Типове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненето

Течен под

Не толкова отдавна в пазара на строителни технологии съществува уникална техника за бърз и качествен ремонт на етаж в апартамент. Новият метод се основава на използването на полимерни материали, които позволяват решаването на различни технически и проектни проблеми. Нека да поговорим за това, какво е течният под и какви видове има, ще обсъдим техните предимства и характеристики.

Какво е това?

Какво е течен под? Това е декоративно полиуретаново покритие, което прилича на обикновен линолеум, а качеството и текстурата - към керамичните плочки. Новият материал дава възможност за създаване на гладка, безшевна повърхност, която е добре залепена за бетонната основа. Оптималната дебелина на слоя е 1,5 мм, а якостта е няколко пъти по-голяма от тази на традиционните материали. Производителите дават десетгодишна гаранция за качество, но на практика течните подове служат много по-дълго.

Основата на течния под може да бъде различна - всичко зависи от материалите, които съставят неговия състав. В повечето случаи това са полиуретанови и епоксидни смеси. Как се различават помежду си? Нека поговорим за това по-подробно.

Полиуретанови и епоксидни подове

Полиуретановите подове се характеризират с висока якост, както и с устойчивост на всякакви натоварвания и химически влияния. Те са еластични, имунни, за да усещат удари, деформации и внезапни температурни промени. Те са еднокомпонентни и двукомпонентни.

Специалистите препоръчват използването им там, където е необходима здрава повърхност, устойчива на вибрации, високи абразивни и ударни натоварвания. Това могат да бъдат съоръжения за преработка на храни, производствени халета, складове, търговски и изложбени зали, съхранение на продукти.

Епоксидните подове са по-уязвими. Те не търпят толкова добре механичните товари, но имат по-твърда основа, която не се страхува от въздействието на алкали, киселини, соли, бензин и други химикали. От гледна точка на тази техническа характеристика се използва епоксиден течен под, където има голямо химическо натоварване.

Специалистите препоръчват избор на епоксидни композиции за довършителни работи в помещенията за фармацевтична и хранителна промишленост, в помощни помещения и лаборатории, в кафенета и ресторанти, детски градини и болници.

Как да избера подходящия състав?

Преди да купите смес, трябва да разгледате няколко важни точки:

  • Цел на помещението.
  • Състояние и качество на основата на пода.
  • Товари, които попадат на него всеки ден.
  • Риск от химически атаки върху основата.

Обърнете внимание! Също така е полезно на етапа на покупката да се решат какви технически качества би трябвало да притежава бъдещият пол. Има течни подове с противоплъзгащ ефект, а някои имат антистатични свойства.

Предимства и недостатъци

Етаж с използване на епоксидни смоли

Етажът в апартамента



Осъзнавайки новите технологии за ремонт, потребителите искат да осъзнаят своите предимства и недостатъци. Течните подове имат плюсове и минуси.

Най-важните характеристики са:

  1. Лекота и лекота на инсталиране, способността бързо да ремонтира много голяма повърхност. В допълнение, самонивелиращите се подове могат лесно да се възстановят, ако е необходимо.
  2. Грижата за течния под е изключително просто - може да се избърсва с влажна кърпа, използвайки обикновени битови химикали. Такива покрития никога не виждат прах, те не се плъзгат, те не горят, съставът им няма миризма, което е много важно за страдащите от алергии.
  3. Описаният финиш на пода повишава неговата дълготрайност, позволява идеално гладка и гладка основа без шевове и свързващи връзки. Изборът на течен под, всеки получава устойчиво, топлоустойчиво, удароустойчиво и еластично покритие.
  4. Съвременната технология на течния под, допълнително осигурява добра изолация на основата. И с помощта на този материал можете да създадете всякакви дизайнерски композиции, "рисувате" истинските снимки на пода с точни детайли.

Тези пола не се страхуват от вибрации на работно оборудване, нито от агресивни вещества. Повърхността е хигиенична, безопасна, безвредна, огнеупорна и много атрактивна от естетическа гледна точка.

Недостатъкът на течния под е един - не можете да отстраните сами себе си. Процесът на разкомплектоване е доста сложен, отнема време и отнема много време. Ето защо, когато избирате материал, е необходимо да вземете това предвид и предварително да претеглите всичко.

приспособление

Саморазливен под

Течен под в гаража.

Направи си сам не е твърде трудно да се напълни. Всеки може да направи течен под с ръце - инструкцията ще последва. И подсилва нейния подробен видеоклип. Технологията се състои от няколко етапа.

Първо трябва да подготвите базата:

  • Отърваваме се от старото покритие, разглеждаме бетонната основа, ако е необходимо го поправяме - ремонтираме пукнатини и дупки. Първо, те се грундират, след това се напълват с фибростъкло и се измазват с гипсокартон или специален уплътнител.
  • Освен това повърхността е добре почистена, премахваме строителните отпадъци и след това минаваме през нея с прахосмукачка.
  • Следващата стъпка е подготовката на основата. Грундът се разрежда с разтворител и ролката се нанася върху цялата повърхност. Ако пода е много насипен, добавете кварцов пясък към грунда - част от 0,3 мм. Сместа се приготвя от изчислението 1 × 1 и се нанася със шпатула. Това решение помага едновременно да се изравнява повърхността и да се увеличи експлоатационният живот на бетонната основа.

Обърнете внимание! С помощта на смес от кварцов пясък и грунд може да се отстрани само малка разлика във височината, която не надвишава 0,5 мм.

След като грундът е напълно сух (по правило, това отнема един ден), можете да продължите да разпространявате декоративни детайли или пясък. Без пясък покритието ще бъде хлъзгаво. Ето защо експертите препоръчват да се поръсва върху пресен полимер. Неговите частици ще се удавят в полимера, а този, който остава на върха след изсъхване на покриващия слой, може просто да бъде изхвърлен.

Като завършващо покритие използваме специални лакове или самият полимер. Пред него на базата се намират необходимите рисунки. Тъй като втвърдяването расте, слоят се разширява, така че той запълва цялата повърхност. След като покритието завърши, субстратът изсъхне в рамките на една седмица.

Основни изисквания за попълване

Самонивелиращ се под

Безшевно полиуретаново покритие

  1. Попълването на течни подове е възможно само върху бетонна основа, чиято марка трябва да бъде най-малко M200.
  2. Съдържанието на влага в бетона не трябва да надвишава 4.
  3. Важно е основно да почистите повърхността.
  4. По време на монтажа трябва да се избягват остри промени на височината, тъй като не бива да се допуска кондензация.
  5. Не забравяйте да извършите ремонта на основата предварително.
  6. Порести повърхности допълнително се обработват с бетонни тапи.
  7. Преди самозаснемане внимателно изучете видеоклипа за обучение - това ще помогне да направите план за работа и да натрупате необходимия инструмент.

Обобщение по темата

Както можете да видите, технологията за полагане на течен под е доста проста. Ако желаете, можете да го направите сами, внимателно проучихте подробните инструкции стъпка по стъпка и видеоклипа, публикуван на нашия уебсайт. Най-важното е строго да се придържате към изброените препоръки, да не експериментирате и да не позволявате на себе си да се отклонявате от предложения план.

Най-важният и отговорен момент е подготовката на земята. За качеството на тези работи зависи от това как изглежда течният под. Новото покритие изсъхва доста бързо, но ще бъде в състояние да издържи на всички товари само за една седмица.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Течен подТечен под
Течен линолеумТечен линолеум
Как да запълните пода на видео, инструкции стъпка по стъпка и полезни препоръкиКак да запълните пода на видео, инструкции стъпка по стъпка и полезни препоръки
Полимерните подове създават красиво и трайно покритиеПолимерните подове създават красиво и трайно покритие
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Как да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за подаКак да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за пода
Модерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилкаМодерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилка
По-добре ли е подът или бетонът?По-добре ли е подът или бетонът?
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Плотове от течен камъкПлотове от течен камък
» » Типове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненето
© 2021 BggeHat.com