Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата

епоксидни подове

Не толкова отдавна в пазара на ремонтни технологии имаше епоксидни подове - монолитни твърди основи, състоящи се от два компонента. Основните "съставки" са епоксидна смола и полимерни втвърдители. С тяхна помощ можете да създадете дълготрайни и надеждни покрития, прилагани в широк температурен диапазон. Какви са качествата на новия материал? Какъв е обхватът на приложението и технологията за пълнене?

Свойства на насипния етаж

Новите покрития имат уникални свойства. Те създават солидна основа, която е устойчива на влага, химическа атака, краткотрайно и дългосрочно механично натоварване. Много висока в тях и нивото на трайност, така че материалът бързо намери приложение.

За да се създаде такова практично покритие, са разрешени специални полимерни добавки. Съставът на материала включва не само епоксидни смоли и полимерни сгъстители, но и кварцов пясък, бариев сулфат, пълнител и вода. Всички тези съставки дават на готовата повърхност специална сила и еластичност, което значително увеличава периода на нейното действие. Новите качества не биха могли да се използват по-добре, когато има високи изисквания за трайност. Епоксидното покритие има доста атрактивни свойства:

  • Не съдържа в състава си вредни вещества и органични разтворители.
  • Има висока механична якост.
  • Не се страхува от внезапни атмосферни колебания.
  • С течение на времето не става жълто.
  • Защитава бетонната основа от разрушаване.
  • Предотвратява изхвърлянето на прах от бетонния субстрат.
  • Има висока степен на сцепление.

Препоръчителна област на приложение

Къде мога да запълня епоксидния под? Положете полимерното покритие само върху бетон, така че използването му е оправдано в складове и индустриални магазини, подземен паркинг, автосервиз и автомивка. Там се използва за защита на голяма бетонна основа и други покрития, които съдържат цимент. Подобен под предотвратява процеса на образуване на прах, предпазва повърхността от влиянието на агресивна среда и намалява риска от преждевременна абразия.

Характеристики на технологията на приложение

Технологията на епоксидно покритие се основава на спазването на редица действащи строителни и технически стандарти:

  • Първо, влажността на основата, върху която се прилагат епоксидни настилки, не трябва да надвишава 4.
  • На второ място, повърхността на пода трябва да е плоска. Възможна е разликата във височината на не повече от 4 милиметра на 2-метрова релса.
  • Трето, е необходимо да се излеят епоксидни подове само на абсолютно чиста основа, на която няма прах, следи от масла, стари покрития или друго замърсяване. Нищо не трябва да предотвратява залепването на бетона с полимерно покритие.
  • Четвърто, степента на бетон, използвана за грундиране, не трябва да бъде по-малка от M300.

Обърнете внимание! Прилагането на описаната технология е възможно само при температура от + 10 градуса. Същото трябва да е температурата на разтвора.

Метод на приложение

Модерни епоксидни подове

Индустриални подове

Модерни епоксидни подове се състоят от два компонента - "А" и "В". Преди употреба първият компонент се разбърква старателно и много внимателно в голям контейнер с миксер за 4 минути. След това към него се прибавя вторият компонент и сместа отново се размесва добре до хомогенна маса, но не повече от 3 минути.



Обърнете внимание! Опитните специалисти вземат малка част от сместа и измиват остатъците от опаковката, в които е опакован компонентът "В". След това те се изсипват в общ контейнер. Тази процедура минимизира загубите на материали до минимум.

Повърхността на пода е предварително обработена с грунд. За тези цели изберете епоксидни грундове. Нанесете грунда в два слоя. И вторият - след пълно изсушаване на първия.

След като вторият слой се изсуши напълно, е възможно да се излива съдържанието на контейнера, в който е смесен двукомпонентният състав. Леко, с помощта на назъбена мистрия, се простира върху цялата повърхност, като се запазва определената дебелина на подложката за пълнене. След като се разтегнете върху материала, трябва да вървите със специална ролка за игла, която ще изхвърли образуваните въздушни мехурчета. Как мога да проверя дебелината на слоя? Отговорът е фиксиран на опаковката. Производителите насочват към него потреблението на материали и показатели, които се получават. Така например, за да създадете слой с дебелина 2 мм, се нуждаете от 4 килограма материал на 1 квадратен метър от повърхността.

Попълнените епоксидни подове са готови за пълноценна работа едва на седмия ден. Но след 12 часа можете да ходите по тях. Средните товари са възможни на третия ден. Но в рамките на една седмица можете да работите с пълна сила. В резултат на такива прости действия се получава дори гладко покритие, което има монолитна здравина, висока химическа устойчивост и повишена износоустойчивост.

Обърнете внимание! Ако се добави кварцов пясък към насипния материал, ще се получи силно напълнено, много силно и релефно покритие с противоплъзгащи свойства.

Видове покрития

Етаж в магазина

Универсално покритие на пода

Днес епоксидни подове са намерили своя обхват. Те отдавна се използват не само в промишлени съоръжения, но и в експлозивни растения, химически лаборатории, обществени и жилищни сгради, училища, детски градини и болници. Има няколко типа материали:

  • Боядисване на епоксидни системи.
  • Тънкослойни материали.
  • Системи с дебелина 3 мм.
  • Висококачествени и високо напълнени течни подове.

Всяка опция има своя цел. Например системите за боядисване се използват само за защита на бетона от образуването на прах. Степента на свойствата в тях е значително подценена, поради което е невъзможно да се използват бояджийски материали за изграждане на монолитно декоративно покритие. Те имат водна основа, която има добри свойства за пропускливост на пара. Ако се направи разтворът дебел, тя е в състояние да действа като повърхностно уплътняващ за порест бетон, рампа, маскиране малка база на дефекти, като например грапавост.

Тънкослойните материали имат самонивелираща се основа. Тази опция трябва да привлече вниманието на онези, които искат да намерят златната средна - евтини самонивелиращи се подове, без да губят ценните си технически характеристики. Системи с дебелина 3 мм - най-разпространеният вариант. Използва се, когато декоративните качества на насипния под имат особена стойност. Затова те не могат да се видят в промишлени цехове, а в изложбени зали и големи офиси.

Високо напълнените материали позволяват пълнене на пода с максимална дебелина от 3 до 6 мм. В тях се използва кварцов пясък, който увеличава експлоатационните свойства на епоксидния състав. Такова покритие често може да се види в развлекателни центрове и производствени съоръжения.

Обобщение по темата

Подовете на основата на епоксидни смоли са надеждно и трайно покритие, което позволява решаването на много важни задачи. Но дори тази универсална ремонтна технология има своите недостатъци. Първо, епоксидното покритие е с ниска еластичност. На второ място, производителите все още не са успели да премахнат опасността от "изпотяване" на пластификатора. И трето, когато епоксидни подове вече са наводнени, е невъзможно да се отстранят пукнатините, които се появяват в основата след полагането.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какви са индустриалните етажи?Какви са индустриалните етажи?
Екпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за негоЕкпоксидни пълнежи плюсове и минуси, технология за пълнене и изисквания за него
Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритиятаКакво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията
Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложенияМодерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Смесване на подаСмесване на пода
Типове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненетоТипове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненето
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Как да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за подаКак да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за пода
Изберете насипно ниво в 3-тия етажИзберете насипно ниво в 3-тия етаж
» » Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
© 2021 BggeHat.com