Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения

Делфините в 3D

Модерните подови настилки са много разнообразни. Ето защо при избора на конкретен материал експертите препоръчват преди всичко да обърнат внимание на обхвата на приложението си. Така например, за да се създаде устойчиво на износване покритие, най-добре се използват полиуретанови настилки. Където химическата устойчивост е важна, техните епоксидни аналози ще работят.

Днес описаните материали са представени на пазара в широк диапазон. Изборът на тази или тази марка е необходимо, като се вземат предвид много фактори. В зависимост от броя на слоевете, полиуретановият под е разделен на няколко разновидности.

В резултат на тази или тази техника на пълнене можете да получите:

  1. Тънък под.
  2. Покритието за преливане.
  3. Кварцово покритие.

Какви опции се различават помежду си?

Тънкослойният под е покритие, чиято дебелина не надвишава 1 мм. В сърцето на леянето е хетеро-верижният полимер. Полученото покритие има наистина универсални технически характеристики. Приложете тази опция е най-подходяща, когато има умерено механично натоварване и високи естетически изисквания за довършване на пода.

Покритието на пълнежа е двукомпонентен материал, който прави възможно създаването на слой с дебелина повече от 1 мм. Това свойство премахва необходимостта от прилагане на междинни слоеве пълнеж. И това спестява време при ремонт на стаята. Подът се използва там, където има умерено механично напрежение, а също и високи изисквания за естетичен дизайн на пода.

Цветното покритие се различава от споменатите по-горе, тъй като има повишена устойчивост на механични товари. Удароустойчивостта се постига чрез добавяне на кварцов пясък с фина фракция към полимерния състав. Кварцовият полиуретанов пълнежен под е с дебелина повече от 1 мм. Тя може да бъде еднокомпонентна или двукомпонентна. Изборът на опция зависи от функционирането на обекта, който се ремонтира. Двукомпонентна версия, например, се използва за запълване на подове в автомобилни центрове. Еднокомпонентна - за довършване на гаражи и складове.

Разнообразието от добавки дава изключителни свойства на полиуретановите подове. Например, те могат да бъдат направени антистатични. В този случай основата не натрупва статично напрежение, което означава, че прахът или мръсотията няма да се натрупват на пода. В резултат на това е много по-лесно да се грижите за течната основа. Такъв етаж не засяга функционирането на сложната електроника. Антистатичните подове са добри, когато има голямо количество високочувствително оборудване.

Добавянето на кварцов пясък към довършителния слой прави полиуретановата повърхност против хлъзгане. Освен това можете да добавите към пълнежа пигмент в цветовата гама RAL. И това също разширява обхвата на използването на самонивелиращи се подове. Техниките за декориране помагат да се използват допълнителни декоративни елементи и да се създават истински шедьоври.

Така че, например, когато се налива под покритието, чиповете се поставят - оцветени частици суха боя. Струващата структура изглежда страхотно. Мраморните и речни камъчета, отпечатани на 3D филм, също изглеждат страхотно, което също може да бъде поставено под покривния слой на двукомпонентния насипен под.

Технически свойства на довършителния материал

Поради специалната структура на полимера, описаното покритие придобива определени технически характеристики:

Епоксидна настилка

Очарователен модел

  1. Висока пластичност. Течният полимер има течно състояние - консистенцията на разредения състав е подобна на дебелата заквасена сметана. Тази текстура е добре разпространена на всяка основа, като запълва всички пукнатини и чипове. Това е висока пластичност, която прави възможно създаването на идеално плоско покритие с висока износоустойчивост, химическа устойчивост, твърдост и декоративни свойства.
  2. Висока устойчивост на влага. Сексът не се страхува от температурните колебания. Полимерът може да се прилага както при -30, така и при + 30 градуса. Такива свойства значително разширяват обхвата на използване на полимерни подове. Те най-често се използват в магазини и складове, където се монтират тежко оборудване, както и спортни и игрални зали или мокри помещения - в закрити басейни или оранжерии.
  3. Дълготрайност. Самонивелиращите се подове обслужват дълго време дори при екстремни условия на работа.

Комбинацията от издръжливост и висока практичност е основното предимство на полимерните подове. Те са много лесни за се грижат, а такъв етаж не изисква допълнителен ремонт в продължение на години. Това е друго обстоятелство, което ви позволява да гласувате за избора на описаните завършвания.

Други характеристики на покритието



В допълнение към горните свойства има полиуретанови подове и други еднакво важни предимства.

Тези материали са нетоксични. По време на работа не се образуват летливи съединения, които са опасни за човешкото здраве. Ето защо, експертите препоръчват използването на течни подове за довършителни детски площадки.

Риболов

Морски теми

Повърхността от полиуретанов под е удароустойчива. Това е много ценно за всички нежилищни помещения, където съществува риск от стружки, пукнатини и драскотини. Последните разработки позволяват дълго време да забравите за такива проблеми.

Друг важен момент е ценовата достъпност. Простотата на инсталацията позволява да се откаже наемането на финиширащите, чиито услуги са доста скъпи. Цената на полимерните подове е такава, че всеки човек със среден доход може да си позволи да го купи. Дългите оперативни периоди и липсата на допълнителни поправки осигуряват възстановяването на всички направени разходи.

На каква повърхност мога да запълня полиуретановия под?

Много, сънуващи да закупят описания материал за довършителни работи, искат да знаят на какво основание може да се излее. Има няколко изисквания за повърхността - тя трябва да е плоска и да е суха. Но има някои нюанси, които трябва да се вземат предвид в този или този случай.

Например, ако бетонната замазка е напълно свежа, струва си да изчакате, докато напълно изсъхне. Бетонът изсъхва в рамките на един месец. Само след това можете да работите с насипния етаж.

Обърнете внимание! Допустимата влага на субстрата при работа с полимерни съединения е само 4.

Подравняване на повърхността

Подравняване на пода

Понякога е необходимо да се напълни старата бетонна основа. Какво правиш в този случай? Повърхността на дъската се инспектира внимателно, след което се изсипват пукнатини и стърготини с нов циментово-пясъчен разтвор. Той също така тънък слой ниво на основата под пода. След като повърхността на замазката се изсуши, тя трябва да бъде почистена и грундирана. Тези операции ще осигурят по-добра адхезия на долния слой полиуретаново покритие.

Обърнете внимание! Някои марки полиуретанови подове имат устойчив силен мирис. Това не показва лошо качество на материала. Като правило дори и най-упоритият аромат изчезва след два часа след края на цялата работа.

Какво се случва, ако технологията за пълнене е нарушена?

Перфектно ниво на пода

Рози в пода


Ако нарушите технологията за попълване на пода, възникват най-честите грешки:
  • Субстрат, чието съдържание на влага надвишава 4, допринася за стратификацията на полиуретановия под. За да се определи такъв дефект е доста трудно. Новото покритие ще трябва да бъде демонтирано и повторно напълнено. И това отново струва.
  • Ако не извадите строителните отпадъци преди да започнете работа, след втвърдяването на разтвора, всякакви чужди частици ще изпъкнат над повърхността. Подът в този случай вече не е напълно гладък и гладък.
  • Важно е стриктно да се спазват пропорциите на водата при разреждане на описания състав. По правило неговият номер показва опаковката на производителя. В случай, че водата не е достатъчна, в сместа се образуват бучки. Ако има много вода, качеството на полимерния под се влошава и техническите му характеристики се променят в най-лошия случай.

Обърнете внимание! Производителите на опаковката също посочват времето за втвърдяване на полимерната смес. Обикновено това отнема около 20-30 минути. Но при температура от + 30 градуса, разтворът се замразява много по-бързо. И това трябва да се има предвид при извършване на монтажни работи. Опитни майстори при тази температура обикновено се опитват да не работят с насипни смеси. Най-добрият вариант е да се напълни веднага след разреждане на еднокомпонентна или двукомпонентна формулировка.

Заключение по темата

Полиуретанови подове - универсално покритие на пода, което се характеризира с забележителна издръжливост, висока устойчивост на механични натоварвания, хигиенни и лесна за поддръжка, както и оригиналността на дизайна. Но всички тези качества нови подови настилки се получават само при правилно приложение, като се спазват всички технологични етапи на изливане. Обхватът на полиуретановите състави е много по-широк от тези, които имат епоксидна основа. Те не се страхуват от промени във високите температури и влажността.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритиятаКакво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Смесване на подаСмесване на пода
Типове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненетоТипове течни подови настилки, предимства, характеристики на пълненето
Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?Подходящи ли са полиуретанови подови настилки за жилищна сграда?
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Епоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полаганеЕпоксидни настилки в насипни епоксидни подови настилки - технология за полагане
Колко е пода сухКолко е пода сух
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Предимства на полимерни настилкиПредимства на полимерни настилки
» » Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения
© 2021 BggeHat.com