Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията

Полимерни под

Модерните подови настилки се характеризират с най-добрите технически характеристики, напълно задоволяващи днешните изисквания. Това стана възможно благодарение на използването на най-новите технологии. Така например полимерните подове имат висока якост на огъване, устойчивост на абразия, добра пропускливост на парите и отлични естетически характеристики. С тяхна помощ се създава безшевно гладко покритие, устойчиво на влага и много равномерно.

В продажба има няколко модификации на течни покрития, като всяка от тях има своя собствена сфера на приложение. За да изберете подходящата опция, трябва да проучите съществуващата класификация.

Разделените полимерни подове могат да бъдат разделени на няколко групи:

  1. Чрез химическите компоненти, които образуват покритието.
  2. Дебелината на покритието.
  3. Степени на пълнене.
  4. Видът на пълнителя.
  5. Получената текстура.

Да разгледаме всеки сорт поотделно.

Характеристики на състава

Какви са полимерните подове? Това са състави, в които полимерите заедно със свързващите компоненти образуват еднаква текстура с леко вискозна консистенция. Различните производители използват различни свързващи елементи.

Ето защо полимерните подове могат да бъдат разделени:

  • На епоксидна основа.
  • Полиуретан.
  • Метил метакрилат.
  • Покрития на основата на полиуреа.
  • Полиестерни материали.

Епоксидни композиции

декоративен под с монети

Етаж на епоксидна основа

Това са най-често срещаните покрития, които най-често се използват за декориране на жилищни помещения. Те се отличават с достъпна цена и широк спектър от приложения.

Такова полимерно покритие може да има кварцов пясък в неговия състав, който осигурява висока якост на удар и устойчивост на материала при абразия. И епоксидни смоли - основният компонент на свързването - е отговорен за устойчивостта на химични влияния.

Подът на епоксидния полимер също има недостатъци. Тя няма висока еластичност. По време на работа рискът от "изпотяване" на основния полимерен компонент остава. Това може да доведе до крехкост и загуба на представяне на пода. Ето защо този материал не се използва в помещения с повишени санитарни и хигиенни изисквания.

Полиуретанови подове

Те са лишени от такива недостатъци и са няколко десетина пъти по-еластични от епоксидните покрития. Поради това те могат да се използват в помещения с ниски температури и дори в фризери.

Полиуретановият полимерен под не се страхува от силни ударни натоварвания. В допълнение, тя се характеризира с висока химическа устойчивост. Недостатъкът на такъв подов пълнеж е едно - много строги изисквания към основата на повърхността.

Поставете го със собствените си ръце е изключително проблематично. В края на краищата, в допълнение към висококачественото изравняване, при полагането е необходим специален режим на влага на бетонната основа.

Подове от метил метакрилат

Подове от метил метакрилат

Подове от метил метакрилат - нов вид подове

Максимално намаляване на времето за монтаж позволява покритието на метилметакрилатното полимерно покритие. Времето за пълна полимеризация е само 40 минути. И можете да поставите тези подове на -20 градуса.

Отличните технически характеристики на материала се създават от неговите минерални пълнители. Те повишават здравината на окончателното покритие, неговата твърдост и устойчивост на драскотини. В зависимост от пропорциите на пълнителите, якостта на опън при скъсване може да бъде от 10 до 250.

Полимерно покритие от метален метакрилат за пода - това е така, когато предимствата лесно могат да се превърнат в недостатъци. Високата степен на втвърдяване изисква инсталирането на най-стриктно съответствие с всички технологични стъпки и увеличаване на скоростта на работа. Да ги управлявате със собствените си ръце е доста трудно. И технологията не е единствената трудност. По време на монтажа компонентите на такъв насипен под подават силна миризма и летливи вещества са опасни за здравето. Ето защо, полимерът на метиловия метакрилат на пода не може да бъде положен самостоятелно.

Самонивелиращи се подове на основата на полиуреа

Модерна технология на подови покрития

Полимерна настилка на основата на полиуреа

Те имат висока скорост на втвърдяване и могат да бъдат подредени в условия на висока влажност и при възможно най-ниски температури. В допълнение, те се характеризират с изключителна устойчивост на износване.

Получената в резултат на полагането повърхност не се страхува от влага, има високи физични и химични свойства, добра адхезия и отличен вид. Можете да нанесете полиуреа на всяка повърхност - не само на основата на бетонния под, но и на стомана и дърво.



Независимо от такива отлични свойства, този тип течни подове не са придобили много популярност. Това се дължи на факта, че иновативният материал е твърде скъп. Освен това е необходимо специално оборудване за поставянето му, което е допълнителен разход.

Обърнете внимание! Полиестерните свързващи вещества намаляват цената на полимерната основа, но в същото време намаляват ефективността на течния под. Ето защо тази опция се използва изключително рядко - в специални случаи в началния етап на строителството.

Дебелината на покритието

Дебелината на покритието е друг критерий за класификация на течните подове. В зависимост от това материалът е разделен:

  1. На системи за обезпрашаване.
  2. Материали за боядисване.
  3. Тънкослойни покрития.
  4. Подовете са с дебелина от 1,5 до 3 мм.
  5. Системи с висока якост от 4 до 6 мм.

Обхватът на състава за отстраняване на прах е изключително тесен. Те се използват за обработка на бетонни подове или цименто-пясъчни замазки. Дебелината на това покритие е минимална и равна на грундния слой. Технологията на приложение е толкова просто, че можете да го направите сами. Такива съединения перфектно прах по повърхността, но в същото време имат незначителен експлоатационен живот. Едно лечение е валидно само за една година. Следователно тя може да се използва само като временна мярка.

Млечна торта

Дебелина на настилката

Системите за боядисване са полиуретанови материали с максимална устойчивост на абразия. Дебелината на нанесения слой е само 0,4 мм. Но тя защитава повърхността на бетонната основа за 6 години. И това е основната цел на системите за боядисване.

Тънкослойните покрития са епоксидни и полиуретанови материали, които най-често се използват за изравняване на подове. Добавянето на пълнители увеличава техническите свойства на материала. Например, кварцовият пясък подобрява здравината на покритията и намалява цената на продукта.

Самонивелиращи се подове с дебелина 1,5-3 мм са най-често използвани за декориране на жилищни апартаменти. Слагането на сместа е съвсем проста - като обикновен самонивелиращ се под. Ако се използват двукомпонентни състави, могат да се използват винилови филми и фотопечат, което значително подобрява декоративните свойства на новия под.

Силно напълнените системи са полимерни индустриални подове. Те се полагат по рамков метод, а като пълнител се използва оцветен пясък. Той, заедно с полимерното свързващо вещество, образува вискозна основа, която запълва клетките на подредената рамка. Този материал има по-силни характеристики на якост, отколкото всички горепосочени системи. Такъв етаж е трудно да се надраска или да се счупи, той е устойчив на химически влияния, ултравиолетови лъчи, не се страхува от много ниски и много високи температури.

Обърнете внимание! За монтажа на високо напълнени подове основата не трябва да се подравнява внимателно. Недостатъкът на този материал е една с ниска производителност. Практически целият стил трябва да се направи ръчно, което увеличава работното време и цената му.

Степен на запълване

Пълнеж за насипен под

Силно напълнени полимерни пълнители

Свойствата на саморазливните подове до голяма степен зависят от обема и качеството на пълнителите. При избора на материали е необходимо да се обърне внимание на този показател. Степента на пълнене влияе и върху техническите характеристики на материалите - начинът им на слагане, степента на издръжливост, устойчивостта на огъване.

Обърнете внимание! При производството на саморазливни смеси се използва само минерален пълнител и в тях няма кварцов пясък. Броят на добавките е минимален. Това осигурява необходимата еластичност, съкращава времето за изливане, опростява процеса на полагане и позволява да се получи перфектно плоска основа за по-нататъшно декориране.

В силно напълнените системи в допълнение към полимерния компонент има голям брой различни минерални добавки. Например, кварцов пясък и корунд. Първият намалява цената на покритието, а вторият умножава силата, издръжливостта и материалните разходи.

Не толкова отдавна, продажбата на комбинирани двукомпонентни системи. В тях първият слой е отговорен за изравняване на пода и в него няма практически пълнители. Вторият слой е надеждна защита, постигната чрез напълване. Тази опция ви позволява да създавате самонивелиращи се подове с определени свойства.

Обърнете внимание! Когато в състава има само един компонент, материалът се нарича еднокомпонентен. Предлагат се двукомпонентни и трикомпонентни съединения. Те използват съответно два или три пълнители.

Елементите в маркировката имат азбучно обозначение. Буквата "А" е основен полимер, "В" е втвърдител. Като основен компонент се използват смола, функционални добавки, пигменти и пълнители.

Довършителни текстура

Гладък под в стаята за игри

Класирането на полимерни самонивелиращи се подове върху текстурата на финала е проста. Те могат да бъдат:

  1. Smooth.
  2. Груб.
  3. Texture.

Грубата повърхност има противоплъзгащ ефект, но е много по-трудно да се грижим за нея.

Обобщение по темата

Когато избирате състава на пода, е необходимо да обърнете внимание на няколко важни фактора. Еднокомпонентните етажи се полагат по-лесно със собствените си ръце и е удобно да се работи с тях. Ако изучавате последователността на технологичните стъпки, можете да избегнете често срещаните грешки.

Всичко това, разбира се, е добро, но трябва да се има предвид, че еднокомпонентните съединения не се различават с голяма трайност. След като сте подготвили предложената класификация, лесно можете да вземете течни полимерни подове, които най-добре отговарят на текущите условия на работа. Компетентният избор на системи увеличава експлоатационния живот на описаните покрития.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложенияМодерни полиуретанови самонивелиращи се подове и приложения
Кои самонивелиращи настилки да изберемКои самонивелиращи настилки да изберем
Смесване на подаСмесване на пода
Какво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхватаКакво е епоксидни подови настилки, характеристики на технологиите и обхвата
Изберете насипно ниво в 3-тия етажИзберете насипно ниво в 3-тия етаж
Модерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилкаМодерни подови настилки за гаражни новости в областта на подовата настилка
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Технологията за създаване на течни 3d етажиТехнологията за създаване на течни 3d етажи
Съвети за избор на мазилки за външна употребаСъвети за избор на мазилки за външна употреба
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
» » Какво може да бъде полимерна подова настилка за класификация на покритията
© 2021 BggeHat.com