Подови полимерни саморазливни подове в апартамента

Къщата започва от мазето, а апартаментът започва от пода. Самонивелиращи подове в апартамента - това е правилният избор. Подовете са с висока здравина, трайност, не съдържат токсични добавки. Такива подове се издигат както в жилищни помещения, така и в гаражи, на улицата, в жилищната зона и т.н.

Но всяка работа започва с етапа на подготовка. Небостъргачите съдържат подове от стоманобетонни плочи с масивни неравности. Но и самата инсталация не предвиждаше разлики в височината, тъй като в два противоположни ъгъла на стаята те могат да бъдат 5 или повече см.

Преди да инсталирате покриващия слой на подовата настилка, трябва да премахнете всички нередности. Най-добре е в този случай да се използват бетонни саморазливни подове.

Основното предимство на тези пола е способността за привеждане в съответствие или за кратък период от време да се създаде:

  • Практически дори основа за по-нататъшно довършване.
  • До милиметър, точното ниво на хоризонта.

Видове подове

Най-често срещаните бетонни подове са:

  • Цимент-пясъчни замазки.
  • Саморазливни замазки.
  • Изравняване на замазки.

видове подовеПървите са направени от различни видове цимент и пясък, разредени във вода в съответствие с определени пропорции. Понякога в сместа се добавят пълнители под формата на експандирана глина и други компоненти, както и добавки под формата на PVA лепило, прах за пране и т.н.

Такива подове са били използвани дълго време. Всеки знае как да установи такова покритие.

Последните 2 вида са от по-голям интерес. Нивелиращите запълващи бетонни подове се наричат ​​също стартиращи или груби, с дебелина на слоя повече от 1 см. В резултат на това се получава твърда и равна равнина.

Саморазливните смеси се монтират отгоре върху черна замазка с дебелина на слоя повече от 2 мм. Благодарение на тяхната пластичност и течливост, те премахват всички дефекти на грубите течения и формират точното ниво на хоризонта.

Въпреки това, те принадлежат към този вид само официално, тъй като една идеално плоска повърхност не може да бъде постигната без човешки ръце и съответните инструменти.

видове подове 1Всеки производител има собствена производствена технология. Ето защо, при покупка трябва незабавно да обърнете внимание на препоръките на производителя.

Но, това покритие изисква лице, например, чрез поставяне на плочки на пода, ламинат, балатум, паркет дъска. Всяка стая, благодарение на този завършен слой, става модерна, но след известен период от време етажите изискват възстановяване или пълна подмяна.

Но какво да кандидатствате за етаж в стая с високи технически изисквания, голям трафик, чийто експлоатационен живот ще бъде 10 години? Искате ли да установите нещо ново, необичайно, уникално? Днес на тези въпроси се открива отговор.

Технологията на бъдещето се крие в течни полимерни подове, но вече е налице. Това е перфектната замяна на всички други дизайнерски покрития.

Самонивелиращи се полимерни подове

Пълнещите полимерни подове са изработени от специализирани материали, които са устойчиви на въздействието на различни киселини, основи и други корозивни вещества. Ето защо те са инсталирани както във вили, така и в апартаменти, както и в хотели, ресторанти, болници и други институции.

В зависимост от вида на покритието, те са разделени:

  • самонивелиращи се полимерни подовеПолиуретанът, който има висока еластичност и устойчивост на удар, понася температурни промени;
  • Епоксид, се използва в помещения с висока влажност, устойчиви на химикали;
  • Епокси-уретан, най-удароустойчив и устойчив на агресивни среди. Най-често това покритие се поставя на места с голямо движение на хора;
  • Метил метакрилатът е най-подходящ за неотопляеми помещения. Поради висока адхезия към основата. Този етаж се излива за 2-3 часа при температура до -20 ° С.

Полимерни под

Полимерните подове създават добра защита за основите на дърво, метал, камък. Без зависимост от дебелината на дадена основа от 1,5-5 мм. Оказва се гладка хоризонтална повърхност с висока якост. Животът на това покритие е до 50 години.

Най-често срещаните са полиуретанови и епоксидни подове. Те са:

  • Гланцова.
  • Полугланцирана.
  • Мат.
  • Полу-мат.

Какво от горното е най-подходящо за живеене? Мат и блясък зависи само от предпочитанията и вкусовете на всеки от нас. Затова нека разгледаме характеристиките на всяко покритие, преди да направим избор.

Епоксидни и полиуретанови подове

Епоксидната настилка е ограничено двукомпонентно покритие, състоящо се от втвърдител и основен състав. Цената е приблизително 200 рубли / кг, а консумацията е 1 м² - 1,2-1,7 кг.

Метод за приготвяне:

  • С помощта на тренировка с ниска скорост, основният състав (състав А) се смесва в продължение на 5-7 минути, докато се формира еднаква маса.
  • Добавете втвърдител (състав В) и отново разбърквайте всичко за 3-5 минути.
  • Изградена е образована маса.

Важно! Генерирайте цялата подготвена маса в рамките на 40-50 минути. В същото време е необходимо въздушните мехурчета да бъдат изхвърлени от нанесения слой с иглена ролка. В противен случай масата ще се втвърди и всичките й силни характеристики ще бъдат загубени. Този процес трябва да се направи заедно.

За 24-28 часа при температура на околната среда от + 15 ° C до + 30 ° C, нанесеният слой ще изсъхне. Когато се налива пода, стаята трябва да се вентилира и да се използват лични предпазни средства под формата на ръкавици, респиратор и други.

Състав на полиуретанов пълнещ под

Това е състав на един компонент, подобен визуално на маслена боя. Тя струва 1 килограм приблизително 200 рубли, а потреблението - 0,3 кг / м². Той втвърдява композицията при температура не по-ниска от + 15 ° С.



В зависимост от грунда субстрата изсъхва от 12 до 24 часа. Разграничаване и полиуретанови двукомпонентни самонивелиращи се подове. Те се отглеждат и запълват по същия начин, както епоксидните подове.

Сега можете да изберете решение. Епоксидни и полиуретанови подове са създадени първоначално за промишлени помещения, а по-късно са били инсталирани в жилищна среда.

състав на полиуретанов пълнещ подЕпоксидите се използват в помещения с високи химически ефекти, с висока влажност и механични абразивни товари. Но ефектите на вибрации и механични удари са добре устоявани от полиуретанови подове.

Ето защо, в банята и в кухнята, където има повишена влажност, трябва да използвате епоксидни подове. За коридор, коридор с висока степен на износване на повърхността с пясъчни обувки и токчета, най-подходящ е полиуретановият под.

Но тъй като в жилищните помещения няма една и съща степен на натоварване, както в индустриалните, затова е препоръчително да се използват и двата типа етажа тук.

При нанасяне на епоксидни покрития няма мирис, за разлика от острия мирис на полиуретанови подове, но след няколко часа всичко се изпарява и става безвредно за човешкото здраве.

Но все пак има по-голямо предимство за полиуретановите покрития. Струва си да се обърнем към финансовата страна на проблема. При една и съща цена на 1 кг, епоксидът на 1 м ² се консумира 5 пъти повече.

Следователно, тяхната цена варира със същата сума. В апартамента са използвани най-често полимерни полиуретанови саморазливни подове.

Тази цена обаче не е стандартната, защото зависи от производителя, качеството на произведения материал и други важни аспекти.

Технология на прилагане на самонивелиращи се подове

След като беше взето решение в полза на един от видовете покритие и покупката му, можете да отидете направо да попълните този етаж със собствените си ръце. Но преди това е необходимо да се направят предварителни стъпки:

  • Етапът на смилане на повърхността на основата, отстраняване на прах, почистване на основата.
  • Фаза грунд.

След това се преминем към пълненето. Но преди всичко, всичко е наред. Всички свойства на нашето бъдещо покритие зависят от процеса на подготовка на повърхността. Саморазливните подове се монтират на основата на дърво, керамични плочки, бетон.

дърво

технология за запълване на подаПовърхността трябва да има съдържание на влага 10-12. Невъзможно е да има петна от петрол, прах и боя. Преди изливането дървената основа трябва да се шлайфа. Но в силата на дървото никога не можеш да бъдеш сигурен. Поради това малката дебелина на дъските може да образува пукнатини.

Керамични плочки

Плочките трябва твърдо да се държат на земята. Ако почукате и направите тъп звук, то трябва да бъде изваден и закачен. След изсушаване подът се обезмаслява с органичен разтворител.

Бетонна повърхност

Тази основа е най-подходяща за изливане на полимерен състав. Но преди да го пуснат, повърхността трябва да е гладка, с максимална влажност 4. Най-добрият вариант би бил циментов под и смеси замазка изравняване, които са споменати в първата половина на статията.

За да отворите порите в бетона, е необходимо да го смилате с помощта на шлайфмашина.

подложка

подложкаТози процес е завършен при затварянето на пори в бетон или дърво със специални течности, в допълнение, за да се подобри адхезията на субстрата с този полимерен пълнежен състав. Процесът е прост, е необходимо да се приложи състав на почвата на повърхността с валяк за боядисване.

За да определите качеството на извършената работа, е необходимо да издърпате повърхността след изсушаване. Ако в този случай остане прах от цимента на крайниците, тогава тази процедура трябва да се повтори.

Важно! Не съхранявайте грунда и не го отхвърляйте. Поради това качеството на пода значително ще намалее.

Полиуретанов пълнежен под

насипен етажСлед грунда, полиуретановият под се нанася след 6-12 часа. Ако епоксидният под, а след това в 12-18 часа, но не по-късно от един ден.

Но, поради големия брой производители, този показател е среден. Прецизна информация е дадена в инструкциите за нанасяне на вида полимерно покритие, което е необходимо за вас.

Основният слой е непрекъснато покритие без дефекти, което се нанася в насипно състояние.

Технологията е, както следва:

  • Съставът на полимера се разрежда.
  • Крайният продукт се излива върху пода и се заглажда с помощта на чистачка. Ракетата е инструмент с регулируема междина, която разпределя състава равномерно върху цялата повърхност. Шпатулата се използва на труднодостъпни места, като например под батерия, на вратата.
  • На слоя няколко пъти е необходимо да минете през иглена ролка, за да освободите въздушните мехурчета от незамразената маса. Невъзможно е да се движи по сухия слой. За да избегнете повреждането му, ще ви бъдат подпомогнати от чукове, представени под формата на специализирани обувки, на чиято подметка има многобройни метални шпайкове.

В подовата настилка, която се запълва само, можете да поставите "чипове". Чиповете са полимерни тънки листове, поради които е възможно да се скрият незначителни неравности.

  • Ако са осигурени няколко слоя, след като първият е изсъхнал, смилането се извършва и се прилага следващата. Сега цветът на пода не е от значение, което не може да се каже за покриващия слой.
  • Нанесете прозрачен тънък слой полиуретанов лак.

Завършващо покритие

  • Използвайки метода за пълнене основното покритие се покрива след 1-2 дни с покривен слой лак с дебелина 1-2 mm. Тази технология не се различава от нищо от предишната.
  • По стените и в вратите термосвиваемите шевове се изрязват след изсушаване. Полимерните покрития не се свиват, но сърцевинния слой, който е здраво залепен към дървена или бетонна основа, и по-късно може да се подложи на температурни промени, което допринася за образуването на пукнатини.
  • След това шевовете се запълват с уплътнител.

Този процес обикновено отнема от 5-7 дни. Ако решите да инсталирате ламинат, линолеум или паркет, това ще отнеме по-малко време. Но, красотата на тези покрития не може да се сравни с насипните етажи. Изборът е ваш.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Нивелиране на пода със собствените си ръцеНивелиране на пода със собствените си ръце
Как да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за подаКак да нанесете саморазливната смес за подробните инструкции за пода
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Колко е пода сухКолко е пода сух
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Технология и характеристики на устройството за саморазливни подовеТехнология и характеристики на устройството за саморазливни подове
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Предимства на полимерни настилкиПредимства на полимерни настилки
Покриване от металПокриване от метал
Самонивелиращи се подове идеално плоска повърхностСамонивелиращи се подове идеално плоска повърхност
» » Подови полимерни саморазливни подове в апартамента
© 2021 BggeHat.com