Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?

Етажи в магазина

Ако се интересувате от полиуретанови подове и искате да знаете дали могат да бъдат използвани за жилищни помещения, тогава нашата информация ще ви бъде от полза. От него ще разберете какъв вид покритие е, как се различава от другите, дали е приложим за дома и как да го направите сами.

Къде се използва такъв под?

Полиуретанови настилки са един от най-новите съвременни начини да се създаде идеално гладка основа за покритието. Също така, той позволява, използвайки обемни технологии, да уреди в къщата си уникална красота и дизайн на подовата настилка.

Полиуретановият под има редица уникални свойства и привлекателен външен вид. Използва се при условия, при които няма да издържи нито един от класическите материали. Често се използва в градски апартаменти, селски къщи, вили, лоджии, остъклени балкони или в гаражи.

Предимства и недостатъци на полиуретановите подови покрития

В модерното строителство полиуретановите подове заемат солидно място сред довършителните материали. Този тип високотехнологичен пълнител е много популярен. На първо място, защото може да се прилага върху не идеална повърхност, която има малки пукнатини, пролуки или пореста структура.

Този материал дава сто процента увереност в силната адхезия на покритието към основата и има редица други предимства:

  • Висока якост на натиск и якост на опън.
  • Добри звукоизолиращи качества.
  • Пожарна безопасност.
  • Топлоустойчивост.
  • Абсорбируемостта.
  • Висока пластичност.
  • Липса на шевове и пропуски.
  • Устойчивост на абразия и химически атаки, както и абразия.
  • Устойчивост на механично напрежение.
  • Проста инсталация.
  • Лесна поддръжка по време на работа.

Не всичко е толкова красиво.Полиуретанови подове, както всеки друг материал, имат недостатъци и някои неудобства в устройството:

  • Тънкослойните подове, чиято дебелина е по-малка от 1 мм, са по-малко устойчиви на външни отрицателни фактори, така че те могат да изискват чести ремонти.
  • Разтворът, който все още не е замръзнал, има остра миризма, която изчезва само с течение на времето.
  • Съставът трябва да се нанася само върху суха повърхност.
  • При инсталиране на пода използвайте предпазно облекло, обувки, ръкавици и очила.
  • Стаята трябва да е добре вентилирана.

Видове полиуретанови подови настилки

Етаж в апартамента

Самонивелиращи се подове с ръце

В зависимост от това как ще бъдат запълнени полиуретановите подове, те са разделени на три типа:

  1. Тънък филм. Понякога експертите ги наричат ​​живопис. Дебелината на покритието варира от 0.3 до 1 мм, а експлоатационният му живот достига 5 години. Повърхността се обработва с грунд, след което се нанася покриващ слой. По-често се използват тънки слоеве в случаите, когато е необходим състав на бетонна повърхност, за да се предпази от повреда, да се даде сила на готовия под и да се създаде ефект на отстраняване на праха. Използването на такива подове е възможно в помещения, които не изискват високи естетически изисквания. Той може да бъде спомагателен или бизнес стаи, както и гаражи.
  2. Саморазливна. Дебелината на такова покритие може да бъде 1 mm или повече, в зависимост от целта. Съставът му включва двукомпонентен материал. Такива подове се използват върху предмети, където естетиката на покритието е необходима и се изисква да се защити повърхността от механични натоварвания.
  3. Kvartsenapolnennye. Такива подови настилки също се наричат ​​тежки. Дебелината им е от 1 мм, а експлоатационният живот е около 10 години. Първият слой служи като грунд и помага за по-добро свързване на материали помежду си. Вторият слой е изработен от еднокомпонентен или двукомпонентен износоустойчив състав и е изпълнен с кварцов пясък, който придава на сместа необходимата якост. Такива подове са много надеждни и се използват предимно в индустриални сгради или центрове за грижа за автомобили.

Полиуретановите покрития под формата на емайли, лакове, бои и грундове лесно се нанасят върху субстрата. В случай, че не можете да решите какъв вид решение имате нужда, по-добре се консултирайте с продавача. Той ще ви помогне при изчисляването на необходимия обем.

Как да си направите полиуретаново покритие

Силата, дълготрайността и качеството на нанесеното полиуретаново покритие ще зависи от подготовката на субстрата.

Преди всичко повърхността трябва да бъде почистена от прах, мръсотия и отломки. След това внимателно проверете чистата основа - тя може да има пукнатини и други дефекти, от които трябва да се отървете. Полиуретанови замазки ще се справят с тях. Неспазването на горепосочените изисквания ще доведе до мехурчета или мехури по повърхността на покритието.



За полиуретанов под, който ви харесва с външния си вид и не създава проблеми в процеса на работа, уверете се, че сте проготвили ремонтирана и чиста повърхност.

Изливане на полимерния под

Изработване на 3D етаж

Поради това на пода се образува полимерен филм, който ще бъде защитен слой и връзка между основата и покритието.

Ако за работа решите да използвате еднокомпонентна смес, тогава можете да я купите в готовата форма в магазина. В случая, когато е решено да се използва двукомпонентна смес, съставът трябва да се смеси, както е посочено на опаковката. Докато смесите хоросана със строителния смесител, добавете пълнежа, ако е необходимо. Смесването на компонентите се нуждае от 3-4 минути електрическо пробиване, работещо при ниска скорост.

Трябва да се помни, че не е нужно да смесвате съставките предварително - готовият микс е жизнеспособен само за половин час. Не си струва да говорим и за разсейването. В противен случай ще трябва да изхвърлите готовото решение. Консистенцията на получения състав трябва да прилича на маслена боя или заквасена сметана. Колкото по-висока е стайната температура, толкова по-бързо е полимеризацията. Оптималната температура е 20-23 ° C над нулата.

Готовата смес трябва да се излива на суха основа и да се разстила с назъбена мистрия върху повърхността. Трябва да тръгнете от далечния ъгъл и да отидете до входната врата. На този етап от работата е много по-удобно и бързо да се харчат заедно. Вторият човек, вкопчен в кракпептичност, иглена ролка, ще равномерно развие композицията на пода. След като повърхността на основния слой изсъхне, трябва да приложите още едно - завършете. Сместа се нарича бързо изсушаване, но е необходимо най-малко 3-5 дни, за да се използва напълно покритието.

Мерки за безопасност

Тъй като сместа съдържа химически съставки, трябва да се спазват някои правила по време на работа. Няма значение, ще бъде боя, грунд или основният състав на покритието.

Подово покритие от полиуретан

Подравняване на пода

Всички работи трябва да се извършват в добре проветрявана стая.

На тялото на работника трябва да има защитно облекло, на краката - обувки, на ръцете - ръкавици, пред очилата. Дихателните органи трябва да бъдат защитени с респиратор или медицинска маска.

Ако дадена смес се влее в открито пространство на кожата, изплакнете това място с много чиста вода. И ако боята или грундът са в очите, изплакнете незабавно и се консултирайте с лекар.

Не допускайте открит пламък близо до материала. Пушенето по време на работа е строго забранено.

заключение

Ако решите да използвате полиуретанови подове във вашия апартамент или къща, направете правилния избор. Особено такива покрития са добри в спалните и хола. Благодарение на техните качества те ще създадат уют и ще осигурят удобни условия за живот за всички членове на семейството.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подови полимерни саморазливни подове в апартаментаПодови полимерни саморазливни подове в апартамента
Полиуретанови подове със собствени ръцеПолиуретанови подове със собствени ръце
Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?Акрилна, гума, епоксидна и полиуретанова боя за бетон, която е по-добра?
Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложенияМодерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Типове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненетоТипове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненето
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Предимства на полимерни настилкиПредимства на полимерни настилки
Самонивелиращи се подове Характеристики на работатаСамонивелиращи се подове Характеристики на работата
ПодовеПодове
» » Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?
© 2021 BggeHat.com