиха възможно почти напълно да се премахнат недостатъците на такова покритие. С помощта на специални втвърдители се създават покривни подове, които по отношение на характеристиките им не са по-ниски от скъпите полимерни пълнители.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са индустриалните етажи?Какви са индустриалните етажи?
Производствени характеристики и устройство на течни подовеПроизводствени характеристики и устройство на течни подове
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Бетонни подове с покритиеБетонни подове с покритие
Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Колко е пода сухКолко е пода сух
Какъв трябва да бъде пода в кухнята?Какъв трябва да бъде пода в кухнята?
Строителни материали от керамикаСтроителни материали от керамика
Бетонни конструкции и нови изолационни системиБетонни конструкции и нови изолационни системи
» » Универсален функция за монтаж на фундамент и инсталиране
© 2021 BggeHat.com